Subaruji predelani na PLIN

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5059
Kraj: zg.Savinjska

Re: Subaruji predelani na PLIN

Odgovor Avtor: karel » 11. Maj 2013, 07:28

Kar se nastavitve ventilov tiče je zadeva ugodna in hitro izvedljiva samo na SOHC motorjih pa še pri teh jaz raje pustim avto stati čez noč,da se motor res ohladi.Kar pa se tiče DOHC motorjev kar so vsi od leta 05 dalje (razen par izjem) je pa za nastavitev ventilov potrebno ven vzet motor.Ventili pri teh se nastavljajo z podložkami,ki jih seveda naročiš po meri in tudi temu primerno čakaš okoli teden dni.Pa še cena:okoli 30 eurov komad :cr
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 11. Maj 2013, 11:17

karel napisal/-a:Kar se nastavitve ventilov tiče je zadeva ugodna in hitro izvedljiva samo na SOHC motorjih pa še pri teh jaz raje pustim avto stati čez noč,da se motor res ohladi.Kar pa se tiče DOHC motorjev kar so vsi od leta 05 dalje (razen par izjem) je pa za nastavitev ventilov potrebno ven vzet motor.Ventili pri teh se nastavljajo z podložkami,ki jih seveda naročiš po meri in tudi temu primerno čakaš okoli teden dni.Pa še cena:okoli 30 eurov komad :cr
Pri 2.0R (EJ204) motorju (121kW) pa se namesto podložk menjavajo kar dročniki ('valve lifter'), ki so različnih debelin...

http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Le ... 83a01.html

Za ceno še nisem upal vprašat, je pa v tujini (USA in UK) praksa, da se jih zamenja ('staro za novo') in je cena precej znosnejša.

D.

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4126
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 11. Maj 2013, 13:53

Cena teh dročnikov je še precej hujša; STI-jke uporabljajo isti sistem.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 11. Maj 2013, 17:16

strumf666 napisal/-a:Cena teh dročnikov je še precej hujša; STI-jke uporabljajo isti sistem.
Jaz sem jih našel za cca. 25€ /kos (+ poštnina) v Nemčiji... Ali v USA za cca. 20 USD /kos. :wtf

Podložke se lahko ponovno uporabijo, tako da bi se načeloma dalo na servisu zmenit, da jih vzamejo v ceno...

A za dročnike to tudi velja?

D.

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4126
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 11. Maj 2013, 17:30

Uradne cene pri nas ne vem, mislim pa da mi je mehanik iz IS enkrat rekel nekaj v stilu x2 kot si našel v DE in USA.
Tudi za dročnike isto velja, da so še uporabni, če jih jemljejo v račun pa ne vem.

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX

Odgovor Avtor: karel » 11. Maj 2013, 19:44

danci1973 napisal/-a:Pri 2.0R (EJ204) motorju (121kW) pa se namesto podložk menjavajo kar dročniki ('valve lifter'), ki so različnih debelin...

Za ceno še nisem upal vprašat, je pa v tujini (USA in UK) praksa, da se jih zamenja ('staro za novo') in je cena precej znosnejša.

D.
Saj o tem sem jaz govoril (Valve lifter) in to nikakor niso dročniki ;-)
Zadeva je pod številko 4
http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... tration_1/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pri starejših DOHC motorjih (predvsem turbo) je bila zadeva zelo podobna le,da tam si lahko zamenjal samo ploščico številka 4 in 9.
http://opposedforces.com/parts/forester ... tration_1/" onclick="window.open(this.href);return false;

Kar se tiče zamenjave staro za novo pa mislim,da to ne bo šlo ker te podložke po recimo prevoženih 100k km niso več iste debeline kot piše na njih se pravi,da se zadeva obrabi.Jaz sem pred letom dal kolegu komplet teh podložk,da jih je nesel izmerit v orodjarno in so bila odstopanja kar velika.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 12. Maj 2013, 02:45

karel napisal/-a: Saj o tem sem jaz govoril (Valve lifter) in to nikakor niso dročniki ;-)
Jaz sem živel v prepričanju, da je 'valve lifter' = 'dročnik'...

Kaj pa je 'dročnik'?
In kaj je 'valve lifter' v slovenščini?
Zadeva je pod številko 4
http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... tration_1/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pri starejših DOHC motorjih (predvsem turbo) je bila zadeva zelo podobna le,da tam si lahko zamenjal samo ploščico številka 4 in 9.
http://opposedforces.com/parts/forester ... tration_1/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kar se tiče zamenjave staro za novo pa mislim,da to ne bo šlo ker te podložke po recimo prevoženih 100k km niso več iste debeline kot piše na njih se pravi,da se zadeva obrabi.Jaz sem pred letom dal kolegu komplet teh podložk,da jih je nesel izmerit v orodjarno in so bila odstopanja kar velika.
To, da se obrabijo, je jasno, zato pa imamo mikrometer. In vsaj pri motorjih je običajna praksa, da se uporabi stare podložke, le da se dejanska debelina na novo izmeri (in označi).

D.

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX

Odgovor Avtor: karel » 12. Maj 2013, 09:02

danci1973 napisal/-a:Kaj pa je 'dročnik'?
Dročniki so pod številko dve
danci1973 napisal/-a:To, da se obrabijo, je jasno, zato pa imamo mikrometer. In vsaj pri motorjih je običajna praksa, da se uporabi stare podložke, le da se dejanska debelina na novo izmeri (in označi).D.
Problem pri teh zadevah je (vsaj pri Subaruju) ,da od šestnajstih ventilov skoraj zagotovo ni dveh enake debeline.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

tjaz
Uporabnik foruma
Prispevki: 40

Odgovor Avtor: tjaz » 12. Maj 2013, 11:22

Torej vsi ki uporabljajo novejse subaruje na plin nastavljajo ventile na koliko km? Kako pa je s nastavlanjem ventilov ce vozis na bencin?

tjaz
Uporabnik foruma
Prispevki: 40

Odgovor Avtor: tjaz » 12. Maj 2013, 17:06

Malo sem prebrskal.. Je možno da ima moj outback 2008 SOHC motor?
Wiki pravi:

EJ25x?? [edit]
SOHC - 165 hp (121 kW) @ 5600 rpm, 167 ft·lbf (226 N·m) torque @ 4400 rpm. Compression ratio 10,0:1
Legacy 03-06 (Europe)
Outback 03-09 (Europe)
v homologaciji piše tip motorja samo: ej25. Se pa moč (121kw) ujema s tem kar piše na wikipediji..

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX

Odgovor Avtor: karel » 13. Maj 2013, 06:58

Res je kar piše.
Ta motor (samo Outback) se od leta 99 ni skoraj nič spremenil samo par konjev je pridobil.Nastavitev ventilov pa je še klasika na izvijač in ključ deset ;-)
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov