Nenatančen IAT senzor?
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4466
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Nenatančen IAT senzor?
Zdaj, ko je bilo vroče kot v peklu, me je čisto iz radovednosti zanimalo, kako vroč zrak pride v motor, kar sem pač sproti gledal z OBD2 in Torque na Androidu. Pri cca. 38°C zunanje temperature je IAT senzor javljal 49-52°C (verjetno IAT reagira hitreje kot senzor zunanje temperature).
Da se zrak na poti od zunaj in čez filter zagreje za 11-13 stopinj (IAT je pri meni praktično takoj za filtrom), se mi je zdelo kar precej...
No, danes zjutraj, po tem ko je avto dobrih 9 ur stal, sem zadevo še enkrat preveril - pričakoval sem, da razlike ne bo več, vendar je IAT še vedno kazal cca. 6° več kot je bila zunanja temperatura.
A je realno, da se filter, airbox in cevi v 9 urah stanja niso ohladile na zunanjo temperaturo?
Ali je bolj verjetno, da moj IAT pač malo narobe meri?
D.
Da se zrak na poti od zunaj in čez filter zagreje za 11-13 stopinj (IAT je pri meni praktično takoj za filtrom), se mi je zdelo kar precej...
No, danes zjutraj, po tem ko je avto dobrih 9 ur stal, sem zadevo še enkrat preveril - pričakoval sem, da razlike ne bo več, vendar je IAT še vedno kazal cca. 6° več kot je bila zunanja temperatura.
A je realno, da se filter, airbox in cevi v 9 urah stanja niso ohladile na zunanjo temperaturo?
Ali je bolj verjetno, da moj IAT pač malo narobe meri?
D.
Re: Nenatančen IAT senzor?
Tudi pri meni so razlike v plus, sicer ne vem točno koliko.
Don't allow your mind tell your heart what to do.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Danes sem opazil, da je razlika še večja - pri 32-33°C zunanje temperature je IAT kazal 49-52°C...Thomas22 napisal/-a:Tudi pri meni so razlike v plus, sicer ne vem točno koliko.
A se zrak res lahko toliko segreje pri pretoku 800-1000 L/minuto)?
D.
Verjetno bi bilo najboljše da narediš primerjavo z identičnim modelom kot je tvoj. Lahko imajo tudi serijsko čudno postavljen senzor, da tako previsoko kaže, samo če je to razlog, pol je to v mapi upoštevano. Druga možnost je pa seveda pokvarjen senzor.
Drugače pa večji kot je pretok zraka (in hitrost vozila), bližje bi morala bit temperatura zunanji.
Drugače pa večji kot je pretok zraka (in hitrost vozila), bližje bi morala bit temperatura zunanji.
Če je avto na soncu mislim da lahko senzor laže že zaradi "pregrete" okolice/sonca?
Intake temperatura pade takoj po par 10 metrih.
Senzor pri STI med vožnjo kaže 4-10 stopinj bolj vroče kot je zunanja temperatura. Je pa res da poleti kar nekaj časa traja da se zrak pod havbo shladi. Pač slab air intake. Motor dobro zadržuje toploto, če pridem pozno zvečer domov je zjutraj voda še topla, intake temp je višji... če si mel pa vodo enako kot ambient temperature, IAT pa višji je pa po moje nekaj narobe.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Včeraj sem staknil en enak '2nd hand' MAF/IAT senzor in kot kaže. ta kaže manj...
Danes zjutraj, po tem ko je avto stal nekaj čez 30 ur, je pri zunanji temperaturi 18°C (kot je pokazal zunanji senzor) kazal takole:
Žal kakšnega pametnega termometra za zunanjo temp. nisem našel, tako da ne vem, ali je bila v resnici 18° ali 20°.
D.
Danes zjutraj, po tem ko je avto stal nekaj čez 30 ur, je pri zunanji temperaturi 18°C (kot je pokazal zunanji senzor) kazal takole:
Žal kakšnega pametnega termometra za zunanjo temp. nisem našel, tako da ne vem, ali je bila v resnici 18° ali 20°.
D.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov