Zavarovanje

Zanimivo in koristno znanje
Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5496
Kraj: Trbowle

Re: Zavarovanje

Odgovor Avtor: BackW00d » 23. September 2023, 14:10

No saj jaz isto, ko mi generali trga iz računa j k, da bi osebni stečaj doživel :D

Dobro da imam ta "moj generali" da vsaj vidim kaj vse mi trgajo madona!
1. Zav. za Tourana
2. Zav za stanovanje
3. Družinsko zavarovanje
4. Naložbeno/življenjsko zavarovanje
5. Nezgodno zavarovanje
6. Dodatno za babo ker pač njej včasih ni firma plačevala pa sem jaz, pa je še zdaj tako...

Pa verjetno še kaj no :D (nezgodno nisem ziher, če ni kr del naložbenega/življenjskega). Ampak ja, lomijo mi z računa k lopovi :D

Generali ne more dodajat nekih dodatnih popustov in akcij, če imaš v prejšnjem terminu prijavljeno škodo, ki gre s tvoje police, ja.
Pa pri njih je premija višja če si mlajši (kao mlad in neumen). Sem včasih (več let nazaj) kar precej dražje plačeval, kot kolega, za isti avto...pa smo pol ugotovil, da je problem, da je kolega 7 let starejši in je ven iz rizične skupine...

Tako da tudi to se pozna....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2572
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 25. September 2023, 08:01

Eno izboljšavo vidim takoj. Losaj se naložbenega, ki je stran vržen denar. Namesto tega si vzami navadno življensko, če ni že v družinskem, ostalo pa si dva ali trikrat letno nakaži na IBKR in kupi kak s&p500 ETF. Boš mel vsaj kaj od tega. Aktivni upravljalci pri nas ne dosegajo niti donosov skladov brez aktivnega upravljanja iz tujine. Večkrat pa slovenski upravljalci s svojimi stroški presežejo donos tega, kar so čez leto "upravljali".
Družinsko je po mojem tud nateg, če že plačuješ življenjsko, in si nezgodno že zavarovan. Ko bojo v šoli mulci imeli laboratorijske vaje, jim boš itak moral plačat zavarovanje še tam.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 25. September 2023, 08:08

Še en predlog:
Decembra si izračunaš, koliko bo približno dohodnine za plačat in če boš moral doplačat, si ta znesek nakažeš na pokojninsko. Dohodnine ne bo zaradi tega nič za plačat, ti boš pa nekoč več dobival poleg pokojnine.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 25. September 2023, 08:15

nebivedu napisal/-a:
25. September 2023, 08:08
Še en predlog:
Decembra si izračunaš, koliko bo približno dohodnine za plačat in če boš moral doplačat, si ta znesek nakažeš na pokojninsko. Dohodnine ne bo zaradi tega nič za plačat, ti boš pa nekoč več dobival poleg pokojnine.
Imam to dodatno pokojninsko. Že dve leti pred 2022 niso znali sklepat niti 2% donosa, lani so pa naklepali več stroškov kot je bilo donosa, torej minus.

Dodatno pokojninsko je smiselno da si plačaš samo v primeru da delodajalec da enako zraven. Tako imaš ob izgubi zaradi inflacije (noben slovenski sklad dodatne pokojnine v donosu ne dosega niti inflacije) vsaj donos 50%, ker ti to delodajalec šenka. Doplačat se ti po mojem ne splača, ker si 1. omejen z višino doplačila in se morda doplačilu dohodnine niti ne moreš izognit, in 2. ker od tega denarja niti za inflacijo ne bo donosa. Mislim, it's your money, ampak po mojem rešilo se penzijo s tem ne bo. Z ETFom pa sigurno, po 15 letih+1 dan je pa tudi neobdavčen.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 25. September 2023, 08:25

Aleks, nehaj!
Že 10 let to počnem zato, da mi ni treba plačevat dohodnine. In čisto nič nisi omejen z višino koliko boš na koncu leta plačal zraven.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 25. September 2023, 08:27

nebivedu napisal/-a:
25. September 2023, 08:25
Aleks, nehaj!
In čisto nič nisi omejen z višino koliko boš na koncu leta plačal zraven.
Očitno ti nimaš pojma, v dohodninsko olajšavo gre samo 5.84% bruto. Oz, skupaj ne več kot 2904 eur letno.

Maksimalna premija, ki je upravičena do davčne olajšave, znaša 5,84% bruto plače zaposlenega in letno ne več kot 2.904 evrov na zaposlenega.

Dodatno pokojninsko imam jaz še mal dlje kot 10 let. Vrednost je manj, kot je bilo skozi leta vplačanega. Še sreča da je delodajalec dal pol zraven.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 25. September 2023, 08:32

Jaz imam pokojninsko sedaj 21 let. Delodajalec mi plačuje 80%, jaz pa 20%. To je nekje 130€ na mesec skupaj. Decembra si izračunam, koliko bo dohodnine in tisto razliko nakažem sam na pokojninsko. Ne preseže tistih 5%. Nimam pa za plačat dohodnine.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5496
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 25. September 2023, 08:58

Naložbenega sem že imel, pa sem po 10 letih pridobil 22€ na 2400€ ki sem jih vplačal :)
Sicer so mi še dobre pol leta pred izplačilom pošiljali papirje, da se je nabralo preko 200€ tega dodatka, ampak je potem to magično izginilo zaradi težkega "nepredvidljivega" trga jada jada jada....

Sicer je ta denar prišel ob času ko denarja res nisem potreboval in niti nisem vedel kaj nas s tem delam. Je ene sorte varovalka, da če se mi kaj naredi, da nekdo še kak € dobi na moj račun. Jaz pa po nekaj letih dobim kak €, mogoče pa bom zdaj čez 8-9 let ko se izteče ravno kaj kupoval, pa bo malo finančne inekcije, kaj pa vem...

Itak tudi sam dajem na varčevalni račun vsak mesec...tam sploh ni dodatka in pušiš keš že zaradi inflacije, isto kot bi to pušil če bi doma v nogavico dal.
Za razne sklade in tiste znakce ki si jih napisal, pa nimam zaupanja. Zastonj keš, ta mi je bosa kakorkoli obrneš :P

Lani sem v tujini na bazenu padel in z arkado treščil ob tla, da sem moral it šivat, in ker nisem imel ne evropske ZZZS kartice, ne zavarovanja v tujini, sem lepo fafnil 100€ računa. Sem pol nekaj hotel reševat in silit ZZZS da bi to plačali, pa sem ugotovil da bi krili zgolj nujne življenjsko ogrožujoče zadeve in bi verjetno tako še vedno moral pokriti levji delež računa. To družinsko je torej bolj kot ne nezgodno zavarovanje za tujino če kam gremo, pa da maš kak problem.

Dohodnino zaenkrat dobivam nazaj :) Zdaj z dvemi otroki bo verjetno tega še več :thup

Ne razumem pa čisto tega 80/20. To je kot dodatek? Da ti kvazi vplačuješ višji pokojninski razred s tem da dodajaš v pokojninsko blagajno?
A to ti dodajaš 20% letno, s tem da pol s tega budgeta odlomijo dohodnino in ti na blagajni ostane manj kot 5% tvojega plačila? Sem prav razumel?
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 25. September 2023, 09:15

BackW00d napisal/-a:
25. September 2023, 08:58
Itak tudi sam dajem na varčevalni račun vsak mesec...tam sploh ni dodatka in pušiš keš že zaradi inflacije, isto kot bi to pušil če bi doma v nogavico dal.
Za razne sklade in tiste znakce ki si jih napisal, pa nimam zaupanja. Zastonj keš, ta mi je bosa kakorkoli obrneš :P
Ta keš ni zastonj. Namesto da bi kupoval delnice posameznih podjetij, kupiš delnice sklada brez aktivnega upravljanja. Oni že imajo portfelj "na počez". Z nakupom delnice si kupil delež v podjetju, oziroma v primeru ETF (exchange trade fund, sklad ki kotira na borzi) pa delež v šopku podjetij. Vanguard je recimo solidna firma, nekakšen go-to za ljudi, ki se nočejo ukvarjati s trgovanjem in želijo samo investirat. S&P 500 zgodovinsko nosi okrog 8% letno, čez dolgoletno povprečje. Sklad brez aktivnega upravljanja zato, ker nizki stroški. Slovenski skladi imajo aktivno upravljanje, zato astronomski stroški, plus nimajo prav "srečne roke" pri izbiri. kot bi jim šimpanz na slepo s prstom kazal po borzni tečajnici kaj kupit in kaj prodat ...
Po preteku 15 let in 1 dan, denar dvigneš brez obdvačitve, pa če si upokojen ali ne. Akumulacijski skladi delajo na način da dividende podjetij iz šopka reinvestirajo (svetujem nabavo takega ETF zaradi obdavčenosti dividend v SLO), in padejo v obrestno obrestni račun. Ki je najvišja sila v financah. je pa res da obrestno obrestni račun dobro brcne šele po 20 letih, sam takrat pa gre v exponentni dvig.
BackW00d napisal/-a:
25. September 2023, 08:58
Ne razumem pa čisto tega 80/20. To je kot dodatek? Da ti kvazi vplačuješ višji pokojninski razred s tem da dodajaš v pokojninsko blagajno?
A to ti dodajaš 20% letno, s tem da pol s tega budgeta odlomijo dohodnino in ti na blagajni ostane manj kot 5% tvojega plačila? Sem prav razumel?
Dodatno pokojninsko zavarovanje. Del plača delodajalec, del zaposleni. Tvoj delež šteje v davčno olajšavo, do višine 5,84 bruto, ali 2904 evre, če je tvoj letni bruto tako visok, da je 5,84% več od tega zneska (po domače, kapica je, ne moreš dobit več olajšave letno kot absolutno 2904 eur). Delež delodajalca mislim da tudi nekaj šteje delodajalcu v olajšavo. Jaz imam 50/50, pol jaz, pol služba. Podobno kot Igor, okrog 115 eur mesečno. Oba zneska sešteto se štejeta v tvoj račun, ki ga lahko koristiš po upokojitvi. Žal celotne vsote ne moreš vče dvignit, izbrati moraš eno od oblik rente, ki se pač takrat nudi. V mojem primeru je to takoj 50% donos na moj vložek, čeprav mi pokojninska družba ne donese niti inflacije. Bi bilo pa lepo, če upravljalci tega kapitala donesli vsaj inflacijo. Ampak, "... trgi, saj veste dragi zavarovanec aleks, hudo je ..." :cr

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 25. September 2023, 09:30

Aja še to sem pozabil, kratica: S&P 500, okrajšava za Standard and Poor's 500 je borzni indeks 500 lokalnih delniških družb v ZDA. Mnogi vlagatelji menijo, da je to najboljši pokazatelj ameriškega borznega trga. Indeks vključuje 500 najboljših podjetij in pokriva približno 80% razpoložljive tržne kapitalizacije. Skald s tem indeksom je sestavljen pretežno iz delnic podjetij iz tega indeksa. Po domače, če slidiš temu indeksu, se za približno enako stopnjo spreminja tudi donos ETF sklada tega indeksa. Obstajao tudi drugi indeksi in skladi ki tem indeksom sledijo. S&P 500 je nekak trotlzihr. Ni pa najbolj donosen, je nekakšen kompromis med tveganjem in dobičkom.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost