prehitro vklapljanje ventilatorja hladilnika

Subarujev predstavnik na Rally tekmovanjih in mlajša terenska izvedenka
Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Re: prehitro vklapljanje ventilatorja hladilnika

Odgovor Avtor: Sajmon » 08. Januar 2016, 20:01

karel napisal/-a:
LSlabe napisal/-a: Jaz če klimo prižgem se mi vklopi ventilator, tud ne vem a je to normalno ali ne?
To je seveda čisto normalno,je pa tudi res da če imaš gretje ali hlajenje nastavljeno na vetrobransko steklo se avtomatsko vklopi tudi klima kar posledično pomeni da se vklopi ventilator na hladilniku...
No to drži v primeru avtomatske klime. Pri ročni in na reglerje lahko o tem samo sanjamo.

danci1973 napisal/-a:Če termostat ne dela se tudi opazi na spodnji cevi na hladilniku,ki je v tem primeru hladna.
Po prihodu iz službe domov je ventilator delal. In točno to, spodnja cev je bila hladna. Torej glavni sum na termostat ostaja.

Eno teoretično vprašanje: ali hladilna tekočina kroži v motorju, če termostat ne funkcionira? Se pravi, če je kakšen bypass hladilnika, dokler se motor dovolj ne ogreje? Al sem dobesedno odkril toplo vodo... :mrgreen: :oops:

Konec koncev tudi prehitro segrevanje govori o slabšem izkoristku.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 08. Januar 2016, 21:20

Sam termostat ima majhno luknjico in tam skozi gre bolj malo vode. Večinoma lahko avto zelo hitro zakuha, ker je pretok premajhen. Tukaj imaš srečo, da je zunaj dovolj mrzlo in se sproti voda hladi. Vseeno pa predlagam zamenjavo čimprej.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 09. Januar 2016, 02:05

Sajmon, imam ročno klimo ;)

Menjaj termostat, potem pa naprej...
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 09. Januar 2016, 11:28

danci1973 napisal/-a: A potem je za kazalec odgovoren drug senzor? Glede na to, da kaže normalno temperaturo?
In kaj pomagajo ventilatorji, če termostat 'nagaja' (se ne odpre) in hladilna sploh ne gre čez hladilnik?

A Leone je imel še termostikalo na hladilniku? Ker od nekod se tega spomnim... :D
Na tvojemu je samo en senzor za obe funkciji pri starejših sta bila dva senzorja,kar se tiče kazalca za temperaturo je totalno zgrešena saj ne prikazuje realne temperature. Ko se kazalec enkrat dvigne je ponavadi že prepozno :? Ja Leone je pa imel termostikalo na hladilniku.

Sajmon napisal/-a:No to drži v primeru avtomatske klime. Pri ročni in na reglerje lahko o tem samo sanjamo.
Ne bo držalo to funkcijo imajo vsi,ki imajo klimo.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Sajmon
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Sajmon » 09. Januar 2016, 12:12

Ja, narobe sem se izrazil. Ob vklopu klime se prižge tudi ventilator. Pri ročni klimi pa se ne prižge klima (in z njo ventilator), če usmeriš pihanje v šipo, kot pri novejših z avtomatsko klimo, na to sem mislil.
Ta funkcija mi ni čisto jasna in v kakšnem novejšem avtu se mi zdi pozimi trapasto takoj naslednjo sekundo ugašat klimo, ko usmeriš topel zrak v šipo.

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4122
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 09. Januar 2016, 12:19

Meni se v legacyju, ki ima ročno klimo, le-ta vklopi, ko usmerim ventilacijo v vetrobransko steklo.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 09. Januar 2016, 12:25

Sajmon napisal/-a:Ta funkcija mi ni čisto jasna in v kakšnem novejšem avtu se mi zdi pozimi trapasto takoj naslednjo sekundo ugašat klimo, ko usmeriš topel zrak v šipo.
Ta funkcija je namenjena hitrejšemu odrosenju šipe, saj klima zrak suši, suh zrak pa hitreje odstrani roso.

Sajmon
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Sajmon » 09. Januar 2016, 13:05

Ja, sej to mi je jasno, samo pozimi je z ogrevanjem že tako suh zrak, da tistih par sekund več v primerjavi s prižgano klimo res ne ogroža življenja, kompresorju klime pa nekaj sekundni vžigi najbrž niso ravno koristini.

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 09. Januar 2016, 13:30

Sajmon napisal/-a: Pri ročni klimi pa se ne prižge klima (in z njo ventilator), če usmeriš pihanje v šipo, kot pri novejših z avtomatsko klimo, na to sem mislil.
Ne vem no kako ti naj še napišem,da boš razumel,da je ta funkcija tudi na tvoji Imprezi in vseh Subarujih,ki imajo klimo in ni važno če je ročna ali avtomatska. :idea:
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: strumf666 » 09. Januar 2016, 17:30

Sajmon napisal/-a:Ja, sej to mi je jasno, samo pozimi je z ogrevanjem že tako suh zrak, da tistih par sekund več v primerjavi s prižgano klimo res ne ogroža življenja, kompresorju klime pa nekaj sekundni vžigi najbrž niso ravno koristini.
Tole pa ne bo držalo, je precejšnja razlika z ali brez klime, tudi pozimi, sploh dokler je avto še hladen.
Če te moti, jo pa ugasneš (po tem, ko se sama prižge) in dokler ne spreminjaš "smeri" ventilacije, se ne bo več prižgala. Če te še bolj moti pa varovalko ven ;)
Starejši kompresorji niso sposobni prilagajat moči delovanja, tako, da so verjetno narejeni, da jim pogosto vklapljanje in izklapljanje ne škoduje pretirano. Sej tudi poleti klima ne dela skos, ima senzor za T pa še ecu jo ugaša, če preveč pritiskaš na plin.

Sajmon
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Sajmon » 09. Januar 2016, 23:52

Hja, pregled je pokazal normalno delovanje. Termostat se je odločil odpreti, tako da tukaj ni težava. Možno je, da bi senzor temperature kazal preveč in se zato vklopi ventilator. Sicer pa kazalec ne pokaže povišane temperature.
karel napisal/-a:
Sajmon napisal/-a: Pri ročni klimi pa se ne prižge klima (in z njo ventilator), če usmeriš pihanje v šipo, kot pri novejših z avtomatsko klimo, na to sem mislil.
Ne vem no kako ti naj še napišem,da boš razumel,da je ta funkcija tudi na tvoji Imprezi in vseh Subarujih,ki imajo klimo in ni važno če je ročna ali avtomatska. :idea:
Glede tega pa... klima se ne more sama prižgati iz več razlogov:
1. vklop klime je možen samo ročno s stikalom. Če bi se klima samodejno prižgala v primeru odroševanja stekla, bi vklop klime moral biti izveden s tipko, ki bi prožila elektroniko z določeno logiko. Le tako bi ECU lahko prevzel kontrolo pred ročnim vklopom.
2. Da bi avtomatski vklop sploh bil možen glede na usmerjenost ventilacije, bi vrtljiv mehanski gumb moral imeti senzorje za položaj. Ker pa je zadaj zgolj mehanski vzvod za premikanje lopute, ECU ne more vedet, da naj se klima prižge, ko daš ventilacijo na šipo.

Predvidevam, da je tako pri vseh imprezah teh letnikov in tudi foresterjev, saj je armatura enaka.

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 10. Januar 2016, 09:04

A si probal potem brez termostata?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: strumf666 » 10. Januar 2016, 10:49

Sajmon napisal/-a:Hja, pregled je pokazal normalno delovanje. Termostat se je odločil odpreti, tako da tukaj ni težava. Možno je, da bi senzor temperature kazal preveč in se zato vklopi ventilator. Sicer pa kazalec ne pokaže povišane temperature.
karel napisal/-a:
Glede tega pa... klima se ne more sama prižgati iz več razlogov:
1. vklop klime je možen samo ročno s stikalom. Če bi se klima samodejno prižgala v primeru odroševanja stekla, bi vklop klime moral biti izveden s tipko, ki bi prožila elektroniko z določeno logiko. Le tako bi ECU lahko prevzel kontrolo pred ročnim vklopom.
2. Da bi avtomatski vklop sploh bil možen glede na usmerjenost ventilacije, bi vrtljiv mehanski gumb moral imeti senzorje za položaj. Ker pa je zadaj zgolj mehanski vzvod za premikanje lopute, ECU ne more vedet, da naj se klima prižge, ko daš ventilacijo na šipo.

Predvidevam, da je tako pri vseh imprezah teh letnikov in tudi foresterjev, saj je armatura enaka.
Klima se vklaplja preko releja, zdej pa razmišljaj naprej :cr

Sajmon
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Sajmon » 10. Januar 2016, 15:20

Itak da se vklaplja prek releja. A če ni senzorjev, kako naj sistem ve, kaj in kdaj naj naredi. Zato pa je ročna klima. Stikalo in tipka pač nista eno in isto. Ahh, ne da se mi več razlagat...

http://www.youtube.com/watch?v=T1th08thKsk

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 10. Januar 2016, 18:43

Meni se tud ne prižge lučka za klimo, ko dam na šipo, sam ventilator se pa prižge..

Nč več turbo...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost