Celoletne gume GEOLANDAR
Re: Celoletne gume GEOLANDAR
Jst osebno na vseh avtih awd/4x4 avtih vozim celoletne gume. Sem jih sprobal ze kar nekaj. Trenutno najboljsa zame oz moj stil voznje je grabber at3. Guma ima precej grob profil. Imel sem jo na a4 in a6 allroad ter hondi crv, ki je videla precej terena, tudi snezne vlake in poti okoli Krima. Druga omembe vredna je Matador MP72, ki sem jo precej zlorabljal in je s pobranimi robovi in potrganimi stuci se vedno sla v sneg in dez brez tezav. Trenutno imam na xc70 bridgestone dueler at001 in sem prijetno presenecen. Sprobano na snegu in ledu do Kuma, dez in teren zaenkrat super. Sem pa lani na TTju probal budget celoletno gumo, ki ni AT, Barum Quartaris 5 (continental je lastnik) in se je obnesla fenomenalno in je letos pristala se na Passatu in zelo verjetno pride naslednje leto na Golfa Alltrack (ne vidi terena).
Najslabsa izkusnja zame je s Toyo OC+, guma je slaba oz ze nevarna v mokerm, ko je nova. Takoj za njo iz mojih izkusenj je geolanderca. Ce isces res ugodno budget at gumo, poglej za Radar Renegade at gumo.
Najslabsa izkusnja zame je s Toyo OC+, guma je slaba oz ze nevarna v mokerm, ko je nova. Takoj za njo iz mojih izkusenj je geolanderca. Ce isces res ugodno budget at gumo, poglej za Radar Renegade at gumo.
geolandarco si imel verjetno nafilano na 2.4 bara na mokrem?
Še ena stvar; pozimi je AT gume treba spustiti blizu 2 bara ali manj. Tako se bolje čisti snega in ima veliko boljši oprijem tudi na mokrem.
Še ena stvar; pozimi je AT gume treba spustiti blizu 2 bara ali manj. Tako se bolje čisti snega in ima veliko boljši oprijem tudi na mokrem.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Vecinoma na 2,2 vozim a/t gume, razen ko sem nalozen in je vecino voznje po avtocesti potem maksimalno 2,5 zadaj.
yokohame sem imel pozimi na 1.8 bara, pa ni bilo nobenih problemov, poleti pa na 2.4 bara.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
- CrazyDriver
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 288
- Kraj: Rovte
Zdaj, a se gleda celoletne ali AT gume? Načeloma je razlika, čeprav nas večina (predvidevam) gleda AT kot celoletne gume.

Aja, pa @grizliboy, ne vem, jaz osebno nimam nobenih problemov z celoletnimi gumami, pa imamo v Rovtah sneg, ko se v Logatcu še sončite
Civic 93', Accord 03', Outback 12', vmes pa vseskozi Fori 99'
Kakor koli, noben moj avto ne dobi celoletnih gum, ker mi denarja zmanjka že za redne popravila, ne pa še za vlačenje avta iz jarka. Vi pa delajte kar vas je pač volja.CrazyDriver napisal/-a: ↑01. Oktober 2023, 18:18Aja, pa @grizliboy, ne vem, jaz osebno nimam nobenih problemov z celoletnimi gumami, pa imamo v Rovtah sneg, ko se v Logatcu še sončite![]()
Jaz skozi ovinke, izven mest, rad vozim hitreje BREZ strahu ali bom zvozil ovinek ali bom končal v jarku. Zato prakticiram letne gume na enih feltnah in zimske gume na drugih feltnah. Pa ko pride čas preprosto zamenjam komplet. Na ta način mi vsak komplet zdrži 3 sezone in to brez skrbi s oprijemom, če je pa st(r)anje v denarnici pač komplet podaljšam še za eno leto, vendar tokrat vozim bolj penzionistično skozi ovinke.
Pumpam zmeraj 2,3 bara ker sem probal s 2 bari, pa deluje avto v ovinkih ko da je na balonih, tudi rahlo širi krivuljo ovinka .................... Na asfaltu ne vidim neke potrebe po spuščanju barov, na terenu ali pa po globjem pesku/mivki pa seveda pomaga nižanje barov v gumi.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.
Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. 
V plundri se to najbolj pozna.
A/T guma je letna ali “celoletna” oz zimska, ker ima oznako z goro in snezinko. M+S ni zimska guma.CrazyDriver napisal/-a: ↑01. Oktober 2023, 18:18Zdaj, a se gleda celoletne ali AT gume? Načeloma je razlika, čeprav nas večina (predvidevam) gleda AT kot celoletne gume.
Cestna celoletna je kar je, celoletna. V zadnjih letih so se precej izboljsale in zaradi tega razloga sem sam presel na njih.
Imel Toyo AT, isto ne dam več na avto. Žnj znamka Tristar allterenke, ki jih imam sedaj, so boljše allround gume ...
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Sneg nalepljen na gumo je drugače dobra stvar ker sneg na sneg je dober oprijem...
Tako pravijo contijevi inženirji, če je besedam komotarja za verjet. Sicer sam vidim logiko v tem. Ker če se sneg toliko nalepi na gumoda ga dvigne od podna, pol je oprijem med gumo in snegom dober.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
"Samočistilne" gume so v veliki večini vse AT (all terrain) in MT (mud terrain) gume. Narejene so tako, da ko malo zahodiš gas, zmečejo vse ven iz kanalov. Guma se po moje mora čistit in mora smeti iz kanalov pometat ven, da lahko grabi po podlagi. Ko se profil gume zafila z blatom, je oprijem slabši. Lahko da je za sneg to, da se zafila s snegom bolje. Ne vem pa ne.
Je pa tako, da sama zimska guma ima kanale ožje, ima pa več lamel, ki grabijo po snegu, lahko da je za to bolje, da se sneg oprijema gume.
Verjetno pa je enako kot z dobro narezanim podplatom na čevlju. Če imaš dobro narezan podplat boš po snegu hodil normalno, če imaš pa samo par zarezic na podplatu, pa ne vem kako boš kaj v kak klanec prišel.
Je pa tako, da sama zimska guma ima kanale ožje, ima pa več lamel, ki grabijo po snegu, lahko da je za to bolje, da se sneg oprijema gume.
Verjetno pa je enako kot z dobro narezanim podplatom na čevlju. Če imaš dobro narezan podplat boš po snegu hodil normalno, če imaš pa samo par zarezic na podplatu, pa ne vem kako boš kaj v kak klanec prišel.
Hm, zanimivo. Brskam po objavah na forumu, ker se Outback vozi zelo trdo, vsako razpoku v asfaltu se čuti. Gume so pravkar menjane (nove Goodyear zimske) in vulkanizer jih je napolnil na 2.6 bara, "ker pozimi v mrazu tlak v gumi rad pade". Ni tako malo pritiska v gumi vseeno slabo za neenakomerno obrabo? Na prejšnjem avtu sem imel 2.2 skozi celo leto in poleti 2.8, ko sem ga naložil s familijo, 2 trugama in vso kamping opremo. Potem pa nazaj na 2.2.
Outback ma tako čudno vzemetenje, kjer lahko povoziš pol metra globoko luknjo pa jo nekak kar požre. Vse tiste majhne razpokice na drugače lepem asfaltu pa ti pridejo direkt v hrbtenico skozi sedež.
Lahko se voziš 130 po makadamu pa sploh ni nobenega problema. Čeprav vidiš luknje na makadamu, jih mogoče tretjina pride do kabine...čudno res
To sem že na dveh OB-jih opazil.
Lahko se voziš 130 po makadamu pa sploh ni nobenega problema. Čeprav vidiš luknje na makadamu, jih mogoče tretjina pride do kabine...čudno res
To sem že na dveh OB-jih opazil.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Res je, identično opažam. Ko sem ga dobil, sem šel še isti večer na par slabih makedamov in bil navdušen - cesta, razbrazdana od jesenskega dežja, šala mala. Razpoka v asfaltu? Drama.
Ampak tale možak ima čisto drugačno mnenje: https://youtu.be/9Vcilce6frk?si=Ode5FSVyw7dZchbg&t=635
Zato sem tudi malo pobrskal, ker se mi zdi, da 2.6 bara vseeno ne rabim, pa mrzel zrak gor ali dol.
Ampak tale možak ima čisto drugačno mnenje: https://youtu.be/9Vcilce6frk?si=Ode5FSVyw7dZchbg&t=635
Zato sem tudi malo pobrskal, ker se mi zdi, da 2.6 bara vseeno ne rabim, pa mrzel zrak gor ali dol.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Seveda bi bilo treba pritisk pomerit in prilagodit, vedno ko se temperatura spremeni za več kot 5°C. Vulkanizer je verjetno delal na razmeroma toplem, tudi kompresor zrak segreje, ko ga stiska ... In ko se potem v kolesih ohladi, pritisk pade.
Za 2007 Outback v tovarniškem servisnem priročniku sicer piše tako:
- 215/55R17 - 2,1 spredaj, 2,0 zadaj
- 215/60R16 - 2,0 spredaj, 1,9 zadaj
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost