offroad - nič več

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

offroad - nič več

Odgovor Avtor: nebivedu » 02. Julij 2014, 15:13

Vsak, ki se vozi po terenu, naj si tole prebere :
http://www.uradni-list.si/1/content?id=117961

Kazni za posameznike so od 40 do 1000 evrov. Za kolesarje pa od 40 do 300.

Poleg tega je še dodatna bedarija:

»153.a člen
(zaseg vozila na motorni pogon)
(1) Policist, naravovarstveni nadzornik ali inšpektor iz drugega odstavka 151. člena tega zakona, ki je pristojen za nadzor vožnje z vozili na motorni pogon v naravnem okolju, zaseže vozniku vozilo na motorni pogon, s katerim je bil zaloten pri storitvi prekrška iz 5. točke prvega odstavka 161. člena tega zakona, če je:
1. vozilo na motorni pogon vozil v naravnem okolju nad zgornjo gozdno mejo ali na zavarovanem območju, na katerem je vožnja prepovedana z aktom o ustanovitvi zavarovanega območja;
2. bil kot voznik vozila na motorni pogon v naravnem okolju v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za prekršek iz 5. točke prvega odstavka 161. člena tega zakona.
(2) Zaseženo vozilo na motorni pogon je treba takoj oddati sodišču, ki je pristojno za postopek o prekršku.
(3) Ob zasegu registriranega vozila na motorni pogon se odvzamejo registrske tablice vozila na motorni pogon, ki se pošljejo upravni enoti, kjer ima lastnik vozila na motorni pogon prebivališče ali sedež. Upravna enota podatek o zasegu vozila na motorni pogon vnese v evidenco vozil na motorni pogon, ob vrnitvi vozila na motorni pogon lastniku pa ta vpis izbriše.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma
Prispevki: 597

Re: offroad - nič več

Odgovor Avtor: Boxer » 03. Julij 2014, 13:27

Sicer nisem prebral vse, ampak je prepovedana tudi offroad vožnja na svoji zemlji oziroma svojem posestvu?
Je to sploh zakonito?
Kaj če namesto traktorja uporabljam subaruja za po njivi in kako to razložim pristojnemu ki "pride mimo"?

Recimo naglas razmišljam in dam kot primer:

Se dogovorim z prijateljem ki ima v lasti ogromno gozda in naravnih površin,da lahko tam vozim offroad.
Nakar policist ki me vidi recimo, ne more kar tako zavit iz ceste in se zapodit za mano po privat zemljišču in mi dat kazen oziroma pobrat tablice sredi gozda brez naloga ,da lahko v gozd sploh zaide.

Mislim upam,da sem napisal razumljivo oziroma po domače, kako the fuck lahko on brez naloga sodišča vozi po tujem posestvu in recimo mene kot "offroadarja" preganja?
Cant belive this shit anymore....

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 03. Julij 2014, 13:40

Po svoji zemlji se lahko voziš z vozilom, s katerim opravljaš kakšno delo na tej zemlji (torej po travniku, če nima naštimane kosilnice spodaj) se ne smeš vozit. Lahko pa se zapelješ, če opravljaš kmečka opravila, recimo če obiraš sadje recimo, da odpelješ sadje od tam. Nisem pa prepričan, da ne rabiš statusa kmeta.

S kolegom tudi če se zmeniš, pa te pti tem ko se voziš, dobi policaj, boš plačal kazen, ker to ni več dovoljeno. Lahko imaš ti kolikorhočeš gozda, pa se vozit po njem ne smeš kar tako za brez veze.

Lahko se pa vpišeš v lovsko društvo, pa se boš vozil kjerkoli in kadarkoli po terenu. Oni imajo pa vso pravico se vozit in pobijat živali. Tako da razmišljam v tej smeri - kot lovec se potem lahko vozim naokoli kjerkoli mi paše. Pač bom lovec brez puške, zato da se bom lahko po terenu vozil.

Uglavnem niso kazni take kot so jih hoteli na začetku (tudi po 8000 evrov in zaplemba avta), so pa visoke. Se pa sedaj ve pod kakšnimi kriteriji lahko voziš po terenu in koga moraš kontaktirat, da ti da dovolilnico za kakšno offroad prireditev.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Boxer » 03. Julij 2014, 13:43

Ok.

Kje pa je pravna podlaga,da lahko policaj vozi po MOJEM gozdu? :) Ker potemtakem lahko tudi k meni v kopalnico pride čist tako brez veze...recimo...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 03. Julij 2014, 14:51

Gozd je javno dobro. Tudi če je tvoj ne smeš zapreti dostopa in ljudje lahko v njem nabirajo gozdne sadeže in gobe (ne smejo pa sekat drevja), pa lovci imajo tudi dostop do gozda in se lahko po njem nemoteno sprehajajo in ubijajo.
Ne smejo pa stopiti v tvojo kopalnico brez tvojega dovoljenja ali pa brez sodniškega naloga, ker tvoja kopalnica ni javno dobro.

Policija pa lahko pride v hosto in inšpektorji tudi na podlagi sumov. Brez veze se tudi policija ne sme voziti po gozdovih.

Uporabniški avatar
Kristijan
Član Subaru kluba
Prispevki: 1324
Kraj: Goričko
Kontakt:

Odgovor Avtor: Kristijan » 03. Julij 2014, 15:09

Zanimivo. Še najbolj univerzalna se mi zdi ideja o lovskem društvu, tako kot nebivedu pravi.
Še mal pa bodo nehal 4x4 delat, da si nebi kdo drznu v naravo. :shh
Brez Subaruja trenutno - na petrolu me še komi poznajo ...

Boby
Uporabnik foruma
Prispevki: 315
Kraj: LJ Zalog

Odgovor Avtor: Boby » 03. Julij 2014, 18:41

Kaj pa cross temovanja?
Kako je s tem v tujini?
Ravno zadnjič sem gledu tale posnetek http://www.youtube.com/watch?v=J3W4aT85B80" onclick="window.open(this.href);return false; :cr
očitno v SRB še ne razmišljajo v tej smeri :thup

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Boxer » 03. Julij 2014, 23:57

Pred kratkim kupljeno 7km obale na Madagaskarju, in ene od ministric za okolje in prostor je bilo rečeno ,da je lahko ustreljen tudi policaj brez kakršnega koli razloga če samo prestopi mejo ki je privatni lasti! V kolikor seveda nima nobenega naloga sodišča za prestop itd...

Temu jaz rečem ,da je nekdo LASTNIK POSESTVA! Ne pa da me nekdo nadleguje ker se vozim z 4x4 po svoji zemlji OMG! :cr
Imam rad naravo in vsa njena čudesa in če jo ne onesnežujem kdo the fuck bo govoril meni kaj lahko počnem na svoji, jebeno svoji zemlji! Se opravičujem za besede ampak me razkuri ko nekdo z zakoni omejuje mojo lastnino!
Sicer pa po slovensko kaj te briga "samo uplati".... :cr

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 04. Julij 2014, 07:13

Privatna posest v ameriki in okolici je nekaj drugega kot privatna posest v sloveniji. Če v ameriki na privatni posesti najde nafto, je njegova, če jo najdeš pri nas, je državna.

Pri nas, če dobiš vlomilca, ki ti krade v stanovanju, ga ne smeš poškodovat, pa tudi če ga samo pridržiš do prihoda policistov dobiš kazen, ker si ga zadrževal proti njegovi lastni volji. Kazen je 1000 evrov in sodnik.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 04. Julij 2014, 07:53

Odlično, torej bomo čez dan lovci, ponoči pa tatovi.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
Kristijan
Član Subaru kluba
Prispevki: 1324
Kraj: Goričko
Kontakt:

Odgovor Avtor: Kristijan » 04. Julij 2014, 08:18

Thomas22 napisal/-a:Odlično, torej bomo čez dan lovci, ponoči pa tatovi.
:c
Brez Subaruja trenutno - na petrolu me še komi poznajo ...

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma
Prispevki: 433
Kraj: obala

Odgovor Avtor: TedyBi » 04. Julij 2014, 08:54

Gozd je res za nekatere javno dobro! Kaj pa je merilo za "gozd"? Morda vpis v zemljiško knjigo, ali morda 1drevo na 10m2? V kolikor se spomnem je kar veliko dreves v ZOO ljubljana, pa letališče pri ljubljani in cerklje. Pa še kje! In povsod so omejitve. Torej če prav razumem, lahko okoli mojega "gozda" postavim ograjo, izobesim napis "prehod prepovedan", "privat lastnina", pa še kakšno cvetko in potem je stvar rešena?

Kaj pa travnik? A je travnik tudi javno dobro? Njiva? Pri nas trave ne kosimo! In koga briga kako mi orjemo njivo!

Drugače pa bo kar držala tale trditev od Thomas22. Samo da maš zraven še kamerco, pa kar v živo na net.
Boljše zavore ---> večja varnost!?
Pol se ti pa bedak u rit zaleti!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 04. Julij 2014, 10:36

Na offroad zvezi so se ogromno matrali, da bi kake poligone ali kaj podobnega uveljavili. Pa ni nič od tega. Kazni so dobivali že za 100m vožnje preko gozda na uradni tekmi za državno prvenstvo.

Uglavnem tisti, ki se vozi naokoli po terenu, naj pazi, da ga kdo ne vidi, da ne bo potem presenečen nad kako hudo kaznijo ali celo zaplembo avtomobila. Sicer v take ekstremen offroade s subaruji ravno ne gremo, ampak nikoli pa ne veš.

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Boxer » 04. Julij 2014, 12:50

Ne ampak bolj ko razmišljam bolj ugotavljam kakšna čudna, lepa, in predvsem turbo butasta država smo.
Na drugem koncu sveta kupiš par kilometrov obale in te zvečer pol visokih uradnikov in predstavnikov vlade pelje na večerjo,da jo vikaš pa še napiješ se z njimi na koncu, pri nas pa kupiš gozd se jebeš z birokrati potem ga moreš vzdrževat in na koncu ti rečejo ,da se ne smeš peljat po njem.

Mislim a mi lahko nekdo pove kako postaneš rom, moraš na občino po kakšen obrazec ali kaj takega? Tole ni normalno več tlele pri nas. Javno dobro my ass! Če je posest moja nimaš kaj tam nabirat gozdne sadeže brez,da me uprašaš :x

Eno resno uprašanje ki bo zvenelo neresno: Hipotetično recimo, grem na cross motor in se podim po svoji gmajni. Policist me opazi iz ceste gre za mano v gozd in me tam ustavi. Takoj ko dam čelado dol začnem z njim govorit v ruščini in se delam idiota...kaj sledi?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 04. Julij 2014, 12:57

Boxer napisal/-a:Eno resno uprašanje ki bo zvenelo neresno: Hipotetično recimo, grem na cross motor in se podim po svoji gmajni. Policist me opazi iz ceste gre za mano v gozd in me tam ustavi. Takoj ko dam čelado dol začnem z njim govorit v ruščini in se delam idiota...kaj sledi?
Vsaj visoka kazen in zaseg motorja. Verjetno pa še kako ugotavljanje identitete na policijski postaji, žaljenje uradne osebe in še kaj.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost