BFG AT so moja izbira zadnjih 12 let, vozil sem jih prvo na Toyoti KZJ95, nato na Scottie in po minimalnem oklevanju sem z njimi opremil tudi Helmuta. Nekoliko manjšo dimenzijo seveda, 235/75/15 so največje, ki jih lahko spraviš gor brez predelav kolotekov.
Vzdržljivost prve verzije teh gum je bila na meji verjetnega. Na 95ki v dveh letih tako nisem uspel kaj drugega kot za kakšen mm obrusiti profila - ob prodaji so bile kot nove.
Na Scottie sem do konca zvozil set gum: štiri leta in pol, cca 120 kkm, ekspedicije do Rdečega morja, potem prva WS in nato leto in pol Zahodne Afrike - gume so bile po tem dejansko popolnoma na koncu.
Kolega prav tako na HDJ80 jih je letos menjal: po devetih letih, okoli 150 kkm ter z malo bolj umirjenimi potovanji od Islandije do turškega Kurdistana, so bile njegove gume enakomerno obrabljene, a še vedno čisto normalno vozne, več kot 6 mm profila.
Če je to tisto, kar iščeš in lahko živiš s slabostmi (spodaj), potem je cena cca 180 EUR na gumo v resnici poceni.
Vzdržljivost te prve verzije BFG AT gum je imela svojo temno stran: vsi uporabniki vemo, da so bile za po snegu zelo dobre le prvo zimo, potem pa precej podpovprečne (tudi v primerjavi z ostalimi "celoletnimi" gumami). Malenkost močnejše zaviranje na mokri podlagi je pomenilo drsalnico, uporabniki smo se navadili na vzdrževanje dolgih (v resnici priporočenih
Ob kupovanju gum za Helmuta je bila na voljo nova mk2 verzija te gume: BFG AT T/A KO2 - menda tišja, varčnejša, z boljšim oprijemom na mokrem itd.
Seveda sem zagrizel.
Glede glasnosti in varčnosti ne morem komentirati, ker nimam na kaj primerjati, glede oprijema pa vsekakor drži. KO2 se tudi po dveh letih in pol neverjetno dobro držijo ceste. Nekaj ključno drugačnega je v masi. To se vidi tudi po obrabi. V povprečju 2 mm na leto (kar znese cca 30 kkm, ena WS in dve Velebitiadi, Bosniadi ipd ter dosti kolovozov na redni bazi). Prav tako se za razliko od stare mk1 verzije vidi, da vožnja po ostrem kamenju hitreje trga profil:
https://s9.mojalbum.com/17370239_182394 ... 709450.jpg
Pravkar sem zamenjal dve gumi za novi. Na eni se je zgodilo, da je postala porozna po celotni sredini tekalne površine, okoli šiva. Verjetno je k temu ključno prispeval bedak, ki mi je gume letos spomladi napolnil na 5 bar, ter bedak jaz, ki nisem preveril za njim in sem se dober mesec vozil tako. Ostale držijo kljub temu, ena bo šla v rezervo, dve sta pa kot rečeno novi.
Ostajam navdušen nad temi gumami, za mojo uporabo so super, z novo verzijo so jih naredili še malo bolj splošno uporabne ter smiselno poskrbeli, da se ne bo več dogajalo, da bi set gum držal desetletje.