Kako se obnesejo avtomatski menjalnik

Zanimivo in koristno znanje
Uporabniški avatar
kricac
Član Subaru kluba
Prispevki: 245
Kraj: Vransko

Odgovor Avtor: kricac » 05. Januar 2010, 06:36

jaz imam v outbacku petstopenjsega. zelo zadovoljen.

malo moti razmeroma dolg odzivni čas pri menjanju navzdol ...

na brezpotjih (kolikor sem uspel preskusit) je čisto OK ... če je kriza preklopiš na sekvenčni del in odvoziš ročno ... je pa tolko pameten, da ga ne moreš preterat v eno ali drugo smer ... sam prestavi ...

enako je pri klancih navzdol ... vržeš v levo in ročno nadziraš ... pride prav tudi v snegu ... včeraj je bila proti štajerski na avtocesti kar kriza ... menjalnik na sekvenci in menjavanje po potrebi ...

v glavnem pa ... D in gremo naši ... in ko imaš enkrat avtomatika, nočeš nikoli več imeti ročnega menjalnika ...
Outback 3.0 ... GRRRRRR! ;)

subarko
Uporabnik foruma
Prispevki: 156
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subarko » 05. Januar 2010, 09:04

kricac napisal/-a:jaz imam v outbacku petstopenjsega. zelo zadovoljen.

malo moti razmeroma dolg odzivni čas pri menjanju navzdol ...

na brezpotjih (kolikor sem uspel preskusit) je čisto OK ... če je kriza preklopiš na sekvenčni del in odvoziš ročno ... je pa tolko pameten, da ga ne moreš preterat v eno ali drugo smer ... sam prestavi ...

enako je pri klancih navzdol ... vržeš v levo in ročno nadziraš ... pride prav tudi v snegu ... včeraj je bila proti štajerski na avtocesti kar kriza ... menjalnik na sekvenci in menjavanje po potrebi ...

v glavnem pa ... D in gremo naši ... in ko imaš enkrat avtomatika, nočeš nikoli več imeti ročnega menjalnika ...
Ne vem, jaz sem imel avtomatika pa sem šel nazaj na ročnega mi bolj sede.

lp

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1416
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 05. Januar 2010, 22:43

Tudi jaz se učim ravnanja s klasičnim avtomatikom zadnje čase, pa me tale razprava kar zanima.

Torej se priporoča, da se vozilo ustavi, izbere omejitev prestavljanja (3, 2, 1 pri Scottie) in nato pelje? Malo neugodno na klancih navzdol, ko imaš recimo v 2, pa bi želel prestavit v 1. Zgleda, da bo tukaj šlo bolj po paknah ...

Kaj pa navzgor, se lahko prestavlja med vožnjo? Recimo imaš v 3 in bi rad dal v D? Recimo po mestu dam včasih v 3, ker vedno le v najvišji možni prestavi zaklepa pretvornik navora. Prideš ven, pa bi šaltal navzgor v D.

Na srečo sem do sedaj zelo malo vozil v mestu in na terenu, tako da še ni bilo priložnosti narediti hude škode, upam. :oops:

--------

Glede avtomatika enkrat za vselej - kaj pa vem. Udobno je prav nenormalno, po snegu in terenu lahko super nežno speljuješ, samo vzadaj me pa kljuva misel, da če bo kaj zatajilo, bo pa res sranje. Originalni Toyotin repair manual posveča 4 krat več strani automatiku kot pa manualu - toliko o kompliciranosti. :roll:
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 838

Odgovor Avtor: BMW_rok » 05. Januar 2010, 22:55

vrecha napisal/-a:Tudi jaz se učim ravnanja s klasičnim avtomatikom zadnje čase, pa me tale razprava kar zanima.

Torej se priporoča, da se vozilo ustavi, izbere omejitev prestavljanja (3, 2, 1 pri Scottie) in nato pelje? Malo neugodno na klancih navzdol, ko imaš recimo v 2, pa bi želel prestavit v 1. Zgleda, da bo tukaj šlo bolj po paknah ...

Kaj pa navzgor, se lahko prestavlja med vožnjo? Recimo imaš v 3 in bi rad dal v D? Recimo po mestu dam včasih v 3, ker vedno le v najvišji možni prestavi zaklepa pretvornik navora. Prideš ven, pa bi šaltal navzgor v D.

Na srečo sem do sedaj zelo malo vozil v mestu in na terenu, tako da še ni bilo priložnosti narediti hude škode, upam. :oops:

--------

Glede avtomatika enkrat za vselej - kaj pa vem. Udobno je prav nenormalno, po snegu in terenu lahko super nežno speljuješ, samo vzadaj me pa kljuva misel, da če bo kaj zatajilo, bo pa res sranje. Originalni Toyotin repair manual posveča 4 krat več strani automatiku kot pa manualu - toliko o kompliciranosti. :roll:
Najbolje je popolnoma ustaviti, pa tudi veliko ceneje je menjati pakne, kot pa menjalnik ;-) Iz D lahko prestaviš v 3, 2, 1 med vožnjo takrat, ko ima menjalnik že itak v tisti prestavi (voziš ali upočasniš do ustrezne hitrosti), v katero hočeš prestaviti. Da veš kdaj je ta pogoj izpolnjen, pa rabiš nekaj prakse in občutka. Navzgor lahko šaltaš, ker itak ne prestavi sam takoj, ko daš recimo iz 3 v D, ampak šalta enako, kot bi imel ves čas v D in bi menjalnik sam prestavljal.
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 05. Januar 2010, 23:27

Hej, pa točno tako sem do sedaj delal - nekaj filinga za to zobnikovje pa zgleda vendarle premorem. :D
Nisem dobil user manuala z avtom in si nisem mogel prebrati, kako se po reglcih ravna s tem. Tnx za info.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 955
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 06. Januar 2010, 05:33

Še moje izkušnje - avtomatika je super (sploh v snegu). Vsaj za normalnega uporabnika. Jaz sem imel tisto najbolj preprosto avtomatiko (oznake se sedajle ne spomnim) na Foresterju.
Po normalnih cestah je to zakon, za klanec (makedam, sneg) tudi. Me je pa hudičevo motilo na spustih, ker motor ne zavira (skoraj nič). Pa p... j... m... potem pa po strmem drsečem klancu pelješ in zaviraš z nogo, namesto na ročnem, kjer daš v reduktor in prvo (in upaš, da ne bo prehitro).

Kot rečeno - za vse razen spusta in zaviranja, me je avtomatika navdušila. Verjamem, da imajo boljši avtomatiki to rešeno, saj ne more biti takšna kunšt.

Uporabniški avatar
kricac
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: kricac » 06. Januar 2010, 10:48

pri sekvenčnem (ki so zdaj standard) to ni več problem ... butneš v manual, klikneš dvakrat ali trikrat dol pa si v drugi ...

res VEEEEEELIK napredek ...

Uporabniški avatar
LangeLakl
Uporabnik foruma
Prispevki: 137
Kraj: Štajerska

Odgovor Avtor: LangeLakl » 06. Januar 2010, 11:06

Še večji napredek je ta novi lineartronic (vedno je v pravi brzini).

Pri klasičnem avtomatskem manjalniku (PRND321) se je pač potrebno zavedati, da je avtomatski in ne ročni. Med vožnjo z njim nimaš kaj početi, kljub temu, da je fizično mogoče premakniti iz D v 3 in naprej v 2 in 1. Samo s tem pri določenih hitrostih lahko škodi menjalniku. Jaz osebno pred kakim strmim daljšim spustom ocenim do katere prestave naj menjalnik omejim in ga postavim v tisti položaj, če se izkaže da bi bilo boljše omejiti menjalnik še nižje ga zaviram skoraj do ničle (raje do ničle) in menjam v 2 ali 1. Potem ko se spust neha pa pri počasnem pospeševanju z občutkom postopoma pšotiskam ročico do D načina. Mislim, da mi je menjalnik hvaležen ;-)
Vsi ki ste imeli ali imate avtomatske menjalnike sigurno počnete zelo podobno, včasih se kdo na začetku malo lovi potem pa mu itak zleze pod kožo.
Bodi dober z drugimi, ker čas dela razlike.

Uporabniški avatar
kricac
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: kricac » 06. Januar 2010, 13:27

LangeLakl napisal/-a: včasih se kdo na začetku malo lovi potem pa mu itak zleze pod kožo.
... in ne đeli nikoli več nazaj ;)

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4127
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 06. Januar 2010, 13:48

Men se avtomatik ni pretirano dopadel v kratkem času, ko sem ga imel. Ročni mi je precej ljubši. Še najraje bi imel robotiziran ročni menjalnik. Zanimivo se mi zdi, da so klasični avtomatski menjalniki še zmeraj v ponudbi glede na ceno in kompliciranost ( v primerjavi z robotskim + malo čipovja).

Uporabniški avatar
kricac
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: kricac » 06. Januar 2010, 13:56

strumf666 napisal/-a:robotiziran ročni menjalnik.
kaj pa je to?

subarko
Uporabnik foruma
Prispevki: 156

Odgovor Avtor: subarko » 06. Januar 2010, 15:25

kricac napisal/-a:
LangeLakl napisal/-a: včasih se kdo na začetku malo lovi potem pa mu itak zleze pod kožo.
... in ne đeli nikoli več nazaj ;)
Jaz sem ga imel 2 leti pa se nisva ujela, ročni mi je še vedno zakon tudi DSG (z dvojno sklopko) mi ni boljši od ročnega je pa hitrejši od ročnega za prestavljanje navzgor za navzdol je pa druga zgodba.

lp

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2904
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 06. Januar 2010, 16:35

vrecha napisal/-a:Hej, pa točno tako sem do sedaj delal - nekaj filinga za to zobnikovje pa zgleda vendarle premorem. :D
Nisem dobil user manuala z avtom in si nisem mogel prebrati, kako se po reglcih ravna s tem. Tnx za info.
Če je to za toyoto LC, ti ga lahko poskeniram pa pošljem ;-)
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 06. Januar 2010, 16:42

Ja, za HDJ81 bi ga rabil ... ;-)

Uporabniški avatar
LangeLakl
Uporabnik foruma
Prispevki: 137
Kraj: Štajerska

Odgovor Avtor: LangeLakl » 06. Januar 2010, 16:57

DSG-ji so ful dobri. Ko pa smo se na Vranskem s Porsche-ji gonli do onemoglosti pa me je njihov PDK totalno prepričal.Do takrat sem imel v glavi, da Porsche gre v štric samo z ročnim menjalnikom - ni res. Porsche in PDK, skoraj sem puko od radosti.
Bodi dober z drugimi, ker čas dela razlike.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost