Zabloda (no, skoraj)

Zanimivo in koristno znanje

Katerega Subaru XV priporočate?

2.0i z višjo opremo Style (k osnovni opremi free še: ksenon, kamera, tempomat, bluetooth, start-stop in malenkosti)
17
81%
2.0D z osnovno opremo free (2 l manjša poraba, višja končna hitrost in pospešek ter jurja manjša cena od zgornjega)
4
19%

Skupaj glasov: 21

Uporabniški avatar
mare
Novinec
Prispevki: 16
Kraj: Idrija

Re: Zabloda (no, skoraj)

Odgovor Avtor: mare » 07. Februar 2016, 12:13

Če imaš kratke vožnje bi verjetno bilo bolje imeti bencinarja, ker za PDF filter in regeneracije pri dislih ni najbolje.

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma
Prispevki: 260
Kraj: mb

Odgovor Avtor: pilgrim » 07. Februar 2016, 18:00

Je vsakodnevnih 12 km v eno smer in popoldan nazaj po regionalni cesti kratka vožnja?

Uporabniški avatar
renegejd
Uporabnik foruma
Prispevki: 109

Odgovor Avtor: renegejd » 07. Februar 2016, 18:29

pilgrim napisal/-a:Je vsakodnevnih 12 km v eno smer in popoldan nazaj po regionalni cesti kratka vožnja?
Tukaj sploh nimaš kaj razmišljat, bencinar 200% :thup

Uporabniški avatar
Legacy_46
Član Subaru kluba
Prispevki: 1425
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: Legacy_46 » 07. Februar 2016, 19:34

renegejd napisal/-a:
pilgrim napisal/-a:Je vsakodnevnih 12 km v eno smer in popoldan nazaj po regionalni cesti kratka vožnja?
Tukaj sploh nimaš kaj razmišljat, bencinar 200% :thup
300 :)
Tudi jaz imam 10km v eno smer za službo in večino mi itak predstavlja ta vožnja, ostalo pa je tudi več ali manj s tako kilometrino, z le par izjemami.

Kanumlc
Član Subaru kluba
Prispevki: 900
Kraj: Vojsko nad Idrijo

Odgovor Avtor: Kanumlc » 07. Februar 2016, 21:54

Definitivno za tako kratko relacijo vzemi bencinarja.

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: pilgrim » 08. Februar 2016, 18:31

mare napisal/-a:Če imaš kratke vožnje bi verjetno bilo bolje imeti bencinarja, ker za PDF filter in regeneracije pri dislih ni najbolje.
:(
Ker me po enajstih letih preveva, da bi spet vozil dizla, me pa motoroznanstvo ne zanima, sem šele zdaj naletel na pojem DPF filtra in o njem prebral to in ono. Ob tem imam eno vprašanje: po tem, ko enkrat DPF crkne, se omenja zamenjava le tega (drago) ali pa - odstranitev??? To ponujajo tudi resni servisi, itd.
Če prav razumem, pomeni to, da potem nič več ne lovi trdih delcev in dizel spet svinja okolje. Ali pa se motim, saj na problem okoljevarstva nisem naletel v prav nobenem komentarju, enega ali dva je le skrbel tehnični pregled po odstranitvi. Saj razumem, da posameznik ne bo dajal 1000 EUR ali več, če lahko reši problem s tretjino cene (tudi sam ne bi), ampak sistem bi pa moral to premisliti in onemogočiti. Zakaj pa imamo potem nekakšne protokole Euro 4, 5 6, etc. Ali res nikogar ne briga, kaj počnemo s planetom???

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4466
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 08. Februar 2016, 18:44

Ne motiš se in tudi na tehničnih se bo počasi kaj spremenilo, pa to odstranjevanje ne bo šlo kar tako skozi.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 08. Februar 2016, 20:42

Počasi se bodo tudi mesta začela zapirad za dizle. V skoraj nobeno nemško mesto več ne moreš z EURO 3 dizlom, že euro 4 imajo probleme, počasi pa bodo tudi za te zaprli mesta. Na japonskem je to recimo že dolgo časa. Pač dizel toliko bolj onesnažuje, da so to v mestih pač prepovedali. In tudi pri nas bodo, ker so itak ovce in samo slepo kimajo ter hlapčevsko sprejmejo vsak "nasvet" od gospodarjev.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2572
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 09. Februar 2016, 06:54

sem bil leta (enih 15 let) na dizlu. to v redu dela, dobro vleče in nekaj malega manj porabi, ampak neke elegance pa tu ni. na tišino otto motorja in vrtenje bokserja brez kakih vibracij sem se precej hitro navadil.
od začetka mi je bilo pa prav hecno, ker brez pogleda na merilnik vrtljajev nisem bil čisto siguren, če v prostem teku motor sploh teče ...
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5497
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 09. Februar 2016, 07:10

Določeni DPF filter odstranijo že davno predno "ckrne" ker je DPF ene sorte katalizator, ki pobira moč motorju zaradi svoje restriktivnosti.

Odstranitev DPF filtra, povečanje pritiska turbine in izboljšava določenih delov izpuha lahko kar konkretno poveča število konj, ki ga motor potisne iz sebe...

Razlike prej/potem pa je kot dan in noč, prej je bil dizel zelo zaspan, neodziven na dodajanle plina, ter nasploh žalosten. Potem pa poskočen, odziven...

Verjetno nisi videl, kako je zulero iz foruma bil presenečen, ko je odstranil le del katalizatorja iz svoje turbo WRX karavanske impreze. Turbina mu zagrabi več kot 1000 obratov prej, in avto je čisto drugače odziven.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: pilgrim » 09. Februar 2016, 07:41

BackW00d napisal/-a:Določeni DPF filter odstranijo že davno predno "ckrne" ker je DPF ene sorte katalizator, ki pobira moč motorju ...
:cr
okej, saj razumem, ampak to me spomni na mladost, ko sem na poni ekspresu ne samo odstranil dušilec, ampak odvil kar celo izpušno cev in se nato v nedeljo dopoldne vozil po dvorišču z luknjo direkt iz cilindra, nakar mi je sosed razbil gobec, tako da sem si to zapomnil za celo življenje.
Takšno izvajanje euro norm in takšno reševanje problemov z onesnaženimi izpuhi s strani proizvajalcev avtomobilov pač nikamor ne vodi.

Sicer pa, glede na anketo, vaša mnenja - hvala - ter moje kratke vsakodnevne vožnje, dizel - subaru ali kaj drugega - pač ne pride v poštev.

Uporabniški avatar
Fusion
Uporabnik foruma
Prispevki: 682

Odgovor Avtor: Fusion » 09. Februar 2016, 10:34

pri tem dpf filtru recimo men nekaj ni jasno. Pač to čiščenje, če "smeti" počistiš, še vedno ostanejo "smeti". Ne moreš jih izničit ali pa kr nanekrat naredit "zdrave". Torej morjo it ven. In po tej moji logiki je čist isti drek, če ga imaš ali pa ne.

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1476

Odgovor Avtor: mesecnik » 09. Februar 2016, 10:56

Narobe. Na filtru se naberejo trdni delci, kot so saje. Ti so zelo škodljivi za naše dihalne poti. Čiščenje DPFja pa pomeni kurjenje (oksidacijo) teh oblog, ki se izločijo kot plin, največ v obliki CO2 in so načeloma neškodljivi.

Moje mnenje: avte z odstranjenim DPF bi bilo treba najstrožje preganjati. Tako zaradi izpustov kot zaradi utaje davkov.

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 09. Februar 2016, 11:44

DPF filter se čisti tako da sežge smeti ki se naberejo na njemu. To se zgodi ko je avto dovolj segret, to pa se zgodi le na daljših vožnjah.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 09. Februar 2016, 12:33

Nope. Ne drži. To se dogaja na nekem intervali, kjer senzor zaznava svinjarijo. In če imaš samo mestne vožnje, se bo to zgodilo tudi med mestno vožnjo, saj sam segreva na določeno temperaturo in zažge svinjarijo. Tako da dostikrat zavohaš to tudi med vožnjo, lastniki samega avta pa zaznajo po pokanju in smrdenju iz izpuha.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost