Zanimivo in koristno znanje
-
danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
-
Kontakt:
Odgovor
Avtor: danci1973 » 11. Februar 2010, 08:53
lupastro napisal/-a:
Povsod govorijo o NDM, nikjer o masi vozila.
Včasih je res veljalo, da NDM priklopnika ne sme biti večji od MASE vlečnega vozila.
Zdaj to več ne velja.
Vertical load 80 kg
Towing capacity 1900 kg
Upošteva se nižja vrednost - če ti na homolomo od avta piše 1600kg, bo veljalo 1600kg (in tu res gre za NDM priklopnika, ne za dejansko maso s tovorom).
D.
-
lupastro
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 346
- Kraj: Suhorje, brkini
Odgovor
Avtor: lupastro » 11. Februar 2010, 08:59
aha, ne razumem pa tistega pripisa za priklopno vozilo s centralno osjo.
Bom klical na drsc.
-
danci1973
- Član Subaru kluba
-
Kontakt:
Odgovor
Avtor: danci1973 » 11. Februar 2010, 09:18
lupastro napisal/-a:aha, ne razumem pa tistega pripisa za priklopno vozilo s centralno osjo.
Bom klical na drsc.
- polpriklopnik - priklopno vozilo, načrtovano za priklop na sedlasti vlačilec in ki v navpični smeri znatno obremenjuje vlečno vozilo;
- priklopnik z vrtljivim ojesom - priklopno vozilo z vsaj dvema osema od katerih je vsaj ena krmiljena in je opremljeno z ojesom, ki lahko niha v
navpični smeri in ne prenaša navpične obremenitve na vlečno vozilo (manj kot 100 daN);
- priklopnik s centralno osjo - priklopno vozilo s togim ojesom, pri katerem je os vgrajena v bližini težišča vozila tako, da se na vlečno vozilo prenaša le manjša statična obremenitev (do 10% največje mase priklopnika oziroma do 1000 daN – kar je manjše)
D.
-
picinni
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 3357
- Kraj: Atrans
-
Kontakt:
Odgovor
Avtor: picinni » 11. Februar 2010, 09:19
danci1973 napisal/-a:Dobil sem odgovor od 'tecajcpp.com'. Vprašanje se je glasilo:
Pozdravljeni,
na vaši spletni strani
http://www.tecajcpp.com/cpp/vleka.php sem našel
podatek, da z B kategorijo (brez E) ne smem vleči prikolice, katere NDM
presega maso vlečnega vozila.
Ker v aktualnem ZVCP tega določila ne najdem, me zanima, kateri člen oz. kateri zakon to določa?
Odgovor:
Spoštovani,
noben člen ne določa več! Bomo popravili stran, ob čemer se vam zahvaljujemo za mejl, ki smo ga vzeli kot opozorilo.
Do 1.10.2009 je to predpisoval 149.člen ZVCP-1.
Očitno po 1.10.2009 NDM priklopnika LAHKO presega maso in tudi NDM vlečnega vozila - če so izpolnjenu tudi drugi pogoji.
D.
Samo tole je že iz vidika varnosti vprašljivo. Nikoli ne bi vozil priklopnika z NDM 2000 kg z vozilom NDM 1500, četudi bi imel E k B. Se mi zdi prevelika razlika za sorazmerno normalno vožnjo.
Go Westy, go!
-
lupastro
- Uporabnik foruma
Odgovor
Avtor: lupastro » 11. Februar 2010, 09:29
Hvala

Sem poslal mail na DRSC, mi bodo menda takoj pisno odgovorili.
-
nebivedu
- Moderator
- Prispevki: 8742
- Kraj: Črnuče
Odgovor
Avtor: nebivedu » 11. Februar 2010, 09:31
picinni napisal/-a:danci1973 napisal/-a:Dobil sem odgovor od 'tecajcpp.com'. Vprašanje se je glasilo:
Pozdravljeni,
na vaši spletni strani
http://www.tecajcpp.com/cpp/vleka.php sem našel
podatek, da z B kategorijo (brez E) ne smem vleči prikolice, katere NDM
presega maso vlečnega vozila.
Ker v aktualnem ZVCP tega določila ne najdem, me zanima, kateri člen oz. kateri zakon to določa?
Odgovor:
Spoštovani,
noben člen ne določa več! Bomo popravili stran, ob čemer se vam zahvaljujemo za mejl, ki smo ga vzeli kot opozorilo.
Do 1.10.2009 je to predpisoval 149.člen ZVCP-1.
Očitno po 1.10.2009 NDM priklopnika LAHKO presega maso in tudi NDM vlečnega vozila - če so izpolnjenu tudi drugi pogoji.
D.
Samo tole je že iz vidika varnosti vprašljivo. Nikoli ne bi vozil priklopnika z NDM 2000 kg z vozilom NDM 1500, četudi bi imel E k B. Se mi zdi prevelika razlika za sorazmerno normalno vožnjo.
Šlepar ima 10 ton, vleče pa 40 ton?
Ni take panike, problem je samo ko te policaji dobijo, če presežeš 3500kg.
Midva bova portem vzeal 1800kg NDM dvoosno prikolico. Če ta zakon velja, potem to ni več ovira. S ferozo sem že vlekel prikolico s 1,5tone tovora (4m dolga in 2m široka prikolica z naloženo še eno ferozo in še par zadevami zraven), pa ni bilo panike niti pri ustavljanju (saj ima prikolica zavoro - ta pa mora biti delujoča vedno - tu pa ni zaje*ancije, ker takrat pa imaš probleme, če tega ne poštimaš)
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
-
danci1973
- Član Subaru kluba
-
Kontakt:
Odgovor
Avtor: danci1973 » 11. Februar 2010, 09:43
picinni napisal/-a:danci1973 napisal/-a:
Saj imaš naletno zavoro. Če ta dobro dela in je tudi prav nastavljena, to ni problematično...
Je pa res, da se je pametno držat omejitev (80 km/h), saj pri višjih hitrostih prikolice (tudi lahki priklopniki) hitro postanejo nestabilne in jih začne nosit levo-desno. Po moje zaradi turbulenc...
D.
-
uros1595
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 60
Odgovor
Avtor: uros1595 » 11. Februar 2010, 10:22
Tole je vseskup ena velika zmešnjava, tako spreminjajo zakone, da na koncu še sami ne vejo kaj in kako...

-
picinni
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 3357
- Kraj: Atrans
-
Kontakt:
Odgovor
Avtor: picinni » 11. Februar 2010, 10:30
Saj vem, da se da peljat, sem tudi sam vozil z polom variant avtomobilsko prikolico (dvoosno) gor pa avto težek cca. 1300 kg, torej skupaj nekje 1700 kg. Se pelješ kar po "jajcih", ni luštno. Bog ne daj da gre kaj narobe npr. nenadna sprememba smeri - je nebi rad delal z vozilom s tretjino manjšo težo od prikolice.
Go Westy, go!
-
sustami
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 61
Odgovor
Avtor: sustami » 11. Februar 2010, 11:18
nebivedu napisal/-a:Jst imam NDM 1650kg, to potem pomeni da lahko prikolco z NDM 1650kg in zavoro normalno vozim po naših cestah.
1700 pa ne več, ker bi rabil EkB? Matr, bo treba zatežit proizvajalcu, da natisne ploščico, kjer piše namesto 1700kg, 1600kg (na srečo tudi to delajo), da lahko potem dvoosno kupim.
Najbolje je naredit izpit EkB in imaš mir. Pa še prikolico lahko kupiš, takšno, kot se zagre. Pa še ni ti treba slediti nenehnim spremembam zakona. Pa še ....
Namreč tole pisanje NDM po želji je račun brez krčmarja. Boš vedno z enim in istim avtom vlekel? Koliko (neto) pa lahko naložiš na prikolico z NDM 1650 kg? Komaj avto nižjega razreda. Razen, če gre "zniževanje" NDM prikolice na račun mase same prikolice, pa še to ...

-
nebivedu
- Moderator
- Prispevki: 8742
- Kraj: Črnuče
Odgovor
Avtor: nebivedu » 11. Februar 2010, 12:31
sustami napisal/-a:nebivedu napisal/-a:Jst imam NDM 1650kg, to potem pomeni da lahko prikolco z NDM 1650kg in zavoro normalno vozim po naših cestah.
1700 pa ne več, ker bi rabil EkB? Matr, bo treba zatežit proizvajalcu, da natisne ploščico, kjer piše namesto 1700kg, 1600kg (na srečo tudi to delajo), da lahko potem dvoosno kupim.
Najbolje je naredit izpit EkB in imaš mir. Pa še prikolico lahko kupiš, takšno, kot se zagre. Pa še ni ti treba slediti nenehnim spremembam zakona. Pa še ....
Namreč tole pisanje NDM po želji je račun brez krčmarja. Boš vedno z enim in istim avtom vlekel? Koliko (neto) pa lahko naložiš na prikolico z NDM 1650 kg? Komaj avto nižjega razreda. Razen, če gre "zniževanje" NDM prikolice na račun mase same prikolice, pa še to ...

Ne bo prikolica za avte, za tisto si raje sposodim avtovleko od kolega, me pride ceneje. To je prikolica za prevoz materiala (recimo, da si pripeljem drva domov iz hoste - ja, sredi ljubljane še vedno kurim na drva, ker je to najceneje).
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
-
lupastro
- Uporabnik foruma
Odgovor
Avtor: lupastro » 15. Februar 2010, 08:36
ekko odgovor
vprašanje
Pozdravljeni,
Kakor dogovorjeno vam pošiljam vprašanje po mailu.
Od vas, sem za moje vozilo pridobil duplikat homologacijskega kartončka (št. A0061291), z namenom vgraditi vlečno napravo, na katerem so naslednji podatki:
masa vozila: (kg) 1300kg
Največja dovoljena masa (tehnična): (kg) 1870
Največja dovoljena masa priklopnega vozila (tehnična):(kg) 1600 (Podatek v oklepaju velja za priklopno vozilo s centralno osjo)
Podatki o vgrajeni vlečni kljuki, namenski za moje vozilo:
Subaru Legacy Estate year of construction 04/94-09/03
type BD/BF/BG/BH not for Outback
Order no. 348010600001
System fix, screwed model
ECE No. EC-0110
Installaton time ca. 90 Minutes
cut unvisible cut
Weight 19.2 kg
D-Value 9.6 KN
Vertical load 80 kg
Towing capacity 1900 kg
Kupujem dvoosno prikolico z naletno zavoro proizvajalca acess ranger trailers s skupno nosilnostjo do 2500kg in lastno težo 480kg.
Na prodajalčevi strani je napisano tako, citiram z njihove strani: "SKUPNO NOSILNOST LAHKO PRILAGODIMO OMEJITVAM VAŠEGA VOZILA (npr. 1750 KG, 2200 KG..). Lastna teža cca 480 kg. "
Zanima me koliko je dejanska skupna nosilnost (z drugimi besedami je to največja dovoljena masa, ki je seštevek lastne teže in teže tovora?) na katero mora biti homologirana moja prikolica.
Ali podatek iz kartončka, o dovoljeni skupni nosilnosti za prikolico s centralno osjo, velja tudi v mojem primeru, ko kupujem dvoosno prikolico z naletno zavoro?
V pričakovanju vašega odgovora se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Luka Lenzi
Odgovor DRSC-ja
Spoštovani!
Za motorno vozilo proizvajalec predpiše potrebne vrednosti nosilnosti, ki jih mora imeti priklopno vozilo. Pri nabavi priklopnega vozila morate te pogoje upoštevati. V vašem primeru, morate pri nabavi priklopnega vozila upoštevati, največjo tehnično dovoljeno maso priklopnega vozila, ki jo proizvajalec deklarira in je vpisana v potrdilo o skladnosti vozila. Upoštevati pa je treba tudi pravilno in ustrezno vlečno napravo.
Lep pozdrav.
Jože Hribar
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov