Klepetalnica - kar ne sodi drugam PART 11

Vse kar ne paše v ostale teme...
Zaklenjeno
aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Re: višina pedala sklopke

Odgovor Avtor: aleks » 16. December 2020, 09:33

NI glih nekaj žlahtnega, VM motori, 16 ventilski CR z navadno turbino (nič variabl), po različnih podatkih ima ali 111 ali 113 konj, noben ne ve za zihr. Pije med 8,8 (poleti) do 9,5 (zimaki, sneg) za AT, z MT predvidevam malenkost manj. Fori je pil 9,5 (poleti) do debelih 11 (zimaki, sneg) na MT, na isti relaciji. Fori je resda bolj "potegnil", sportaš ne gre nikamer, pa žih pedal u pleh pritisneš. Sicer ne vem kako čarovnijo so naredili z dizlom istega proizvajalca, ko jih devajo v Maseratije in Wranglerje ... tam so precej močnejši.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 16. December 2020, 10:28

Ziher da ni kaj narobe z motorjem? Avto dosega normalen tlak, ni kakega puščanja kje? Ti pretirano kadi ob močnem pospeševanju?
Jaz mam 115 konjekga 1.6 Tourana, pa se mi ne zdi nepremičnina...res pa je da ma 7 gangov in pač motor skos dela v dobrih obratih.
Ampak tudi poleti s trugo, dvema pecikloma na strehi ter dobesedno do stropa naložen avto + 2 odrasla in dojenček sem se mi avto ni zdel počasen.
Sem bil prav pozitivno presenečen ker sem bil ziher da se bo ustavil ob vsem tem.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1470

Odgovor Avtor: mesecnik » 16. December 2020, 13:00

Posledica starega avtomatskega menjalnika. Ziher ima 4 prestave, v najboljšem primeru 5. Sem vozil Volvota D5 s 6 prestavami, star Aisinov menjalnik. Človek dobi občutek, da je nepremičnina. 8-stopenjski je bistveno hitrejši.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 16. December 2020, 19:10

motor je praktično nov, ima borih 80.000. menjalnik je stare sorte, 4 prestave. ne gre sicer nikamor, polne prikolice peska obešene gor pa tudi ne čuti. mam tudi "čip", ampak ker je tukaj splošno mnenje da je to jajc, ga nimam zmontiranga. kadi praktično nič, razen ob hladnih jutrih niti ne smrdi. tko pač so ti avti. 15 cm snega se nič ne čuti, niti v klanec. ko ga bo kaj več, bom lahko poročal kje se ustavi. fori se je mal čez 20 cm.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 16. December 2020, 21:15

BackW00d napisal/-a:
16. December 2020, 10:28
Jaz mam 115 konjekga 1.6 Tourana, pa se mi ne zdi nepremičnina...res pa je da ma 7 gangov in pač motor skos dela v dobrih obratih.
Teb se itak vse kar ni 2 litra s turbino in vsaj 260 konji zdi nepremičnina. :twisted:
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Re: Klepetalnica - kar ne sodi drugam PART 11

Odgovor Avtor: BackW00d » 16. December 2020, 23:32

Pol je tudi moja impreza nepremičnina?
Pač vozil sem v preteklosti avte na manj kot 100 konj in vem, da je tisto vse neuporabno (zame).

Več folka mi je iz izkušenj reklo, da je 1.6TDI napram 2.0TDI res precej švohnejši. Jaz pa sem vozil tudi že oba, pa se mi razlika napram 140 HP 2.0TDI 6 gang ročni in 115HP 1.6 TDI 7-gang DSG ne zdi toliko velika, tu tudi glavni razloh zakaj sem se takrat tudi odločil za nakup 1.6 v kombinaciji z DSG...ker v štartu sem trdil, da more bit pač nujno 2.0

Pol sem se šel pa peljat z 1.6TDI na 7gang DSG in sem bil dosti presenečen. Ampak ja, kot sem že reku, DSG skrbi da je avto vedno v pravi brzini pa teh brzin je veliko in motor težko pade v blesave obrate, da ni turbine ki bi ga pognala. Novejše oblike variabilnih turbin pa poskrbijo da je pri dizlu že v okolici 1700-1800 obratov pritiska vrh glave :thup Predvidevam da je z ročno gango tak motor dosti slabši in če je temu res, potem mora bit 1.6 v touranu verjetno kar muka.

BTW, 10 let starejši touran z 2.0TDI in samo 105 konji (na veliko opevan "večni" TDI - mislm wow, 52.5 konja na liter, to mora delat 5miljonov kilometrov) ter 5 gangi (10 manj od mojega 1.6TDI) se občutno slabše pelje in večkrat se zgodi, da padeš v turbo luknjo. Pač pri dizlih je res pač pod turbinskim območjem totalna mrtvašnica od motorja...no tako nekako kot je 1.5/1.6 totalna mrtvašnica v imprezah (hatchback oblike) :lolno Moraš poterat v obrate da se kaj zgodi.

Vidim da nas je en za pol metra prestavil :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 16. December 2020, 23:36

V tem je razlika med 1.6 z ročnim menjalnikom in 1.6 s cvt, ker lahko cvt-ja porineš v to, da je stalno na območju največjega navora.
In DSG je v tem slabši kot CVT.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 16. December 2020, 23:42

aleks napisal/-a:
16. December 2020, 19:10
Menjalnik je stare sorte, 4 prestave. ne gre sicer nikamor...
4-gang menjalniki res ubijejo vsak avto...tudi twin turbo Legacy-a naprimer
Pač podaljšana prva ter druga, ki je takorekoč tretja ne morejo od sebe spravit prav veliko. Premalo brzin motor pa ima verjetno premajhen uporaben rang obratov. Pa imaš super kombinacijo da se večkrat zgodi da imaš filing da maš ročno za kak zob zataknjeno :)

Ampak kljub temu se mi zdi poraba visoka. Očitno motor ni preveč varčen. Ker toliko težak pa spet ni sportaš da bi moral met toliko večjo porabo (saj pa je športski terenec :lolno).

Kolega ma boljšo porabo na 4-motion Pasatu, pa ne samo za pol litra (pa je pomoje Pasat kvečjemu težji?) res pa je da Pasat ni stalni 4x4, nevem pa če je kita tudi. Razen če se res skos po takih cestah voziš, da poje prva in druga brzina, kar pa se mi zdi da nekak ni res, saj bi rekel, da si mel na Foresterju dokaj v okviru normale porabo. Mi pade bolj v okvir mestne vožnje brez daljših relacij kjer bi proaba mogoče padla na ziherskih 9l.

Ker nam v klance je subaru požrl pač kolkr si nalil :D Naš fotr je mel na 1.5 Imprezi porabo skos preko 10l naprimer...zdaj pa mu v istem režimu Suzuki Vitara z par konji več in 1.6 motorjem pije le okoli 8litrov...na relacije pa 7 ali celo manj, kar je bilo na Imprezi 1.5 pač nemogoče dosežt pa če si bil na avtovleki.
S tem da je od Vitare motor 2x bolj prožen s 120 konji kot prej Impreza 1.5 s kolk...105 konji, ki je bila pač mrtvilo.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 16. December 2020, 23:47

nebivedu napisal/-a:
16. December 2020, 23:36
V tem je razlika med 1.6 z ročnim menjalnikom in 1.6 s cvt, ker lahko cvt-ja porineš v to, da je stalno na območju največjega navora.
In DSG je v tem slabši kot CVT.
DSG na N/A bencinarju ga še nisem probal...verjetno bi res bilo tako nekako kot si napisal...a pri dizlih moraš vedet da je 80% navora že pri 1700-1800 obratih...in pač je vedno v OK obratih.

Je pa res da CVT bolj poje med samo vožnjo in se ga smatra kot manj udobnega (govorim o udobju hrupa v kabini) kot nek DSG, ki načeloma ne preferira ibertur med pospeševanjem (razen če daš v sport ampak pri TDI dizlih tako ali tako načeloma zadnjih par tisoč obratov ni neka velika razlika napram območju od 2-3 tisoč obratov)
Pač dosti folka pojamra prav, čez zvoke, ki jih CVT prinaša v kabino --> predvsem visoke obrate motorja. Govorim pa seveda o načinu, ko daš gaz do dile motor skoči na 5000 obratov in bolj kot ne tam stoji avto pa zvezno pospešuje. (= konstantno varira prenos)
Verjetno se avto izogiba tega načina dokler se ga le lahko oziroma v določenih voznih programih? Ne poznam toliko teh CVT-jev in vseh izvedenk le tega.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 17. December 2020, 06:37

BackW00d napisal/-a:
16. December 2020, 23:42
Ampak kljub temu se mi zdi poraba visoka. Očitno motor ni preveč varčen. Ker toliko težak pa spet ni sportaš da bi moral met toliko večjo porabo (saj pa je športski terenec :lolno).
Mislim da ga ni junaka, ki bi to kombinacijo (ali kot Hyundai Tucson ali Kia Sportage, 4WD, 2.0 CRDI) znal peljat pod 8 litrov na 100, tudi na ročni menjalnik ne. Če pogledaš spritmonitor, tam pod 8,5 l/100km vlada skoraj vakuum. To je tak motor. Sicer sem videl video na YT kjer je nekdo snemal števec porabe in je kazal 7,5. Ampak to je bilo na avtocesti, pa po mojem dolg, položen klanec nizdol (sumljivo mi je, ker kamera ni pokazala nič slike skozi vetrobransko steklo).

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 17. December 2020, 07:42

BackW00d napisal/-a:
16. December 2020, 23:47
Je pa res da CVT bolj poje med samo vožnjo in se ga smatra kot manj udobnega (govorim o udobju hrupa v kabini) kot nek DSG, ki načeloma ne preferira ibertur med pospeševanjem (razen če daš v sport ampak pri TDI dizlih tako ali tako načeloma zadnjih par tisoč obratov ni neka velika razlika napram območju od 2-3 tisoč obratov)
Pač dosti folka pojamra prav, čez zvoke, ki jih CVT prinaša v kabino --> predvsem visoke obrate motorja.
To je zato, ker je to rekla kazala. Večina je to slišala, vozili takega avta itak še niso.

In ne vem od kje jim visoki obrati motorja. Odvisno kok pohodiš stopalko. Drugače pa ja, se hitreje premika, če bolj pohodiš in imaš višje obrate. Ampak na bencinarju tudi z ročnim menjalnikom gre v obrate, če ga pohodiš.
BackW00d napisal/-a:
16. December 2020, 23:47
Govorim pa seveda o načinu, ko daš gaz do dile motor skoči na 5000 obratov in bolj kot ne tam stoji avto pa zvezno pospešuje. (= konstantno varira prenos)
Verjetno se avto izogiba tega načina dokler se ga le lahko oziroma v določenih voznih programih? Ne poznam toliko teh CVT-jev in vseh izvedenk le tega.
Zakaj bi skočil na samo 5000 obratov, če narediš kickdown? To je BS. Skoči na 100 obratov manj kot je blokada in tam drži obrate. (In potem razni 1.4 turbo jajčki nimajo več za burek.)

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 17. December 2020, 09:27

BackW00d napisal/-a:
16. December 2020, 23:42
No, sem mal to raziskal, spritmonitor, in motor-car.net. Ta motor (D4EA) ima 3 stopnje.
Moj je 1., nekje 113 KS, 270 Nm, polnjenje običajna turbina, CR vbrizg približno 1300 bar, pnevmatski EGR, nič filtra sajastih delcev; tule se vsem 4WD poraba suče okrog 9 na 100 (AT), MT malenkost manj.
Stopnja 2. ima 120 KS, malenkost več navora, VGT turbina, CR 1300 bar, elektronski EGR in, odvisno od države, filter sajastih delcev. Kia z AT tega motorja ni videla. Podatkov o porabi za Kio ni.
Stopnja 3. je pa med 140 in 150 KS, 295 Nm, VGT turbo, CR na 1600 bar in elektronski EGR (optimiran) in filter sajastih delcev. Teli pa poročajo res o nižji porabi, se pravi tudi 4WDji se vozijo lahko na 7 do 7,5 litrov na 100 km (MT).

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 17. December 2020, 09:29

S tvojo 1.5 N/A imprezo XV stisneš 1.4T-jet alfo s serijskimi 170 konji? :lol:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 17. December 2020, 12:59

1.5 impreza ??? Od kje ti to?

Tista alfa nima za burek. To je zabetoniran izdelek za na parkplac. Tam jih največ stoji. Po cesti jih itak ne vidis, razen na avtovleki. :twisted:

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 17. December 2020, 15:00

BackW00d napisal/-a:
17. December 2020, 09:29
S tvojo 1.5 N/A imprezo XV stisneš 1.4T-jet alfo s serijskimi 170 konji? :lol:
1,5 :!?: :!?: 1,5 :!?: :!?: :scrm :scrm Zdej si ga pa užalu. :twisted: :twisted: :twisted:

Ta prvih 100 metrov boš v prednosti, pri 200 metrih bosta tam tam, od tle naprej boš pa samo še opazoval odaljejujoče se makaronorasko ritko. Na 400-500 m street race sigurno zmaga večina drugih proizvajalcev. Pa je tako tudi prav, saj je subi narejen z mislimi za čisto druge namene kot pa postavljanje rekordov od nule do stotice. :innoc
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

Zaklenjeno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov