Akumulator v Subarujih
Akumulator v Subarujih
Glih debata o akujih.
Danes imel priliko debatirat z Subaru serviserjem na temo akujev v Subaruju. Pa je omenil da so v novejsih XV originalno dani 48 Ah in da so kratkomalo presvoh sploh pri hybrid 2.0 verzijji motorja. Sicer Subaru zanika fail.Komu pa aku crkne v garancijskem roku pa enostavno dobi mocnejsega. Tasvohni 48Ah aku hitro pobira ce avto stoji.Baje tam po 3 tednih ze zna bit kriza. Je omenil da naj bi bili vcasih 60Ah standard. Debata se nanesla na nezdravo uporabo aku boosterja zaradi prevec elektronike v avtomobilu. Rezime avto mora laufat...Kaksne moci imate vi pri razlicnih znamkah in kubaturi motorja?
Danes imel priliko debatirat z Subaru serviserjem na temo akujev v Subaruju. Pa je omenil da so v novejsih XV originalno dani 48 Ah in da so kratkomalo presvoh sploh pri hybrid 2.0 verzijji motorja. Sicer Subaru zanika fail.Komu pa aku crkne v garancijskem roku pa enostavno dobi mocnejsega. Tasvohni 48Ah aku hitro pobira ce avto stoji.Baje tam po 3 tednih ze zna bit kriza. Je omenil da naj bi bili vcasih 60Ah standard. Debata se nanesla na nezdravo uporabo aku boosterja zaradi prevec elektronike v avtomobilu. Rezime avto mora laufat...Kaksne moci imate vi pri razlicnih znamkah in kubaturi motorja?
Re: Akumulator v Subarujih
xv 1.6 akumulator Exide AGM 74Ah
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
2007 Legacy 3.0 - Fulmen Formula FA640 - 64Ah, 640 CCA. Sicer pa je prvovgradnja 48Ah (ročni menjalnik) oz. 52Ah (avtomatik).
Kar se pa tiče 'prešvohnega' akumulatorja za XV - če 48Ah akumulator zdrži tri tedne (504 dni), to pomeni, da se akumulator prazni s cca. 40mA - kar se mi za moderen avto ne zdi pretirano.
60Ah ima 25% več kapacitete, torej bi zdržal 25% dlje, to je kakšnih 5 dodatnih dni.
Kar se pa tiče 'prešvohnega' akumulatorja za XV - če 48Ah akumulator zdrži tri tedne (504 dni), to pomeni, da se akumulator prazni s cca. 40mA - kar se mi za moderen avto ne zdi pretirano.
60Ah ima 25% več kapacitete, torej bi zdržal 25% dlje, to je kakšnih 5 dodatnih dni.
Tri tedne mirovanja pa ni ravno običajno praksa? Ne rečem, da se v določenih primerih to ne zgodi ali dogaja, sam s tem si proizvajalci avtomobilov najverjetneje ne ukvarjajo kaj dosti. Lahko pa si pomagaš z odklapljanjem akumulatorja ali polnilcem (s funkcijo vzdrževanja), da se izogneš uporabi "boosterja", pa verjetno je še kakšna opcija. Sicer kvaliteten "booster" bi tako moral držat napetost v specifikacijah, tako, da ne bi smel poškodovati elektronike.
Moj "booster" ki ni prav žlahtne znamke (iz Hoferja) preklaplja med polnjenjem dveh stopenj in vzdrževanjem napolnjenosti. Edina slabost je, da včasih ne prepozna akumulatorja. Če je zelo mrzlo recimo. Za avto ga ne uporabljam. Rabim ga za traktorsko kosilnico, ki večino leta stoji. Tu mi akumulator drži že kakih 10 let na ta način. Elektronike sicer ni nobene, aku je pa še vedno živahen. Vsako leto nekje novembra priklopim booster, ob prvi košnji pa dam dol. Pozimi grem en parkrat pogledat (ne postavi se sam nazaj če slučajno mrkne omrežje).
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
med korono je bil avto tudi po cel mesec parkiran in ni bilo problemov z vžigom. da v treh tednih ugasnjen avto "popije" ves akumulator, je nekaj narobe z avtom.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
2min ti vzame, da pomeriš kolk toka gre skoz pri ugasnjenem avtu. En mesec ali pa 2 ne bi smel bit problem.
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Avto takoj po zaklepanju/ugašanju še lahko nekaj časa malce pije iz akumulatorja, ker se sistemi v avtu prav zares še ne ugasnejo, da v primeru povratka v avto avto hitreje "zalaufa" (radio pa te fore)....
Naprimer Fotrova Suzuki vitara je zdaj stala po par mescev skupaj, pa je vžigala brez težave....S tem da jo vsake 2 mesca recimo prižgem za pol ure (ali uro, če pozabim na njo)
Naprimer Fotrova Suzuki vitara je zdaj stala po par mescev skupaj, pa je vžigala brez težave....S tem da jo vsake 2 mesca recimo prižgem za pol ure (ali uro, če pozabim na njo)
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Glavna poanta je v 2.0 hybrid verziji z CVT menjalnkom. Tolko vec elektronike na svohnejem aku. Seveda zima je glavni faktor. Mi je dala zadeva mislit ker semi imel lastni primer Januarja. Avto bil sicer v pokritem polodprtem prostoru pa je komaj obrnil po 3 tednih. T je bila pa plus 5 max. Vem da je tudi tisti EV rabil ene 2 dni konkretne kilometrine da se je pozlozil oz delal kot sem ga navajen. Polnilca ni bill mozno priklopit v tisti garazi. Po debati z mojstrom sem mu omenil o smiselnosti priklopa boosterja ne glede na stanje akuja in vkurblat avto. Se je popraskal in postal brez konkretnega odgovora sprva. Potem opazka booster in elektronika. Nakonc rekel naj enostavno delno izklopim aku. Negativno klemo stran. OK zima mimo...
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Saj Hybrid del ima še extra 88Ah (8,8kWh / 100V) baterijo. Druge, 12V elektronike pa najbrž nima nič več kot 'navadni' 2.0.
2. akuja pod prvo havbo in v gepeku za EV. Samo na enega spredaj je dovoljeno priklapljat kable.
A ve kdo, če hibridna izvedba eboxer., dela ( normalna uporaba, vožnja) recimo s pokvarjeno oz. Iztrošeno hibridno baterijo, glede na to, da ima elektromotor v delu CVT menjalnika?
Bolj laicno. Po moje tista baterija ni vezana e motor pri menjalniku ampak je vezana na tisti 2. aku pod haubi na katerem pise start stop in se ne sme dopolnjevat. Bolj logicno se mi zdi po shemi, ekrana ko opazujes kdaj kaj dela. Tapravi odgovor bi znal samo pooblasceni serviser. Zadeva je itak obesena zaradi manse skupne porabe in eko standarda.
Tista e baterija ima itak omejitve za delovanje. Tako da sem kar ziher v prvo napisano.misu napisal/-a: ↑26. Marec 2023, 19:39Bolj laicno. Po moje tista baterija ni vezana e motor pri menjalniku ampak je vezana na tisti 2. aku pod haubi na katerem pise start stop in se ne sme dopolnjevat. Bolj logicno se mi zdi po shemi, ekrana ko opazujes kdaj kaj dela. Tapravi odgovor bi znal samo pooblasceni serviser. Zadeva je itak obesena zaradi manse skupne porabe in eko standarda.
Da si sposodim temo...se komu sanja zakaj je začel razpadati nosilec akumulatorja, vse ostalo je ok?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost