Problemi z menjalnikom

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 02. Julij 2008, 12:38

gorazd0 napisal/-a:Gre za dvomasni vztrajnik (googlaj "dual mass flywheel"); nekateri imajo dušenje rešeno z vzmetjo, pri Subaruju dušenje opravljajo batki; ko en batek crkne, je potrebna menjava (komplet);
cena je precej visoka (mal manj kot 1000 EUR po spominu); pred kakim letom je nekdo s foruma nabavil novega v Nemčiji - je bilo nekaj ceneje kot pri nas;

poglej in preveri, če je možna menjava z navadnim vztrajnikom (torej ne dvomasnim)
Na nemškem forumu sem prebral, da je ta težava z dvomasnim vztrajnikom (ki jo ima tudi moj voz) nenevarna.

D.

AWD-BOX
Novinec
Prispevki: 8

Odgovor Avtor: AWD-BOX » 14. September 2008, 17:21

gorazd0 napisal/-a:Gre za dvomasni vztrajnik (googlaj "dual mass flywheel"); nekateri imajo dušenje rešeno z vzmetjo, pri Subaruju dušenje opravljajo batki; ko en batek crkne, je potrebna menjava (komplet);
cena je precej visoka (mal manj kot 1000 EUR po spominu); pred kakim letom je nekdo s foruma nabavil novega v Nemčiji - je bilo nekaj ceneje kot pri nas;

poglej in preveri, če je možna menjava z navadnim vztrajnikom (torej ne dvomasnim)
Marucelj pravi, da je možno zamenajti z starim vstrajnikom, ki nima mehanizma za mehkejše speljevanje, toda zadeva stane še vedno 600 EUR. Subaru sicer prizna, da je to konstrukcijska napaka od leta 2002, saj vsakemu subiju okoli 100 kkm prevoženih prične cviliti vztrajnik.
Ali je kdo že razmišljal o tem, da bi skupno nastopili pri uvozniku oz. tovarni, da bi vsaj delno povrnili stroške popravila (recimo material)?

subarko
Uporabnik foruma
Prispevki: 156
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subarko » 15. September 2008, 08:31

Se pravi mene to tud še čaka

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 23. September 2008, 00:20

ne nujno :D

je pa res, da so dvomasni vztrajniki eni "boljših" izzumov avto industrije; če drugega ne, vsaj škripljejo ob speljevanju ("iik iikk"); začasna rešitev je podmazovanje batkov z mastjo - npr. tisto bakreno za zavore;

druga rešitev (mir za vedno) je pa npr. tale - Exedy
http://www.exedyusa.com/multimedia/imag ... el_250.jpg
Cena - cca US $360 + poštnina (če se ne mudi, ni drago) + 20%ddv in kak procent carine

Nekaj podobnega (lažji vztrajnik, kupljen pri http://www.competitionclutch.com) sem imel na starem 2.2 Legiju; razlika (pospeševanje itd.) je očitna... so pa stranski učinki - cukanje pri počasni vožnji itd...

tako nekako izgleda originalna beštja:
http://www.cdxetextbook.com/images/dualmassflywheel.jpg

Edina ovira za zamenjavo z navadnim, "statičnim",... je debelina (da lahko npr. sklopka in potisna ostaneta originalni);

Bo treba preverit... a mislim, da Exedy ponuja pravo rešitev; competitionclutch ima vztrajnik za 319 USD
Fiat.
Brez panike.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 23. September 2008, 20:35

Dvomasni vstrajnik in mehko speljevanje, kateri modeli naj bi imeli to? Tudi pri mojem 2,2 letnik 1992 opažam, da nikakor ne morem sunkovito speljat. Spelje namreč kot kak avtomatik. Ali je to posledica dvomasnega vstrajnika?
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 23. September 2008, 22:00

ne; imaš navaden vztrajnik;

razlog za tvoj problem je znucana potisna,... ali lamela; probaj odtegnit matici na zajli... da bo malo prej prijela; morda bo pomagalo (če ni preveč znucano);
Fiat.
Brez panike.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 24. September 2008, 19:54

Sem sumil, da je to, ker sem že odtegnil matico pa ni nič bolje. Se pravi sledi menjava lamele sklopke.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 24. September 2008, 20:37

obstaja še tretja možnost - da pušča semering na glavni gredi in imaš olje na vztrajniku... navadno ga meče ven skozi "oddušnik" na dnu zvona... in ga razmeče po sovoznikovem delu motornega prostora (most itd..);
V tem primeru je treba menjat semering, spucat vztrajnik, menjat lamelo in potisno; seveda menjaš še ležaj...
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
boxar
Novinec
Prispevki: 11
Kraj: Kamnk

Odgovor Avtor: boxar » 29. September 2008, 09:22

mogoče se tudi z mojim legyjem 98 nekaj podobnega dogaja.
Pred pol leta mi je Kržič menjal sklopko (235 kkm). Super fajn je blo. Čist mehka. Ampak kmal je začel pri speljevanju trest. Včasih mal bolj včasih mal manj.Peljal sem ga nazaj pa mi je rekel, da je vztrajnik obrabljen in da to stane 1800EUR in da je najbolš, da se navadim.
Ampak to včasih tko strese avto, da mislim da do neki odtrgal.
Odlopu sem hillholder pa se mi zdi, da je mal boljš

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 838

Odgovor Avtor: BMW_rok » 07. Oktober 2008, 22:07

Meni zatrese včasih, ko zaviram z motorjem in prestavim iz 4. v 3. ali 3. v 2. prestavo, čuti se pa kot bi se motor ali menjalnik stresel (se tudi sliši). Če prestavljam iz 2. v 3. ali 3. v 4. ni nič. Kaj bi bilo?
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 07. Oktober 2008, 22:16

@boxar - Hillholder ne more bit kriv; kar priklopi nazaj.. je preveč uporabna reč.

BMW_rok - na 2.2 al H6? preglej npr. nosilce menjalnika,...
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 838

Odgovor Avtor: BMW_rok » 07. Oktober 2008, 22:34

Ups sem pozabil, na Legacyju. Bom jutri pogledal nosilce ;-)
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.

Uporabniški avatar
boxar
Novinec
Prispevki: 11
Kraj: Kamnk

tresenje

Odgovor Avtor: boxar » 09. Oktober 2008, 19:54

glede tresenja moje sube se je mal ukvarjal že subi92. Zadeva je res čudna. Ampak zdej sem se kar navadil in avto se vsen fino vozi. Mal se bom še vozil potem pa se bom bolj resno začel z tem ukvarjat. Z resno mislim to, da bom spet prtežu do subija 92 in bomo neki zgruntal.
Mam vsen boljš občutek z odklopljenim HH, čeprav ga pogrešam

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost