Šterna

Vse kar ne paše v ostale teme...
Uporabniški avatar
barnes
Uporabnik foruma
Prispevki: 61
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: barnes » 05. Avgust 2011, 12:55

Ojla,

vrtal ne bom, ker bom kar ustrajal z zabijanjem samo v svoji režiji. Objemke in norec se že delajo, ker ne mislim plačevat zabijanja kajti nimam vode pa je vseno zahteval 70% plačila za zabijanje. Tko da se bom zdej kr sam lotu tega ker ni noben bau bau :D .
Kar se pa vode tiče je podtalnica padla približno 1m v 60 letih, vem po stari šterni ki jo mamo in po pogovorih s sosedi. Samo vodo so sosedje dali na analizo in je OK tudi za pitje. Živim pa Dol pri Ljubljani in ni kakih problemov z nihanjem podtalnice. Ko smo zabijali šterno smo eno pri sosedu drugo pri nas, pri sosedu je ratalo in veselo cigajo z ročno črpalko. Pri nas pa veselo stružimo in rezkamo, da pridemo malo kasnej do vode :D .

LP

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 05. Avgust 2011, 13:44

Če živiš na Dolu, te moram razočarat - višina podtalnice je padla za 2 do 3 metre v zadnjih 20ih letih. Malo zaradi črpanja (ker ima že skoraj vsak svojo "vrtino") in večino zaradi poglobitve reke Save - namreč podtalnica je na isti višini kot reka Sava in če se struga poglobi, gre tudi podtalnica nižje. Sava pa se je pa poglobila zaradi medvoške elektrarne, ker se sedaj prodi, ki jih je prej reka vozila s sabo ustavijo v zbiljskem jezeru in se zato reka poglablja kr dost hitro, nekoč se pa ni, ravno zaradi proda, ki ga je vozila s seboj in jo je sproti zasipal.

Tole je zanimivo branje. Se splača vsaj preletet.

http://www.geologija-revija.si/dokument.aspx?id=188
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma
Prispevki: 433
Kraj: obala

Odgovor Avtor: TedyBi » 06. Avgust 2011, 13:41

Kaj pa če se premakneš za nekaj metrov stran in probaš še enkrat, že če si boš naredil svoje zabijalno orodje. Če maš načrte hiše, preglej kaj piše pod geološkimi raziskavami oz o kvaliteti temeljnih tal. Verjetno so gramozna (rečni nanosi) in bi tako lahko naletel na večjo skalo.
Kar se pa tiče tega, da se napaja iz Save, kako je potem lahko OK za pitje. Že res, da če teče voda čez prod (zaradi mikroorganizmov očisti organskih snovi). Še vedno imaš vso drugo svinjarijo. In če spet rečeš, da je ljubljanska voda dobra in Ljubljana črpa vodo iz Save (samo na veliki globini podtalnico) in ta v poletnih časih ali ob nalivih ni OK. Potem ta voda ne more biti OK za pitje. Če pa boš z njo zalival vrt ali sadovnjak, pa boš to svinjarijo pojedu. Pa tudi to ste verjetno že vsi slišali, da je Zala (PU) med slabšimi flaširanimi vodami. In prav nič drugače verjetno pivo (PU). Saj ima Pivovarna Union svojo vrtino - podtalnico - Savo. Res da ti nisi iz Ljubljane ampak ta ista reka teče mimo tebe in še vedno si del Velike ljubljanske nižine.
Nebi te rad odvračal, samo opomnil bi te, da če sosed reče da je OK, vedi da morda ni vedno OK in se zavedaš za kaj in kdaj jo lahko uporabiš.
Pa dobro zabijanje.
Boljše zavore ---> večja varnost!?
Pol se ti pa bedak u rit zaleti!

Uporabniški avatar
barnes
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: barnes » 10. Avgust 2011, 15:31

Nebivedu hvala za članek, zanimivo za prebrat. Kar se tiče pa napajanja podtalnice iz Save sem pa malo skeptičen, kajti pri nas je nivo podtalnice višji od nivoja Save in vsa podtalnica prihaja iz strani Koranta-Murovce proti Savi, tako da mi ni jasno kako se lahko napaja iz Save. Ne živim prav v Dolu ampak v okolici se pravi v občini Dol pri Lj. Kar se kvalitete podtalnice tiče sem bil sam zraven ko je sosed kazal rezultate analize vode. Najbolj bom pa sam videl, ko jo ponovno zabijem (upam, da uspešno) in dam v analizo. TedyBi kar se tiče terena je tako pri nas ~1m zemlja naprej prod~2m, mivka~2min nato spet prod, ki pa je v nekaterih področjih sprejet z apnencem in to je tista težava katero je treba prebiti. Zabijal jo bom zraven prejše bolj v center žile ~1m stran od stare cevi. Vem da bom po vsej verjetnosti naletel spet na skalo ampak ta pameten odneha bo skala popustila :twisted: .
Je pa tudi res, da sem si to zabijanje vzel kot iziv, če bo pa še voda zraven bo pa toliko boljše.
LP :-P

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 10. Avgust 2011, 21:07

Torej si dost višje kot sava in si u bistvu nad nekim pritokom v savo (podzemnim)?
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: TedyBi » 11. Avgust 2011, 11:07

Mešanici proda in "apnenca" se reče konglomerat (pogoooooglaj). Če skala ni čisti apnenec ali dolomit in je konglomerat, potem se bo dalo. Samo vztrajno nabijanje.

Zanimiva geološka slika. Konglomerat nastane ob odsotnosti zraka ter pritiska. Prod lahko nakazuje na rečno dno ali rečni nanos, lahko tudi poplave. Mivka nakazuje na umirjeno stanje. Ko boš zabijal še globlje, boš zvedel še več.

Uporabniški avatar
Unikat
Član Subaru kluba
Prispevki: 1130

Odgovor Avtor: Unikat » 11. Avgust 2011, 11:45

Konglomerat kot tak, je samo litificiran prod. Lahko ima primesi različnih sedimentov, ni nujno da je to apnenec.
TedyBi napisal/-a:Konglomerat nastane ob odsotnosti zraka ter pritiska.
Ravno pritisk je potreben, da konglomerat lahko nastane. Verjetno si se zatipkal...
EJ257, FB25

Uporabniški avatar
barnes
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: barnes » 11. Avgust 2011, 15:12

No bom pa še malo zgodovine napisal o legi hiše. Hiša je bila zgrajena leta 1823 kot gostilna in postojanka za splavarje kateri so po Savi prevažali tovor. In iz te postojanke ali bolj rečeno priveza so potem del tovora nalagali na vozove in z konji lifrali naprej. Sava je včasih tekla dejansko za hišo sedaj je struga oddaljena ~800m od hiše in imamo za hišo samo en manjši potok, ki se imenuje Mlinščica.

Ko sem zadnič pisal o skali ki je mešanica proda in apnenca se nisem spomnil tega imena Konglomerat, je pa dejansko to pod nami in še to ne povsot. Pri sosedih smo tudi naleteli nanj in smo ga počasi lepo prebili z veliko dobre volje in seveda hlajenja od znotraj pa ne z PU ampak kar z Kozlom. :-) :-)

Uporabniški avatar
barnes
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: barnes » 12. Oktober 2011, 15:10

No končno sem omagal glede šterne, po večkratnih poizkusih zabijanja cevi mi ni ratalo prebiti skale, ki verjetno ni konglomerat ampak je ena bolj pasja zadeva :twisted: . Zabijal 4 x vse cevi so se zile oz. zmačkale na 4 m piva je skor zmanjkal in pomagači ušli :D . Skratka naredil sem norca 45 kg in objemke vesel da nam bo ratalo a žal ni, tako da sedaj projekt miruje, da si naberem malo volje.

LP

Uporabniški avatar
barnes
Uporabnik foruma

Re: Šterna

Odgovor Avtor: barnes » 19. Junij 2012, 08:31

No evo po krajši pavzi sem si spet nabral moči za šterno. Zabil sem jo drugje je šlo kar hitro v treh urah je bila zabita. Zabita je 4,5m globoko, voda je pa že na 3,2m tako, da ima žila približno 1,3m višine(vode). Prečrpal sem jo približno 10 m3 in je voda že čista, nameščeno imam še električno črpalko in cisterno 1000 l, da vse skupaj uporabljam za zalivanje vrta. :lol:

LP

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 19. Junij 2012, 09:41

barnes napisal/-a:No evo po krajši pavzi sem si spet nabral moči za šterno. Zabil sem jo drugje je šlo kar hitro v treh urah je bila zabita. Zabita je 4,5m globoko, voda je pa že na 3,2m tako, da ima žila približno 1,3m višine(vode). Prečrpal sem jo približno 10 m3 in je voda že čista, nameščeno imam še električno črpalko in cisterno 1000 l, da vse skupaj uporabljam za zalivanje vrta. :lol:

LP
:c

Pohvalno. Upam, da bo voda tudi tok kvalitetna za pit.

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: TedyBi » 19. Junij 2012, 09:42

Cilj dosežen.

Koliko pa ima stopinj?

Uporabniški avatar
barnes
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: barnes » 19. Junij 2012, 12:45

Kar se pitja tiče verjetno ne bo prišla v poštev, ker je najvišja podtalnica se pravi prva od tal. Itak je bil namen za zalivanje in morebitno kakšno pranje. Temperatura podtalnice je pa ~ 12°C in je taprava za pivo hladit. :thup

LP pa kakšno hladno pivce ob tej vročini želim.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 19. Junij 2012, 18:21

Pa še za kaj drugega hladit, recimo kar hišo. ;)

Uporabniški avatar
strojnik005
Član Subaru kluba
Prispevki: 2518
Kraj: On the road again.

Odgovor Avtor: strojnik005 » 19. Junij 2012, 20:54

Al pa hišo gret. :thup
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost