Re: Klepetalnica - kar ne sodi drugam PART 12
To je gorelo skladišče? Se slučajno ve, katere snovi so gorele? Upam, da ste se izogibali direktnega vdihavanja dima.
ignorance is bliss
FB serviral:
Vožnja v naravi z motorjem - za vse TETovce, krosiste, enduraše in ostalo sodrgo kamor štejem tudi sam - decembra se je spremenil zakon. Tole sem dobil danes za zajtrk servirano. Kazni so sedaj “malce višje” - plus ob drugem kršenju še zaplemba vozila. Lep pozdrav is sončnega Kranja
EDIT: zakonska podlaga
ZON (zakon o ohranjanju narave): 160.a člen, 10 točka 1. odstavek
-10. vozi, ustavi ali parkira vozilo na motorni pogon v naravnem okolju in vozilo ne stoji ali ni parkirano v petmetrskem pasu izven vozišča (prvi odstavek 28.b člena) in ne gre za dovoljene izjeme iz petega odstavka 28.b člena tega zakona-
Kazen pa po
4 odstavek v zvzei s 10 točko 1. odstavka 160.a člena ZON
-(4) Z globo od 1.000 do 2.000 eurov se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje posameznik-
Sprejeto je bilo pa 29.11.2025
Za pravne osebe ne bom pisal, se pa začno pri 40.000 pa vse tja do 125.000EUR
Glede na obračalni krog za povprečen avto si v prekršku že, če obrneš na travniku
Vožnja v naravi z motorjem - za vse TETovce, krosiste, enduraše in ostalo sodrgo kamor štejem tudi sam - decembra se je spremenil zakon. Tole sem dobil danes za zajtrk servirano. Kazni so sedaj “malce višje” - plus ob drugem kršenju še zaplemba vozila. Lep pozdrav is sončnega Kranja
EDIT: zakonska podlaga
ZON (zakon o ohranjanju narave): 160.a člen, 10 točka 1. odstavek
-10. vozi, ustavi ali parkira vozilo na motorni pogon v naravnem okolju in vozilo ne stoji ali ni parkirano v petmetrskem pasu izven vozišča (prvi odstavek 28.b člena) in ne gre za dovoljene izjeme iz petega odstavka 28.b člena tega zakona-
Kazen pa po
4 odstavek v zvzei s 10 točko 1. odstavka 160.a člena ZON
-(4) Z globo od 1.000 do 2.000 eurov se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje posameznik-
Sprejeto je bilo pa 29.11.2025
Za pravne osebe ne bom pisal, se pa začno pri 40.000 pa vse tja do 125.000EUR
Glede na obračalni krog za povprečen avto si v prekršku že, če obrneš na travniku
Sej, že, sem in tja bo kdo mogoče nasrkal. Ampak kje bodo pa motorista ali avtomobilista dobili, lepo te prosim. Jaz spadam po PP Lj Moste. Če bi hoteli tule koga dobit, bi moral dobesedno čakat. Ker od PP Moste do nas je v skrajnem primeru 20 minut, enduraš je pa, tacajt od prijave 113 pa do takrat ko bi se patrulja namalala, že v NM. Pod pogojem da patrulja sploh najde. Najdejo vsako lukno v BTCju, ja. Kar je pa ven iz Zaloga pa najbrž sploh ne vejo da je njihov rajon, dokler jih dispečer ne pošlje. Kar živim v ČS Sostro, (18 let), sem policaje že spodaj v dolini videl načeloma samo enkrat letno, in sicer na prvi šolski dan (ker vse ostale dni so pa otroci ful varni). V hribih pri nas, kjer so motoristi in hoste, na lastno pobudo nikoli.
Zakon je sicer prav da je posodobljen na neko kazen ki mal zapeče. Sam pa vseeno malo dvomim da mi zarad tega ne bo vsak vikend brenčalo okrog hiše in po travniku kot prejšnja leta. Npr., prejšnji vikend, orgaizirana skupina, 9 endurašev, cel krog po hosti okrog naše in ostalih vasi. Noben se ni kaj posebno bal, vsaj občutka ni bilo takega.
Zakon je sicer prav da je posodobljen na neko kazen ki mal zapeče. Sam pa vseeno malo dvomim da mi zarad tega ne bo vsak vikend brenčalo okrog hiše in po travniku kot prejšnja leta. Npr., prejšnji vikend, orgaizirana skupina, 9 endurašev, cel krog po hosti okrog naše in ostalih vasi. Noben se ni kaj posebno bal, vsaj občutka ni bilo takega.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
https://www.policija.si/images/stories/ ... te_map.jpg
Zdej pa, za primerjavo še rajoni PP. Moja "domača" PP LJ Moste ma razmeroma majhen rajon, pa že traja pol ure da pridejo (če slučajno nimajo vse patrulje na intervenciji). Kje bo ena PP Bled, Kočevje, Mozirje, Radlje, Postojna, Škofja loka, Kranj, Bovec ali Tolmin lahko posredovala ... Razen na znanih točkah, če postavijo zasede kot za radar. Moraš pa vedet, da je v pol ure lahko že vse mimo, in so se že pobrali drugam. Večina patrulj ima pa itak avte, da niti do moje hiše ne upajo po kolovozu.
Po drugi strani pa imamo ogromno makadamskih cest, ki jih z lahkoto prevoziš in uživaš na njih.
Pet metrski pas okoli takega makadama pa je brez problema dovolj, da tudi avto obrneš.
Če hočeš pa kaj več, pa greš v tujino, kjer je to še dovoljeno. Bodo pa drugi odlično služili, če naši nočejo niti rezervirat kakega dela zemlje za en offroad poligon, kaj šele da bi kaj spodobnega naredili v državi.
Meni je že hrana tukaj predraga (pa ne da nebi imel zanjo), ampak če rabim 45 minut da pridem do trgovine, kjer dobim tudi za dve tretjini manj (večinoma pa vsaj eno tretjino ceneje) enako stvar, se mi pač splača tja zapeljat. In se brez problema zapeljem. Moj denar bo pač dobil tisti, ki bo zanj največ ponudil.
Pet metrski pas okoli takega makadama pa je brez problema dovolj, da tudi avto obrneš.
Če hočeš pa kaj več, pa greš v tujino, kjer je to še dovoljeno. Bodo pa drugi odlično služili, če naši nočejo niti rezervirat kakega dela zemlje za en offroad poligon, kaj šele da bi kaj spodobnega naredili v državi.
Meni je že hrana tukaj predraga (pa ne da nebi imel zanjo), ampak če rabim 45 minut da pridem do trgovine, kjer dobim tudi za dve tretjini manj (večinoma pa vsaj eno tretjino ceneje) enako stvar, se mi pač splača tja zapeljat. In se brez problema zapeljem. Moj denar bo pač dobil tisti, ki bo zanj največ ponudil.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Mah, to s hrano se še nekako preživi. Problem je skoraj vse ostalo ... Gulikoža, kamor se obrneš. Od energije, do osnovnega gradbenega materiala. Za primer, sem pa tja malo preberem kaj na temo toplotnih črpalk. Načeloma si to DIYerji vozijo kar lepo iz Poljske. Za cirka pol ceneje. Za ceno servisa moje LG (kot sem dal lani spomladi), oziroma zamenjave toplotnega izmenjevalca, so si fantje par mesecev kasneje iz Poljske vozili cele, nove York aparate. Ajd, 200 eur gor, zarad prevoza, ampak nov aparat, z garancijo. Pol se pa pejt. Istko ko sem pred leti kupil uplinjevalni kotel na polena. Cena slovenskega uvoznika 1900 eur. Iz fabrike na Slovaškem mi ga je poslal dedec, s prevozom in DDV vred, za 940 eur. Če ni 100% marža, se niti lotijo naši ne. Predlani sem menjal ekspanzijo. Za 15 litrsko Zilmet je hotu met 63 eur, pa v kešu. Niti dovolj keša nisem mel (sem mislil, bo ene 45 eur, kot povsod drugod), in me je poslal na pumpo na bankomat. Sem sicer kupu ker sem rabil nujno in na hitro, pa med malco sem skoču v trgovino. Larti na Tržaški, da ne bi slučajno še kdo šel k tem zlatarjem, ki so preškrti za kartično poslovanje.
Vožnja v naravnem okolju je že tako ali tako od nekdaj prepovedana, tukaj je zdaj to tudi malo drugače kot je bilo, to kazen ti lahko napiše gozdna služba, inšpektorji, občinski redarji itd. tako da mu ni treba čakat na policaje. Vso srečo tistim ki majo namen še vozit po brezpotjih kazni že vselo delijo. Tujina še vedno kliče..... Pri nas se pa odreja samo nesmiselna pravila namesto, da bi si mal pogledal kako se stvarem streže v tujini. Slovenistan pač 
#Forester 02'
#Forester S-Turbo 99'
#Outback H6 04'
#3POverland
#Forester S-Turbo 99'
#Outback H6 04'
#3POverland
Sej veš kako pravijo:
Milčinski je napisal Butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!
Milčinski je napisal Butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Nevem, kolegi so že dobili kazni na kolesih, določeni že 2x - recimo sredi črnega kala pa gor v ravnah na koroškem, takorekoč tam nekje sred hoste. Sicer so policaji povedali da so iskali motokrosiste, ker jih je nekdo prijavil, ampak so tudi s kolesom zadovoljni. 120€ - vožnja izven označenih poti.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Tudi tukaj v črnučah so policaji že skakal po hosti. Samo je kr dobro urejeno tako s progo, kot s potmi, ki so dost široke, da se sprehajalec lahko umakne, če se že kdo mimo pripelje po navadni (ampak še vedno) poti.
Večinoma gredo kolesarji pa po normalni poti gor (zelo počasi
) in potem dol po DH progi, tako da se ne srečajo s sprehajalci pri velikih hitrostih.
Večinoma gredo kolesarji pa po normalni poti gor (zelo počasi
Pa veš delovnik vseh omenjenih služb? In da ob popoldnevih in vikendih večinoma ne delajo? Vožnje v naravnem okolju ti ne gozdarska službe in ne redarska skužba ne morejo kaznovat (lahko pa prijavi). Pristojni so edino policija in okoljški inšpektorat. Okoljski inšpektor si v gozd ne upa sam. Torej, možnosti so, vendar majhne.Schudr napisal/-a: ↑23. Februar 2026, 07:27Vožnja v naravnem okolju je že tako ali tako od nekdaj prepovedana, tukaj je zdaj to tudi malo drugače kot je bilo, to kazen ti lahko napiše gozdna služba, inšpektorji, občinski redarji itd. tako da mu ni treba čakat na policaje. Vso srečo tistim ki majo namen še vozit po brezpotjih kazni že vselo delijo. Tujina še vedno kliče..... Pri nas se pa odreja samo nesmiselna pravila namesto, da bi si mal pogledal kako se stvarem streže v tujini. Slovenistan pač![]()
Jaz to težko verjamem da bi op pomanjkanju kadra polcija tako postavljala zasede sred hoste. Ne samo kadra, še vozil jim manjka. Na mojo prijavo je prišel policaj šela 2 meseca kasneje, ko so mi razrili dvorišče pred garažo. Z tovornim VW caddyjem se je pripeljal. Jaz sem jih sam našel v 2 dneh popoldne po šihtu, z mal amaterske špijonaže. Šel sem na gugl ulični pogled, in se virtualno sprehodil skozi 3 sosednje vasi in označil vsako hišo, pred katero je bil parkiran štirikolesnik, sidsbyside, ali kroska. V ezemljiški sem cuknu ven lastnike, et viola. Za vsak slučaj sem se pol še z avtom zapeljal skoz vas (vsi so bli iz istega selca) in preveru kaj sem dobil na kamero.BackW00d napisal/-a: ↑23. Februar 2026, 08:57Nevem, kolegi so že dobili kazni na kolesih, določeni že 2x - recimo sredi črnega kala pa gor v ravnah na koroškem, takorekoč tam nekje sred hoste. Sicer so policaji povedali da so iskali motokrosiste, ker jih je nekdo prijavil, ampak so tudi s kolesom zadovoljni. 120€ - vožnja izven označenih poti.
Nekje sem zasledil ta podatek pa ga trenutno ne najdem, ampak naj bi dobili pooblastila tako občinski redarji, okoljski, naravovarstveni in gozdraski inspektorat in to ravno s tem namenom da jim ni potrebno podajati prijav ampak lahko na mestu kasirajo.aleks napisal/-a: ↑23. Februar 2026, 10:19Pa veš delovnik vseh omenjenih služb? In da ob popoldnevih in vikendih večinoma ne delajo? Vožnje v naravnem okolju ti ne gozdarska službe in ne redarska skužba ne morejo kaznovat (lahko pa prijavi). Pristojni so edino policija in okoljški inšpektorat. Okoljski inšpektor si v gozd ne upa sam. Torej, možnosti so, vendar majhne.Schudr napisal/-a: ↑23. Februar 2026, 07:27Vožnja v naravnem okolju je že tako ali tako od nekdaj prepovedana, tukaj je zdaj to tudi malo drugače kot je bilo, to kazen ti lahko napiše gozdna služba, inšpektorji, občinski redarji itd. tako da mu ni treba čakat na policaje. Vso srečo tistim ki majo namen še vozit po brezpotjih kazni že vselo delijo. Tujina še vedno kliče..... Pri nas se pa odreja samo nesmiselna pravila namesto, da bi si mal pogledal kako se stvarem streže v tujini. Slovenistan pač![]()
#Forester 02'
#Forester S-Turbo 99'
#Outback H6 04'
#3POverland
#Forester S-Turbo 99'
#Outback H6 04'
#3POverland
Mah to je pomoje od sreče odvisno al kaj?
Jaz zaenkrat še nisem policajev srečal v gozdu. Sem pa tam srečal pešake in to na poteh, ki jih je nebivedu označil kot "DH progo". V gozdu obstajajo uradne kolesarske poti, kjer pešaka povsem brez problema pošlješ v tri krasne če se tam znajde, potem obstajajo neuradne poti (mi jim pravimo ilegalke) ki so ponavadi skopane in narejen prav z namenom dol-spusta - le te so ponavadi narejene s trudom in švicom kolesarjev in pa seveda obstajajo pešpoti, ki so da naprimer označene tudi z markacijami in o njih najdeš marsikaj na "hribi.net".
Zdej, da na uradni kolesarski poti najdeš pešaka se težko zgodi, ker so seveda dobro označene in načeloma folk razume da če bojo tam hodil, da zna kdo priletet z veliko brzino.
Na ilegalkah je bolj problem, ko določeni pešaki ne morejo ostat na normalnih pešpoteh za hribovce ampak se spravijo "probat" še mal po tej neki novi špuri it gor v hrib, po seveda največjih koreninah in povsem nelogično spelani poti na kateri manjkajo stopnice, kakršna kol opora, na momente bi skoraj da rabil lestev da se povzpneš naprej po poti....in valda takega potem s kolesom presenetiš tko, da mu ni nič jasno. In določeni ratajo arogantni ko nevem kaj. Začenjo lajat kot, da so sami skopali pot in da imajo sedaj prednostno oz. bolj kot ne edino pravico postopat po teh poteh. Tko da rata zanimivo, ko se spravijo lajat v človeka, ki ima gor rokavice, čelado en kup ščitnikov in je nasploh neprepoznavem. A veš, pač če se ga spraviš nalomit te bo težko zatožil... Pač zanimivo.
Je pa bolj pogosto srečat na kolesarskih poteh motokrosiste. Te so vrhunski ker valda naše dol-poti probavajo navzgor furat in ker pač večkrat ne gre, potem skoljejo take jarke ko jim v prazno suče da je konc. In če takega srečamo v gozdu, se res nakuhamo
Večina vedo da tam niso nikakor dobrodošli in probajo spizdnit, če te vidjo...
Na pešpoteh se sam sicer res velikokrat znajdem - predvsem na gor - redko se zgodi da grem v hrib po navadni asfaltni oz. nmakedamski cesti namenjeni FWD avtom. Ampak ja, se vedno pravi čas umaknem vsakomur omogočim prost prehod, lepo pozdravim se nasmejem vsakomur in mu tudi ob snidenju zaželim en prelep zasavski "Srečno!". Za enkrat še ni bilo problema pa sem že srečal vsemogoče. Tudi druge kolesarje in motokrosiste, štirkolesnike, pandaše (4x4 mafija), traktor, cigane ki so drve kradli iz gozda...ma res ni da ni
Nerad se vozim po asfaltu in grem tja zgolj če je res treba, al pa če je blato po hosti da se ne da gor pridit.
Na dol se pa načeloma držim naših kolesarskih. Pr nas je dost razkopano po gozdu, da je na vsako stran skoraj z vseh hribov kaka kolesarska.
Kar se tiče makadamskih poti ali gozdnih vlak za dvosledna vozila, jih ne štejem kot offroad ker je to za eMTB kolo bolj kot ne skoraj isto kot neka navadna asfaltna pot
Vem pa, da če kje v gozdu srečam plavega, samo nagliham navzdol pozdravim češ "nisem vedel da me ustavljaš" in spizdnem mimo, če se le da...dvomim da bo kdo toliko hitro tekel kot se da s kolesom hitro peljat...Z avtom je to seveda malce težje izvednjivo
Jaz zaenkrat še nisem policajev srečal v gozdu. Sem pa tam srečal pešake in to na poteh, ki jih je nebivedu označil kot "DH progo". V gozdu obstajajo uradne kolesarske poti, kjer pešaka povsem brez problema pošlješ v tri krasne če se tam znajde, potem obstajajo neuradne poti (mi jim pravimo ilegalke) ki so ponavadi skopane in narejen prav z namenom dol-spusta - le te so ponavadi narejene s trudom in švicom kolesarjev in pa seveda obstajajo pešpoti, ki so da naprimer označene tudi z markacijami in o njih najdeš marsikaj na "hribi.net".
Zdej, da na uradni kolesarski poti najdeš pešaka se težko zgodi, ker so seveda dobro označene in načeloma folk razume da če bojo tam hodil, da zna kdo priletet z veliko brzino.
Na ilegalkah je bolj problem, ko določeni pešaki ne morejo ostat na normalnih pešpoteh za hribovce ampak se spravijo "probat" še mal po tej neki novi špuri it gor v hrib, po seveda največjih koreninah in povsem nelogično spelani poti na kateri manjkajo stopnice, kakršna kol opora, na momente bi skoraj da rabil lestev da se povzpneš naprej po poti....in valda takega potem s kolesom presenetiš tko, da mu ni nič jasno. In določeni ratajo arogantni ko nevem kaj. Začenjo lajat kot, da so sami skopali pot in da imajo sedaj prednostno oz. bolj kot ne edino pravico postopat po teh poteh. Tko da rata zanimivo, ko se spravijo lajat v človeka, ki ima gor rokavice, čelado en kup ščitnikov in je nasploh neprepoznavem. A veš, pač če se ga spraviš nalomit te bo težko zatožil... Pač zanimivo.
Je pa bolj pogosto srečat na kolesarskih poteh motokrosiste. Te so vrhunski ker valda naše dol-poti probavajo navzgor furat in ker pač večkrat ne gre, potem skoljejo take jarke ko jim v prazno suče da je konc. In če takega srečamo v gozdu, se res nakuhamo
Na pešpoteh se sam sicer res velikokrat znajdem - predvsem na gor - redko se zgodi da grem v hrib po navadni asfaltni oz. nmakedamski cesti namenjeni FWD avtom. Ampak ja, se vedno pravi čas umaknem vsakomur omogočim prost prehod, lepo pozdravim se nasmejem vsakomur in mu tudi ob snidenju zaželim en prelep zasavski "Srečno!". Za enkrat še ni bilo problema pa sem že srečal vsemogoče. Tudi druge kolesarje in motokrosiste, štirkolesnike, pandaše (4x4 mafija), traktor, cigane ki so drve kradli iz gozda...ma res ni da ni
Nerad se vozim po asfaltu in grem tja zgolj če je res treba, al pa če je blato po hosti da se ne da gor pridit.
Na dol se pa načeloma držim naših kolesarskih. Pr nas je dost razkopano po gozdu, da je na vsako stran skoraj z vseh hribov kaka kolesarska.
Kar se tiče makadamskih poti ali gozdnih vlak za dvosledna vozila, jih ne štejem kot offroad ker je to za eMTB kolo bolj kot ne skoraj isto kot neka navadna asfaltna pot
Vem pa, da če kje v gozdu srečam plavega, samo nagliham navzdol pozdravim češ "nisem vedel da me ustavljaš" in spizdnem mimo, če se le da...dvomim da bo kdo toliko hitro tekel kot se da s kolesom hitro peljat...Z avtom je to seveda malce težje izvednjivo
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Kakšne mate pa potem bicikle?
Za crosscountry mam Merida Ninety-Six Carbon 3000-D. 11kg cel full suspension bicikl z možnostjo zaklepa amortizerjev. Ta bo šel tudi v prodajo, če koga zanima. https://eshop.merida.sk/ram-ninety-six- ... i11916.jpg Za DH pa uporabljam merida trans mission HFS 3000: https://ep1.pinkbike.org/p4pb12814085/p4pb12814085.jpg
Iščem pa en rabljen lahek full suspension bicikl za 13 letnico, ki je velika 170cm in ima 62kg.
Za crosscountry mam Merida Ninety-Six Carbon 3000-D. 11kg cel full suspension bicikl z možnostjo zaklepa amortizerjev. Ta bo šel tudi v prodajo, če koga zanima. https://eshop.merida.sk/ram-ninety-six- ... i11916.jpg Za DH pa uporabljam merida trans mission HFS 3000: https://ep1.pinkbike.org/p4pb12814085/p4pb12814085.jpg
Iščem pa en rabljen lahek full suspension bicikl za 13 letnico, ki je velika 170cm in ima 62kg.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost