Subaru impreza STI 2.0 vs. 2.5

Subarujev predstavnik na Rally tekmovanjih in mlajša terenska izvedenka
Odgovori
Uporabniški avatar
pero_mt
Uporabnik foruma
Prispevki: 62

Subaru impreza STI 2.0 vs. 2.5

Odgovor Avtor: pero_mt » 16. Februar 2013, 09:47

Pozdravljeni vsi skupaj. :)
Sem bolj nov na temu forumu in nisem našel podobne teme, zato sem se odločil da jo kar odprem, če kje obstaja me prosim napotite ali prestavite to temo tja.

Zelo me interesira STI impreza 2003-2007 letnik, trenutno bolj firbcam in zbiram podatke, nekaj sem se že pozanimal glede obeh, peljan bil v 2.5 06 in mi je avto zelo všeč, ter mislim da bi mi znal ustrezati.

Zanima me torej mnenja uporabnikov, ki imajo izkušnje z vožnjo tudi z 2.0 STI , ter bi mi znali povedati kakšna je razlika v vožnji z 2.5 na suhi, kot tudi na kakšni drugi podlagi, sam imam namreč izkušnje bolj z RWD avtomobili. Vem, da ima 2.5 DCCD in je zadeva kar bonbonček. Tu sledi vprašanje, ali se da tak menjalnik vgraditi v 2.0? Koliko stanejo menjalniki, ter s kakšnimi modifikacijami se lahko srečamo, ali je zadeva tako enostavna in plug and play?

Glede mehanike vem da imajo 2.0 motorji manj hib kot 2.5, tu ciljam na kovane bate, tesnilo glave, vijaki... Je še kaj kar se mora paziti pri 2.0 in 2.5 glede mehanike?

Forum se mi drugače zdi super, sem našel kar nekaj podatkov na njemu glede vzdrževanja STI impreze. Se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovore. :)

Uporabniški avatar
beliblisk
Član Subaru kluba
Prispevki: 4654
Kraj: Lj

Re: Subaru impreza STI 2.0 vs. 2.5

Odgovor Avtor: beliblisk » 16. Februar 2013, 10:48

Menjava za Dccd menjalnik bi stal verjetno nekje 4- 5k eur cez palec.Hawkeye-ka je super avto edin zrihtat mors stvari k si jih omenu........al pa kupt eno k to ze ma + remap :.sup

Za kerokol se bos odlocu ne bos v temo brcnu :D

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 16. Februar 2013, 11:41

Obstajajo 2004 letniki z 2.0 in DCCD - nekaj jih je tudi pri nas. Čeprav imam 2.0, sem mnenja, da se z 2.5 motorjem lepše pelje.

Uporabniški avatar
picinni
Član Subaru kluba
Prispevki: 3357
Kraj: Atrans
Kontakt:

Odgovor Avtor: picinni » 16. Februar 2013, 14:51

DCCD je kot praviš bombonček, ki ga pa povečini lastnikov poredko uporablja...hočem rečt, da se tudi brez njega lahko shaja.
Go Westy, go!

Uporabniški avatar
pero_mt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: pero_mt » 16. Februar 2013, 21:23

Hvala vsem za odgovore. :)

Vidim, da odpade ideja, s katero sem se igral, da se verjetno da vgraditi DCCD menjalnik v STI brez dccd.

Bolj mi je všeč, da avto pri pospeševanju iz ovinka oversteera, kot understeera. Vem, da je pri 4x4 pogonih malo drugače, vendar se verjetno da z nastavitvijo dccd odpraviti understeer?

Ircar, kako to da imajo samo letnik 2004 2.0 sti DCCD? Saj so 2.0 delali tudi 2003 in 2005?

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4127
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 16. Februar 2013, 21:43

STI 2.0 so delali že 2001. DCCD so japonci v svoje impreze vgrajevali že okoli '95, za ostale trgi so pa zadevo dobili šele kasneje. DCCD menjalnik se da spravit v ne-DCCD avto, samo ni pretirano poceni, ker rabiš poleg menjalnika še kontroler in senzorje.

Uporabniški avatar
beliblisk
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: beliblisk » 16. Februar 2013, 21:56

pero_mt napisal/-a:Hvala vsem za odgovore. :)

Vidim, da odpade ideja, s katero sem se igral, da se verjetno da vgraditi DCCD menjalnik v STI brez dccd.

Bolj mi je všeč, da avto pri pospeševanju iz ovinka oversteera, kot understeera. Vem, da je pri 4x4 pogonih malo drugače, vendar se verjetno da z nastavitvijo dccd odpraviti understeer?

Ircar, kako to da imajo samo letnik 2004 2.0 sti DCCD? Saj so 2.0 delali tudi 2003 in 2005?
2004 so bile pri nas dobavljive "peter solberg " impreze omejene serije,ki so mele dccd.
Kar se pa handlinga tice pa raj cel katalog od whiteline-a zmonteri:)

Uporabniški avatar
Neo57
Uporabnik foruma
Prispevki: 635

Odgovor Avtor: Neo57 » 16. Februar 2013, 22:30

Se Impreze brez DCCD tudi zelo dobro peljejo (vec kot je vecina ljudi sposobna izkoristiti), je treba stil voznje temu prilagoditi in oversteera brez vecjih problemov. Tko da zarad tega se ne prevec sekirat, sploh pa ne it menjat non-DCCD za DCCD, raje že v štartu kupi DCCD (moje mnenje...).

Ob primernem vložku v podvozje je lega super in tudi ne-lastniki STI-jk radi malo pretiravajo o understeeru, tko da ne verjemi vse kar prebers na raznih forumih.

Za daily drive je 2.5 STI zakon (npr Urshy-STI), ampak je treba mal vložit v motor...
Je pa tudi 2.0STI-ka vec kot dovolj, sploh če se jo mal natuna :D

LpS
Impreza STI 2,1 stroker by SCOOBY.SI

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: irCAR81 » 17. Februar 2013, 07:25

pero_mt napisal/-a:Bolj mi je všeč, da avto pri pospeševanju iz ovinka oversteera, kot understeera. Vem, da je pri 4x4 pogonih malo drugače, vendar se verjetno da z nastavitvijo dccd odpraviti understeer?
Potem ne rabiš dccd, samo pravilno se je treba naučit vozit.

ADVANCED IMPREZA DRIVING TECHNIQUES BY SIMON DE BANKE napisal/-a:In a Rear Wheel Drive car, this demand is only on the rear tyres, which means that the front tyres are allowed to focus totally on cornering (except under braking), while the rears have to share the responsibility of cornering AND accelerating. This is the reason that Rear Wheel Drive cars are notoriously “tail happy”. They oversteer under power more easily because the rears become saturated with longitudinal (accelerating) demand, leaving them little cornering ability, while the fronts remain fully able to exploit their entire lateral capabilities.
This gives us a problem in the Impreza, as it means that when we’re on the gas, it’s a lot harder to get the car to turn in, as we’re using up lots of the traction circle with the accelerating torque we’re demanding and leaving far less for cornering forces.
This is the reason that many people complain that the Impreza “understeers”. Don’t worry though, all is not lost, as we’ll see later!
One of the most outstanding features of the AWD system is its affect on the Scooby’s ability to powerslide from almost any angle. It is possible, in fact quite easy, to get your Scooby way beyond 90 degrees to the direction of travel, and still bring it back to straight again – in the right hands.

Uporabniški avatar
pero_mt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: pero_mt » 17. Februar 2013, 08:29

Potem se DCCD swap v non DCCD avto res ne splača, saj je predrago in prezakomplicirano. Sem zasledil, da so imele vse japonske impreze DCCD. Solberg edition je pa verjetno težko najti, ter bo verjetno dražja če je to omejena serija.
Neo57 napisal/-a:Se Impreze brez DCCD tudi zelo dobro peljejo (vec kot je vecina ljudi sposobna izkoristiti), je treba stil voznje temu prilagoditi in oversteera brez vecjih problemov. Tko da zarad tega se ne prevec sekirat, sploh pa ne it menjat non-DCCD za DCCD, raje že v štartu kupi DCCD (moje mnenje...).

Ob primernem vložku v podvozje je lega super in tudi ne-lastniki STI-jk radi malo pretiravajo o understeeru, tko da ne verjemi vse kar prebers na raznih forumih.

Za daily drive je 2.5 STI zakon (npr Urshy-STI), ampak je treba mal vložit v motor...
Je pa tudi 2.0STI-ka vec kot dovolj, sploh če se jo mal natuna :D

LpS
No super, to sem hotel slišati, se pravi je večji plus Hawkeye Impreze to, da ima 2.5 motor, ki je verjetno bolj prožen za vsak dan, ko se ne poganja avto v obrate. Ima pa že kot rečeno hibo - bate, ki se jih mora menjati za kovane.
irCAR81 napisal/-a:
pero_mt napisal/-a:Bolj mi je všeč, da avto pri pospeševanju iz ovinka oversteera, kot understeera. Vem, da je pri 4x4 pogonih malo drugače, vendar se verjetno da z nastavitvijo dccd odpraviti understeer?
Potem ne rabiš dccd, samo pravilno se je treba naučit vozit.

ADVANCED IMPREZA DRIVING TECHNIQUES BY SIMON DE BANKE napisal/-a:In a Rear Wheel Drive car, this demand is only on the rear tyres, which means that the front tyres are allowed to focus totally on cornering (except under braking), while the rears have to share the responsibility of cornering AND accelerating. This is the reason that Rear Wheel Drive cars are notoriously “tail happy”. They oversteer under power more easily because the rears become saturated with longitudinal (accelerating) demand, leaving them little cornering ability, while the fronts remain fully able to exploit their entire lateral capabilities.
This gives us a problem in the Impreza, as it means that when we’re on the gas, it’s a lot harder to get the car to turn in, as we’re using up lots of the traction circle with the accelerating torque we’re demanding and leaving far less for cornering forces.
This is the reason that many people complain that the Impreza “understeers”. Don’t worry though, all is not lost, as we’ll see later!
One of the most outstanding features of the AWD system is its affect on the Scooby’s ability to powerslide from almost any angle. It is possible, in fact quite easy, to get your Scooby way beyond 90 degrees to the direction of travel, and still bring it back to straight again – in the right hands.
No super je tole prebrat, ali obstaja mogoče še kaj več od tega posta/članka?

Uporabniški avatar
axaQ4
Uporabnik foruma
Prispevki: 498
Kraj: Začetek Gorenjske baje

Odgovor Avtor: axaQ4 » 17. Februar 2013, 08:41

Sem hotel glih vprašati glede tega članka. To je e-knjiga drugače, ki jo je sedaj kar malo težko dobiti na netu. Ircar, če jo imaš zdownloadano a se bi ti jo dalo objaviti na kak zastonjski upload server ala dropbox itd. ali poslati na email?

Avtor je drugace tale stric:
http://www.drivingtechniques.co.uk/Adva ... niques.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Vendar te knjige tudi na page-u nima več.
Nimam kulija, da bi se podpisal.

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: irCAR81 » 17. Februar 2013, 08:52

Jaz sem jo kupil takrat ko se je še dalo... je pa to mini "knjiga" 40 strani vsega skupaj, če nebi blo vsaj to dobr napisan bi bil kar malo razočaran. Več pa na zs.

Uporabniški avatar
Neo57
Uporabnik foruma
Prispevki: 635

Odgovor Avtor: Neo57 » 17. Februar 2013, 09:29

pero_mt napisal/-a:
No super, to sem hotel slišati, se pravi je večji plus Hawkeye Impreze to, da ima 2.5 motor, ki je verjetno bolj prožen za vsak dan, ko se ne poganja avto v obrate. Ima pa že kot rečeno hibo - bate, ki se jih mora menjati za kovane.
Jaz bi imel Hawkeye zaradi: 2.5 motorja, xenon, DCCD, Defi style števci, in DBW.
Minus so sedeži, ki so slabši kot v naših 2.0, še posebej če primerjaš s temi k jih ma Ircar, ki so zakon.
Impreza STI 2,1 stroker by SCOOBY.SI

Uporabniški avatar
beliblisk
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: beliblisk » 17. Februar 2013, 17:59

....pa "lexus" zadnje luci so grde :mrgreen:

Uporabniški avatar
pero_mt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: pero_mt » 19. Februar 2013, 10:28

Se pravi se večina nagiba k 2.5, predvsem zaradi motorja in dodatnih zadev kot so DCCD, xenon itd... Ob predpostavki, da ima avto zrihtane bate in ostale stvari, ki pridejo zravn.

Kar se tiče ostale mehanike, kakšno je kaj vzdrževanje, kakšne specifične stvari, na katere moraš paziti? Kako je vzdržljiv pogon itd?

Slišal sem, da to ni ravno avto za na pisto, katere določene stvari bi se morale zrihtati, da bi lahko avto naredil kakšn pistaški dan na leto če vozniku zapaše?

Hvala še enkrat vsem :)

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov