Vseen se grem pelat... zima 2011/12

Subaru srečanja, kawe, izleti, predlogi,...
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
bojc T
Član Subaru kluba
Prispevki: 1462
Kraj: Nožice

Odgovor Avtor: bojc T » 21. December 2011, 07:48

Dobr rajcate, vidm da bo treba spet kašnga subija h bajt prvlečt :twisted:
Lp

Uporabniški avatar
markoter
Uporabnik foruma
Prispevki: 645
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Avtor: markoter » 21. December 2011, 12:52

nebivedu napisal/-a:
strojnik005 napisal/-a:
markoter napisal/-a:bemtiš pa yokohama geolander ats, nobenega bočnega oprijema. potegneš volan desno, avto ravno, potegneš levo, avto spet ravno.
Jih mam jz tud gor pa me za1x še tud niso neki prepričale, ampak niso pa spet nvm kok slabe.
Na kok jih pa filata? Jst sm jih pozimi filal na 1.7 ali pa 1.8 bara, da se guma razleze in da grabi več profila in še rob. Če jo pa filaš na 2.2 ali pa 2.4 je pa guma trda - na tok se fila samo če po skalah voziš, kjer bi mehko gumo hitreje razrezal.

Peesda, bom moral vse trike povedat, al kaj?
;-)

j4ka
Uporabnik foruma
Prispevki: 548
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 21. December 2011, 15:10

BackW00d napisal/-a: Simon z Hiluxom je mel kr probleme, res pa je da ma gor BF goodrich AT t/a gume z nekje pol profila....Smo jih spustil na 1.5Bara, pa prav, da nima najbolšga občutka sigurnosti :) Sm ga skor zadaj puščal z Puntotom. Ročne sm se pa tut navleku k budala :)
tele BFG AT t/a niso ravno perla gume a v sneg. ok, po celem gre lepo, za zbit sneg in led pa profil ni taprav. se slabse zo Mud terrain za po zbitem snegu, ne glede na to, kolk jih spustis.
sapere aude

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 21. December 2011, 17:00

vozniki YOKOHAMA GEOLANDER AT+S (predvsem tisti ki se pritozujete o pomanjkanju bocnega oprijema)

kaksen DOT mate na gumah?

sprasujem ker so favoritke za mojga outbacka...pa me teli izleti s ceste nekak odvracajo

Uporabniški avatar
markoter
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: markoter » 21. December 2011, 19:09

birdy napisal/-a:vozniki YOKOHAMA GEOLANDER AT+S (predvsem tisti ki se pritozujete o pomanjkanju bocnega oprijema)

kaksen DOT mate na gumah?

sprasujem ker so favoritke za mojga outbacka...pa me teli izleti s ceste nekak odvracajo
5109

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8750
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 21. December 2011, 20:36

Markoter, kok imajo pa kilometrov te gume prevožene? Jaz sem s svojimi geolandarcami na foresterju naredil ogromno kilometrov (po 1300 na teden) v dežju, snegu, ledu in vročini, pa nikoli nisem imel problemov, da bi me kam odneslo. Na koncu pa so bile dobre za po terenu, za po kakem snegu pa tudi še, če bi jih spustil na nizek pritisk, ker so bile zvožene in zaradi tega trde.

Birdy
Strojnik ima 0711, tako kot moja žena na avtu - je samo ta serija prišla letos v slovenijo uradno. Če je po kakih drugih kanalih prišlo še kaj od teh gum pa ne vem.

Kar se pa tiče BFG;
BFGoodrich AT sem imel na ferozi kar nekaj časa, potem pa še žena naprej na vitari - iste gume, ki so naredile okoli 100.000km. Bile so na avtu, ko smo prevozili kompleten velebit za prvi november (zameti tudi po meter in pol visoki) in bile so potem na ženinem avtu skoraj 3 leta, ko sva vsak vikend kam šla po snegu ali pa offroad (tudi v tujini), pa nikoli nič problemov z njimi, na snegu pa sploh ne.

Napolnjene so bile pa samo na 1.4 bara in so se lepo razlezle tudi po gladkem zbitem snegu - res pa da so bile dimenzije 240/80/15 (30X9.5X15) (original so 195/70/15) in z 1.6 motorjem nisi mogel prav dost noreti, niti ni bilo nekih pospeškov, ampak 160 po avtocesti je šlo. Tudi samo z zadnjim pogonom si lahko razmetaval zadek, kakor ti je pasalo, s 4x4 pa ga je bilo težko počes spravit.
Pozimi sva bila skoraj vsak vikend (nedelja) na pokljuki, ker sva hodila gor da sta se haskija orenk sprehodila po snegu, pa nikoli da bi imela probleme in da bi naju kaj odnašalo ali podobno.

To kam in kako se pa leze z MT gumami po snegu ali pa po blatu, ko greš kakega subaruista reševat, ki je nasedel in ne more naprej, pa jih mislim da kar nekaj iz foruma pove. Traktor ni mogel nič (malo da ni blo treba še njega ven iz blata vlečt), feroza je pa z MT gumami vlekla 2 subaruja iz istega blata (pa enemu zvila feltno, ker je bila preveč zarita v blato.
Al pa vožnja v 1.5m globok jarek, da se je mimo avta prišlo, ker se ga naprej ni dalo potegnit, pa je bilo treba okol avta prilezt, da smo ga spravili nazaj na cesto.

Uglavnem mislim da je največ odvisno od voznika in od primernega polnjenja gum.
Če je dost snega ali veliko blata čimbolj spustit, da je guma mehka, se čisti in ima več oprijema,
če so skale napolnit, da je guma trda in da je ne moreš presekat (pa se še vseeno zgodi),
če je pa nekaj vmes se je treba pa odločit po katerem boš norel in po katerem boš vozil počasi (torej če je več blata in snega, pa manj skal, gumo spustiš, pa po skalah potem počasi in obratno).
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

j4ka
Uporabnik foruma
Prispevki: 548
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 21. December 2011, 22:36

nisva se razumela, nebivedu. za po terenu so BFG top opcija (to, da zdrzijo zelo niske pritiske brez poskodb bocnice niti ne bom omenjal), pravim, da so za voznjo po zbitem snegu, zvozeni in poledeneli cesti ipd slabse, kot gume z lamelami. Preverjeno na: patrol gr (Y60): AT in MT in na LR def110 (MT).

se 1x: po terenu ni da ni, po celem snegu in blatu, kot si rekel sam, se traktor skrije, po poledici na vecni poti v ljubljani je bilo pa vcasih bolj varno se cez roznik pelat po celem... :lol:
sapere aude

Uporabniški avatar
markoter
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: markoter » 22. December 2011, 06:13

@nebivedu: Guma me je prepričala po blatu, makedamu, asfaltu, ... ampak ne v snegu. res je da mam 2.1 napumpane - so pa te gume natanko iz tvojega avta :D , razlika je samo v tem, da so sedaj felne z mivko peskane in suhoprašno špricane na črno in ne s črnim mat sprejem, kot prej :D . sedaj imam na avtu falken landair sl112(lamelne) in se guma dobro obnese po snegu, kjer sem imel z yok. geol. problem

smo si pa ljudje različni po svojih prepričanjih in prav je tako. ;-) lp

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 22. December 2011, 07:41

J4ka, sej pravim, če si jih spustil na 1.4 bara, so bile tudi za pozimi bfg dobre, drugače pa kakor si povedal - lažje je it z njimi ob cesti kot po zbitem snegu.

markoter, 2.1 je bila guma napumpana za poleti in za relacije na avtocestah, to je za zimo za te gume občutno preveč. Pa te gume imajo orenk veliko kilometrov - sam sem z njimi naredil okoli 40.000, karli še kakih 5000, torej imajo gume okoli 45.000 in še stare so 2 leti, tako da morajo biti že orenk trde. Tukaj je edina varianta, sa jih spustiš na orenk nižji pritisk. Ampak moraš pa priznat, da za te kilometre še vedno dobro drži - probaj s sedanjimi narest toliko, pa da jih vidimo pozimi.
Za poleti bodo pa sigurno še dobre vsaj za eno sezono.

Drugače je meni najbolj všeč sistem od islandcev - 2 gumi, ena v drugi in prva (manjša - notranja) je nabita na 3 bare, da drugo (večjo - zunanjo) stisne ob rob (da je ne sleče) in je druga nafilana samo na 0.3 bara. S tem se lahko potem brez problemov voziš po snegu, pa te ne bo nikoli odneslo.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5060
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 22. December 2011, 07:43

Karli jih ni naredil niti 1000 ;-)
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 22. December 2011, 07:48

:D

O pol so pa kr hitro šle.

Uporabniški avatar
BibaTFD
Uporabnik foruma
Prispevki: 1069
Kraj: Maribor

Odgovor Avtor: BibaTFD » 22. December 2011, 11:29

@ Ijuvan: Lepe fotke ;-)
"Resnični znak inteligence ni znanje, ampak domišljija!"

Uporabniški avatar
markoter
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: markoter » 22. December 2011, 13:20

nebivedu napisal/-a: Ampak moraš pa priznat, da za te kilometre še vedno dobro drži - probaj s sedanjimi narest toliko, pa da jih vidimo pozimi.
profila je še za 3 sezone a kaj ko je trda :(

lp

Uporabniški avatar
Subison
Uporabnik foruma
Prispevki: 270

Odgovor Avtor: Subison » 22. December 2011, 20:55

markoter napisal/-a:
nebivedu napisal/-a: Ampak moraš pa priznat, da za te kilometre še vedno dobro drži - probaj s sedanjimi narest toliko, pa da jih vidimo pozimi.

lp
Pa saj je vedno eden z fajn gumami zraven,da te pol ven dobi :7n
Balum Balum........

Uporabniški avatar
strojnik005
Član Subaru kluba
Prispevki: 2518
Kraj: On the road again.

Odgovor Avtor: strojnik005 » 22. December 2011, 23:25

Subison napisal/-a:
markoter napisal/-a:

lp
Pa saj je vedno eden z fajn gumami zraven,da te pol ven dobi :7n

...sam takrat ko ga rabš ga ni :-P
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...

Zaklenjeno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov