Izkušnje s pnevmatikami
Re: Izkušnje s pnevmatikami
Dejstvo je, da se jaz nisem nikoli vozil z novimi AT gumami po snegu, vedno so ble že obrabljene, a sicer še z ogromno profila (napram navadnim zimskim gumam). Itak majo AT gume ekstra velik profila, in ko ga pol porabiš je guma še vedno povsem legalna a verjetno daleč od tega da bi še lahko prijela v slabih pogojih.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Ok, sem se malo ohaldil kar se AT gum tiče. Sem razumel, da v bistvu vsi podobno govorite. Se da, ni pa zimska.
Vseeno imam večino poti po cesti, tudi hribi in podobno in ne bi rad cvikal ali bom prišel v dolino ali ne. Verjamem, da v hrib še priplezaš, problem najbrž nastane v dolino
.
Katere zimske priporočate? Sava Eskimo HP 2 SUV? Kakšne izkušnje z njo?
Vseeno imam večino poti po cesti, tudi hribi in podobno in ne bi rad cvikal ali bom prišel v dolino ali ne. Verjamem, da v hrib še priplezaš, problem najbrž nastane v dolino
Katere zimske priporočate? Sava Eskimo HP 2 SUV? Kakšne izkušnje z njo?
Ne vem sicer točno za te gume ampak so na splošno Sava gume super v snegu, ampak obupne na mokrem, sploh ko so stare kakšne 2 leti. Za naše podnebje je pač bolj pomembno, da je zimska guma dobra v mokrem, ker imamo sneg za krajši čas, v nasprotju s severnimi državami, kjer vozijo pol leta po zbitih sneženih cestah.
Te omenjene gume so bile tudi na letošnjem testu zimskih gum: https://www.amzs.si/uploads/Motorevija/ ... avilna.jpg
Te omenjene gume so bile tudi na letošnjem testu zimskih gum: https://www.amzs.si/uploads/Motorevija/ ... avilna.jpg
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.
Love. It's What Makes a Subaru a Subaru
Love. It's What Makes a Subaru a Subaru
V glavnem bi jaz rekel, ne ga srat v zimi s kakimi celoletnimi (jokice so tu malo izjema, ker so vseeno veliko boljše kot povprečna all season guma) če nisi ravno doma z obale in nikol ne rineš v sneg. Sedaj imam na avtu, ki je bil prej doma na goriškem (in lahko odločitev za celoletne mal razumem) celoletne gume, so bile pač ob nakupu gor, praktično nove. A že ko temperatura okolice pade pod 10°C, na mokri cesti bol slabo držijo. V snegu najbrž sploh ne, tega nit ne mislim preizkušat. Za zimo sem si sedaj vzel nordijske pnevmatike, čeprav ne vem kako snežena bo zima. Za čez leto pa najraje g015, ker so zelo tihe na asfaltu, pa vseeno dovolj močne za občasno vožnjo po skalovju. Mam teh par zimskih mescov dovolj hrumenja na zimakih.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Če gledaš lanske teste je naprimer Continental na prvem mestu, top guma
zdej je pa "zgolj" pripročljiva
Meni osebno je Conti super guma in v suhem in v mokrem in v snegu.
Sava (sicer v moji izkušnji zgolj eskimo S3) je super v snegu in v suhem, v mokrem pa samo prvo leto pol pa je res bolj tko tko. Sem že mel Savo ki je mela cca pol profila pa je bila tako zanič v dežju da sem moral dat avto preobut, ker me je bilo strah se vozit. Vsak ovinek je bil kritičen, zaviranje je bila bolj pobožna želja kot manever. Ene 2x me je zasuknilo na mokrem pa se sploh še nisem hitro peljal...bejž stran pač....
Isto se mi je zgodilo z NEXEN gumami ki smo jih imeli na imprezi 1.6 96'. Katastrofa od gum. V rahlo mokri cesti je bil filing kot da se po spolzkem snegu voziš. Pa magari sredi poletja! In pač tega več ne kupujem.
Navdušen sem bil nad Kumho, Dunlop - osebno mi je vizualno grda guma, ker ima "poliran rob", ampak sem pa to mel na FWD puntu GP in z njo prišel marikam, kar se snega tiče je res OK...ter Continetal katere sem mel že par kompletov TS860 in prej komplet ali dva TS850. TS860 imam trenutno na WRX-i, zadovoljen.
Goodyear se mi ni nikoli zdel nekaj posebej super. Je bil pa dosti povprečno uravnotežen. Pa pozim nekako razen, ko je bila res nova nova nisi prišel tudi v najmanjše klance (govorim za passata TDI)
Nevem zdej a res rabiš SUV gumo ali ne ker niti ne vem kaj voziš....nekaj "bolj športnega in manjšega" mi ne gre skupaj z SUV oznako
.
Meni osebno je Conti super guma in v suhem in v mokrem in v snegu.
Sava (sicer v moji izkušnji zgolj eskimo S3) je super v snegu in v suhem, v mokrem pa samo prvo leto pol pa je res bolj tko tko. Sem že mel Savo ki je mela cca pol profila pa je bila tako zanič v dežju da sem moral dat avto preobut, ker me je bilo strah se vozit. Vsak ovinek je bil kritičen, zaviranje je bila bolj pobožna želja kot manever. Ene 2x me je zasuknilo na mokrem pa se sploh še nisem hitro peljal...bejž stran pač....
Isto se mi je zgodilo z NEXEN gumami ki smo jih imeli na imprezi 1.6 96'. Katastrofa od gum. V rahlo mokri cesti je bil filing kot da se po spolzkem snegu voziš. Pa magari sredi poletja! In pač tega več ne kupujem.
Navdušen sem bil nad Kumho, Dunlop - osebno mi je vizualno grda guma, ker ima "poliran rob", ampak sem pa to mel na FWD puntu GP in z njo prišel marikam, kar se snega tiče je res OK...ter Continetal katere sem mel že par kompletov TS860 in prej komplet ali dva TS850. TS860 imam trenutno na WRX-i, zadovoljen.
Goodyear se mi ni nikoli zdel nekaj posebej super. Je bil pa dosti povprečno uravnotežen. Pa pozim nekako razen, ko je bila res nova nova nisi prišel tudi v najmanjše klance (govorim za passata TDI)
Nevem zdej a res rabiš SUV gumo ali ne ker niti ne vem kaj voziš....nekaj "bolj športnega in manjšega" mi ne gre skupaj z SUV oznako
Saj so na amzs-ju letos imeli test celoletnih gum in je bila splošna ocena celoletnih - najboljša celoletna je dobra kot najslabša zimska.
https://www.amzs.si/motorevija/pnevmati ... 35-55-r-17
https://www.amzs.si/motorevija/pnevmati ... 35-55-r-17
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.
Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. 
Continental 860 in Goodyear ultragrip 9+ imata na testu še "star" model, sicer v trgovinah še aktualno prodajana guma. Pri Goodyearu imajo novo izvedbo ultragip performance/performance +, pri continentalu je pa 860 tudi že v letih.
Sami gumi nista izgubila dobrih lastnosti, samo drugi so ju dohiteli, pa tudi na drugem avtomobilu so testirali.
Pa sej so že lanko leto testirali Goodyear ultragrip 9, ker jim dobavitelj ni uspel dostavit novega performance modela. In to je bilo tudi zapisano v samem testu.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.
Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. 
AT guma od yokohame ima 2 oznaki za globino profila. Prva, višja, je oznaka do katere se še lahko voziš pozimi. To je recimo za prvo leto in pogojno še drugo zimo. Druga oznaka je pa do kdaj se še lahko voziš poleti. To pa je komot 4 leta, ker zdržijo toliko.BackW00d napisal/-a: ↑22. Oktober 2020, 09:35Dejstvo je, da se jaz nisem nikoli vozil z novimi AT gumami po snegu, vedno so ble že obrabljene, a sicer še z ogromno profila (napram navadnim zimskim gumam). Itak majo AT gume ekstra velik profila, in ko ga pol porabiš je guma še vedno povsem legalna a verjetno daleč od tega da bi še lahko prijela v slabih pogojih.
Jaz v povprečju delam z enim kompletom AT gum okoli 72.000 kilometrov. Vozim jih pa že vsaj 15 let, če ne več.
Guma se prvo leto obnaša odlično na vseh terenih, drugo leto je pozimi slabša, drugje je še vedno dobra, tretje in četrto leto pa ni več za pozimi, bo pa poleti še vedno dobra za po makadamih in skalah.
V štirih letih pa večina te gume znuca do konca.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Jaz tele teste relativno z rezervo jemljem. Sem imel kar nekaj kompletov prejšnje Save S3+ in vem da je bila zelo sposobna v snegu. Imel sem tudi takratno GY Ultragrip 7+ če se ne motim. Po teh testih je bila UG 7+ veliko boljša v snegu, v realnosti je bilo ravno obratno. Bila je dosti boljša v dežju, v snegu nikakor.
Zdaj če že kupujem zimsko gumo mi je nekako sneg najpomembnejši. Po suhem je "vsaka" dobra, oz. še najboljša je že obrabljena guma pri koncu profila. V dežju vseeno ne sme bit ravno kitajc kateri je že nov za nikamor. Rad bi videl da zdrži tudi malo več kot samo 2 sezoni. Vem, da je Nokian res odlična, ampak po testih vedno s skoraj pol manj prevoženimi kilometri. Potem pa že ne ostane veliko vmes verjetno.
Te nove Save HP2 še nisem imel in glede na profil mi je na žalost proti starejši S3+ izgleda kot kompromis med porabo ter oprijemom na snegu. Pri S3
že na pogled vidiš da je zelo robata, kar je odlično za sneg. Kar se dežnih performans tiče sem pač vedel kje je limit in temu primerno voziš. Še vedno ni bila ravno kitajc kateri je dejansko drsel kot po ledu že pri novi.
Za G015 nisem čist šur da bom imel toliko offroada da bi opravičil ostale pomanjkljivosti. Nekako sem imel v mislih, glede na ostala pričanja po netu, da je dlje časa dobra za v sneg, ne ravno samo 1. in pogojno 2. sezono. Tudi da prehitro "otrdi" za mokro cesto mi ni po godu. Navajen sem bil letne Michelinke, ki mi je po 5+ letih bila v dežju še zmeraj čudežna.
Vse skupaj se nekajkrat na leto zapeljem na Gorjance. Verjetno 1x kakšno Kočevje ter 1x Menina. Plan je pogledat še kaj se kaj da zapeljati po Snežniku. Vse to sem nekako že odpelal z normalnimi gumami in če malo pritisk spustiš se da lepo priti. Kaj več od tega pa tudi že ne morem od avta pričakovat.
PS: Doma ostaja Forester, zato iščem nekaj z SUV ali vsaj XL oznako; prejšnje je pobralo po obeh robovih. Mogoče je imel lastnik premalo napumpane
Zdaj če že kupujem zimsko gumo mi je nekako sneg najpomembnejši. Po suhem je "vsaka" dobra, oz. še najboljša je že obrabljena guma pri koncu profila. V dežju vseeno ne sme bit ravno kitajc kateri je že nov za nikamor. Rad bi videl da zdrži tudi malo več kot samo 2 sezoni. Vem, da je Nokian res odlična, ampak po testih vedno s skoraj pol manj prevoženimi kilometri. Potem pa že ne ostane veliko vmes verjetno.
Te nove Save HP2 še nisem imel in glede na profil mi je na žalost proti starejši S3+ izgleda kot kompromis med porabo ter oprijemom na snegu. Pri S3
že na pogled vidiš da je zelo robata, kar je odlično za sneg. Kar se dežnih performans tiče sem pač vedel kje je limit in temu primerno voziš. Še vedno ni bila ravno kitajc kateri je dejansko drsel kot po ledu že pri novi.
Za G015 nisem čist šur da bom imel toliko offroada da bi opravičil ostale pomanjkljivosti. Nekako sem imel v mislih, glede na ostala pričanja po netu, da je dlje časa dobra za v sneg, ne ravno samo 1. in pogojno 2. sezono. Tudi da prehitro "otrdi" za mokro cesto mi ni po godu. Navajen sem bil letne Michelinke, ki mi je po 5+ letih bila v dežju še zmeraj čudežna.
Vse skupaj se nekajkrat na leto zapeljem na Gorjance. Verjetno 1x kakšno Kočevje ter 1x Menina. Plan je pogledat še kaj se kaj da zapeljati po Snežniku. Vse to sem nekako že odpelal z normalnimi gumami in če malo pritisk spustiš se da lepo priti. Kaj več od tega pa tudi že ne morem od avta pričakovat.
PS: Doma ostaja Forester, zato iščem nekaj z SUV ali vsaj XL oznako; prejšnje je pobralo po obeh robovih. Mogoče je imel lastnik premalo napumpane
Men so Yokohama G015 poginle v cca 30-40.000 km (menjal tik pred Ukrajino junij 2017, letos, julij 2020 pa niso ble več za čez tehnični ker so mele še cca 1mm profila, je še Karli komi naredil). Te gume majo dober oprijem, ampak niso za dolg. Jaz sicer vsakodnevno vozim velik ovinkov pa še makadam.nebivedu napisal/-a: ↑22. Oktober 2020, 20:31AT guma od yokohame ima 2 oznaki za globino profila. Prva, višja, je oznaka do katere se še lahko voziš pozimi. To je recimo za prvo leto in pogojno še drugo zimo. Druga oznaka je pa do kdaj se še lahko voziš poleti. To pa je komot 4 leta, ker zdržijo toliko.BackW00d napisal/-a: ↑22. Oktober 2020, 09:35Dejstvo je, da se jaz nisem nikoli vozil z novimi AT gumami po snegu, vedno so ble že obrabljene, a sicer še z ogromno profila (napram navadnim zimskim gumam). Itak majo AT gume ekstra velik profila, in ko ga pol porabiš je guma še vedno povsem legalna a verjetno daleč od tega da bi še lahko prijela v slabih pogojih.
Jaz v povprečju delam z enim kompletom AT gum okoli 72.000 kilometrov. Vozim jih pa že vsaj 15 let, če ne več.
Guma se prvo leto obnaša odlično na vseh terenih, drugo leto je pozimi slabša, drugje je še vedno dobra, tretje in četrto leto pa ni več za pozimi, bo pa poleti še vedno dobra za po makadamih in skalah.
V štirih letih pa večina te gume znuca do konca.
G015 po 20.000 km narejenih. profila še veliko.
http://shrani.si/f/41/BG/2ilFEGIB/img20 ... 80smal.jpg http://shrani.si/f/1M/hc/tURxvR/img2020 ... 00smal.jpg
http://shrani.si/f/41/BG/2ilFEGIB/img20 ... 80smal.jpg http://shrani.si/f/1M/hc/tURxvR/img2020 ... 00smal.jpg
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Mogoče mi jih je mojih letnih cca 2.000 km makadama toliko pojedlo ...
ko zmanjka profila 50%, je šel naslednji kos profila do meje uporabnosti velik prej (oz., v manj km) skoz. Gum nisem nit enkrat "rotiral", pa so ble vse 4 enakomerno obrabljene.
Jaz jih vsake 10000 rotiram
Jaz moram na subaruju samo zaradi pobranih robov od hitre vožnje gume rotirat, ampak dejansko rotirat na platiščih pri vulkanizerju. Problem rata če so gume hibridne in majo outside in ne rotation
Drugače pa obraba tekalne površine pri vseh subarujih vedno je bila enakomerna na vseh kolesih.
Očitno AWD to dela.
Pri FWD Mondeu naprimer so zadnje gume po 30.000km takorekoč nedotaknjene sprednje pa že proti koncu uporabne vrednosti.
Drugače pa obraba tekalne površine pri vseh subarujih vedno je bila enakomerna na vseh kolesih.
Očitno AWD to dela.
Pri FWD Mondeu naprimer so zadnje gume po 30.000km takorekoč nedotaknjene sprednje pa že proti koncu uporabne vrednosti.
Dva zanimiva testa glede letnih, celoletnih, zimskih in "nordijskih" gum. Manjkajo žal še off road celoletne.
https://www.tyrereviews.co.uk/Article/S ... -Tyres.htm
https://www.tyrereviews.co.uk/Article/S ... 0c-15c.htm
https://www.tyrereviews.co.uk/Article/S ... -Tyres.htm
https://www.tyrereviews.co.uk/Article/S ... 0c-15c.htm
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost