Freza ali plug

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma
Prispevki: 260
Kraj: mb

Freza ali plug

Odgovor Avtor: pilgrim » 02. December 2010, 11:43

Zdravo,
ne da se mi več kidat, pa me zanima, če ima kdo kaj izkušenj z enim ali drugim.
kupil bi kaj manjšega, pa vseeno ne največji klump.
kidam okrog hiše in do ceste, kar nanese tam med 150 in 200 kvadrati.

nasvet, naj namontiram plug na forestrja, odpade, mi žena ne dovoli :(

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 02. December 2010, 11:48

Tule so kar dobro obdelali podoben problem.

Freza 12 KM... pa bo letelo na drug konec Kungote. Sam nevem kam boš metal sneg - tja proti grabnu?
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
podreberek
Član Subaru kluba
Prispevki: 1120
Kraj: Laško okolica
Kontakt:

Odgovor Avtor: podreberek » 02. December 2010, 12:15

pr nas je hrib pa mamo motokultivator muta pa plug ker če je moker lahka kr pozabiš s frezo kr zabije če je pa suh pa gre. pa če imaš za podlago makedam še železne kolese gor pa imaš ratrak ;)
kam pa pridemo brez listka redarske službe in subaruja ??

Uporabniški avatar
suzy
Član Subaru kluba
Prispevki: 166
Kraj: Karnekje

Odgovor Avtor: suzy » 02. December 2010, 12:22

podreberek napisal/-a:pr nas je hrib pa mamo motokultivator muta pa plug ker če je moker lahka kr pozabiš s frezo kr zabije
Cev za izmet moraš dobro navoskati,pa ne bo problema.
LP Suzana
Danes je pa ne dela dan

Uporabniški avatar
podreberek
Član Subaru kluba
Prispevki: 1120
Kraj: Laško okolica
Kontakt:

Odgovor Avtor: podreberek » 02. December 2010, 12:35

jp tut to probal problem je ko je hrib pa teža in motor zgubi moč pa še upor snega na kolesa in potem s premalo hitrostjo vrti pa moker sneg in zabije.

tako da pr nas se najbol obnese deska pa še to jeo home made ;)
kam pa pridemo brez listka redarske službe in subaruja ??

Uporabniški avatar
lupastro
Uporabnik foruma
Prispevki: 346
Kraj: Suhorje, brkini

Odgovor Avtor: lupastro » 02. December 2010, 13:09

jaz sem lih gledal v baumaxu električno frezico 40cm širine za 85€. Ima pa 1,6 kW motor not.
V obiju je ista za 130€.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 02. December 2010, 13:16

Pr nas je sosed kupil frezo za 2500 evrov. Zadeva ima gosenice za premikanje in zajame 80cm dolžine in 50cm višine (sneg kakšen je, ni pomemben, ker vse zmeče kamorkoli že usmeriš izhod).
Zadeva očitno deluje in zdej vsako jutro nori s tem okol, da spat ne moreš.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: pilgrim » 02. December 2010, 13:36

la, metal bi dol v jarek, saj baje se da izmet naravnavat višje ali nižje,
2000 eur ne dam, 100 se mi pa tudi zdi sumljivo malo.
in še: se bojim, da bi s kakšnimi 2 kilovati ob malo bolj težkem snegu zadeva ne bila dovolj močna.
nič, bo treba malo po trgovinah, pa kaj sprobat.

hvala za odgvore zaenkrat

Uporabniški avatar
jernej123
Uporabnik foruma
Prispevki: 142

Odgovor Avtor: jernej123 » 02. December 2010, 13:45

Živjo. Sam sem bil pred isto dilemo letos, s tem da imam js za splužit cca. 500 metrov zelo strme makadamske ceste, ki pelje samo do mene. Najprej sem sprobal s plugom, ki je bil ok, toda pri večji količini snega in po nekajkratnem pluženju se pojavi problem da ta odvečni sneg nimaš več kam porinit. Nato sem sprobal frezo, obvezno mora biti dvostopenjska, da je primerna tudi za moker sneg, in tudi ta gre brez problemov, sploh če imaš dovolj prostora da lahko sneg leti. Ne vem pa kako se odnese če namažeš ror za odmetavanje snega, tega še nisem poskusil. No da ne dolgovezim, na koncu sem se odločil za nakup freze srednjega cenovnega razreda (zelo odsvetujem nakup hoby programa, jaz sem za svojo dal 1400), jo malce predelal, tako da sem na njo montiral kolesa, da se mi železna nogica ne zapikuje v makadam in zdaj stvar deluje odlično.

Uporabniški avatar
lupastro
Uporabnik foruma
Prispevki: 346
Kraj: Suhorje, brkini

Odgovor Avtor: lupastro » 02. December 2010, 13:53

Verjetno je odvisno od situacije do situacije.

Jaz imam okoli 200m2 ravnega dvorišča in 6m ravne dovozne poti in tolko denarja (1000€ in več) zagotovo ne bom dal.

Jernej, v tvojem primeru pa mislim, da je tak nakup res potreben, ker bi s tisto, od mene predlagano frezo, lahko sam ježa j***l po takem klancu...

pilgrim, daš not trofazni motor :)

Jaz sem iskal alternatovo za na moj minibager, sam so vse rabljene freze težke in drage. Bala :/

Uporabniški avatar
TORA! TORA! TORA!
Uporabnik foruma
Prispevki: 1144
Kraj: Zraven soseda

Odgovor Avtor: TORA! TORA! TORA! » 02. December 2010, 14:13

Kolega ima MTD iz Baumaxa s 5,5 PS za 500€ in dela čist spodobno, seveda če je ne na polno zapodiš v mokrga ... rabi malo manjši korak pa gre.

Drugače je pa sigurno super ena iz Bauhausa ... se mi zdi da je 8 kavalu in cca 1200 .... pa še 5 let maš garancije :D ...

Je pa res ... treba je še suhega kidat, potem deluje tudi najcenejša električna odlično. Sej ta boljši modeli imajo lučko za ponoč kidat in nebisegavedta budit :lol:

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: pilgrim » 02. December 2010, 15:18

@jernej123: no, jaz nimam 500 metrov strmega makadama, ampak 40 m ravnega, torej si lahko privoščim kaj manjšega,
kaj pomeni dvostopenjska, to vsi poudarjajo?
prostora, da bi sneg letel, nimam kaj dosti (no na sosedovo fasado, a ne vem, če bo za to), prej zelo malo - a se da to nastaviti tako, da meče samo kak meter, dva stran?
kakšna železna nogica?
drugače pa hvala iz izčrpen odgovor.

@TORA! TORA! TORA!: tega MTD bom pa šel pogledat, pa tudi v bauhus nameravam jutri, samo da neha tako močno padat kot ga pravkar sipa v mb.

aja, še to: imajo motorne freze kakšno sklopko ali kaj takega,
in
a so kolesa na motorni pogon ali moraš sam to riniti sem ter tja?

Uporabniški avatar
picinni
Član Subaru kluba
Prispevki: 3357
Kraj: Atrans
Kontakt:

Odgovor Avtor: picinni » 02. December 2010, 17:09

Če boš kaj kupoval ne kupuj poceni. Saj boš vendarle imel zadevo nekaj časa, kajne? Predlogov zgoraj imaš precej.
Meni ne pride freza v poštev. Zato sem rešil z ATV-jem in nanj zmontiral plug. Mi super služi tudi moker sneg ne dela večjih težav. Imam pa cca.600 kvadratov za služit + ponavadi grem še k sosedom (doberkuhančekpress).
http://www.subaru-slo.net/userpix/190_2 ... 0002_2.jpg
Go Westy, go!

Uporabniški avatar
jernej123
Uporabnik foruma
Prispevki: 142

Odgovor Avtor: jernej123 » 02. December 2010, 17:12

Dvostopenjska pomeni da ima dve stopnji. Prvi je polž ki grabi sneg, druga pa pomaga v obliki "vetrnice" da ta sneg čim lažje izmeče, kar je še posebej pomembno pri mokrem snegu. Večina frez, vsaj tistih ki sem jih gledal jaz, so imele za nastavitev višine frezanja takšno železno nogico na vsaki strani, ki si jo po potrebi prestavljal gor in dol in s tem nastavljal višino frezanja. Jaz sem to odstranil in priredil da sem gor namontiral kolesa. Glede izmeta je tako. Da bi lahko nastavil točno določen curek, tako kot pri cevi za vodo, ni za računat. Seveda lahko izmet usmeriš proti tlom, toda moraš upoštevati da kljub vsemu, sneg leti na vse strani in verjetno bo tudi na sosedovo fasado :-) . Sam sem iskal močno frezo z 10+ konji, tako da lahko frezam tudi navzgor kljub naklonu 20 %+. Jaz freze z manj kot 7 konji nebi kupoval, ampak to je moje osebno mnenje. Če te še kaj zanima le vprašaj.
LP

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: pilgrim » 03. December 2010, 05:33

jernej123 napisal/-a:Dvostopenjska pomeni da ... Če te še kaj zanima le vprašaj.
LP
aha. hvala še enkrat. bom.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov