Delovanje subaru AWD pogona

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma
Prispevki: 597

Delovanje subaru AWD pogona

Odgovor Avtor: Boxer » 19. Januar 2014, 20:09

Lep pozdrav,

Očitno mi kot "amaterju" ni jasno par stvari okoli 4x4 pogona/ov. Predvsem subarujevega ki naj bi bil stalni.
Sebe ne smatram kot novinca v svetu avtomobilov ampak tole kar bom uprašal pa težko razumem.

Zadnjič sva se z forumašom @bigzig zapeljala po cca. 25cm snegu in avto je šel kot raketa. Potem se pa ustavim, hočem speljat in ugotovim,da vrti samo sprednje kolo v prazno, zadaj pa nič?! :shock: Avto sem potem komaj spravil ven iz snega....

Sicer mi je potem @bigzig nekaj razlagal ampak se nisva čist zastopila pa sem mu rekel,da tole bom definitivno naštudiral :D

Torej vem kako delujejo Haldex in podobni sistemi.Ko sprednje zdrsijo začnejo z prenosom moči nazaj itd... Subarujev AWD in QUATTRO pa naj bi bila stalna je tako?!

Zdaj pa me zanima če legacy po ravni in suhi cesti "grabi in vleče" z vsemi 4-imi kolesi, kako v snegu ko je volan naravnost vrti samo enega? Ali pa dva hitro pa drugedva bolj počasi itd...sem kar veliko sprobaval in videl vse možno.
Kako je to možno? Dejansko i dont get it :oops: :?: Predvsem zato ne razumem ker je avto star in nima nobene elektronike ki bi recimo zaznavale zdrs enega kolesa pa potem pretvorile moč na ostale tri...

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4127
Kraj: Krško

Re: Delovanje subaru AWD pogona

Odgovor Avtor: strumf666 » 19. Januar 2014, 20:31

Nisem expert, tak da bom bolj poenostavljeno (verjetno tudi kaj narobe) napisal.
Subarujevih AWD-jev je v bistvu več in se tudi razlikujejo po zmožnostih - niso vsi subaruji sposobni kopat na mestu z vsemi štirimi kolesi.
Ne-turbo subaruji imajo v splošnem samo sredinski v sredinskem diffu visko, ki skrbi, da se moč prenaša na sprednjo in zadnjo os, na sprednji in zadnji os-i so pa navadni diffi, kar v teoriji pomeni, da če hkrati zakoplješ z enim kolesom spredaj in enim zadaj si gotof :)
Turbo subaruji imajo visko tudi v zadnjem diffu, tako da so v teoriji sposobni zakopat s 3 kolesi, enim sprednjim in obema zadnjima predno se vdajo.

Potem so pa izjeme, outbacki (mislim da vsi) imajo prav tako visko na zadnji osi, foresterji mislim da so jih dobili pa malo kasneje. Pri novejših letnikih mislim da se je zadnji visko začel nadomeščat s torzen diffom.

Precejšna razlika je tudi med ročnim in avtomatskim menjalnikom, STI so pa tko zgodba zase.

P.S. Precej o AWD-ju je na forumu že napisanega, tako, da lahko predlagam, da poiščeš obstoječe teme.

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1476

Odgovor Avtor: mesecnik » 19. Januar 2014, 20:55

Foresterji so dobili visko zadaj z novim modelom 2002, razen turbakov, ki so ga imeli skupaj z zimskim paketom že v prvi generaciji. Torsen zadaj ima samo STi, WRX ima od 2008 dalje celo odprt zadnji diff.

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Boxer » 19. Januar 2014, 20:57

Ok , kateri subaru pa ima potem sistem pogona kjer lahko "zakopljejo" vsa 4 kolesa? Če obstaja sploh? :?

mesecnik
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: mesecnik » 19. Januar 2014, 21:03

Ammmmm, vsi? :twisted: Če zahodiš gas v dilo in hipno spustiš sklopko, se bo vse vrtelo. Premaknil se sicer ne boš, ampak kopalo pa bo. :lol:

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Boxer » 19. Januar 2014, 21:08

mesecnik napisal/-a:Ammmmm, vsi? :twisted: Če zahodiš gas v dilo in hipno spustiš sklopko, se bo vse vrtelo. Premaknil se sicer ne boš, ampak kopalo pa bo. :lol:
Ja in jaz bom dal za avto 5-10-15k eur ,da bom potem mogel v snegu zakopan se j*bat z sklopko itd :lol:
Če bi zadnjič ko sem se zakopal v sneg vrtela vsa 4 kolesa bi kar skočil ven tko pa sem butasto gledal kaj ne štima,da samo enega koplje ostali so pa na dopustu :D

ps.: Rad bi ,da če se ukopljem,da lahko počasi z vsemi 4-imi kolesi začnem lest ven, ne pa da samo eno kolo bogo vrti in potem ker je itak avto pretežak ga itak ne more potegnit ven in samo rofka v prazno...

Uporabniški avatar
BIGzig
Član Subaru kluba
Prispevki: 423
Kraj: Mojstrana

Odgovor Avtor: BIGzig » 19. Januar 2014, 21:14

Jez se če imaš namen kupit turbo Subaruja ne bi preveč sekiral glede vkopavanja v sneg, ker potem kar naenkrat postane že samo vlažna cesta zabavna, sneg postane brezvezen..
Vsaj pri meni je bilo tako, z legacyjem sem čakal sneg kot nor, s Forijem pa se ta evforija počasi izgublja.. V normalnih razmerah (speljevanje iz parkirišča, vožnja po cesti..) pa je vsak Subarujev pogon vrh glave.. ;)

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4127
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 19. Januar 2014, 21:19

STI bugeye pa zgodnejši letniki blobeye, ker imajo visko tudi v prednjem diffu. Verjetno je pa jasno, da to ni glih avto za v polmetrski sneg.
Da se boš počasi zvlekel iz snega in kopal na 4 kolesa rabiš terenca z mehanskimi zaporami diffov, subaru marsikaj zmore ampak ker ni bil s tem namenom narejen se moraš zavedat omejitev.
Visok sneg je že en tak primer, ko se subaru enkrat ustavi, ker se poden avtomobila nasloni na sneg je cajt za telovadbo ;-)
Zadnjič spremenil strumf666, dne 19. Januar 2014, 21:25, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Boxer » 19. Januar 2014, 21:21

BIGzig napisal/-a:Jez se če imaš namen kupit turbo Subaruja ne bi preveč sekiral glede vkopavanja v sneg, ker potem kar naenkrat postane že samo vlažna cesta zabavna, sneg postane brezvezen..
Vsaj pri meni je bilo tako, z legacyjem sem čakal sneg kot nor, s Forijem pa se ta evforija počasi izgublja.. V normalnih razmerah (speljevanje iz parkirišča, vožnja po cesti..) pa je vsak Subarujev pogon vrh glave.. ;)
Imaš prav ;-) Sem imel nekakšne ideje kaj bi kupil letos,da bo uporabno,po možnosti malo pilo,zanesljivo, zdej si me pa z tvojim turbakom čist zj*bal :lol: Kr impreze gledam kar je čist obratno kar sem imel v planu :D

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4466
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 19. Januar 2014, 21:23

Moje razumevanje osnovnega Subarujevega AWD pogona je tako:

Sredinski diferencial ima visko zaporo, ki ob različni hitrosti vrtenja prednje in zadnje osovine začne zapirati, nekaj časa pa je diferencial v bistvu povsem odprt.

Možno je, da imaš pokvarjen 'visko' in da ta ne zapira, torej je sredinski diferencial vedno odprt. Kako to deluje, lahko demonstriram na RC modelu. :)

http://www.youtube.com/watch?v=oOtRAwx4CrE

mesecnik
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: mesecnik » 19. Januar 2014, 21:33

strumf666 napisal/-a:STI bugeye pa zgodnejši letniki blobeye, ker imajo visko tudi v prednjem diffu. Verjetno je pa jasno, da to ni glih avto za v polmetrski sneg.
Da se boš počasi zvlekel iz snega in kopal na 4 kolesa rabiš terenca z mehanskimi zaporami diffov, subaru marsikaj zmore ampak ker ni bil s tem namenom narejen se moraš zavedat omejitev.
Visok sneg je že en tak primer, ko se subaru enkrat ustavi, ker se poden avtomobila nasloni na sneg je cajt za telovadbo ;-)

STi od 2004 dalje imajo vsi tudi spredaj mehansko zaporo, najprej SureTrack, kasneje helical oz torsen. Tako da bi tudi STi kasnejših letnikov lepo vrtele vsa kolesa.

mesecnik
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: mesecnik » 19. Januar 2014, 21:37

Boxer napisal/-a:
mesecnik napisal/-a:Ammmmm, vsi? :twisted: Če zahodiš gas v dilo in hipno spustiš sklopko, se bo vse vrtelo. Premaknil se sicer ne boš, ampak kopalo pa bo. :lol:
Ja in jaz bom dal za avto 5-10-15k eur ,da bom potem mogel v snegu zakopan se j*bat z sklopko itd :lol:
Če bi zadnjič ko sem se zakopal v sneg vrtela vsa 4 kolesa bi kar skočil ven tko pa sem butasto gledal kaj ne štima,da samo enega koplje ostali so pa na dopustu :D

ps.: Rad bi ,da če se ukopljem,da lahko počasi z vsemi 4-imi kolesi začnem lest ven, ne pa da samo eno kolo bogo vrti in potem ker je itak avto pretežak ga itak ne more potegnit ven in samo rofka v prazno...
O tehnikah terenske vožnje ti bo največ lahko povedal nebivedu, lahko ti pa namignem samo eno: ko se boš tako vklopal, da ti bo avto nasedel na trebuh, ti noben pogon ne bo pomagal s kopanjem ven pri počasnem vrtenju. Takrat se boš moral pognati na vse štiri, zagrabiti lopato in izpod trebuha izkopati sneg ven. ;-) Ko bojo kolesa spet dobila oprijem, se boš pa lahko pogovarjal o počasnem izkopavanju.

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Boxer » 19. Januar 2014, 21:39

danci1973 napisal/-a:Moje razumevanje osnovnega Subarujevega AWD pogona je tako:

Sredinski diferencial ima visko zaporo, ki ob različni hitrosti vrtenja prednje in zadnje osovine začne zapirati, nekaj časa pa je diferencial v bistvu povsem odprt.

Možno je, da imaš pokvarjen 'visko' in da ta ne zapira, torej je sredinski diferencial vedno odprt. Kako to deluje, lahko demonstriram na RC modelu. :)
Pomoje,da "pokvarjen visko" nimam ker v blatu je vrtel vsa 4 kolesa. Na snegu se je obnašal spet drugače, in na mokrem spet drugače. Zato ne razumem ker načeloma je na mojem legiju še vse mehansko :?:

@mesecnik, To mi je kristalno jasno kar se tiče ko nasedeš z trebuhom na podlago ;-) Jaz pa nisem nikoli nasedel pa so se različno vrtela.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4466
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 19. Januar 2014, 21:46

Boxer napisal/-a: Pomoje,da "pokvarjen visko" nimam ker v blatu je vrtel vsa 4 kolesa. Na snegu se je obnašal spet drugače, in na mokrem spet drugače. Zato ne razumem ker načeloma je na mojem legiju še vse mehansko :?:
Če prav razumem, si obtičal v blatu, šel ven in gledal, kako se ti vrtijo vsa 4 kolesa? :-a

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Boxer » 19. Januar 2014, 21:49

danci1973 napisal/-a:
Boxer napisal/-a: Pomoje,da "pokvarjen visko" nimam ker v blatu je vrtel vsa 4 kolesa. Na snegu se je obnašal spet drugače, in na mokrem spet drugače. Zato ne razumem ker načeloma je na mojem legiju še vse mehansko :?:
Če prav razumem, si obtičal v blatu, šel ven in gledal, kako se ti vrtijo vsa 4 kolesa? :-a
Kolega ki sta bila zraven sta mi to povedala, ker te ravno firbec matra ;)

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost