Re: Klepetalnica - kar ne sodi drugam PART 12

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
NejcT
Uporabnik foruma
Prispevki: 208
Kraj: Polnomad
Kontakt:

Odgovor Avtor: NejcT » 14. Februar 2022, 13:16

Mislim da ja, bom preveril zvečer.

Je morda težava lahko povezana tudi s sklopko, ki je zrela za menjavo?

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 14. Februar 2022, 14:41

Hja, če sklopka drsi, se seveda porabi več goriva za isto kilometrov...

NejcT
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: NejcT » 14. Februar 2022, 15:28

Hvala za odgovor.

Glede porabe sem že pomislil na sklopko, drsenje pa zaenkrat še zelo blago, oz. ga na začetku sploh ni bilo. Poraba pa tudi ne narašča, čeprav sklopka vedno bolj občutno drsi. Zato sem bolj sumil lambdo (predvsem zaradi kajenja). Internet navaja da bi morale biti vrednosti lambde med 0.1V in 0.9V, ampak ker internetu na splošno ne zaupam preveč, sem raje vprašal, če ima tu kdo izkušnje z navedenimi vrednostmi in ali obstaja še kakšen način da ovržem ali potrdim pravilno delovanje lambde.

V tem tednu tako ali tako menjam sklopko, ker jo moram in če se kajenje in poraba ne bosta izboljšali, iščem naprej. @danci1973 hvala za informacije.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. Februar 2022, 23:28

Dvomim da bo sklopka rešila kajenje ob speljevanju ali vožnji.

Če bi sklopka toliko drsela da bi mal občutek da voziš skuter, bi itak al itak vedel, pa itak bi šla v par vožnjah toliko v maloro da tudi speljat več nebi mogel.
Rahlo drsenje pri speljevanju ne bo naredilo za liter in več porabe.

Dizel dela skos pri polnem zraku. Motor vseskozi diha na polna pljuča in količino pospeška določa zgolj količina vbrizgane nafte na cikel.
Posledično bi lambda itak kazala butaste vrednosti pri vsaki normalni vožnji. Ok pri pospeševanju na polno pa lahko lambda pove avtu, da sipa preveč ali premalo nafte za optimum izgorevanja pod polno obremenitvijo.

Tako da tudi lambda nekako dvomim daje kriva.

BTW, s čim primerjaš porabo? Glede na "poraba.com" ali "spritmonitor" ?
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

NejcT
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: NejcT » 15. Februar 2022, 08:51

Porabo sem najprej primerjal z dvema kolegoma, ki vozita identičen avto z istim motorjem in približno istimi kilometri. Pri njima 7.5 in 7.8 na 100km pri meni 9. S tem, da njima poraba še pade pri "lenem" načinu vožnje, pri meni pa ne.

Sem najprej sumil injektorje ali šobe, vendar je dim prozorno bel (podobno kot kadijo ostali avtomobili okoli mene na semaforju, razen, da se pri meni kadi več) in brez vonja ter ne kadi ob močnem pospeševanju ampak samo ob stanju na semaforju in normalnemu speljevanju, ko je avto hladen. Se mi zdi, da če bi bila napaka na naftnem sistemu, bi zakadil vsakič ob močnem pospeševanju... Poizkusil sem tudi nekaj čistilnih sredstev, vendar brez učinka.

Moram še preverit fuel trim vrednosti, da izključim lambdo ter iščem naprej. Pomislil sem tudi na MAF senzor ali zabasan EGR, vendar ne vem, ali bi se to lahko toliko poznalo na porabi?

Hvala za pomoč.

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 15. Februar 2022, 08:56

Kaj pa kakšen ležaj ali bremze?
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 15. Februar 2022, 09:05

Prozorno bel dim je vodna para, ki je produkt izgorevanja goriva in se ob hladni okolici pač ne absorbira takoj. Po moje povsem normalno in nima veze.

MAF je eden najbolj pomembnih senzorjev za doziranje goriva, tako da ga lahko poskusiš očistiti ali še bolje, da ga zamenjaš z enim od kolegov, pa bosta takoj videla, če bo tebi padla, njemu pa narasla poraba.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 15. Februar 2022, 09:15

Zabit DPF in posledično matranje motorja? Pa neka fora da avto ne javlja napake? Mogoče ne zaznava diference v pritisku? Ali kje kaka luknja v izpušnem sistemu?

NejcT
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: NejcT » 15. Februar 2022, 10:23

LSlabe napisal/-a:
15. Februar 2022, 08:56
Kaj pa kakšen ležaj ali bremze?
Uh, ja tole bi tudi lahko bilo. Moram obvezno še tole preverit.
danci1973 napisal/-a:
15. Februar 2022, 09:05
Prozorno bel dim je vodna para, ki je produkt izgorevanja goriva in se ob hladni okolici pač ne absorbira takoj. Po moje povsem normalno in nima veze.

MAF je eden najbolj pomembnih senzorjev za doziranje goriva, tako da ga lahko poskusiš očistiti ali še bolje, da ga zamenjaš z enim od kolegov, pa bosta takoj videla, če bo tebi padla, njemu pa narasla poraba.
Hvala. Vem, da je to normalno, skrbi me le količina. Bomo poizkusili zamenjati MAF.
BackW00d napisal/-a:
15. Februar 2022, 09:15
Zabit DPF in posledično matranje motorja? Pa neka fora da avto ne javlja napake? Mogoče ne zaznava diference v pritisku? Ali kje kaka luknja v izpušnem sistemu?
DPF je pomojem ok (sem vlil tisto čistilo za DPF filtre, pa ni bilo čisto nobene razlike, motor se po občutku ne matra nič bolj kot ostala dva, ki imata normalno porabo. Sem vozil vse tri in po občutku ni razlik. Ne javlja napake, na dvigalu lukenj oz napak na izpušnem sistemu ni bilo videti, izpušni sistem izgleda, da je bil zamenjan pred kratkim.

Hvala vsem za odgovore, zna res bit kaj okoli zadnjih ležajev in bremz, bom razdrl pa pregledal.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 15. Februar 2022, 11:44

Greš na krajšo vožnjo, voziš brez zaviranja, ali z minimalnim zaviranjem. In poskusiš narahlo pošlatat zavore, če so vroče (diski ali čeljusti) ti zavora grabi. Če so hladne, težave ni in ne rabiš razdirat. Če bi ležaj toliko grabil da bi ti dodal liter porabe, bi pa verjetno vedel, ker tak ležaj bi moral noro ropotat.

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 15. Februar 2022, 12:01

Za liter in pol več porabe bo že feltna na otip topla po nekaj kilometrih vožnje, če res kaj grabi. Tako potem veš, da ne greš prstov na zavore pritiskat, ampak mal osliniš, pa sam čist na kratko. Jaz sem ignoriral enkrat toplo feltno, pa sem si skor prstni odtis odkuril, ko sem pogumno potipal zavorni boben skoz luknjo na feltni.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 15. Februar 2022, 12:20

Ampak taka povečana poraba zaradi grabljenja bi se že čutila v ovinku, če bi res kje zavora grabila, sploh na taki kapelci. Jaz bi prej rekel da nekaj ni z vbrizgom v redu. Tukaj je govora o skoraj 20%ni diskrepanci. To bo ali signal (Maf) ali povratek goriva. Mislim da te, D4D, toyote imajo pogosto nekaj z PCV ventilom oziroma z regulatorjem tlaka povratnega voda. DPF sicer lahko nekaj dvigne porabo s čiščenjem, a ne konstantno za liter in pol. To traja ene 15 minut cikel, pa se tudi ne sproži kar pri vsaki furi. Torej, poleg Maf-a odčitat še vse tlake na common railu, recimo k emnu ki ima dober OBD reader, da se to vidi.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

NejcT
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: NejcT » 18. Februar 2022, 11:26

Preveril zavorne kolute po vožnji in niso pregreti, tudi feltne in diski ne. Predvidevam, da če bi pakne od ročne držale še malo, bi se tudi poznalo na disku?

Ko bom imel avto na dvigalu bom preveril še če je luft v ležajih, ker lahko da zato ker imam nosilce na strehi in žvižga pri 90-100km/h ne slišim zvokov ležaja :smey s tem da malo dvomim da bi lahko ležaj povročil 20% večjo porabo.

Fuel trim mi torque ne bere, mi pa bere MAF senzor. Vrednosti naraščajo in padajo zvezno skupaj z boostom v turbini, se mi zdijo pa malo višje kot pravi google. Hladen avto v leru okoli 10g/s, topel okoli 7g/s, pri 2500rpm in pospeševanju pa naraste tudi do 80g/s - se kdo spozna, so to previsoke vrednosti za takšne motorje?

Hvala za nasvete, raziskujem naprej.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. Februar 2022, 11:47

Maš ti kaj mapiran avto, pa da to ne veš?
Kolega je pred par mesci peljal passata mapirat na več KM, ker se mu je zdelo da nikom ne gre, proti prejšnjemu in mu je majster hitr povedal, da je avto že mapiran na tistih 180HP kolikor je mislil da jih bo dobil.

NejcT
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: NejcT » 18. Februar 2022, 12:14

Hm, tega ne vem, ampak glede na to, da sem ga kupil od voznice, ki je z njim otroke vozila v šolo bi rekel da je serijskih 177 konjev še preveč :)

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost