Projekt: Reportažec

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Re: Projekt: Reportažec

Odgovor Avtor: nebivedu » 10. April 2024, 14:52

Glede na to, da še ni za kopat, je bila po moje prazna (in polna smeti). Poleti je pa stalno polno ljudi, tako da niti ne moreš več v miru prespat tam. (je še par drugih dobrih plaž, samo nebi javno, ker potem ne bom mogel uživat v miru)
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 838
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 10. April 2024, 15:25

Dns k je kugl-hrt itak vsi vse vedo - če le hočejo.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1414
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 10. April 2024, 17:53

Vidim, da bo treba spet kakšno fotko pripopat, da se tema vsaj približno vrne v svoje tirnice ... :)

S cilindrom, ki je bil vzrok velikega dela tele epopeje, sem se sprehodil v meni domačo (dasiravno na žalost ne mojo) delavnico in kujona vpel pod rezkar ... https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 135140.jpg
Prvi poizkus je šel v smeri popravljanja obstoječega navoja in ni uspel, je bilo premalo mesa in je odzračevalni vijak ponovno pobral navoje, preden je zatesnil.
Zato je bil potreben malo večji poseg, ki sliši na ime Helicoil (oziroma ena od kopij tega sistema). https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 135143.jpg
To pa se je dobro izkazalo.

Ker pa sem bil že ravno tukaj in ker sem ravno odmontiral akse in ker rem ob tem ugotovil, da ohišje aks nima tako kot pri terencih notranjega semeringa, ki bi ob nagibih preprečeval olju iz difa, da bi spiralo mast na ležajih in ker je na eni strani bilo ob odpiranju očitno, da je nekam malo masti na ležaju ...
... sem se odločil za manjšo improvizacijo. https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 135141.jpg
Za semering ni bilo prostora med akso in ohišjem, sem pa na akso urezal en mini utor, globok okoli 0.5 mm ... https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 135144.jpg
... z idejo, da dam gor gumijasti o-ring ter tako olju otežim prehajanje tja, kjer ni treba, da je ... https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 135142.jpg
Pa bomo videli, če bo delovalo ... pa tudi, če sem s tem kompromitiral akso. :grim
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5496
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 10. April 2024, 19:59

A ta aksa je polna in fi 40 ?

Lajkam iznajdljivost in pragmatično reševanje "izzivov"...

Kam lahko nakažem 10€ da bojo slike malce večje resolucije? A to je ta forumski nalagalnik slik, kjer so slike velikosti časa 15" CRTjev ? :cry
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 10. April 2024, 21:41

A ta aksa je polna in fi 40 ?
Tam nekje, fi 38 mislim da je.
Je pa zanimivo, da je po občutku aksa od Toyote HDJ80 le malo tanjša, pa se sedaj sprašujem, ali ima HDJ80 močno predimenzionirano akso ali pa tale malo na spodnji meji za 7.5 tonca. No ja, saj se ve v resnici, da pri Toyoti pri dizajniranju 80ke niso šparali in optimizirali na spodnjo mejo. :)

Slike pa ... kriv je predvsem mojAlbum.com, ki vse kar se gor nalaga zmanjša na 640x480 px ...
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
Uporabnik foruma
Prispevki: 415
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Avtor: Topo » 10. April 2024, 22:19

O-ring na gredi ne bo zdržal dolgo. Ga bo obrabilo takoj in ne bo opravljal svoje funkcije. O-ring se ne uporablja tam, kjer se gred vrti. Za tako tesnenje je primeren samo semering. Tukaj pa itak ni prostora za semering.

Bolj pa me skrbi nekaj drugega.

Nosilnost gredi narašča s tretjo potenco premera. Če ima gred fi38mm in si naredil utor 0,5mm (nov premer je 37mm), se je nosilnost zmanjšala za 7,7%. To velja za statično obremenitev.

Gred pa je obremenjena dinamično. Utor povzroča zarezni učinek, tako da bo nosilnost še manjša, če želiš imeti neko normalno življenjsko dobo.

Ugotoviti bi bilo potrebno, če je gred kaljena. Če je, je najbolj kaljena na zunanji strani. Utor je odstranil najboljšo plast, tako da bo učinek še večji.

Te stvari bi se splačalo dobro preveriti, preden bi šel s tem v Afriko.

Še malo enačb:
Torzijska obremenitev.JPG
vir: https://www.dvigalotehna.si/wp-content/ ... RACUNE.pdf
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 11. April 2024, 02:42

A ni pri teh aksah ponavadi veliko masti ravno na teh spojih, kar preprečuje odtekanje olja, ker je tam z mastjo zafilano?
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 11. April 2024, 06:58

Nosilnost gredi narašča s tretjo potenco premera. Če ima gred fi38mm in si naredil utor 0,5mm (nov premer je 37mm), se je nosilnost zmanjšala za 7,7%. To velja za statično obremenitev. itd ...
Ti presneto (mleko posneto) ... kaj takšnega pa nisem pričakoval "od oka." Tako je to, ko nestrokovnjak po (neobstoječem) občutku sprejme odločitev, za katero bi moral strojniške bukvice in kolege strojnike prej konzultirati. :(
Šola za drugič, definitivno.
Malo se sicer tolažim, da tole ni šlo res 0.5 mm v meso, ampak je bolj postrgalo hrapavine na površini ter šlo v meso manj. Ampak ups, če bom kdaj odlomil akso in če bo odlomljena na tem mestu, bom prvo vzel macolo in se kresnil po butasti glavi, nato pa še po prehitrih prstih. Ker zadeva ima tudi zaporo diffa ...
Aksa je kaljena, seveda. Kaj se tudi nekaljene akse uporabljajo za takšne namene in obremenitve? :shock:

Glede o-ringa in semeringa pa jasno, zares tesni lahko samo semering, ideja o-ringa ni, da bi drajsal po obej površinah in poizkušal tesniti, ampak samo, da se bo držal akse ter zmanjšal presek kolobarjastega prehoda za olje iz dr cca 2 mm na cca 0.5 mm ter tako predstavljal malo večjo oviro za olje na poti do ležajev.

A ni pri teh aksah ponavadi veliko masti ravno na teh spojih, kar preprečuje odtekanje olja, ker je tam z mastjo zafilano?
Saj olje nikamor ne odteka, samo v določenih okoliščinah, ko aksa ni vodoravno plus/ali, če je olja v difu malenkost preveč, prihaja v stik z mastjo in jo počasi spira iz ležajev.
https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 135175.jpg

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 11. April 2024, 07:52

Gredi ni nujno da so vse kaljene, lahko so samo cementirane, kaljene so v večini primerov ripne. Tam je huda obremenitev takoj iz difa. Za gred pa naj bi bilo zaželjeno, da je bolj žilava kot trda. Upam da ti o tesnila ne zagrabi in ti ga kam posvaljka in zmelje.
Ps:
Stare švabske šole inženirja ni lahko prekositi, oni imajo v glavi še Hitlerjeva navodila. 8-)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 11. April 2024, 08:58

vrecha napisal/-a:
11. April 2024, 06:58
Saj olje nikamor ne odteka, samo v določenih okoliščinah, ko aksa ni vodoravno plus/ali, če je olja v difu malenkost preveč, prihaja v stik z mastjo in jo počasi spira iz ležajev.
https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 135175.jpg
Zato je pa vsake toliko časa treba na novo namastit. (redno servisiranje)

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 11. April 2024, 09:05

Upam da ti o tesnila ne zagrabi in ti ga kam posvaljka in zmelje.
Na ta del sem pa celo pomislil in premislil in sem precej prepričan, da ta guma nima za naredit kakšne štale tukaj.
Stare švabske šole inženirja ni lahko prekositi ...
Ne bom več poizkušal ... :wear

... vsaj nekaj časa ne. :innoc

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 11. April 2024, 10:03

Tista gumica ne bo naredila nobene štale. Jo je konkretno premalo.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 11. April 2024, 14:52

Jeszt drugače "nič" ne vem o strojništvu pa sem tudi hodil na strojno. Pa nekaj malega izkušenj imam iz "šraufanja" viličarjev. As survival not hobby.
No kakorkoli. Na gredi ; za "v teoriji odmikati" olje so angleški mojstri pri Perkinsu naredili "navoj" ki je deloval kakor kontra vrtljajem.
Verjetno so v "kolonizacija time" kopirali afričane, ki so na tak način spravljali vodo iz vodnjakov. rotfl.

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2572
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 12. April 2024, 08:01

Ko greš rikverc, pa kaj? Ga začne porivat ven?
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5496
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 12. April 2024, 08:51

se zavedaš kolikšno je razmerje vožnje naprej/nazaj?

Velika večina semeringov je tudi smernih. čepram mogoče aksa na diffu ne gre vedno v eno smer.
OK, sej obstajajo tudi dvosmerni semeringi, sam kar sem jih jaz namontiral, so bili vsi enosmerni.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost