Bolj kvalitetno gorivo poveča število KM

Zanimivo in koristno znanje
Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 31. Januar 2007, 21:39

Malo teorije o oktanih:

Obstaja več metod za določanje oktanskega števila goriva. V Evropi se uporablja RON (Research Octane Number).

Druga metoda je MON (Motor Octane Number), ki je za isto gorivo tipično za 8 do 10 točk nižja od RON.

V Ameriki se uporablja PON (Pump Octane Number, poznano tudi kot Anti-Knock Index (AKI), Road Octane Number (RdON), (R+M)/2 in je povprečje RON in MON. Zato je tudi to za isto gorivo nižje kot RON.

To pomeni, da je ameriški 87 oktanski bencin (PON) podoben nekje našemu 91-95 oktanskemu, medtem ko je njihov 92 oktanski isto kot pri nas 98-100 RON.

Kaj se grejo na Japonskem sicer ne vem, ampak močno dvomim, da imajo 102 RON bencin.

Drugače pa bencin z višjim oktanskim številom brez drugih sprememb na motorju (povečanje kompresije, predvžiga, ...) da MANJ moči, saj gori počasneje in zato manj popolno. Seveda pa nič ne škodi motorju (le denarnici).

D.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 31. Januar 2007, 22:22

Zanimiva teorija :roll:

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma
Prispevki: 260
Kraj: mb

Odgovor Avtor: pilgrim » 01. Februar 2007, 04:56

danci1973 napisal/-a:Drugače pa bencin z višjim oktanskim številom /.../ gori počasneje in zato manj popolno. Seveda pa nič ne škodi motorju
kak laik bi pomislil, da manj popolno zgorevanje lahko škodi motorju :?

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 01. Februar 2007, 20:14

pilgrim napisal/-a:
danci1973 napisal/-a:Drugače pa bencin z višjim oktanskim številom /.../ gori počasneje in zato manj popolno. Seveda pa nič ne škodi motorju
Saj lahko, vendar tu ne gre za 1/3 slabše izgorevanje in tudi ne za 30 konjev manj. ;-)

D.

pito
Uporabnik foruma
Prispevki: 416

Odgovor Avtor: pito » 05. Februar 2007, 11:48

danci1973 napisal/-a:
pilgrim napisal/-a:
Saj lahko, vendar tu ne gre za 1/3 slabše izgorevanje in tudi ne za 30 konjev manj. ;-)

D.
A to zdej pomen, da morem it nazaj na 95 oktanskega? :?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8743
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 05. Februar 2007, 12:19

danci1973 napisal/-a:
pilgrim napisal/-a:

D.
Danci1973, tole pa ni res.
bencin z višjim oktanskim številom ima višji prag vžiga. To pomeni, da se kasneje vžge, medtem ko se recimo tisti z nižjim lahko vžgejo že pod malo večjim pritiskom(klenkanje mašine), ki nastaja v cilindru, se tisti z višjeoktancem vžgejo šele ob iskri. Izgorevanje pa tukaj nima take veze, ker popolno ali nepopolno izgorevanje je odvisno od mešanice zraka in bencina in ne od oktanskega števila.

In ja pilgrim ima prav - nepopolno izgorevanje škoduje motorju.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 06. Februar 2007, 00:08

nebivedu napisal/-a: Danci1973, tole pa ni res.
bencin z višjim oktanskim številom ima višji prag vžiga. To pomeni, da se kasneje vžge, medtem ko se recimo tisti z nižjim lahko vžgejo že pod malo večjim pritiskom(klenkanje mašine), ki nastaja v cilindru, se tisti z višjeoktancem vžgejo šele ob iskri. Izgorevanje pa tukaj nima take veze, ker popolno ali nepopolno izgorevanje je odvisno od mešanice zraka in bencina in ne od oktanskega števila.
Bencin z višjim oktanskim številom ob istih pogojih gori počasneje. To sicer ni ravno zaželjena lastnost, je pa dejstvo. V motorjih z višjo kompresijo (tudi turbo) pogoji SO drugačni - nenazadnje ZATO potrebujejo več oktansko gorivo. V nemodificiranem motorju, narejenem in nastavljenem za (na primer) 95 oktanski bencin, pa se bo več oktanov poznalo v nekaj manjši moči (verjetno pa zanemarljivo).

Standardni ECU-ji večinoma nimajo tako velikega razpona predvžiga, da bi lahko izkoristili več oktanski bencin. Zato pa obstaja http://www.megasquirt.info/... ;-)

D.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8743
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 06. Februar 2007, 07:07

danci1973 napisal/-a:
nebivedu napisal/-a: Danci1973, tole pa ni res.
Bencin z višjim oktanskim številom ob istih pogojih gori počasneje. To sicer ni ravno zaželjena lastnost, je pa dejstvo. V motorjih z višjo kompresijo (tudi turbo) pogoji SO drugačni - nenazadnje ZATO potrebujejo več oktansko gorivo. V nemodificiranem motorju, narejenem in nastavljenem za (na primer) 95 oktanski bencin, pa se bo več oktanov poznalo v nekaj manjši moči (verjetno pa zanemarljivo).

Standardni ECU-ji večinoma nimajo tako velikega razpona predvžiga, da bi lahko izkoristili več oktanski bencin. Zato pa obstaja http://www.megasquirt.info/... ;-)

D.
Standardni novejši ECU-ji v evropi so predvideni za 96,5 oktanski bencin, prilagajajo pa se 2 oktana gor in dol, tako da pokrijejo in 95 in 98 oktanski bencin.
Zato ti avtomobili nimajo izgub ne pri enem in ne pri drugem.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
Subison
Uporabnik foruma
Prispevki: 270
Kraj: Radlje ob Dravi

Odgovor Avtor: Subison » 06. Februar 2007, 19:12

Subaruja že dolgo tankam 98 in se mi zdi da se pozna(pozitivno).Ko sem pa probal v peugeota 98,pa se mi je zdelo da mi na avtocesti delajo samo trije cilindri(nikamor ni šel).ko sem se pozanimal na servisu pa mi je mojster pedlagal da ga peljem na servis da mi nastavijo od vžiga in še druge stvari.... :roll: tako da zdaj laufa na 95-bolj poceni :D :D
Balum Balum........

Uporabniški avatar
zinki
Uporabnik foruma
Prispevki: 583
Kraj: Laško

Odgovor Avtor: zinki » 07. Februar 2007, 10:17

Glede teh oktanov je pa tako, da 95 oziroma 98 oktanski bencin dejansko nima tako visoko oktansko število - enkrat so to v Sloveniji dokazali v nekem laboratoriju. Dejansko oktansko število je kar za nekaj oktanov nižje.
Subaru, love it or leave it.

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

OFF TOPIC :oops:

Odgovor Avtor: klemz » 07. Februar 2007, 23:30

sam neki me zanima... nimam še čist občutka za kazalček benzina, pa me zanima tole, jst sem zdaj 2× tanku ko je bil kazalček na 0 tista lučka še ni gorela, ko sem natočil 20L je biu kazalček na sredini... a to pomeni da ko je kazalček na 0 imam še cca. 10L benzina??? koliko je sploh velik tank??? 60L???

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 07. Februar 2007, 23:33

tank je 60L; ko lučka mižikne je not cca 12 L; ko začne goret, je not še 10L;
velja za 4WD do letnika 1994;

Disclaimer:
podatki so informativni. pred uporabo se posvetujte s svojo denarnico in lokalnim vračem.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 08. Februar 2007, 00:40

hvala za info. potem se mi ni treba preveč sekirat če je kazalček na 0, dokler seveda lučka ne gori :roll:

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 08. Februar 2007, 07:58

mcwaso napisal/-a:hvala za info. potem se mi ni treba preveč sekirat če je kazalček na 0, dokler seveda lučka ne gori :roll:
Točno tako - tudi jaz se vozim s kazalcem na 0 še kakih 200 km - do lučke. :D

D.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 08. Februar 2007, 09:16

Ce ne pa imej rezervno kantico pri sebi ;-)

Pri trojki pa meni se bolj cudno kaze, kazalec dost hitro pade na nulo, pa je se vedno cca 30l not. A je to zaradi deljenega tanka pri 4wdju in dveh plovcev ali je kazalec zanic?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost