Zavorna pot avtomobila

Zanimivo in koristno znanje
Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 11. November 2010, 10:19

nebivedu napisal/-a:Pri avtomatskem menjalniku motor nič ne zavira, ko stisneš bremzo, je isto kot če bi pri ročnem menjalniku stisnil sklopko in potem bremzal. Ročni menjalnik pa ima pomoč motorja.
Glede na to, da imajo zavore dovolj 'zavorne moči', da kolesa zblokiraš (in celo 'ugasneš) motor), je zavorni učinek motorja pri zaviranju na polno zanemarljiv.
ABS ali brez ABS-a je pomoje brez hitrejše ustavljanje, ni pa optimalno in v ovinkih se to zelo pozna, na ravnini pa upam trdit, da se brez abs-a veliko hitreje ustaviš.

Saj ABS ni namenjen krajšanju zavorne razdalje...

Brez ABS-a se verjetno (malce) prej ustaviš, ampak na 'čudni' podlagi šele po nekaj poskusih, da najdeš tisto pravo mero...

Z ABS se boš pa spodobno hitro ustavil že ob prvem poskusu.

D.

j4ka
Uporabnik foruma
Prispevki: 548
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 11. November 2010, 10:42

ABS efektivno zavorno pot lahko podaljsa, kajti tudi osnovni namen abs-a je kontorlirano stavljanje npr v ovinku, med izogibanjem ovire...

pri omenjeni primerjavi se strinjam s predhodniki, da je na to razliko vplivalo vec faktorjev:

- razlika v tezi (vpliva na gibalno kolicino, zato razlka v masi ni premo sorazmerna z razliko zavorne poti)

- reakcijski cas voznika(minimalno prispeva k razliki)

- dimenzija gume (je guma istega proizvajalca?isti model? so gume obeh avtov enako obrabljene?)

- necesa se niste omenili, in sicer, da ima x5 visje tezisce kot forester, zato je ob zacetku zaviranja, preden se avto "uleze" lahko pri x5 zavorni ucinek slabsi

-avtomatik vs. rocni menjalnik pa tudi jaz mislim, da ne igra vloge. tisti moment motorja,za katerega se vam je zdelo, da igra vlogo, pa pri zaviranju ne igra vloge. To, da motor sam vlece naprej, cim spustis bremzo deluje samo pri speljevanju z mesta in pocasni voznji. Moja izkusnja je, da pri hondi jazz, quashkqaju in pizoju 407 (vsi automatik, honda je CVT) je tako, da avtomatski menjalnik dojame, kdaj mora nehat "vlect" in takrat je tako, kot da bi prestavil v ler pri rocnem menjalniku. Glede na to, da je x5 bolj nareden od vseh nastetih avtov mislim, da je tudi pri bemflnu tako.
sapere aude

forester power
Uporabnik foruma
Prispevki: 52
Kraj: ljubljana

Odgovor Avtor: forester power » 11. November 2010, 11:43

Oba avtomobila imata ob začetku zaviranja isto (cca 60km/h) hitrost, oba imata pol leta stare gume istega proizvajalca, toda različnih dimenzij...razumljivo!
Bega nas predvsem bistvena razlika v zavorni poti (s faktorjem 2.3)....zaradi neprofesionalne izvedbe testa bi bile majše razlike razumljive, toda take so pa res čudne....
Je pa mogoče, da ima dotični X5 težave z zavornim sistemom???

j4ka
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 11. November 2010, 12:37

forester power napisal/-a:... (cca 60km/h)...
tale odstopanja na stevcih so od proizvajalca do proizvajalca lahkko kar opazna. od 0% do 10%. verjetno je fora vasega testa ta, da se je nalozilo na kup velik enih malih faktorjev, ki pa so se zmnozili in pripeljali do velike razlike. 2.3 je res velika razlika...
sapere aude

tadejk
Uporabnik foruma
Prispevki: 271

Odgovor Avtor: tadejk » 11. November 2010, 12:50

Že samo to, da se je izvedla le ena meritev, je lahko razlog za veliko napako.
'05 Outback 2.5 AT LPG

j4ka
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 11. November 2010, 12:53

tole me spominja na vaje iz fizike, 2. in 3.letnik srednje sole :-)
sapere aude

Uporabniški avatar
Miha
Uporabnik foruma
Prispevki: 57
Kraj: Hrastnik

Odgovor Avtor: Miha » 11. November 2010, 16:59

Avtomatiki imajo lahko daljšo zavorno pot pri maksimalnem zaviranju. Zadevo videl na lastne oči na Vranskem na poligonu. Zakaj? Problem se pojavi, ker avtomatski menjalnik ne zazna takoj zaviranja in po pritisku na pedal zavore še nekaj časa rine naprej. Zato se tudi lastnik povsem novega pasata avtomatika ni uspel ustaviti tako tako smo se ostali. Vanj je sedel inštruktor varne vožnje in predno je stisnil zavoro, porinil menjalnik v "ler" in avto se je ustavil tako smo se približno ostali.
Po njihovih besedah zna biti to težava pri maksimalnem zaviranju.
Pri normalni uporabi pa naj ne bi bilo takih odstopanj. Zanimivo je tudi dejstvo da vam ABS in ESP oz tudi servo volan ne delujejo će vam motor ne dela. To pomeni da je treba biti pozoren da se pri zaviranju vedno najprej stisne sklopka, da vam je avto vodljiv ( servo volan in ABS ) in da vam ESP lahko pomaga.

j4ka
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 11. November 2010, 19:34

zanimivo, ko sem bil letos spomladi na vranskem, sta bila v skupini dva automatika. noben ni imel problemov. instruktor je pa tud obema voznimoma avtomatika rekel samo, naj bremzata, in da ni treba dajat v N.

vsekakor ma pa tale z "rinjenjem naprej ob zacetku bremzanja" velik smisla.
sapere aude

Uporabniški avatar
Miha
Uporabnik foruma
Prispevki: 57
Kraj: Hrastnik

Odgovor Avtor: Miha » 11. November 2010, 19:53

j4ka napisal/-a:zanimivo, ko sem bil letos spomladi na vranskem, sta bila v skupini dva automatika. noben ni imel problemov. instruktor je pa tud obema voznimoma avtomatika rekel samo, naj bremzata, in da ni treba dajat v N.

vsekakor ma pa tale z "rinjenjem naprej ob zacetku bremzanja" velik smisla.
Zato sem napisal da avtomatik lahko ima daljšo zavorno pot. Nisem hotel vse takoj zabrisat v isti koš. Upoštevat je tudi, po moje, treba različne menjalnike pri različnih znamkah in pa predvsem različne voznike in različne okoliščine zaviranja. Resnica je pa najbrž nekje vmes. Mi je pa dalo misliti.

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 11. November 2010, 20:20

A si si premislu, da bi meu AT? :lol:

j4ka
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 11. November 2010, 21:27

Miha napisal/-a: Zato sem napisal da avtomatik lahko ima daljšo zavorno pot. Nisem hotel vse takoj zabrisat v isti koš. Upoštevat je tudi, po moje, treba različne menjalnike pri različnih znamkah in pa predvsem različne voznike in različne okoliščine zaviranja. Resnica je pa najbrž nekje vmes. Mi je pa dalo misliti.
ne ne, nisem mislil spodbijat tvojga pisanja, da ne bi bilo pomote. mi je pa ravno to zanimivo, ker se je men sprva (preden sem probal v enem mojih zgornjih postov omenjene avte z AT) tud zdel, da bi AT moral met nek efekt na zaviranje. So pa razlike med AT, logicno, res velike.
sapere aude

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 11. November 2010, 22:00

Tisto o "rinjenju naprej" je res in se lahko občuti pri avtih, ki nimajo veliko rezerv v zavorah. Pri klasičnih, popolnoma hidravličnih avtomatikih je zaznaven prehod, ko ob nenadnem premzanju najprej odklene TC, nato pa del energije zaviranja gre tudi v zmanjševanje obratov motorja preko TCja. Prepričan sem, da ima avto s klasičnim avtomatikom malenkost daljšo zavorno pot zaradi tega. Prestavljanje v "N" občutno pomaga (vendar ni priporočljivo, glej spodaj).
Novejši, elektronsko kontrolirani avtomatiki prav gotovo hitreje reagirajo na zaviranje in zna biti, da v takšnem primeru razlike ni za občutiti.

Malo izven, pa vseeno, ko je ravno sorodno:
Navada pogostega prestavljanja v "N" (to pogosto počnejo vozniki, ko pridejo iz ročnega na avt. menjalnik) je problematična iz vsaj dveh razlogov:
- obraba tornih sklopk. Pritisk hidravljike je odvisen od vrtljajev in manjši kot je, manj je pritiska in s tem se dopušča hitrejša obraba sklopk. To je problem predvsem pri mestni vožnji, ko nekateri vedno, ko avto obstoji ali še malo prej šaltajo v "N". Nizki obrati, majhen pritisk na sklopke, pogosto. Ni dobra kombinacija.
- Mazanje menjalnika. Večinoma je rotacijska črpalka za ATF vezana na pogonsko gred iz motorja. Če nekdo vozi klance navzdol v "N", črpalka poganja ATF pod minimalnim pritiskom, ki ne zadošča mazanju hitro vrtečih se zobnikov v drugem delu. Avtomatik se ne vozi v "N".
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 12. November 2010, 09:09

vrecha napisal/-a:Tisto o "rinjenju naprej" je res in se lahko občuti pri avtih, ki nimajo veliko rezerv v zavorah. Pri klasičnih, popolnoma hidravličnih avtomatikih je zaznaven prehod, ko ob nenadnem premzanju najprej odklene TC, nato pa del energije zaviranja gre tudi v zmanjševanje obratov motorja preko TCja. Prepričan sem, da ima avto s klasičnim avtomatikom malenkost daljšo zavorno pot zaradi tega. Prestavljanje v "N" občutno pomaga (vendar ni priporočljivo, glej spodaj).
A to pomeni, da ko spustiš gas, avto še nekaj časa 'pospešuje' oz. vsaj 'drži' trenutno hitrost?

Sicer nisem vozil dosti avtomatikov, ampak tega občutka nisem nikoli imel...

D.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 12. November 2010, 09:39

Ne, ko spustiš gas, obrati takoj padejo, vendar počasneje, kot če jim pomagaš z zavoro.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 12. November 2010, 21:56

vrecha napisal/-a:Ne, ko spustiš gas, obrati takoj padejo, vendar počasneje, kot če jim pomagaš z zavoro.
Torej nekako tako kot pri ročnem menjalniku, če ne stisneš sklopke? :D

D.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost