Vrechova kuča lutajuča: MB Sprinter 308D - Helmut

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Re: Vrechova kuča lutajuča: MB Sprinter 308D - Helmut

Odgovor Avtor: nebivedu » 11. December 2022, 11:25

Moraš davek plačat od delov, ki so na zalogi, pa se ne splača, ker so samo stroški.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 28. Marec 2023, 09:35

Letos sredi zime, sredi prezimovanja, poknila fedra. Sprednja. Že spet.
Na srečo le en list, tako da se da normalno voziti naprej, pa tudi sicer, nekoč, davno tega je že, sta mi na jugu Španije poknila oba lista in tudi ni bilo neke hude panike odvoziti tistih 2600 km do doma. (redke) prednosti prečne listnate vzmeti ...

Kakorkoli, tokrat mi res ni dišalo MBjovcem odšteti 600 plus EUR za novo (ker za one 200 EUR težke ponaredke iz Turčije že vem, da so kaljeni tako kot da niso in jih Helmutova teže v trenutku povije v obratno ali S obliko :roll: ), na poti domov sem zavil čez Bosno, vedoč, da bom na tamkajšnjih odpadih brez problema našel (malo :innoc ) rabljeno original robo ter bil tudi prepričan, da bom brez težav našel mehanika, ki bo, ali s katerim bova, dodatno pokrivila ter menjala zadevo. Konec koncev gre za 2-3h dokaj enostavnega dela, par vijakov vsega skupaj. Ter seveda, nakovalo ter macola ter malo fitnesa.

Fedro sem res dobil brez problema in poceni, mehanik pa ... Uf, počasi sem obredel namerno precej zvijugano pot ob Brčkega do Velike Kladuše, se ustavil pri delavnicah, ki so mi zgledale perspektivne in vprašal. Statistika - od 11 je le eden imel voljo, da bi se tega lotil, ampak je imel vse polno za teden dni vnaprej, ostali pa bodisi niso vedeli, kaj in koliko je za narediti ("to mam dva dni dela") bodisi se jim ni dalo ukvarjati s petdesetkilskim železom od fedre. Se vidi, da je to VWland, za razliko od MBlandov, kjer ti takšno stvar naredijo "uzput." Za eno roko v žepu. Z zavezanimi očmi, če je treba.

Tako sem z rezervo na strehi prišel domov.

https://s9.mojalbum.com/17370239_182394 ... 098061.jpg
Zamenjam lahko sam, nakovala in težkega kladiva pa nimam ...
Če kdo pozna koga, ki pozna koga, ki bi me lahko usmeril v pravo smer ... se priporočam.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 28. Marec 2023, 09:57

A to je 2 metra dolgo al kaj? Zgleda huuuuge!
Kolk si odštel za fedro pri kolegih?

Šraufe lahko začneš že danes z wd40 špricat :) Jaz bom tudi bratu danes pošprical na debelo vijake spodnje roke zadaj na OB-ju, ker bo treba ležaje menjat...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 28. Marec 2023, 10:57

Nek dober meter pa pol je višine, če jo postaviš pokonci ... ravna verjetno malo manj kot 2m, ampak moj augenmass je bolj tako tako ... Ta je dvolistna, večina ima enolistno. Stotaka pri južnih bratih, da se dobiti od 60 naprej, samo sem vzel nekaj, kar je prišlo iz "lepšega" donatorja.
Zabavno je to, da ko sem zadnjič spraševal pri MBju, je bila cena kakršna pač je, ampak med enolistno in dvolistno je bilo ravno 50 EUR razlike. Se pravi materjal in delo so sitnica.

Šraufe ne bo treba nič špricat, vem, da so "čisti," navoji ulaufani ... to je na Helmutu skoraj redno vzdrževanje ... na 3 leta cca. v povprečju. :smly
Teža ter konstantne slabe poti imajo svoj davek.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 28. Marec 2023, 16:11

Pa kolikor imam sam (sicer omejenih) izkušenj s temi listnimi vzmetmi, to ni nek kunšt res menjat.
Česa so se bali? Rusta?

Če grejo šrafufi lepo ven, pa da mesta kjer je to pritrjeno nimajo vse razgonjeno da ne gre narazn/skup, je ja dela za uro, vseskup?!
Al ma hemlut to kaj posebaj zakomplicrano? Pa da se moraš še s kakimi zavornimi cevmi ubadat pa kaj ti vem kaj vse

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 28. Marec 2023, 17:53

Kar se same menjave tiče, dve uri sta za nekoga ki se spravi in ima orodje pri roki (in nima tako kot jaz tendence, da občasno med štaufanjem malo postanem, se zamislim ... in ugotovim, da je minilo 15 min ... ) že udobna zgornja meja.

Predvsem se jim ni dalo. V Bosno hodijo Hrvati na veliko in vedno več šraufat avte, ker je ceneje, in mehaniki imajo dovolj dela, kjer ni treba kvihtat in lahko bolje zaračunajo svoj čas in znanje ... tak občutek sem vsaj dobil.

Še vedno ... macola in nakovalo ... ima kdo pa bi za pol ure posodil, pozna kdo kakega kovača ...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 28. Marec 2023, 20:57

BackW00d napisal/-a:
28. Marec 2023, 09:57
A to je 2 metra dolgo al kaj? Zgleda huuuuge!
Kolk si odštel za fedro pri kolegih?

Šraufe lahko začneš že danes z wd40 špricat :) Jaz bom tudi bratu danes pošprical na debelo vijake spodnje roke zadaj na OB-ju, ker bo treba ležaje menjat...
A nima on OB med letnikom 2003 in 2009? Tam se cel pesto menja in ne rabiš nobenega WD 40. Pol ure dela na ležaj, pa si fertik. Še umažeš se ne dost, če maš dost visoko dvigalko, da lahko čepiš pa šraufaš.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 28. Marec 2023, 21:53

Bom vidu ko jih bo dobil, če j to to, pol je cela zmaga :rock

Boš verjetno našel kakega bližje....Take priprave kot je motor in ornk pohar pač nimam :D

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 28. Marec 2023, 22:50

vijak na osi dol, kolo dol, disk dol, 4 vijake na pestu odšraufaš, potegneš ven, daš nov pesto in v obratnem vrstnem redu nazaj.

v bistvu malo manj dela kot listnato vzmet zamenjat. oboje pa ni nek tehnični zalogaj. sam delat se ti mora dat.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4463
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 29. Marec 2023, 08:58

nebivedu napisal/-a:
28. Marec 2023, 22:50
vijak na osi dol, kolo dol, disk dol, 4 vijake na pestu odšraufaš, potegneš ven, daš nov pesto in v obratnem vrstnem redu nazaj.
Ta 'potegneš ven' se brez primernega orodja lahko raztegne tudi na dolge ure...

Skoči na 3:00:

ali

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2555
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 29. Marec 2023, 21:17

Z tamalo štemarco to ne gre?
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 29. Marec 2023, 21:25

... Helmutovo fedro pokrivit ali pesto na OB dol dobit? :th

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 29. Marec 2023, 22:12

danci1973 napisal/-a:
29. Marec 2023, 08:58
nebivedu napisal/-a:
28. Marec 2023, 22:50
Ta 'potegneš ven' se brez primernega orodja lahko raztegne tudi na dolge ure...
...
Če se res zatakne, pa je vse zarustalo, daš pa polosovino stran (zadaj jo ven povlečeš), pa od zadaj parkrat orenk udariš pa gre narazen. Moraš pa prej našpricat s kakim MoS2 sprejem povsod, kjer lahko zraven prideš.

Največ problema sem imel z navadnim ležajem, ko je bila polosovina zapečena in sva z Birdyjem ene 3 ure s tavelko štemarco nabijala v polosovino, da je popustila.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 29. Marec 2023, 22:18

vrecha napisal/-a:
29. Marec 2023, 21:25
... Helmutovo fedro pokrivit ali pesto na OB dol dobit? :th
Fedren pa zelo verjetno ne boš s štemarco krivil.

A "norca" nima noben več tukaj naokoli? Da bi ti na norca stolkel polosovino?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 30. Marec 2023, 13:53

Danes sva zamenjala en ležaj pa razdrla spredaj za velki servis.

Kolk je pa luštno zravn do vijakov od peste pridit :roll: Tristo podaljškov pa petnajst ku*** pr***** in ostalih žlahtnih, pa je nekak šlo.
Ostalo je še kr nekak padlo narazn. Pazit moraš kar precej, da ne uničiš ABS senzorja...ven ga tako al tako nisva dobila, ker je vijak finito zarustan zavedno notr v podnožje pesta.

Kaj je pa norec?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov