Impreza GT - dawet
katero olje si pa imel v imprezah ko ti je zaropotalo?dawet napisal/-a:Dost je, da je avto enkrat brez olja... Ojnični so na imprezah zelo tanki in prekleto občutljivi - na vseh treh GTjkah sem imel isti problem. Na rdeči in modri sem hvalabogu pravi čas slišal, da ni blo potem luknje v blok![]()
Zdj sem zamenjal vse, da bo mir...
dawet napisal/-a:Cekin![]()
Motul 300v in castrol edge... Zdj mam castrol tws.
bol se imel gradacijo v mislih kot firmo, sicer pa jaz sem nekako sumil, da zna bit problem delno tudi v olju, ker meni je tudi zagrabil ležaj na gredi na grobniku pa sem imel skoz dovolj olja in kao najbolše olje edge sport 10W60...
no sedaj se je pa moja domneva potrdila s strani strokovnjaka za olja http://www.opieoils.co.uk/pdfs/10w-60.pdf
jaz bi vsemu napisanemu kar verjel in glede na njegova priporočila sem dal v avto "upgrade" olje Fuchs TITAN SUPERSYN 5W-40. Sedaj ko so bile temperature nižje je avto tudi malo lažje zalaufal zjutraj pa verjetno kak deci bencina manj spije, ampak to nisem računal/meril... nekako mislim da v mojem motorju ne bo več 10w60 olja
SAE 60 is in fact 24cst viscosity at 100degC!
This is 33% thicker than an sae 50, 70% thicker than an sae 40 and over 100% thicker than an
sae 30!
The downsides of such a thick oil (when not specified) are as follows:
Additional friction, heat and wear.
A reduction of BHP at the wheels
Lower fuel consumption
In a worst case scenario with thick oils (when not required) is that you will experience air
entrainment and cavitation inside the bearings at high RPM. Not clever stuff!
za cekin pa nikjer ne piše kako in kaj
-
divja kripca
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 49
- Kraj: Grosuplje
Pri oljih gradacijo vedno izbiraj glede na predpisano. Če je predpisano SAE40 (5W-40, 10W-40,...), potem moraš za SAE60 (5W-60, 10W-60,...)imet zelo dober razlog, kateri je redno pregrevanje olja nad 130°C => pista.
Če upoštevaš zimske razmere in običajno vožnjo, vidiš da olje ne more dosegat optimalne temperature, ima bistveno višjo viskoznost kot je za učinkovito mazanje predvideno in je ribato samo še vprašanje časa.
To da se olje menja na 5-7kkm, ne pomaga. Kvalitetno olje ti omogoča menjave na 10-15kkm, še vedno pa je osnova poravilna gradacija.
To ko praviš da ti je avto z oljem 5W-40 zjutraj motor lepše teče je pa posledica oznake 5W (W kot Winter -> ''zimska viskoznost''), kar v primerjavi z oznako 10W pomeni nižjo viskoznost (''nižjo gostoto'') pri nizkih temperaturah. Velja manj je bolje, temu primerna je tudi cena. Po mojem mnenju je optimalno 5W-40 oz. 5W-50 (v kolikor je predpisano olje SAE40 seveda...)
Če upoštevaš zimske razmere in običajno vožnjo, vidiš da olje ne more dosegat optimalne temperature, ima bistveno višjo viskoznost kot je za učinkovito mazanje predvideno in je ribato samo še vprašanje časa.
To da se olje menja na 5-7kkm, ne pomaga. Kvalitetno olje ti omogoča menjave na 10-15kkm, še vedno pa je osnova poravilna gradacija.
To ko praviš da ti je avto z oljem 5W-40 zjutraj motor lepše teče je pa posledica oznake 5W (W kot Winter -> ''zimska viskoznost''), kar v primerjavi z oznako 10W pomeni nižjo viskoznost (''nižjo gostoto'') pri nizkih temperaturah. Velja manj je bolje, temu primerna je tudi cena. Po mojem mnenju je optimalno 5W-40 oz. 5W-50 (v kolikor je predpisano olje SAE40 seveda...)
Modra je naprodaj - z bob chipom 280bhp, ki ga dobi danes-teden... Če koga zanima... Za resne kupce bi bila cena zelo ugodna, ker se malce mudi. Je neki drugega v planu kr naenkrat
Da je pa nov motor, sklopka, podvozje, bremze, je pa očitno iz slik kakšno stran nazaj... Info na zs ali 031 278 238
LP
Da je pa nov motor, sklopka, podvozje, bremze, je pa očitno iz slik kakšno stran nazaj... Info na zs ali 031 278 238
LP
Moram mal stroškovno napisat kaj se je na avtu naredilo letos ter zakaj je zadnja cena 7k eur ugodna:
Sem prejel par klicev in jih s to ceno malce prestrašil
MOTOR:
Oljna črpalka z visokim pretokom - 240 eur
Vodna črpalka - 120 eur
Nov jermen z vsemi rolcami in napenjalci - 250 eur
Novi senzorji - coolant temp, knock senzor, TPS, MAF, pritisk olja ... cca 350 eur
K&N panelni filter - 70 eur
Intake cev do turbine silikonska 3" - 150 eur
Silikonske intercooler cevi - 120 eur
Ojnični in glavni ležaji - 140 eur
Batni obročki - 120 eur
Komplet vseh tesnil za motor in glavo (zamenjane vse do najmanjše gumice) - 200 eur
Silikonske cevke za vakume in boost po celem motorju - 50 eur
3 port boost solenoid - 80 eur
Svečke NGK - 50 eur
GRPN nosilci motorja
SInter zelena sklopka + nova potisna + nov ležaj - 300 eur
+ še kup malenkosi (termostat...itd) za katere ne vem točne cene..
Sem spada še revizija menjalnika v vrednosti 1400 eur pred dobrim letom
Podvozje
Novi diski, ročna zavora in ferodo DS2500 ploščice v vrednosti 750 eur
novi končniki, manšete, premiki - cca 100 eur
Na avtu je še:
GRPN decat downpipe, srednja cev, supersprint zadnji lonec
subw z ojačevalcem
sredinska konzola s boost števcem in stikali za ročni vklop/izklop ABS sistema in glavnih ventilatorjev
turbo timer
1 mesec stare zimske gume 205/50/16
ter seveda Bob Rawle remap v vrednosti 490 eur
Avto je v stanju obrni ključ in vozi brez skrbi naslednjih 100kkm. potrebno je redno menjavati samo olje in filter
LP
Sem prejel par klicev in jih s to ceno malce prestrašil
MOTOR:
Oljna črpalka z visokim pretokom - 240 eur
Vodna črpalka - 120 eur
Nov jermen z vsemi rolcami in napenjalci - 250 eur
Novi senzorji - coolant temp, knock senzor, TPS, MAF, pritisk olja ... cca 350 eur
K&N panelni filter - 70 eur
Intake cev do turbine silikonska 3" - 150 eur
Silikonske intercooler cevi - 120 eur
Ojnični in glavni ležaji - 140 eur
Batni obročki - 120 eur
Komplet vseh tesnil za motor in glavo (zamenjane vse do najmanjše gumice) - 200 eur
Silikonske cevke za vakume in boost po celem motorju - 50 eur
3 port boost solenoid - 80 eur
Svečke NGK - 50 eur
GRPN nosilci motorja
SInter zelena sklopka + nova potisna + nov ležaj - 300 eur
+ še kup malenkosi (termostat...itd) za katere ne vem točne cene..
Sem spada še revizija menjalnika v vrednosti 1400 eur pred dobrim letom
Podvozje
Novi diski, ročna zavora in ferodo DS2500 ploščice v vrednosti 750 eur
novi končniki, manšete, premiki - cca 100 eur
Na avtu je še:
GRPN decat downpipe, srednja cev, supersprint zadnji lonec
subw z ojačevalcem
sredinska konzola s boost števcem in stikali za ročni vklop/izklop ABS sistema in glavnih ventilatorjev
turbo timer
1 mesec stare zimske gume 205/50/16
ter seveda Bob Rawle remap v vrednosti 490 eur
Avto je v stanju obrni ključ in vozi brez skrbi naslednjih 100kkm. potrebno je redno menjavati samo olje in filter
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov