Slab napenjalec / nosilec napenjalca zobatega jermena
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4468
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Slab napenjalec / nosilec napenjalca zobatega jermena
Oi,
na mojem 2.5 SOHC se takoj po zagonu motorja dogajajo strašni zvoki, ki močno spominjajo na uničene ojnične / glavne ležaje. Najhuje mine v nekaj sekundah, v nekaj minutah pa potihne vse skupaj...
Pred kratkim pa sem našel tole - Subaru Service Bulletin - Modification of Timing Belt Tensioner in 'Engine noise when cold', ki opisujeta zelo podobno težavo...
Kaj mislite o tem? Je vredno investirat kakih 100-150€ ali se vam zdi to bolj malo verjetno?
D.
na mojem 2.5 SOHC se takoj po zagonu motorja dogajajo strašni zvoki, ki močno spominjajo na uničene ojnične / glavne ležaje. Najhuje mine v nekaj sekundah, v nekaj minutah pa potihne vse skupaj...
Pred kratkim pa sem našel tole - Subaru Service Bulletin - Modification of Timing Belt Tensioner in 'Engine noise when cold', ki opisujeta zelo podobno težavo...
Kaj mislite o tem? Je vredno investirat kakih 100-150€ ali se vam zdi to bolj malo verjetno?
D.
naglas razmišljam:
- ležaji imajo drugačen zvok kot podrt lager v napenjalcu
- napenjalc nima nič z ležaji
jaz bi najprej lociral zvok (magar prisloni leseno palico na motor.. in na "sence".. se krasno sliši... in potem ukrepal naprej.
Napenjalec lahko itak precej hitro preveriš tudi doma (predpisana sila napenjanja itd...).
jaz bi najprej lociral zvok (magar prisloni leseno palico na motor.. in na "sence".. se krasno sliši... in potem ukrepal naprej.
Napenjalec lahko itak precej hitro preveriš tudi doma (predpisana sila napenjanja itd...).
Fiat.
Brez panike.
Brez panike.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Kolikor sem razumel ta 'Service Bulletin' naj ne bi bil problematičen ležaj napenjalca, ampak sam napenjalec in/ali nosilec napenjalca, ki je 'prešvoh'.gorazd0 napisal/-a:naglas razmišljam:
S tem naj bi zobati jermen imel možnost 'opletati' oz. vibrirati, pri čemer pa proizvaja 'strašne' zvoke - ki pa so podobni zvokom okvarjenega ojničnega / glavnega ležaja.
Vsekakor bom to tudi še preizkusil... Morda kar s stetoskopom.jaz bi najprej lociral zvok (magar prisloni leseno palico na motor.. in na "sence".. se krasno sliši... in potem ukrepal naprej.
D.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
No, stvar ni 'nova' in se dogaja že 20-30k km (torej tudi poleti in v vročini) - morda celo že od prej, pa pač ni bila tako glasna...Thomas22 napisal/-a:Lahko ima napenjalčev ležaj zaradi starosti že manj masti. Sedaj ko je mraz se ta mast strdi in nabere na mestu. Ko pa se ležaj parkrat zavrti, se mast segreje in lepše maže kroglice.
Skratka -jaz bom naročil novo izvedbo španerja in nosilca, zamenjal pa bomo videli, če je to to...
Ker če ni, bo
D.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Jaz ga še nisem...niva13 napisal/-a:Kdaj pa je bil sponer nazadnje menjan? Naj bi vzdrzal vsaj 100k km.
Ima pa avto -po števcu- 158k km, kupil pa sem ga s 106k km. Prodajalec je sicer rekel, da je bil zamenjan cel set in ko sem imel motor narazen, je jermen dejansko izgledal kot nov - ampak če nisi naredil sam, nisi 100% ziher.
D.
No ja eni sklepajo, da je menjan jermen ze tavelik servis, skoda, ker nimas racuna, da bi preveril.
Predpisana menjava jermena, napenjalca in rolc naj bi bila na 100k km (vsaj za enke in dvojke), vendar je nasi pooblasceni servisi ne naredijo, ce smatrajo, da je se vredu.
Na mojem prejsnjem sem rolce in napenjalec menjala na 200k km, pri sedanjem so bili menjani pred kratkim na 250k km, ker so bili ze fajn slisni, sicer bolj kot drsenje ne kot kako tolcenje, kot je v tvojem primeru, verjetno je pri tebi ta zvok posledica opletanja jermena, mogoce pa opletanja batov dokler se motor ne segreje (kot je ze bilo omenjeno za 2.5 motorje).
Predpisana menjava jermena, napenjalca in rolc naj bi bila na 100k km (vsaj za enke in dvojke), vendar je nasi pooblasceni servisi ne naredijo, ce smatrajo, da je se vredu.
Na mojem prejsnjem sem rolce in napenjalec menjala na 200k km, pri sedanjem so bili menjani pred kratkim na 250k km, ker so bili ze fajn slisni, sicer bolj kot drsenje ne kot kako tolcenje, kot je v tvojem primeru, verjetno je pri tebi ta zvok posledica opletanja jermena, mogoce pa opletanja batov dokler se motor ne segreje (kot je ze bilo omenjeno za 2.5 motorje).
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov