BackW00d's Grande Punto '07

Garaža za vse nesubaruje
Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Re: BackW00d's Grande Punto '07

Odgovor Avtor: Thomas22 » 12. Februar 2014, 10:48

Sem mislil, da imaš tako kot VW ali Audi, kjer dve zelo direktno usmerjeni lučki svetita na osrednjo konzolo.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5496
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 12. Februar 2014, 11:51

Aha točno vem kaj misliš. Ta zadeva se mi je zdela zelo dobra in prijazna v avtu. Videl sem jo v passatu od šefa, in sem kar kmalu naredil tudi sam takšno osvetlitev v naši '96 imprezi.
In sicer sem dve 30° 5mm ledici zmontiral v stropno lučko ki je na sredini strehe.
http://imageshack.com/a/img547/7374/ehh5.jpg
http://imageshack.com/a/img577/8556/77up.jpg

Ene pol ure sem se hecal z usmeritvijo diod, da so prav svetile, ker imajo dokaj ozek snop, in je kar pomembno da dobro zadaneš. Sem ga hecal z dalšimi palicami da sem sploh zvrtal luknjo v pravi smeri, potem pa še z limanjem ledic, da so bile prav usmerjene. Uglavnem kr hec da naštimaš tako kot je treba.
Potem pa sem dodatno namontiral še en potenciometer, s katerim lahko nastavim intenziteto osvetljenosti.

Še vedno kadar se usedem v avto, se mi zdi fajn da sm tole zmontiru, ker res dobro pride. Narahlo osvetli gumbe, radio, pepelnik, ročno in menjalnik. Skratka celo sredinsko konzolo.
V vzvratnem ogledalu ponoči vidiš samo dve pikici odseva, ampak ne tistega direktnega, ampak takega kot ga lahko vidiš kadar "spustiš/dvigneš" ogledalo, da te ne motijo zadajvozeči. Tako da je čisto nemoteč, in če nisi pozoren ga niti ne opaziš. Me je bilo strah, da se bo ta odsev videl, in na koncu to sploh ni bil problem :)

Bom pa to naredil tudi v Fiata slej kot prej. Malce je heca da potegneš signalni kabel, ki vžge tele lučke ob kontaktu, ampak ni problema. Vse se da nardit.

Pride pa osvetljava namontirana tudi pod armaturo in zadnja sedeža. In to taka ki bo ob odprtih vratih ali prižgani stropni lučki svetila na polno z belo svetlobo, ko pa bojo vrata zaprta, oziroma stropna luč ugasnjena, pa bo bela počasi ugasnila, oziroma se spremenila v rahlo oranžno. Toliko, da malce vidiš kaj se dogaja pod nogami. Pa hkrati bom na ta mikrokontroler sprogramiral tudi utripanje žmigavca, ker si bom naredil tisti avtomatski 3× ali 4× blinker, za prehitevanje po avtocesti.

Stay /TUNED :.sup
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4127
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 12. Februar 2014, 12:02

Repeater za žmigovce (za subaruje) američani prodajajo.

Uporabniški avatar
Fusion
Uporabnik foruma
Prispevki: 682

Odgovor Avtor: Fusion » 12. Februar 2014, 15:52

strumf666 napisal/-a:Repeater za žmigovce (za subaruje) američani prodajajo.
lahko prosim kak link kaj točno sploh je to in kako deluje?
thnx

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2904
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 12. Februar 2014, 19:09

Žmigovca ne pritisneš tolk da se zatakne ampak samo tolk da utripne pa utripne 3x al pa kolkrat pač naštimaš. V očetovem golfu npr. 3x. Posnetka ne najdem, lohk ti pa posnamem če ti ne bo jasno ;)
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
Fusion
Uporabnik foruma
Prispevki: 682

Odgovor Avtor: Fusion » 12. Februar 2014, 19:56

ok, sedaj razumem ;) :.sup

med googlanjem pa sem našel to čudo. Če se bo morda komu zdelo celo uporabno:)
Na yt so filmčki, da se ugradi za ogledalo in potem to sveti skozi ogledalo.
http://www.ebay.com/itm/2x-Arrow-Panel- ... 0646268605" onclick="window.open(this.href);return false;

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 13. Februar 2014, 09:21

Bolj uporabna se mi zdi tista fora, ko imaš senzorje za rikverc namontirane v vzvratno ogledalo, in ko daš v R(ally) ti avtomatsko začne pod ogledalom kazat koliko daleč še imaš.
EBAY-Primer
Čeprav jaz mislim da je pisaknje čist dost.

Bi si pa rad iz enga avta noter zmontiral samozatemnitveno vzvratno ogledalo.

Thomas22
road pirate

Odgovor Avtor: Thomas22 » 13. Februar 2014, 23:21

Se ti da narediti kakšno nočno sliko notranjosti Impreze?
Jaz sem nameraval ledice dati nad prestavno ročko, tja kjer je osvetlitev voznika in sopotnika.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. April 2014, 20:25

Sploh nisem videl da si napisal da bi rad videl sliko....

Sem preveril, slikce nažalost nimam. Lahko pa še enkrat povem, da je bilo zelo prijetno in sem se v šusu navadil, in mi je potem v drugih avtih nekaj manjkalo ko tega ni bilo. Res fino je ko takoj vidiš kje so gumbi in prestavna ročka in ostale zadeve. Fenomenalno, med vožnjo pa čisto nič ne moti, ker je res ravno toliko svetlo, da se malce vidi. Knjige recimo defenitivno nebi mogel brat v tisti svetlobi...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. April 2014, 20:27

Pa še epilog menjavi osvetljave:

Kooooohhoooooončno sem porihtal osvetljavo armature v avtu.

Sicer belo je svetilo že lep čas nazaj, vendar pa me je motial različna intenziteta osvetljave tipk. Radio naprimer je precej bolj svetil od klime in armature. Potem tipke nad radijem so tudi dokaj žarele. Pa tipka za nastavitev ledvenega dela pod naslonom roke, tista je žarela kot neonka :D Da o volanskih tipkah ne govorim, kot da bi z laserjem svetil v oči med nočno vožnjo. Pa tiste pod volanom, za meglenke, osvetljenost in pač menijske tipke isto.

Zato sem šel v IC-elektroniko in nabavil SMD upore 3.3k 4.7k 6.8, 10k in 15k ohmov.

Potem pa se je začela vojna z PCB-ji in predupori.

Najprej je potrebno poiskat kateri upori so za katere LEDice:
http://shrani.si/f/2T/Dp/23d4O5Yh/201404051853121.jpg

Potem pa malce po občutku pricinit upor večje vrednosti. Vsaka LEDica ima malce drugačno vrednost, glede na velikost napisa in debelino teksta/slike, saj skozi vsako tipko pride malce več/manj svetlobe.

V primeru radia so se upori gibali med 10k in 30k ohmov:
http://shrani.si/f/3Y/MN/4IY0Kkdo/201404060056491.jpg

Drugje pa od 3.3k-10k

Vseskup mi je vzel ene 3 popoldneve, to soboto sem celo vztrajal do pol2h zjutraj :D
Tako je po par tednih prelaganja, bom jutri, bom jutri, projekt uspešno zaključen :040.gif:

Končni izgled je fenomenalen! Ni šans, da bi zamenjal nazaj na original oranžno ker je po pravici povedano prav grda! :)
http://shrani.si/f/A/EB/3LiK7mC7/201404072141381.jpg
http://shrani.si/f/9/nf/1LA8AtRJ/201404072142311.jpg

Večji sliki:
http://shrani.si/f/9/nf/1LA8AtRJ/201404072142311.jpg
http://shrani.si/f/A/EB/3LiK7mC7/201404072141381.jpg

Slike so narejene z krompirjem, v živo zgleda stunning! :036.gif:

Pa še od klime LEDico sem zamenjal na modro :032.gif:

BTW, cena vsega skup:
- 70× PLCC-2 White LED - 12€ (ebay)
- 20× upori vrednosti 3.3k, 4.7k, 6.8k, 10k, 15k = 100kos × 4cente na kos = 4€ (IC-Elektronika)

Res da je moj čas neprecenjliv, ampak nekam ga moram dat :) Talk about bang for the buck :043.gif:
Zadnjič spremenil BackW00d, dne 24. April 2014, 20:32, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. April 2014, 20:31

Vmes sem se pa še z feltnami poigral, ker so bile obtolčene in srebrne :cr

http://shrani.si/f/2O/jS/2F4tF2po/201404151924201.jpg

--->

http://shrani.si/f/2Q/Hj/2kD2U56p/20140422170758.jpg
http://shrani.si/f/2I/6z/4Q0yXsOw/20140422170818.jpg
http://shrani.si/f/m/Fv/2gsJa8FR/20140422170709.jpg

Gume so stare k zemlja, a se še vedno presenetljivo dobro držijo v mokrem in suhem. Priznam da sem presenečen nad količino oprijama :)

Včeraj in danes sem jih dobro stestiral na 120km poti. Poraba zrastla za 2 litra :bodtih:
Ob takšni vožnji bojo gume zdržale le še kak mesec dva max :D Avto je ratal precej bolj vodljiv, sploh ob priganjanju.

Pokrovčki platišč mi še manjkajo, ker mam nekaj v planu naredit z njimi, a sem jih trenutno nekam "pospravil" in jih moram prvo najt :wtf

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. April 2014, 21:08

Da ne bojo samo slike...

Gume sem namontiral v torek, in sem včeraj in danes naredil ~120km.
Moram rečt, da odkar so letne je občutek za volanom precej boljši, povratne informacije na volanu so se povečale, a so še vedno slabe.

Avto je ratal precej zanimiv, oprijem je res dober, vendar pa avto hitro rata živčen in v ovinkih začne rit popuščat in drset, s čimer lahko sicer še povečaš vstopno hitrost in ga res zalučaš v ovinek, vendar pa je problem elektronika, ki se vmešava neglede na on/off ASR tipko.
Glede na to da je avto manjši krajši in lažji, sem pričakoval da se bo precej boljše od impreze peljal, pa moram rečt, da je občutek za volanom v imprezi precej bolši :) Pa tudi skozi ovinke se Impreza precej lepše vede, bolj prizanaša in nudi oooogrooomno povratnih informacij kaj se z avtom dogaja. Pri Grandeju moraš res pazit, kaj se dogaja z ritjo. Če ne pretiravaš preveč, ti elektronika vedno reši zadevo, sicer zgledaš kot da nimaš pojma, ker avto kar poskakuje sredi ovinka ko elektronika prevzame. :cr
(pa ne da bi se moral zanašat na elektroniko, parkrat sem probal kaj se dogaja, ko začne avto drset skozi ovinek pa sem pustil, oziroma nameroma pretiraval, da je elektronika začela prevzemat)

Sploh pozim zgleda patetično, ker ti ne pusti ničesar. Priletiš v ovinek z ročno, ko spustiš gaz začne sam od sebe zavirat, čeprav maš izklopljen ASR in ti poravna avto. Bohnedej da kdo gleda, ker misli da nimaš pojma kaj delaš :D

Saj navsezadnje se verjetno z grandejem hitreje peljem čez ovinek, samo občutek pa ni ravno tisti pravi. V imprezi se res počutiš kot da situacijo nadzoruješ 100% in točno veš koliko in kako se lahko pripelješ v naslednji ovinek.

Pri grandeju pa neglede na neko športno podvozje in Potenco 050a vedno malce ugibaš, a bo prednji konec prijel al zadnji, ali bo avto čez ovinek stabilen, al ga bo manjša pukla zmotila in vrgla iz ravnotežja? A ti bo elektronika vzela kontrolo gaza?

1.4 in 95konjev se sliši dosti za Puntota, pa vendar mi je žal da nisem iskal 1.4 Turbo, takrat ko sem kupoval. Kakih 10-20 konjev zraven se nebi branil....

Načeloma mi je avto dosti prirasel k srcu, se rad v njega vsedem in peljem naokol. Moti me samo:
- Čudno podvozje, ki ne morem rečt da je trdo, niti ni mehko. Nevem kako bi opisal. Pri normalni vožnji čez neravnine se pelje totalno neudobno, potresuje. Šele ob bolj dinamični vožnji ko ga začneš priganjat začne podvozje nekako delovat tako kot bi moralo.
- Sedeži čeprav so "kao" školjkasti, nudijo premalo bočne opore.
- Volan je premehak, povratna informacija je slaba. Nevem zakaj bi človek sploh uporabljal tipko "city", ker v tem načinu volan defenitivno ni povezan na prednja kolesa, pomoje se neka visko sklopka izklopi, in volan se suče v prazno... :thdwn (sarkazem)
- Motor ima preslabe nosilce, ob bolj dinamični vožnji motor premetava sem in tja. Sicer sem že nekaj experimentiral z dodajanjem silikona tu in tam. Je že boljše ni pa še to to. (tudi pri drugih grandejih v katerih sem se peljal sem to opazil)

Drgače pa je avto zelo super. Edino skrbi me, če bom sploh lahko na morje peljal hladilnik, ker dvomim da ga bom spravil na zadnje sedeže :D v prtljažnik pa tudi ne gre. Mogoče bom moral podrez sedeže :c

Če kdo kupuje, priporočam! Sploh tazga z mal več opreme. Za male denarce dobiš ogromno avta! Pa še dobro zgleda :-P

Tko, če koga zanima :)

j4ka
Uporabnik foruma
Prispevki: 548
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 24. April 2014, 21:51

Kakor opisuješ obnašanje avta, je kar točno. Rit odnese hitro zaradi kratke medosne in zelo cenene zasnove zadnje preme (poltoga prema). Rit odnese takoj, po snegu je sploh zabavno, ker je za odnašanje dovolj že, če narediš en malo hitrejši s pri recimo 40 na uro. ASR z regulacijo odnašanja nima veze, tam posreduje ESP, ki se ga v puntotu ne da izklopiti. ASR je le proti zdrsu pogonskih koles. V resnici za kake zimske vragolije niti ne rabiš ročne...

Volan je tak, kot je, ker je električni in ne hidravlični servo. Feedbacka ne daje, se pa navadiš upoštevati druge parametre. Rešitve za to v 5 letih lastništva nisem našel.

Podvozje...hm, mene je pri mestni vožnji spravljalo iz tira, če sem pa vozil dinamično se pa avto nekako umiri. Meni se je zdelo, da ko sem zamenjal vzmeti z Eibachi, je bilo malo bolje, a ne čisto. Predvsem se zoprnega potresavanja čez kake kanale in diletacije ni več toliko slišalo, malo manj tudi čutilo. Absolutno pa veliko vlogo igrajo gume: na zimskih, ki so malo mehkejše z mehkejšo bočnico je vse skupaj malo bolj znosno čez manjše neravnine, a je zato na večjih "rukerjih" slabše. Ne vem, katere gume imaš gor, sam sem bil zelo zadovoljen z Continental Contisport3 za poleti. Veliko lepše se je peljal avto, kot z originalno Potenzo RE050.

dodelava lučk v notranjosti je pa :.sup :.sup
sapere aude

Thomas22
road pirate

Odgovor Avtor: Thomas22 » 24. April 2014, 23:19

Super razsvetljava.

Kanumlc
Član Subaru kluba
Prispevki: 900
Kraj: Vojsko nad Idrijo

Odgovor Avtor: Kanumlc » 24. April 2014, 23:23

Lepo ga pedenaš :thup in naj ti dobro služi.
Si bil ta teden kaj v Idriji mogoče?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov