4wd test zavor -tehnični
-
Lev
4wd test zavor -tehnični
Iz firbca sprašujem, kam vozite svoje 4WD stroje na tehnični, da vam Legijem, Forijem itd. ne razstreli/načne/zmede elektronike center difa? Imajo kje stezo s 4 valji? Se dogovorite za pregled bremz z vožnjo, kakšna tretja opcija? Al kr zamižite, uporabte navadno stezo in upate na najboljše?
-
gore
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 955
- Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
- Kontakt:
Re: 4wd test zavor -tehnični
Jaz še nikoli nisem kompliciral. Kjer koli sem bil (Ljubljana, Kranj, Kamnik), povsod ima tipson v roki daljinca in klikne na 4WD ... in izbere zadevo.
Ne izključujem pa možnosti, da tipson kaj zamoči (še zdravnik zgreši, kaj ne bi tisti možakar
) ali pa, da kakšna steza nima podpore za 4WD. Čeprav je danes štirikolesnih pogonov zelo veliko in verjetno so slednji bolj izjema kot pravilo.
Ne izključujem pa možnosti, da tipson kaj zamoči (še zdravnik zgreši, kaj ne bi tisti možakar
-
Lev
V bistvu ta "4WD" nastavitev steze ne res problema, ker vse kar nardi je to, da loci pogon levega in desnega valja, tako da se testira lev in desn bickl loceno. Se zmeri pa zadnja kolesa stojijo in ker sredinc to vid kot spodrsavanje hoce na vsak nacin zapret in pol se gresta z valji kdo bo prej popustu. Prav bi blo, da so vsa 4 kolesa na valjih.
Tistih 8 obratov koles preden pohodi bremzo praviš da je problem za sredinski diff?
-
Lev
Jest sprasujem
. Pravijo pa to Subi navodila, pa UK MOT (tenicni pregled) prirocnik, pa znalci. Jest sam ne bi rad na lastne stroske ugotovu kdo ma prav
.
Na stezi razlika v vrtljajih obeh gredi traja relativno zelo dolgo v primerjavi s trenutnim zdrsom na cesti in olje v visko enoti se ma cas zelo mocno segret. Na post 2005 DCCD izvedbo raj niti ne pomislm.
Mogoce en tehnicni zdrzi, vec njih zna bit pa kaplja cez rob za reveza.
Na stezi razlika v vrtljajih obeh gredi traja relativno zelo dolgo v primerjavi s trenutnim zdrsom na cesti in olje v visko enoti se ma cas zelo mocno segret. Na post 2005 DCCD izvedbo raj niti ne pomislm.
Mogoce en tehnicni zdrzi, vec njih zna bit pa kaplja cez rob za reveza.
Ko možakar na valarjih izbere 4WD se naredi samo to, da mu levo gumo suče naprej, desno pa nazaj (al pa obratno) in potem se že v sprednjem diffu, ki je ponavadi odprt oziroma je LSD (ki rabi 100 let da zagrabi) vse izniči.
Sredinski diff niti ne ve kaj se dogaja tam spredaj....
Sredinski diff niti ne ve kaj se dogaja tam spredaj....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
-
Lev
Hvala za razlago. Ja, to zveni logicno. Ker ko pri odprtem prednjem difu vrtis eno kolo, drugo kolo spider zavrti v drugo stran tudi ce je menjalnik v prestavi. Takrat pogonska os iz menjalnika namrec miruje.
Center tako najbrz res resis, ampak ce ima prednji dif spero, pa ta LSD vseeno trpi, oz. se prekomerno obrablja.
Spredi je pri Subijih ponavad za spero uporabljan helical, ki ne deluje na razliko navora ampak na razliko vrtljajev, ki jo hoce iznicit s praskanjem notranjosti po ohisju. in tako ga najbrz zmeri mal pobrusis. Ne vem koliksna je skoda v primerjavi z divjo voznjo ampak resitev za LSDjcke ni najbolj optimalna.
Center tako najbrz res resis, ampak ce ima prednji dif spero, pa ta LSD vseeno trpi, oz. se prekomerno obrablja.
Spredi je pri Subijih ponavad za spero uporabljan helical, ki ne deluje na razliko navora ampak na razliko vrtljajev, ki jo hoce iznicit s praskanjem notranjosti po ohisju. in tako ga najbrz zmeri mal pobrusis. Ne vem koliksna je skoda v primerjavi z divjo voznjo ampak resitev za LSDjcke ni najbolj optimalna.
Tole pa ne bo držalo saj sem sam preizkusil,da sredinski dif točno ve kaj se dogaja spredaj.BackW00d napisal/-a:Sredinski diff niti ne ve kaj se dogaja tam spredaj....
Dvignil sem sprednji del avta na klocne in ga vžgal ter prestavil v prvo.Ko sem šel ven pogledat katero kolo se suče je približno po 5-10 sekundah vklopilo zadnji pogon in že je bil v steni in malo je manjkalo,da bi bil jaz vmes
"If in doubt,flat out"
Colin McRae
Colin McRae
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4466
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
To ni enaka situacija - ti si z motorjem gnal vhodno gred menjalnika, na valjih pa le-ti poganjajo kolesa.karel napisal/-a:Tole pa ne bo držalo saj sem sam preizkusil,da sredinski dif točno ve kaj se dogaja spredaj.BackW00d napisal/-a:Sredinski diff niti ne ve kaj se dogaja tam spredaj....
Dvignil sem sprednji del avta na klocne in ga vžgal ter prestavil v prvo.Ko sem šel ven pogledat katero kolo se suče je približno po 5-10 sekundah vklopilo zadnji pogon in že je bil v steni in malo je manjkalo,da bi bil jaz vmes
Če bi ti pri ugasnjenem motorju ali z menjalnikom v leru vrtel eno prednjo kolo naprej, bi se drugo vrtelo v drugo smer (pri odprtem diff-u), menjalnik in sredinski diff. pa ne bi vedela nič o tem.
D.
Če dvigneš cel avto v zrak in sučeš eno kolo se vrtijo vsa kolesa pa ali je v prestavi ali pa ni.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae
Colin McRae
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4466
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Pri odprtih diff-ih spredaj / zadaj se ne... Preizkušeno v soboto.karel napisal/-a:Če dvigneš cel avto v zrak in sučeš eno kolo se vrtijo vsa kolesa pa ali je v prestavi ali pa ni.
D.
Se pravi,da težave nastopijo pri nekaterih STI kah?
-
Lev
Ja za spredaj. Zadaj j
e pa enak problem tud za druge tipe turbakov. WRX, Fori XT do 09', Lego do 10'. Ti so meli zadaj viskozo LSD. Kasnejsi pa so dobi VDC, ker se baje offroad dosti boljse obnese.
e pa enak problem tud za druge tipe turbakov. WRX, Fori XT do 09', Lego do 10'. Ti so meli zadaj viskozo LSD. Kasnejsi pa so dobi VDC, ker se baje offroad dosti boljse obnese.
Sicer ne vemo, iz kje si, ampak LJ AMZS opravi test korektno. Odsvetujem pa Prigo na Brezovici. Ko jim omeniš 4WD test, te samo čukov gledajo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost