Nov LTE modem/ruter
Nov LTE modem/ruter
Zdravo poznavalci. Ker nimam optike sem si do sedaj doma precej (več let) pomagal z LTE internetom. Vendar, moj stari huawei b315 je še LTE cat4, in se že pozna. Ne zna bundlad frekvenc in drugih fint novejših naprav, in imam s prehodom na malo višje frekvence okoliških baznih postaj samo še 2 palčki signala, tudi samo 1 (prej 3). Ali pa mi signal poberejo bazni postaji bližji mulčki z isto takimi cenenimi ruterčki kot mam jaz? Ne vem. Hitrost je zato že padla, tudi jakost signala, kljub dodanim zunanjim antenam. Brez antenc je sam 1 palčka signala.
A kdo ve za kak ugoden ruter/modem višje kategorije? Nekak so mi priporočali vsaj b535 ki je LTE cat7, ampak me zanima če je še kak primeren kandidat. Mikrotiki so baje zlo fajn, ampak cena čez 200€ ni me diši. Nekak bi potem vseeno raje investiral v par zunanjih anten in malo bolj ugoden LTE cat7 aparat.
Rablen b535-232 bi dobil na bolhi za ene 50, b535-333 pa za ene 90 eur.
A kdo ve za kak ugoden ruter/modem višje kategorije? Nekak so mi priporočali vsaj b535 ki je LTE cat7, ampak me zanima če je še kak primeren kandidat. Mikrotiki so baje zlo fajn, ampak cena čez 200€ ni me diši. Nekak bi potem vseeno raje investiral v par zunanjih anten in malo bolj ugoden LTE cat7 aparat.
Rablen b535-232 bi dobil na bolhi za ene 50, b535-333 pa za ene 90 eur.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Re: Nov LTE modem/ruter
Jaz bi šel na kaj takega:
https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik ... t24006e000
Ali pa takega:
https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik ... escription
https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik ... t24006e000
Ali pa takega:
https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik ... escription
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Oba sta draga in LTE cat4, to že mam. 950 ma edino dve SIM reži, pa ne rabim. https://www.techtradecenter.si/brezzicn ... 6-mikrotik ta je baje dober, cat6, ma FDD+TDD široke pasove, plus zna bundlat pasove skupi za hitrejši prenos. Samo, drago ... jaz iščem nekje 50, 100€ rešitev.
Ne vem kaj tlačiš zraven CAT6. To je samo kategorija kabla. Nobene pametne povezave z LTE modemom nima.
Potem išči modem, ki ima čimveč možnosti spreminjanja frekvence. Jaz imam za delo od doma (kadar smo na dopustu) kar ulefonov 5G telefon, ker ima ogromno različnih frekvenčnih območij in sem celo med najhujšo sezono (med 1. in 15. 8.) brez problema delal na 5G povezavi do službe, čeprav je ženin LTE telefon dosegal komaj 3G, ker je bil njen frekvenčni spekter zaseden.
To vse podpira moj telefon:
2G: GSM B2/3/5/8 (1900/1800/850/900)
3G: WCDMA B1/2/4/5/6/8/19 (2100/1900/1700/850/850/900/850), CDMA 1X(BC0/BC1), TD-WCDMA B34/39
4G: LTE-FDD B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20/25/26/28A/28B/66, LTE-TDD B34/38/39/40/41
5G NR: N1/3/28/38/41/77/78
Tako da jaz ti predlagam kak telefon, ki dobro lovi signale, pa imaš potem hotspot vklopljen, dosedanji router pa prikloipiš na ta hotspot in imaš naprej kable in wifi.
Problem je da mulci imajo vsi podobne naprave kot ti in potem imaš zaseden frekvenčni pas še z njimi in ti odžirajo signal in pasovno širino. Sej bo dopustov kmalu konec in bo bolje, ampak za naslednje leto pa se pripravi.
Potem išči modem, ki ima čimveč možnosti spreminjanja frekvence. Jaz imam za delo od doma (kadar smo na dopustu) kar ulefonov 5G telefon, ker ima ogromno različnih frekvenčnih območij in sem celo med najhujšo sezono (med 1. in 15. 8.) brez problema delal na 5G povezavi do službe, čeprav je ženin LTE telefon dosegal komaj 3G, ker je bil njen frekvenčni spekter zaseden.
3G: WCDMA B1/2/4/5/6/8/19 (2100/1900/1700/850/850/900/850), CDMA 1X(BC0/BC1), TD-WCDMA B34/39
4G: LTE-FDD B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20/25/26/28A/28B/66, LTE-TDD B34/38/39/40/41
Tako da jaz ti predlagam kak telefon, ki dobro lovi signale, pa imaš potem hotspot vklopljen, dosedanji router pa prikloipiš na ta hotspot in imaš naprej kable in wifi.
Problem je da mulci imajo vsi podobne naprave kot ti in potem imaš zaseden frekvenčni pas še z njimi in ti odžirajo signal in pasovno širino. Sej bo dopustov kmalu konec in bo bolje, ampak za naslednje leto pa se pripravi.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4466
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
LTE Categories
Če ti do 300 Mbps zadošča, potem morda Tenda 4G09 prenosni brezžični usmerjevalnik, LTE CAT.6, Wi-Fi AC1200...aleks napisal/-a: ↑26. Avgust 2022, 12:59Oba sta draga in LTE cat4, to že mam. 950 ma edino dve SIM reži, pa ne rabim. https://www.techtradecenter.si/brezzicn ... 6-mikrotik ta je baje dober, cat6, ma FDD+TDD široke pasove, plus zna bundlat pasove skupi za hitrejši prenos. Samo, drago ... jaz iščem nekje 50, 100€ rešitev.
Ah, 5G je za našo vas znanstvena fantastika, ko je že optika pravljično bitje. Na samsung telefonu imam pri nas doma še 4G LTE signal od 0 do 1 palčko ... Modem-ruter ima le kar nekaj boljše antene kot telefon. LTE cat4 vs. cat6-7 je: podvojena hitrost in podvojeni MIMO layerji za download, to je kar razlika.
Zaenkrat visimo načeloma vsi na 4G, ker je hitrej in bolj zanesljivo od bakrene parice, in centrale, ki je od nas 5 kilometrov. Baznih postaj je načeloma dovolj, ampak tko kot smo rekli, vsi visimo na spodnjih frekvencah FDD in TDD pasov. Ker, valda imamo vsi Huaweijeve ruterje, ki so nam jih prodali v paketu A1, in večinoma je to kr b315. Sicer ne podpira prav visoke pretočnosti, kar je v redu, ker ko vsi navalimo v petek zvečer, je gneča. Problem je, da je vsa ta (že tako ne prav visoka) pretočnost stisnjena samo na par frekvenc od od 8ih ali 12ih, kolkor jih je po posodobitvi baznih postaj sedaj na voljo v 4G baznih postajah. Preden ostali zvohajo v čem je keč, moram pobegnit na višje frekvence ...Za začetek bom po mojem probal z z enim b535 za 50 eur z bolhe. En prodaja v Sostrem, ker je njbrž dobu optiko. Potem bom pa razmislil od zunanji anteni, če to ne bo dovolj.
Zaenkrat visimo načeloma vsi na 4G, ker je hitrej in bolj zanesljivo od bakrene parice, in centrale, ki je od nas 5 kilometrov. Baznih postaj je načeloma dovolj, ampak tko kot smo rekli, vsi visimo na spodnjih frekvencah FDD in TDD pasov. Ker, valda imamo vsi Huaweijeve ruterje, ki so nam jih prodali v paketu A1, in večinoma je to kr b315. Sicer ne podpira prav visoke pretočnosti, kar je v redu, ker ko vsi navalimo v petek zvečer, je gneča. Problem je, da je vsa ta (že tako ne prav visoka) pretočnost stisnjena samo na par frekvenc od od 8ih ali 12ih, kolkor jih je po posodobitvi baznih postaj sedaj na voljo v 4G baznih postajah. Preden ostali zvohajo v čem je keč, moram pobegnit na višje frekvence ...Za začetek bom po mojem probal z z enim b535 za 50 eur z bolhe. En prodaja v Sostrem, ker je njbrž dobu optiko. Potem bom pa razmislil od zunanji anteni, če to ne bo dovolj.
Kaj pa da bi vzek kabel za anteno in anteno prestavil nekam na vrh hiše?
Zdaj, če že kabel vlečem, potem bi itak dal še kako bolj zaresno anteno, vendar ostane še vedno problem zasedenosti spodnjih frekvenc (in morebitni nižji zasedenosti zgornjih). Česar pa sicer niti ne morem izmeriti, podatkov pa v tudi zanesljivih ni. Če kličeš v klicni center A1 s takim vprašanjem, itak več kot pol operaterjev niti ne ve o čem govoriš.
Če sem prav razumel, si nabavim eksotičen telefon s čim več frekvenčnih področij in bo prenos hiter, kot med tednom dopoldan? Na telefon se pa ne da zunanja antena montirat, ali pač?nebivedu napisal/-a: ↑26. Avgust 2022, 13:33Ne vem kaj tlačiš zraven CAT6. To je samo kategorija kabla. Nobene pametne povezave z LTE modemom nima.
ignorance is bliss
Pa mogoče niti ni treba neka eksota od telefona, razen če si že v 5G območju. Bundlanje frekvenc telefoni (če ni glih ta najcenejši) skor vsi obvladajo v 4G in tudi kitajci podpirajo širok spekter (sej to je ista tehnologija tud v modemih, ki so dokaj ceneni). Problem je bolj kot ne tista mala notranja antena. Dokler si v območju dobrega signala to itak nima veze, torej urbana naselja, avtoceste, itd. Če si pa mal ven doma, in imaš recimo soliden dostop do ene same celice v mreži, je pa dober sprejem signala kar faktor. Sploh če si kilometer in pol ali dva stran od antene, se splača nekaj dodatno gor našravfat da se podpre večja širina prenosa, in danes mobiteli tega načeloma več nimajo. Jaz sem, kolikor sem nazadnje gledal 2,4 km stran, in se že pozna. Brez dodatnih antenc je signal nekje 25 do 30%. Zdaj sem za začetek kupil eno multifrekvenčno MIMO anteno. Ampak še vedno mi manjkajo frekvence, ki so nekak od lanske jeseni dodatno odprte, ker jih modem ne sprejema. Tukaj najbrž ne bo poti okrog. Rešitev bo, ko bomo imeli na vasi 5G, ampak tuki glih ne zadržujem diha.
OK, prvi ukrep izveden. Namesto malih paličastih antenc sem inverstiral v eno Triax MIMO anteno. Anteno je možno montirati ven, na stebriček na steno, ali (ker ima tudi podstavek) uporabiti kot notranjo anteno. Gre za tole, https://www.mimovrste.com/mrezna-oprema ... 0053313510, in ni poceni. Stari LTE ruter ima sedaj, (anteno imam še notri), signal 80%, prej s palčkami med 20 in 40% jakosti. DL prenos je sedaj 15 Mbps ko gre mularija spat, prej med 7 in 8 Mbps. Obljubljeno ojačenje antene, s serijskimi kabli 2 m dolžine, je med 4 in 6 dB, odvisno od frekvence.
Manjka še 25% pasovne širine, ki je plačana (20 Mbps DL, sicer ni zihr, ampak zarad slabega sprejema je bilo to do sedaj tudi teoretično nemogoče). Naslednji korak je menjava huaweija iz b315 na b343, ki zajema širši frekvenčni pas. Antena je future proof, in bi zajela tud 5G signal, ki ga pa žal še ni pri nas na vasi. Zdaj vsaj dva računalnika hkrati nekak nemoteno delata običajne reči, brskanje, emaili, socijalci, YT na srednji ločljivosti, itd.
Manjka še 25% pasovne širine, ki je plačana (20 Mbps DL, sicer ni zihr, ampak zarad slabega sprejema je bilo to do sedaj tudi teoretično nemogoče). Naslednji korak je menjava huaweija iz b315 na b343, ki zajema širši frekvenčni pas. Antena je future proof, in bi zajela tud 5G signal, ki ga pa žal še ni pri nas na vasi. Zdaj vsaj dva računalnika hkrati nekak nemoteno delata običajne reči, brskanje, emaili, socijalci, YT na srednji ločljivosti, itd.
Jaz bi s tem kar imaš verjetno počakal da 5G pride in potem menjal na nekaj kar bi tisto lovilo. Pa še oprema se zna pocenit, ker bo 5G bolj splošno v uporabi kot zdaj.
~10mbit je povsem dost za vsakodnevna opravila in prebiranje interneta ter gledanje jutuba v HD ali 1440p resoluciji.
Seveda če je tudi uplink dober, da ni potem zaradi slabega uplinka vse počasi odzivno. Torej klikneš na youtube video in traja 15 sekund da naloži stran, potem pa brez problema nalaga video sproti.
~10mbit je povsem dost za vsakodnevna opravila in prebiranje interneta ter gledanje jutuba v HD ali 1440p resoluciji.
Seveda če je tudi uplink dober, da ni potem zaradi slabega uplinka vse počasi odzivno. Torej klikneš na youtube video in traja 15 sekund da naloži stran, potem pa brez problema nalaga video sproti.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
UL je bolj nestabilen, med 5 in 7 Mbps z novo anteno, prej lahko tud samo 500Kbs.
A vsakodnevno uploadaš youtube filme daljše od pol ure? Men se zdi zadnjih 25% signala lovit brezveze.
Ko upload pride nad 2 se mi zdi da je vseskupaj že kar dobro...Download pa ravno da je toliko, da zrži stream neprekinjeno v HD pa je OK.
Razen če si nevem kak pirat, da vlečeš terabajte dol preko torrentov...
Ko upload pride nad 2 se mi zdi da je vseskupaj že kar dobro...Download pa ravno da je toliko, da zrži stream neprekinjeno v HD pa je OK.
Razen če si nevem kak pirat, da vlečeš terabajte dol preko torrentov...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Eh, mam za vsakdanjo uporabo. Netflix sem skenslal, ker smo med karanteno pogledal vse kar nam je bilo všeč. Forumi, pošta, mal YT, kak dolpoteg pa še ta je čez noč ... A se kej šuška po čaršiji kako je sedaj s tem 5G? A je res, da je namen tega sam za urbana središča in ob AC križu? Ali je kako upanje da to v doglednem času pride še na podeželje?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost