Klikanje pri hladnem motorju, tresenje sklopke, ... ?

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Odgovori
Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4466
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Klikanje pri hladnem motorju, tresenje sklopke, ... ?

Odgovor Avtor: danci1973 » 08. Januar 2007, 09:25

1. Klikanje

Ko zjutraj zaženem hladen motor, se v kake pol minute (ravno, ko zaprem garažo) pojavi zvok - klikanje v ritmu obratov. Zvok postaja vedno glasnejši z ogrevanjem motorja nekje do 1/2 normalne temperature, kjer *včasih* izgine (včasih pomaga, če motor ugasnem in ponovno vžgem), a se po par minutah spet pojavi, a precej tišje.

Klikanje dokončno izgine šele, ko je motor popolnoma ogret in se pojavi spet, ko se motor malce ohladi.

Od česa je to klikanje (predvidevam, da je nekaj pri ventilih), kaj bi bilo treba zamenjati in ali je zelo slabo, če se vozim s takim motorjem?

2. Sklopka - tresenje

Pa še - pred kratkim sem dal zamenjat sklopko. Po tem avto ob vsakem speljevanju z nizkimi obrati (do 1500) močno strese, prav tako pri zaviranju z motorjem, če začneš sklopko spuščat, ko je motor na 'štandgasu'..
No, tudi, ko je menjalnik v prostem teku, se ob teh vrtljajih čutijo vibracije...

Zadevo sem vrnil na servis, ker pa sklopke nisem kupil pri njih, so rekli, da je to pač od 'poceni' sklopke...

A je možno, da so kljub 'poceni' sklopki oni pri vgradnji kaj zamočli? Ali pa je res edini možni vzrok v 'poceni' sklopki?

3. Vzmetenje - tresenje, 'skakanje'

V zadnjem času opažam, da v DESNE ovinke, če jih peljem bolj ostro, namesto normalnega drsenja pride do nekih močnih vibracij - občutek je tak, kot da bi zadek 'odskakljal' namesto zdrsel.

Ker so me na tehničnem opoztorili, da imajo puše obes in vzmetenja že veliko zračnost, sem dal tudi te zamenjati in upal, da bo to odpravilo tudi zgornji problem - žal ne.

V leve ovinke se avto obnaša normalno.

Pri vožnji po slabih, luknjastih cestah včasih začutim vibracijo čez cel avto, ki je nekako podobna temu, kar čutim v desne ovinke...

Ima kdo kakšno idejo, kaj pogledat? Amortizerji?

Hvala, D.

PS: Avto je Legacy 2.0 karavan, 1995 letnik s cca. 140k kilometri. Uporabljam Selenia Racing olje...

Uporabniški avatar
gozdarček
Uporabnik foruma
Prispevki: 329
Kraj: Tuhinj

Odgovor Avtor: gozdarček » 08. Januar 2007, 09:50

Tole pod tretje?

A se ti recimo dogaja ko zapelješ čez luknjo da čutiš da avto še malo povibrira?

A se ti zdi da recimo če si v ovinku in zapelješ čez luknjo avto zgublja stik s podalago-potem so res verjetno amortizerji čeprav če so kilometri realni bi moral amortizerji bit še dobri (odvisno kje in kako voziš).

Za vse ostalo boš pa kaj več - o klenkanju - zvedel od ostalih
ko bi bil vedež ne bil bi revež
LP DARC

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?
Prispevki: 2555

Odgovor Avtor: cheno » 08. Januar 2007, 10:09

1. to klikanje so hidravlične dročniki - menjaj olje(uporabljaj olje 5W40 ali 10W40, ni potrebno uporabljati nekega racing olja)

2. Možnost je poceni sklopka, ali je obnovljena? zavedaj se da se mora sklopko tudi ulaufati(kot bremze)

3. bi pa mogel v živo probat, bi ti več znal povedat.
The only treasure my car came with was rust...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 08. Januar 2007, 11:40

cheno napisal/-a:1. to klikanje so hidravlične dročniki - menjaj olje(uporabljaj olje 5W40 ali 10W40, ni potrebno uporabljati nekega racing olja)
Hmm... Selenia Racing je 10W60 - pri čemer številka '60' označuje predvsem viskoznost olja pri visoki temperaturi. Zato nisem pričakoval težav pri nizki temperaturi... Pa še za Alfo 33 1.7 16V je 'priporočeno'... :?

Ali je katero sintetično olje 'posebej priporočljivo' za Subaru-je?
2. Možnost je poceni sklopka, ali je obnovljena? zavedaj se da se mora sklopko tudi ulaufati(kot bremze)
Ne, ne, ni obnovljena. Nova, original zapakirani, japonskega izvora (točne firme se pa ne spomnim več). Ampak ni 'OEM'.

Kak bi naj bil pravilen postopek utekanja sklopke? Za bremze vem in je čisto drugačen kot ga priporočajo tovarne... :roll:
3. bi pa mogel v živo probat, bi ti več znal povedat.

Hja, tudi to bi se dalo zmenit... :D
A se ti recimo dogaja ko zapelješ čez luknjo da čutiš da avto še malo povibrira?

A se ti zdi da recimo če si v ovinku in zapelješ čez luknjo avto zgublja stik s podalago-potem so res verjetno amortizerji čeprav če so kilometri realni bi moral amortizerji bit še dobri (odvisno kje in kako voziš).
Ja, tako nekako... Čeprav samo v desne ovinke, v leve se normalno obnaša (zdrs koles, cviljenje gum, ...).

Za kilometre nisem 100%, da so realni, ker sem avto kupil pred 5. leti z nekaj čez 40.000km pa 'kao' nekaramboliran bi naj bil - kasneje sem pa ugotovil, da je cela desna stran bila barvana... :roll: Sem pa tudi sam že tu pa tam kaj kresnil... :(

Bom enkrat šel do kakšnega 'AMZS' ali amortizer servisa, kjer testirajo te zadeve...

D.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 08. Januar 2007, 11:47

Jaz in še nekaj ostalih uporabnikov uporablja 10W40 in ni problemov predvsem pa se ga v večini primerov menja na 10.000 ali 12.500. Jaz osebno uporabljam Penassol-a Light lauf 10W40

Kopiji sklopk npr. AISIN in FUCHS ne bi smeli delati težav sta pa načeloma 1×cenejši od originala. Pri sebi sem vgradil Aisin in sem ne trese čisto nič. Tudi Gorazd0, ki je imel Fuchsovo ni imel težav le prehitra izraba (nekoliko tudi način vožnje, snežne norčije...).

S testom km je vprašljiva zadeva, se bo potrebno zanesti bolj na občutek, zmahanost zicov, obrabljenost volana, prestavne ročke, pedalk, podvozja, motorja...

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?

Odgovor Avtor: cheno » 08. Januar 2007, 12:01

jest za "stare" motorje nebi priporočal čiste sintetke...sam uporabljam polsintetično olje.
Pri sebi sem spucal hidravlične dročnike, meni so se dročniki oglašali z castrol(txt in txt softec) in valvoline(durablend) oljem.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 08. Januar 2007, 12:14

Sklopka - Sachs, ne Fuchs :D

AD1: ropotajo dročniki (hidravlični odmikači ventilov); menjaj tip olja; so že ostali napisal... s Castrolom se ti motorji ne razumejo najbolje. Probaj Shell (drago?), Fuchs (ceneje), Panassol, Wintershalten (neki tazga...), mobil, Elf excelium; (5)10-w40

AD2: ste pogledal vztrajnik? lahko da je za podrejat... malo še počakaj, morda se uleže; lahko se poigraš z nastavitvami sklopke (matici 14 in 10...), jo prestaviš malo višje, malo nižje.

AD3... ne vem :-)
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?

Odgovor Avtor: cheno » 08. Januar 2007, 12:19

al pa narediš tko kt jest in jo ulaufaš "na šamar" :D

Uporabniški avatar
gozdarček
Uporabnik foruma
Prispevki: 329
Kraj: Tuhinj

Odgovor Avtor: gozdarček » 08. Januar 2007, 12:22

AD3 to se je dogajalo meni po luknji je desnja zadnja guma še malo povibrirala

-obnova zadnjih amortizerjev je rešla zadevo

sicer pa kar na roko probaj pri meni se je čutlo da se desno zadaj na roko lažje posede
ko bi bil vedež ne bil bi revež
LP DARC

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 08. Januar 2007, 15:20

cheno napisal/-a:jest za "stare" motorje nebi priporočal čiste sintetke...sam uporabljam polsintetično olje.
Pri sebi sem spucal hidravlične dročnike, meni so se dročniki oglašali z castrol(txt in txt softec) in valvoline(durablend) oljem.
A si dročnike ven pobral pa jih spucal? Kolko je dela s tem?

D.

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?

Odgovor Avtor: cheno » 08. Januar 2007, 15:35

slabe 2 uri...sem to prvič delal

ubistvu sem jih "prekrvavel"

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 08. Januar 2007, 15:44

subi92 napisal/-a: S testom km je vprašljiva zadeva, se bo potrebno zanesti bolj na občutek, zmahanost zicov, obrabljenost volana, prestavne ročke, pedalk, podvozja, motorja...
Mislil sem na test amortizerjev - s kilometri se ne obremenjujem preveč.

Ko sem ga kupil, je izgledal dokaj ohranjeno in razen par težav s senzorji na odmični in glavni gredi (cam postition in crank postition sensor) do zdaj težav nisem imel - le-te pa sem rešil sam (odprl senzorje in polotal žičke).

Pred kratkim (pri cca. 120-130 tisoč km) sem dal zamenjati zobate jermene, napenjalce, puše na podvozju in sklopko (pa menjali so mi še pumpo za servo, ker je bojda posodica puščala na spojih) - tu so se pa začele omenjene težave s tresenjem sklopke. No, pa malo pred tem se je začelo tisto s čudnim obnašanjem v desnih ovinkih...

D.

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?

Odgovor Avtor: cheno » 08. Januar 2007, 16:00

http://www.prachapter34.com/EngineRepair.pdf

tukej imaš opisan postopek...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Amortizerji...

Odgovor Avtor: danci1973 » 17. Januar 2007, 08:10

Bil sem na AMZS, kjer so preverili vse štiri amortizerje in potrdili mojo domnevo, da je zadnji desni čisto zanič.... Levi sicer še dela, a je bojda tudi že načet, prednji pa naj bi bili OK.

Koliko dela je z menjavo zadnjih amortizerjev?
Ima kdo že opisan postopek?
Naj vzamem nove Kayaba plinske amortizerje (slabih 90€ po komadu) ali naj dam originalne obnavljat?

D.

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?

Odgovor Avtor: cheno » 17. Januar 2007, 08:14

jest sem jih dal obnovit k vugi, po starem sistemu cca. 30k sit oz. 125eur.
Sicer ne vem kaj je tolk težko ugotovit da so amortizerji fuč, jest po LJ vidim vsaj 30%+ avtov ki imajo porazne amortizerje.

za amortizeje dol vzet je pa tko, pritrjeni so z 3 šraufi na vrhu in dva na roki in to je to.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost