Ali bi v prihodnjih tednih naredil kako offcesta srečanje?

Subaru srečanja, kawe, izleti, predlogi,...
Odgovori
Uporabniški avatar
msenjur
Član Subaru kluba
Prispevki: 2527
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: msenjur » 07. September 2010, 23:10

uf. men je bilo dons zakon! to, da je akcija, da se dogaja, to je najboljše!

In mislim, da v 3. bi Toyota prišla čez!!! Sicer pa, sej so vse to izkušnje, k pridejo zihr naslednjič prav!

Vrecha hvala za vse vožnje. Res je stroj tvoj avto. Smo vsi enakega mišljenja, potem, ko si nas peljal 1. krog. Res super stroj je ta Toyota za take podvige.

Naslednjič mislim da ti bo uspelo.

A pa ti je kdaj že uspelo pridit čez to lužo? Ker nazadnje, ko sem jest bil, tud nisi prišel čez... se mi zdi, da te kar grize, da jo enkrat osvojiš?

Edino škoda, da ni bilo časa, da še Subarujevci pokažemo naše zmogljivosti! :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 08. September 2010, 00:46

S toyoto 95 je prišel čez. Sej sem ga jst povitlal čez tisto lužo.

Jst nisem mel cajta, je nekaj prišlo vmes. Sej bo še kakšna šansa.

A s tusconom tut ni šlo? Kaj pa na cuk? Tut ne?

Vrecha, kr 5.4 tone vitel si počas umisli - bo za take primere odlična zadeva.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 08. September 2010, 07:15

Enkrat smo se uspešno peljali čez po levem robu in enkrat po desnem. Vendar to ni "vožnja čez". Plus tako napolnjene kot je bila včeraj te mlake še nisem videl.

Izziv te luže me prav nič ne grize, pač grem probat, ko se mi zdi, da je okoli nabran primeren backup. Vse za novo znanje in izkušnje. Tokrat sem se ob prisotnosti še enega malo težjega terenca počutil primerno opremljen za izvlačenje ... no, smo videli da ni bilo dovolj.

Vitla in ostale navlake na tem avtu, dokler bo v mojih rokah, ne bo, trenutno je avto glede zunanjosti skoraj idealno opremljen za najine namene. Tudi blatne vožnje mi same po sebi niso v veliko veselje, če me boš vprašal čez dve uri (zdajle grem avto pucat, sem bolj kaučRoader in imam rad vsaj znotraj čist avto) bom pa tako rekel, da v blato ne grem več. :lol:

Naučili smo se kar nekaj o vožnji po spolzki podlagi, izvlačenju v blato privakumiranega avta, kakovosti gurten in pritrdiščnih točk, Nejc je prvič malo zapeljal po terenu, spoznal sem še enega 80karja in par novih subarujevcev ... vglavnem 1A dogodek smo izpeljali.

Še kdaj, z veseljem. :D
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 08. September 2010, 07:32

Ja tvoj avto ima 2 toni pa pol, ko pa se prime v blatni vakum, pa še vsaj enkrat več, tako da tukaj pomaga vitel ali pa orenk traktor.

Uporabniški avatar
kamnek
Član Subaru kluba
Prispevki: 615
Kraj: GORJE
Kontakt:

Odgovor Avtor: kamnek » 08. September 2010, 07:37

ah jest bi zih čez prsu sam bi s5 ksne akse pokale

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 08. September 2010, 10:46

Zaradi prostih interpretacij in izpeljevanj tistih, ki jih ni bilo zdraven ( :-6o ), naj jasneje razložim, da se je moj odgovor:
Enkrat smo se uspešno peljali čez po levem robu in enkrat po desnem.
nanašal na vprašanje:
A pa ti je kdaj že uspelo pridit čez to lužo?
in torej ne na včerajšnje dogajanje.

S tujim tičem v trnje drezat je enostavno, ane? :roll: :ijh
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

NejcT
Uporabnik foruma
Prispevki: 208
Kraj: Polnomad
Kontakt:

Odgovor Avtor: NejcT » 08. September 2010, 13:13

nebivedu napisal/-a:A s tusconom tut ni šlo?
Terracanom. Tuscon nima reduktorja. ;-)

Drugače pa super učerej. Nabiranje izkušenj na terenu vedno prav pride.

LP Nejc

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 08. September 2010, 13:42

Za nabiranje izkušenj, lahko kdaj pripravimo kako offroad začetniško šolo.
Vožnja preko ovir(hribčki, bočna vožnja in podobno), voda, blato, sneg, ...

Drugače pa je tole za osnove. Prijertno branje.
Nekaj napotkov za voznike terenskih – OFF ROAD vozil

Vožnja po neutrjenem terenu nam lahko nudi občutek prostosti in veliko zadovoljstva, vendar zahteva od voznika veliko mero znanja, izkušenj in spretnosti. Dovolite, da vas opozorimo na nekaj pomembnih stvari:
•Pravi vozniki terenskih vozil so praviloma vedno prijatelji narave in vozijo samo tam, kjer je to dovoljeno. Dobri vozniki ne vozijo prehitro, temveč s primerno hitrostjo, ki jim omogoča da nevarnosti in ovire pravočasno opazijo, se jim izognejo oz. jih premagajo.
•Prave pnevmatike skrbijo za dober oprijem na neutrjenih tleh – ker praviloma pri vožnji po terenu znižamo pritisk v pnevmatikah, se pnevmatike bolj “posedejo” in je tako stična površina s podlago večja. Zaradi tega se avtomobil manj pogrezne, kolesa pa se tudi na mehkem terenu ne vrtijo v prazno.
•Preden se odpravite na vožnjo po terenu, morate svoje vozilo dobro poznati – poznati morate vse posebnosti – pri vožnji ne boste več imeli časa za branje navodil!
•Izkušeni terenski vozniki se na pot nikoli ne odpravijo sami, saj vsaka vožnja po terenu predstavlja riziko – zato vam priporočamo, da imate vedno s seboj vlečno vrv – morda bo prav zaradi tega lahko kdo pomagal vam ali pa boste vi komu priskočili na pomoč.
•Zahtevnejše terene je priporočljivo vedno najprej prehoditi peš. Samo tako se lahko prepričate npr. o globiti vode, ki jo nameravate prečkati.
•Priporočamo vam, da vključite štirikolesni pogon preden začnete z vožnjo po terenu. Pri posebej težkih odsekih, zahtevnejših vzponih in spustih je potrebno dodatno vključiti reduktor. Prestavljamo – iz ene prestave v drugo – vedno na ravnini in nikoli na naklonu.
•Prepreke kot so večji kamni je najboljše prevoziti – nikoli jih ne smejo priti med kolesa, saj se lahko zgodi, da nasedemo.
•Skoke s terenskom avtomobilom moramo preprečiti. Pri skoku se kaj lahko zgodi, da izgubimo oblast nad vozilom, poleg tega pa lahko poškodujemo sicer robustno tehnologijo vozila.
•Če je le mogoče se izogibajmo prečni vožnji po strmini. Nevarnosti, da se vozilo bočno prevrne se izognemo, če vozimo naravnost navzdol. Diagonalno vozimo le, če naletimo na prepreko oz. na žleb, da s tem preprečimo nased vozila ali nased oz. nalet odbijača na podlago.
•Na strmih poteh praviloma zaviramo z motorjem – vozimo v najnižji prestavi z vključenim reduktorjem. Nikoli ne pritiskajmo sklopke! Na zavoro pritisnemo samo v izjemnih primerih in v intervalih – sicer blokiramo zavore in avtomobila ne moremo več voditi. Če vozilo začne drseti ali se sukati okoli navpične osi, po potrebi dodamo plin.

In še najvažnejše

Po terenski vožnji moramo avtomobil in seveda pnevmatike pregledati, če med vožnjo nismo česa poškodovali. Opozarjamo vas, da tudi manjše poškodbe pri hitriejši vožnji na cesti lahko znatno vplivajo na vašo varnost!

Zračni tlak

Pnevmatika lahko opravi svojo nalogo – da vzdrži obremenitev in pritiske s strani – samo pod pogojem, da je napolnjena z ustreznim zračnim tlakom.

Zračni tlak določa zmogljivost pnevmatike. Skrbno preverjanje in polnjenje pnevmatik s pravilnim zračnim tlakom nam omogočajo:
•optimalne vozne lastnosti vozila in
•zanesljivo uporabo pnevmatik,
•udobno vožnjo,
•višjo življenjsko dobo pnevmatik in s tem večjo gospodarnost.
Pnevmatike so eden najpomembnejših delov avtomobila, kajti pnevmatike so edina stična točka vozila s cestiščem oz. s podlago, po kateri vozimo – ali drugače povedano pnevmatike držijo smer vozila, prenašajo na podlago sile pospeševanja in zviranja. Zaradi tega so pnevmatike obremenjene na dva načina:
•vertikalna (navpična) obremenitev zaradi različnih obtežitev vozila,
•horizontalna obremenitev zaradi sil pospeševanja, zaviranja, vožnje v zavojih.
Horizontalen prenos moči na pnevmatike je posebej pomemben pri voznih lastnosih in pri legi vozila na cestišču. Zaradi tega vas posebej opozarjamo, da nikdar ne vozite s prenizkim zračnim tlakom. Prenizek zračni tlak negativno vpliva na vozne lastnosti vozila, kar se posebej pokaže v kritičnih situacijah – pnevmatike se lepše kotalijo in enakomerneje obrabijo, če so napolnjene s pravilnim zračnim tlakom.

Ne pozabite: vi upravljate krmilo, pnevmatike vas vodijo! Vedno se držite navodil proizvajalca pnevmatik – ob upoštevanju obremenitve vozila!

Zračni tlak pri terenski vožnji

Zaradi manjših hitrosti pri vožnji po terenu lahko pnevmatike pri enaki obremenitvi vozimo z manjšim zračnim tlakom kot sicer. Z znižanjem zračnega tlaka se:
•izboljša vleka na neutrjenem terenu in
•izboljša čiščenje dezena.
Zaradi boljšega vzmetenja (poseda) pnevmatike se poveča stična površina pnevmatike s tlemi, večja površina dezena oprijema podlago in pnevmatika se lahko bolje prilagodi tlem. Trakcija na neutrjeni podlagi se zaradi tega občutno izboljša. Zaradi večje valjavosti se pnevmatika boljše čisti, kar še dodatno pripomore k boljšemu oprijemu.

Če vozimo z zmanjšano hitrostjo lahko so lahko pnevmatike bolj obremenjene – vendar moramo upoštevati navodila.

Prečkanje blatnega terena

Pred prečkanjem preverite teren.
Pritrdite vlečno vrv spredaj in zadaj prej in ne potem, ko ste že obtičali v blatu.
Če je potrebno, znižajte zračni tlak v pnevmatikah.
Napredujte postopoma v drugi ali tretji prestavi.
Če so v blatu globoke kolotečine, ne vozite po njih, premaknite vozilo na levo ali desno.
Če ima vozilo sredinsko ali zadnjo zaporo diferenciala, ju uporabite.
Obdržite kolesa v položaju, da gledajo naprej.
Pospešujte postopoma.
Če se vozilo ustavi, prestavite v vzvratno prestavo in se pričnite pomikati nazaj.

Prečkanje vode

Preverite mesto, ki ga želite prebroditi in se prepričajte, da ne skriva nobenih presenečenj (luknje, veliki kamni, štrclji itd.) in se odločite, kje želite prečkati in kje bo vaš izhod
Preverite nepropustnost vozila.
Znižajte zračni tlak v pnevmatikah na 1,5 bara.
Previdno zapeljite v vodo, da preprečite nenadno spremembo temperature, ki bi lahko
poškodovala grelec.
Nadaljujte s stalno hitrostjo, tako da potiskate valove pred vozilom.
Po prečkanju odstranite vse veje ali rastline, ki so se morda zalepile na vozilo

Terenska vožnja

Preverite načrt poti, da boste vedeli, po kakšnem terenu boste vozili.
Zaprite sredinski in zadnji diferencial.
Na rahlo hribovitem terenu prestavite v nižjo prestavo (drugo ali tretjo).
Pri vožnji navzdol uporabljajte prvo prestavo.
Na ravnini ali bočni strmini previdno pospešujte.
Pri vožnji navzdol previdno zavirajte, če je potrebno, vendar ne blokirajte koles.
Če se kolesa ustavijo, zapeljite nazaj in poskusite po drugi poti ali izberite drugačno
prestavo.

Vožnja navzdol

Zelo pomembno je, da je vaše vozilo v prvi prestavi, preden zapeljete navzdol vozite počasi.
Zaprite sredinski in zadnji diferencial, če ju imate.
Vozite počasi, v prvi prestavi, ne pritiskajte na pedale.
Nikoli ne uporabite sklopke.
Če začne vozilo drseti, pospešite, da ponovno zagotovite oprijem,
Ne glede na to, kako strmo je pobočje, zavirajte narahlo in vedno uporabljajte zaviranje z motorjem, napredujte počasi.

Prečkanje jarkov
Postavite vozilo pred jarek pod kotom približno 45°.
Prepričajte se, da je na obeh straneh jarka dovolj prostora, da ga boste lahko prečkali.
Blokirajte sredinski in zadnji diferencial, če ju vozilo ima.
Prevozite jarek počasi, v prvi prestavi, zelo malo pospešujte.
Če se vozilo ustavi, zapeljite nazaj.
Dobro pospešujte, da boste dobili zalet.
Prenehajte s pospeševanjem, da bo tudi zadnja os prekoračila jarek.

Prečkanje nagiba

Pred prečkanjem si oglejte teren - peš.
Posebno skrbno preverite mesto, kjer želite teren prečkati.
Ne znižajte zračnega tlaka pnevmatik prehitro, da bi pnevmatike ne zdrsnile s platišča.
Nikoli povsem ne zaupajte napravi za merjenje nagnjenosti pobočja.
Nikoli uporabite blokade diferenciala.
Pred oviro prestavite v prvo prestavo, uporabite reduktor.
Vrtite kolesa pri vzponu počasi, tako, da se približate s strani.
Če začne vozilo drseti navzdol, obrnite kolesa navzdol.

Premagovanje stopnic

Manjše stopnice (50 cm) prevozite naravnost.
Višje stopnice (>50 cm) prevozimo pod kotom 45 stopinj.
Stopnice prečkamo v prvi prestavi, z reduktorjem.
Postavite sprednja kolesa ob stopnico in pritisnite na plin.
Sprostite pedal za plin in pripeljite do stopnice tudi z zadnjimi kolesi.
Dodajte dovolj plina da tudi z zadnjimi kolesi prevozite stopnico.
Pri spustu prevozimo vse stopnice naravnost.
Nadzirajte spust z zaviranjem, centimeter za centimetrom.

Vožnja po pesku

Takoj znižajte zračni tlak v pnevmatikah.
Izberite hladen pesek, ki prenese večjo težo.
Pri prečkanju sipin:
- približajte se naravnost,
- uporabite zaporo vseh diferencialov,
- pričnite voziti kolikor hitro je mogoče, v drugi ali tretji prestavi,
- prenehajte pospeševati takoj, ko sprednja os prekorači hrbet sipine,
- pustite, da se vozilo prevali na drugo stran,
- pospešite takoj, ko so vsa štiri kolesa spet na tleh,
- ne izgubljajte hitrosti dokler vozilo ni prišlo v stik s trdno podlago.

Vzpenjanje

Blokirajte vse diferenciale.
Približajte se pobočju v prvi ali drugi prestavi, z reduktorjem.
Konstantno pospešujte, ohranite prestavo, ki ste jo izbrali.
Če se vozilo ne more vzpenjati, motor pa vleče:
- Ustavite motor. Odločno zavrite, pustite vozilo v prestavi in ne uporabite sklopke.
- Nadaljujte z zaviranjem, pritisnite na sklopko in se previdno spustite nazaj.
- Ponovno vključite motor, uporabite ga kot zavoro, da se bo vozilo počasi spuščalo.

vir: http://www.boltez.si/4x4/index.htm

Uporabniški avatar
strojnik005
Član Subaru kluba
Prispevki: 2518
Kraj: On the road again.

Odgovor Avtor: strojnik005 » 08. September 2010, 14:40

Vprašanje:
Pri prečkanju nagiba,

Nikoli uporabite blokade diferenciala.

zakaj ne?
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 08. September 2010, 15:42

Mišljeni sta verjetno blokadi sprednjega in zadnjega diferenciala. Sredinskega se na terenu skoraj vedno splača imeti blokiranega.

Popolni zapori zadnjega in še posebej sprednjega difa zelo omejita zmožnost manevriranja, kar je pri bočnih nagibih potencialno nevarno.

Čeprav tudi tukaj ni pravila brez izjeme ...

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 08. September 2010, 15:59

kamnek napisal/-a:ah jest bi zih čez prsu sam bi s5 ksne akse pokale
Ne verjamem da bi, je čist preveč vode.

Drugač je blo tut men fajn, sam pol sm bil že cel moker pa sem šel domov. Miha se je spet izkazal vidm, a ste mu dal za špricr? :D
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
msenjur
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: msenjur » 08. September 2010, 17:28

dobu je pir takoj tam, pa še za kakšnega je dobu od Vreche...

Nebivedu: tale šola ni slaba ideja. samo kaj čmo mi stemi ladjami od legacyev se sploh silit, k itak niti ni avto za to... Hyundayc ni imel niti gum tapravih za v tako blato, kaj šele ko so 4t nanjga obesli... Cuk smo probal, pa ni moja gurtna zdržala... pa avto tud trznil ni...

Vrecha: hja, upam, da se nisi prestrašil, in boš še kdaj poskušal, seveda v bolj suhem vremenu. Sam kakšna je res vožnja po skalah... sploh si ne bi mislil, da se lahko tako mehko pelješ po takih skalah!

Sm glih dons gledal mal gurtne, sm gledal kar uno dvižno, 4m, 4t... to bi bilo že kar dovolj pomoje! sam k je ful široka... zihr 15cm! to je že ful konjsko... kolik ima ima una tvoja nosilnosti?

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 08. September 2010, 18:10

Sm pozabu prej napisat, tale članek oz. navodila o terenski vožnji sem vse prebral in je kar zanimivo branje :D Zdej pa na vikend, skozi gozd seveda :lol:
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 08. September 2010, 19:26

Šola terenske vožnje se zanimivo sliši, vendar je eno govorjenje in drugo izvedba. Najmanj kaj potrebuješ je nekoga z znanjem in avtoriteto in voljo to izpeljat. Jaz vsa ta naša in podobna srečanja dojemam kot neke vrste šolo terenske vožnje, sicer smo bolj samouki, ampak napredujemo pa. Še par centi pa bo mlaka naša. :lol:
Včeraj smo npr. preden smo se zbrali Terracana prav po šolsko načrtno postavili na vago pri prečkanju jarka in se igrali s hodom polosi, zadnje akse itd ...

Moja gurtna je 4 ali 5 tonska, vendar je raztegljiva, namenjena predvsem vleki z zaletom ("snatch towing"). Bom pa v kratkem nabavil še eno togo.

Drugače pa seveda še bomo probavali, edino dobro bi bilo počasi najti tudi drugačne izzive, tale poligonček imamo sedaj že skartografiran na kvadratne cm. Zato tudi vabim, da bi se kdaj dobili na Počku in Nejc je rekel, da je pri Pivki še en dostopen poligon, ki ga jaz (še) ne poznam.

Moja jutranja jeza pa je bila usmerjena zgolj na vsevedne poste na drugem forumu. :roll:

Uporabniški avatar
msenjur
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: msenjur » 08. September 2010, 19:53

jest sm takoj tud za druge poligone. seveda tam ne bom mogel več z svojim, in se bom mogu prisest k enmu k ima tapravga jeep-a...

sm takoj za poček, že dolgo si želim tja, pa še kar nisem prišel...

:?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov