Kdaj in kako lahko vozimo prikolico
Pred leti sem imel počitniško prikolico, katero sem večkrat vozil na morje in nazaj. Vozil sem jo s kombijem (R-Trafic). Glede na to, da je ta prikolica imela NDM 1500 kg, Trafic pa NDF cca. 2300 nisem smel voziti, ker imam samo B (v tem primeru NFD čez 3,5 t). Sem skorajklemz napisal/-a:@karli, ti pomoje lahko bp s kombijem peleš 2 osno prikolco pa subija (cca. 2T skupne teže).
Sem pa tudi jaz potreboval za razumevanje teh stvari nekaj časa
Drugače pa @ lupastro, super prikolico boš imel
Go Westy, go!
karli, če ima prikolica res 700kg pol ne smeš vozit, ker presežeš NDM 3.500kg.
kombi = 1750kg,
prikolica = 700kg
Legacy =1280kg
-------------------
skupaj 3730kg.
Če bi imela prikolica 230kg manj, pa bi lahko vozil z B kategorijo.
Oklestit jo boš moral
picinni, imas prav, lahko vlecem najvec tolko tezko prikolico kolikor je najvecja dovoljena oz. tehnična masa mojega vozila, 1870kg.
Vam pravim, da ne smete gledat težo avtomobila ampak največjo dovoljeno (tehnično) NDM maso, ki prometnem ni vpisana, v homo. pa je.
In pol kupite tako prikolico, ki nima NDM večje od NDM vašega avtomobila
in seštevek obeh NDM ne presega 3.500kg.
kombi = 1750kg,
prikolica = 700kg
Legacy =1280kg
-------------------
skupaj 3730kg.
Če bi imela prikolica 230kg manj, pa bi lahko vozil z B kategorijo.
Oklestit jo boš moral
picinni, imas prav, lahko vlecem najvec tolko tezko prikolico kolikor je najvecja dovoljena oz. tehnična masa mojega vozila, 1870kg.
Vam pravim, da ne smete gledat težo avtomobila ampak največjo dovoljeno (tehnično) NDM maso, ki prometnem ni vpisana, v homo. pa je.
In pol kupite tako prikolico, ki nima NDM večje od NDM vašega avtomobila
in seštevek obeh NDM ne presega 3.500kg.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
21. odstavek 149. člena ZVCP:
Poseganje v pravila o homologaciji vozil
V vsakem primeru pa je treba upoštevati še maso, ki jo vlečno vozilo sme vleči - to na en strani določi proizvajalec vozila, potem pa jo lakho še dodatno omeji proizvajalec vlečne kljuke. Tudi pri tem se upošteva NDM prikolice in ne dejanska teža...
D.
PS: Še 'zanimivost' - vozniki BE kategorije ne smejo imeti alkohola v krvi (1. odstavek 130. člena ZVCP)
Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, če opravi praktični del vozniškega izpita s tako skupino vozil ter ima v vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo označeno pravico do vožnje take skupine vozil.
- največja dovoljena masa = masa, ki jo določi proizvajalec oziroma proizvajalka (v nadaljnjem besedilu: proizvajalec) vozila glede na konstrukcijske lastnosti vozila;
- skupina vozil = med seboj povezana skupina najmanj enega vlečnega in najmanj enega priklopnega vozila, ki so v cestnem prometu udeležena kot celota;
- največja dovoljena masa skupine vozil = vsota 'največje dovoljene mase' vseh vozil v skupini
- kombi ima NDM 2630kg
- prikolica ima NDM 2200kg
- skupna NDM = 4800kg
Poseganje v pravila o homologaciji vozil
V vsakem primeru pa je treba upoštevati še maso, ki jo vlečno vozilo sme vleči - to na en strani določi proizvajalec vozila, potem pa jo lakho še dodatno omeji proizvajalec vlečne kljuke. Tudi pri tem se upošteva NDM prikolice in ne dejanska teža...
D.
PS: Še 'zanimivost' - vozniki BE kategorije ne smejo imeti alkohola v krvi (1. odstavek 130. člena ZVCP)
Zakaj ne? Prikolica mora imeti naletno zavoro, dvo osna more bit, dost veliko nosilnost more met, EkB rabiš, pa zadostiš vsem pogojemPa ja ne boš vlekel za sabo v predpostavki da ima avto 1300 kg, 2200 kg prikolico. Tole bi bil hard core Neutral .
Z legacijem sm peljal 4800kg skupne mase (avto+prikolica+tovor)
Če pa koga zanima kaj o izpitu:
Stane okoli 600€, voziš 9-12 ur, poteka pa isto kot izpit za avto, še obračat ponavadi ni treba! Če mene kdo vpraša so barabe, sam da gnar potegnejo, je pa vsekakor ceneje kot pa da te enkrat dobijo brez izpita...
lp
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
S tem si skoraj 100% bil v prekršku.Tomy napisal/-a:Zakaj ne? Prikolica mora imeti naletno zavoro, dvo osna more bit, dost veliko nosilnost more met, EkB rabiš, pa zadostiš vsem pogojemPa ja ne boš vlekel za sabo v predpostavki da ima avto 1300 kg, 2200 kg prikolico. Tole bi bil hard core Neutral .![]()
Z legacijem sm peljal 4800kg skupne mase (avto+prikolica+tovor)
Legacy je homologiran za vleko do max. 1800kg (nekateri modeli tudi samo 1600kg). Glede na to, da ima Legacy NDM 1870kg, si ti imel prikolico z NDM cca. 3000kg, s čimer si za 1200kg prekoračil homologirano vrednost.
D.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost