Bill Gates programi in njihove zahteve

Vse kar ne paše v ostale teme...
Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1418
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 23. September 2009, 22:22

Na to sem čakal ... da kdo namigne, da je (GNU/)Linux tretjerazredni OS, primeren le za napol odpisani hardver ... :?

Kaj ste res sami Okenjčnjaki? :roll:

(Sorry, subi92, tema šla dokončno po zlu :lol: - kaj ko bi jo scepil na dve?)

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4127
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 23. September 2009, 23:17

vrecha: Po sili razmer, čakam, na nekaj odprtokodnega, kjer bodo stvari delale kot v winsih, pa imam občutek, da se bom še kr načakal.
ircar: Za win7 (ali visto) manj kot 2gb rama ni priporočljivo, razen, če se odpoveš aeru in še čemu.
sajmon: odvisno od potreb bodočega kupca, če bo hotel novejše špile gor igrat, pol bojš da kupi nov GSM, za srfat, pošto, pa kej napisat ali kako tebleco zračunat, je pa to za nezahtevnega uporabnika in za svoj denar čist kul zadeva.
Kot je že vrecha napisal, temo bi blo res dobr razdelit.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 24. September 2009, 11:00

vrecha napisal/-a:Na to sem čakal ... da kdo namigne, da je (GNU/)Linux tretjerazredni OS, primeren le za napol odpisani hardver ... :?
Kdo pa trdi, da je primeren SAMO za to? :roll:

Laufa pa precej manj obremenjujoce kot kaki winsi, kar je kvecjemu plus sploh za osvezitev starejsih masin.
Sicer ne vem, na kaj konkretno Strumf se caka, za povprecno uporabo ne pogresam winsev.

Okna imam samo v sluzbi, doma imam OsX na MB, na Toshibi pa trenutno testiram Moblin (Linux distro za netbooke).
Ok no XP-ji so samo se na fantovi masini zaradi Babaschessa. :-P

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 24. September 2009, 11:23

Jah za igračkarje linux ni.

Drgač sm mel pa ravno včeraj turnejo z Ubuntu 9.04, SliTaz, Slax in BackTrack. Kaj nej rečem, ko iščeš rešitev hitr zmanka časa.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 24. September 2009, 12:35

Res je, pozabila sem na igrackarje, tudi OsX ni najbolj primeren (se pac igram na Iphonu) :-P

Se pa za dost programov najde kako alternativo, vsaj priblizek, samo kaj, ko je vcasih navada zelezna srajca (zame recimo ga ni cez Protoolse). ;-)

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 24. September 2009, 15:17

Saj, kar tako sem vprašal, iz firbca. Ker se debate vedno okoli teh in onih Windowsov sučejo.

Za igre res ni (hvalabogu :roll: ).

Drugače je pa res navada in domače, znano okolje tisto, kar drži človeka tu ali tam. Sam sem se namreč ob prvih resnih korakih z računalnikom spoznal z Linuxom in imam problem, ker sem pri rokovanju z Windowsi in OsXi precej levoroki, nikoli jih nisem kaj dosti uporabljal.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 24. September 2009, 15:29

he he...jest sm pa otrok DOSa in 3.11EE for workgroups :)

na vsake toliko me sicer prime met neko razlicico linuxa....sam navadno hit dol leti

ps
win7 so se zmer pozitivno ocenjeni....je pa treba povedat da so mi ze ene 3x zmrznili, kar mi xp ze dolg casa niso naredl - sam to je zgolj posledica aplikacij za xp ki jih poganjam v "compatibility mode" ... se hit najde kera k ji to ni vsec

Uporabniški avatar
lupastro
Uporabnik foruma
Prispevki: 346
Kraj: Suhorje, brkini

Odgovor Avtor: lupastro » 24. September 2009, 16:46

No, tudi jaz uporabljam win xp v službi, visto sem odpisal v 10 minutah.
doma pa je čisto drugače, acer netbook, tavelika kišta in clevotov prenosnik lavfajo uspešno ubuntu 9.04.

Od prejšnje nedelje naprej tudi sestričnina kombinacija notebooka in domačega računalnika.

Za muziko, filme, torr....tice, pisarno in tudi igrice je vse super.
Wine je sedaj tolko že spiljen, da delujejo preko njega tudi win programi, ki se na xp mašinah zaradi posodobitev os-a sesuvajo ali se sploh več ne zaženejo (floorplan 3d, program za meritve hrupa v delovnem okolju ipd.).

Kar se iger tiče, je na linuxu vsega kar si zaželite, nekaj je native igric, druge se da poganjat preko wine-a ali česa njemu podobnega.

Še ena stvar...npr...sestrična je imela tp-link ov wireless usb ključek, ki ji na win2000 sploh ni delal. Na ubuntuju pa je nekaj 10 minut dela obrodilo sadove.

Je pa res sledeče: če iščete os, da bo delal out of the box vedite, da ga ni.
na novih winsih starejši hardware sploh ni več podprt, na novih linux distribucijah ne bo avtomatsko namestilo driverjev ali pa ne boste našli rešitve za vsak kos hardware-a, ki ga imate not.

Za linux si je kdaj treba vzet čas, odpret konzolo, bit strpen, vztrajen, googlat, brat mailing liste in forume, da prideš do tega, da imaš sistem, ki je stabilen in ti da vse kar od njega rabiš čeprav nisi plačal zanj 90€ licence za katero ne dobiš nič drugega razen os-a. Ampak se da večinoma vse poštimat. Na windowsih pa ne, ker ne prideš zraven.

Probajte vprašat na microsoftu za pomoč :D hehe
mene so enx celo nadrli, da kaj jim težim, ker mi win xp mašine niso več zagnale zgoraj omenjenega programa po posodobitvi....

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: strumf666 » 24. September 2009, 16:53

niva13 napisal/-a: Sicer ne vem, na kaj konkretno Strumf se caka, za povprecno uporabo ne pogresam winsev.
Da bodo igre delal je že en izmed razlogov, da bodo gonilniki in nastavitve vsaj približno delal, tko kot bi jes rad (grafična, x-fi, wi-fi, pa še kej bi se našlo), da se bo dal npr. VLC (ali ostale programe) inštalirat na način kot v winsih, torej setup, ne pa v deset kosih.
Sem pa čisti začetnik v linuxu, tko, da če ima kdo kakšno željo me podučit, da se ta seznam (in še vse kar sem pozabil) zmanjša, se tudi ne bom branil.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8750
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 24. September 2009, 20:21

windows 7 deluje tudi z driverji od windows 2000 (če drugih ne najdeš). Nisem dobil driverja za printer, imel pa sem še prastar cd z driverji za windows 2000. Za štos vržem cd v mašino in winsi najdejo *.inf datoteko, pa poinštalirajo printer brez problemov.

Drugi primer zvočna, rafična in mrežna na mašini iz leta 2003 niso bili podprti v windows 7 out of the box. Za mrežo poiščem driver za xp, ga naložim in winsi zaznajo mrežno. Preko neta sami poiščejo driverje za mrežno in si jih sami naložijo, potem pa še za zvočno in grafično. Vse čisto brez problema.

Na moji mašini sicer laufa server 2008 v core načinu, potem pa v hyperV windows 7 in 5X windows 2003 in fedora 11, ter ubuntu ki se še ne sesuva (8), 9 se je preveč sesuval.
Vse deluje brez problemov.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
lupastro
Uporabnik foruma
Prispevki: 346
Kraj: Suhorje, brkini

Odgovor Avtor: lupastro » 24. September 2009, 20:43

strumf666: večino tega kar si napisal ne dela težav.
osebno ti lahko priporočam ubuntu, ki je derivat debiana vendar se ga proba čim bolj približati normalnim vsakodnevnim uporabnikom.

No pa za začnimo:

Grafika: xorg se navadno, če ne najde pravih driverjev za grafično kartico zadovolji z vesa driverjem. To je zadosti, da si kasneje uporabnik namesti prave gonilnike, če rabiš sistem tudi za igrice, tvout ipd.
http://www.monitor.si/images/clanki/slika/screenie6.jpg

wi-fi: tle je tko, če obstajajo driverji za linux, so že v kernelu. Če driverjev za linux ni, se v ndiswrapperju instalira tiste z winsow. Ponavadi se skopira kar direktorij kjer so driverji za xp-je na cd-ju, ker ndiswrapper potrebuje tudi sys datoteke za firmware.
http://quilombo.files.wordpress.com/200 ... rivers.png

Instalacija programov, igric ipd.
Poteka lahko na 5 načinov.
1. na spletu dobimo *.deb paketek (deb paketek je za debian in ubuntu tko kot install.exe za winse), ga snamemo in 2x kliknemo nanj. Gdebi package installer opravi ostalo
http://www.gnugadu.org/packages/ubuntu/ ... gdebi1.png

2. na spletu obstajajo strani (predvsem za igice) kjer kliknemo na aplikacijo, ki jo želimo namestiti in se namestitev sproči kar z neta.
playdeb
Debian packages
getdeb

3.Skoraj najbolj enostavna je namestitev vsega živega preko synaptic package manager
http://reformedmusings.files.wordpress. ... lugins.png
V synapticu izberemo na levi iz katerega poglavja želimo instalirat program in pol v sredinskem oknu poiščemo željeno.
Obkljukamo paketek, synaptic nam pove, kaj se bo še poleg instaliralo, da se zadovoljijo vse odvisnosti, ko kliknemo gumbek uredu, synaptic iz skladišča na internetu povleče dol paketke, jih instalira in razporedi v start menu.

4. podobno kot v synapticu lahko instalacijo sprovedemo preko terminala z ukazom sudo apt-get install "željeni program", pri čemer moramo približno vedeti kateri program želimo inštalirat, za točen naziv pa si pomagamo s tabulatorjem, kot pri vsem ostalem v terminalu.

5. klasična linux instalacija s tar.gz in podobnimi paketki, ki pa se bolj redko uporablja.

aja, sem pozabil, tudi add-remove program je v startni vrstici :)

zaenx toliko.
veliko informacij in pomoči se dobi na ubuntuforums in ubuntu.si forumu

sicer pa je ubuntu po instalaciji takoj pripravljen za delo z brksalnikom, mailom, pisarniškimi zadevami, pregledovanje slik ipd.

LP

Luka
p.s. upam, da noben ne zameri, da sem se tko razpisal. Če moderatorje kaj moti naj kar pobrišejo ;)

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 24. September 2009, 21:21

Torej je še kak Luporabnik, lepo to vedeti.

Če se bo kdo kdaj želel resneje spogledovati z Linuxom, kar pogumno vprašajte. Bomo z veseljem pomagali, saj iz lastnih izkušenj vemo, kako je začetek težaven [, konca pa ni in ni. :lol: ].

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8750
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 24. September 2009, 21:41

Mam eno vprašanje - kako pohitrit fedoro 11 na P3-500MHZ z 256Mb rama?
Pa kako preprečit ubuntu 9.04 da se ne sesuva na istem računalniku?

Sedaj imam 8.04 na njem in teče zadovoljivo, ne pa hitro. šestica pa je delovala odlično na tem računalniku.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: strumf666 » 24. September 2009, 23:08

Lupastro, hvala za izčrpen odgovor.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 24. September 2009, 23:16

@nebivedu

zgolj za info:

-Logitech mx500 za katerega trdijo da ne nuca driverjev za visto/7 sem nalozu driverje za xp(pac res rad spreminjam funkcije tipk/obcutljivost)...najprej je ven vrgu error, zatem se je W7 avtomatsko dala v "compatibility mode" za xp in stvar dela

-Nvidia n force3 chipset driver sem ga dol potegnu(za visto) in instaliral....10 min za tem sem ponovno instaliral W7, ker se je sesipalo VSE

seveda je zgodbica za vsak kos HWja v masini :)

htel sem sam rect, da vcasih se mutenje z driverji pr W7 obrestuje, vcasih ti pa original driverj dela stalo

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov