Mojmu bratu je Outback 2005 2.5 motor tudi fejst trokrial pri speljevanju brez (pretiranega) dodajanja gaza.
Na določene momente se je motor toliko zataknil da je prav grdo zatreslo cel avto, ko je motor komaj še nekak zadihal in zavrtel nazaj v normalne obrate, saj ga je tolk zadušilo da je skoraj ugasnil.
Najprej je menjal svečke pa ni bilo pretirane razlike.
Potem je zdaj menjal še kable (neke kable za 120€ je vzel - nevem točno katere) in zdaj pravi da je za cca 75% bolje, ampak da je avto še vedno katastrofa v nižjih obratih.
Ampak zdaj vsaj ni več obveznega čakanja na mestu, da se motor nekako zavrti nazaj in preživi krizo...
Recimo, ko vozi mojo WRX-o z 2.0 motorjem pravi da precej lažje speljuje in da lahko celo v rahel klanec brez dodajanja gaza spelje, ali vsaj na mestu zadrži avto. Medtem ko svojega outbacka ne more nikakor, če pa že rata pa je to cel uspeh
S tem da je moj turbak s precej nižjo kompresijo + pol litra prostornine manj v teoriji precej bolj neprimeren za takšno speljevanje.
Torej defenitivno nekaj ni povsem OK pri Outbacku. Jaz se sicer še nisem toliko vozil z njim da bi to opazil, ampak res nevem. A je kriva kaka komponenta ali je kriv pač "program" na računalniku motorja, ki ni optimiziran za takšne scenarije?!
Motorček prostega teka se mi zdi smiseln, ampak nevem kako bi motor normalno deloval v štangazu, potem pa nebi moral regulirat spelejvanja? Razen če je poleg motorčka ali pač generalni vzrok kakšna napol sneta ali počena vakuumska cevka?
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....