Zanimivo in koristno znanje
-
gore
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 954
- Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
-
Kontakt:
Odgovor
Avtor: gore » 05. November 2007, 08:32
BMW_rok napisal/-a:BMW_rok napisal/-a:Tudi, če daš ročko v 1 ne prestavi v 1. prestavo, vsaj zdi se mi tako. V navodilih piše samo za 2, 3 in D položaj. Če daš v 2, je menjalnik ves čas v 2. prestavi, torej 1. ne uporablja.
Torej, da se popravim: na nemšem forumu piše, da v primeru, če daš ročko v 1 pozicijo in imaš vklopljen HOLD način, menjalnik
prestavi v 1. prestavo. Omenjeno je, da naj bi tudi sredinski diferencial vzpostavil razmerje prenosa moči 50:50 med sprednjo in zadnjo osjo in to je potem morda ta "zapora" diferenciala?

O tem prenosu moči (50:50, če imaš v prvi ali drugi prestavi) sem veliko prebral. Nekateri trdijo da drži, drugi da ne. In to tudi nekateri Subarujevi dokumenti. Je pa dejstvo, da je zadeva različna glede na tržišče in je možno, da kje to drži, drugje pa ne.
Dejstvo je, da na spolzkem uporabiš tole zvezdico, pa gre zadeva res odlično. Po mojih izkušnjah bolje kot MT.
-
karel
- Subaru Leone RX
- Prispevki: 5058
- Kraj: zg.Savinjska
Odgovor
Avtor: karel » 05. November 2007, 17:22
Še nisi imel tapravega MT-ja v rokah

"If in doubt,flat out"
Colin McRae
-
gore
- Uporabnik foruma
-
Kontakt:
Odgovor
Avtor: gore » 05. November 2007, 18:34
karel napisal/-a:Še nisi imel tapravega MT-ja v rokah

Primerjam Forija AT, ki sem ga imel prej in Forija MT, ki ga imam sedaj. Z avtom se ne izživljam, ga pa uporabljam pogosto na istih cestah, zato človek sčasoma spozna razlike. In moje izkušnje so bile, da se je pri speljevanju in vožnji na spolzki cesti, AT obnašal bolje. Vsaj pri mojem načinu vožnje.
Povsem druga pesem je pri spustu, vendar mislim, da sedaj zahajam iz teme.
-
Unikat
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 1130
Odgovor
Avtor: Unikat » 18. November 2007, 19:34
Danes je bila priložnost sprobat tale hold. Dejstvo je, da v 1. poziciji + hold, avto spelje s prvo prestavo in ne drugo, tako tudi precej koplje. V 2.poziciji + hold gre pa noro dobro, nisem pričakoval takšne razlike. Sem pa opazil da sta se na eni strani vrteli obe kolesi, na drugi pa samo zadnje kolo, tako gre sklepati da ima avto zaporo zadnjega diffa, je pa avto vozil takrat v rikverc torej s prestavo R in holdom. Tako da mislim da tisto, da se zapora vklopi šele s 1. prestavo in holdom ne drži.
-
king_m
- Novinec
- Prispevki: 3
Odgovor
Avtor: king_m » 15. December 2007, 12:40
Danes prvi sneg, odkar je pri hiši prvi Subaru, ki ga je ata nabavil slab mesec nazaj (Legacy SW 2,0 115 KM AWD letnik '95).
Avto stestiran na snegu. Vožnja navhrib po celem snegu (nesplužena vaška cesta) je fantastična. Sproban tudi program Hold.
Problem je vožnja navzdol. Pri najmanjšem pritisku na zavoro avto dobesedno postavi počez. Zakaj to? Kako se naj vozi tak avto po hribu navzdol?
Za primer... Po cesti se pripeljal Suzuki Jimny in Renault 5 z večjo hitrostjo kot oče s Subarujem - nobenega obrnilo. Sprobal tudi sam osebno z mojim Renault Modus, na katerem mam zelo slabe zimske gume - spodneslo a ne obrnilo.
Subaru je avtomatik (moj Modus tudi) in ma nove zimske gume Sava Eskimo S3.
-
flat4
- Nebijedu
- Prispevki: 1783
Odgovor
Avtor: flat4 » 15. December 2007, 13:48
na avtomatiko se sicer ne spoznam kej preveč. Drgač je najpomembnejše, da čimbolj mašina bremza, nogo maš na zavorah glih tok, da še mal sile dodajaš. Čim manj bremzanja, tok da kolesa oprijemajo. Do takrat je avto vodljiv, ko blokirajo kolesa se spremeni v sanke.
Pri ročnih je lažje z reduktorjem v 1. skor bremze ne rabš.
Imaš ABS?
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi
-
NoFEAR
- Administrator
- Prispevki: 3360
Odgovor
Avtor: NoFEAR » 15. December 2007, 13:57
Tole men vse skupi bolj kaže na to, da zavore ne primejo enakomerno... Kdaj ste bli nazadnje na tehničnem?
-
gore
- Uporabnik foruma
-
Kontakt:
Odgovor
Avtor: gore » 15. December 2007, 14:18
Če predpostavimo, da tehničnih težav na avtu ni, potem je zadeva jasna - in žalostna hkrati.
Subarujev avtomatik gre v hrib in po spolzkem terenu res odlično, vendar je pri spustu zelo ubog - celo nevaren. Meni ni jasno, da tega niso bolje rešili. Tudi sam sem imel podobne težave - enostavno moraš biti pri spustu zelo zelo (najbolje, da še enkrat napišem) ZELO počasen in imeti dobre pnevmatike. Motor enostavno ne zavira dovolj - skoraj nič. HOLD pri spustu izključi in seveda obvezno prestavi v prvo prestavo. Avto je seveda na spolzkem še vedno prehiter, vendar več ne moreš narediti. Enostavno voziš čisto počasi, pa čeprav te za teboj preganjajo običajna vozila ...
To je res nerodno pri Subarujevi avtomatiki - o tem sem na forumu že pisal. V hrib pa gre - in to res dobro.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost