Nakup Foresterja

Subarujev predstavnik razreda SUV
Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Nakup Foresterja

Odgovor Avtor: niva13 » 09. Oktober 2008, 21:18

Lastnike Foresterjev prosim za nasvet.

No po 9 letih kar vozim Legacyja in po moji zgodovini z Nivo, me je spet zamikalo sedet malo višje. Prebliski s HRV so me nekako minili, sem očitno preveč navajena na boxerčka in 4wd od Subaruja, pa ne upam reskirat. :-P

Ok okoli motorja recimo, da vem na kaj naj bom pozorna (verjetno bom sicer pognjavila Markyja), pleh je pač pleh, ne vem pa, kaj so še ostale možne hibe pri Foresterjih na kar naj bom posebej pozorna.

Danes sem šla na probno vožnjo z enim, vožnja me je kar preveč prevzela, me pa je malo zmotilo to, da je bil ta Forester precej mehkejši v primerjavi z mojim Legacyjem, pa me zanima, če to velja za vse ali so amortizerji že malo zmahani. Naj omenim, da je imel sicer dost balonaste gume, mogoče je tudi to razlog.

Hvala za pomoč. :D

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 09. Oktober 2008, 21:48

Tudi moj Forester se mi je zdel mehek pred menjavo feder. Kolega, ki je bil prej lastnik Foresterja letnik 04 (sedaj vozi Outbacka 06) je rekel, da je moj "čigumi" na ovinkih. Po menjavi feder je pripomnil, da je sedaj to primerljivo z občutkom v njegovem Foresterju.
Morda so bile prve generacije Foresterjev res bolj mehke, ali pa so pri vseh fedre utrujene od uporabe, kar se tudi nebi čudil :-)

Za kakšne posebne haklce pa ne bi vedel. Pri starejših modelih malo pošnofaj za rjo na kritičnih mestih, preizkusi vso elektriko in stikala, zamajaj amortizerje, poglej kako je s končniki ... Standard. Če se pelje hitro brez tresljajev je verjetno podvozje v zadovoljivem stanju.
Edina nadstandardna menjava pri mojem do sedaj je bil lager na zadnjem kolesu in motorček centralnega zaklepanja na zadnjih vratih.

Drugače pa bravo za preusmeritev stran od HRVja. :-a :-2

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 09. Oktober 2008, 22:10

No sej, nisem se še dokončno zmenila, ker me še par zadev malo bega, lahko, da me bo kdo pri nakupu prehitel. :lol:

Npr. amortizerji, posebno sprednji so mogoče malo prevečkrat zanihali, sicer med vožnjo ni bilo moteče.
BTW koliko pa je cena vzmeti, ki si jih vgradil?
So zaradi tega kaj bolj obremenjeni HK zglobi?

No glede rje, je malce podrsan na prednjem desnem in zadnjem blatniku, ni pa tako hudo. Malce sumljiv mi je prednji blatnik, ker je malce valovit, pa na isti strani manjka pokrov od meglenke. :?

Notranjost niti ni tako zmahana, z izjemo voznikovega sedeža, ki je malce strgan.

Motor je bil "na žalost" opran, ni pa videt, da bi kaj sveže puščalo. Malo cvilijo jermenice, CE lučka se občasno prižge, kljub temu se vredu pelje, če odmislim čigumi filing v ovinkih.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 09. Oktober 2008, 22:48

koliko pa je cena vzmeti, ki si jih vgradil?
300 eur z delom vred, samo so bili iz starajoče se zaloge mislim da zadnje v skladišču. Je za vprašat, če se dobi še kakšen komplet in koliko bi stal (Marolt 4x4).
So zaradi tega kaj bolj obremenjeni HK zglobi?
Pomoje so, tudi zaradi 5cm dviga, ki so ga prinesle fedre, fiziki se ne uide. Samo mi je kar nekaj neodvisnih ljudi, mahnjenih na terence reklo, da naj ne bi bilo panike. Čas bo pokazal. Od dviga sem naredil že več kot 25 kkm; zaenkrat je OK.

Valovitost pločevine in praske - nevem če sem že videl Subaruja, ki se ga uporablja, z brezhibno tovarniškimi linijami.
Motor je bil "na žalost" opran, ni pa videt, da bi kaj sveže puščalo. Malo cvilijo jermenice, CE lučka se občasno prižge, kljub temu se vredu pelje
To bo pa kakšen strokovnjak komentiral.
Jaz bi ti edino svetoval, da če se da pelješ čimveč podobnih Foresterjev, preden se odločiš. Tudi midva sva bila na vožnji s prvim Patrolom čisto navdušena, pa se je kasneje izkazalo, da je bil verjetno najbolj švoh ponudba med konkurenco, tako da če se ti le da, "take time", "easy", prespi vsak naval navdušenja itd ... :cool:

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 09. Oktober 2008, 23:03

Imaš prav, moram malo zabremzat svoje navdušenje. Pa vsekakor moram probat kakega v dobrem tehničnem stanju. :D

Problem je edino skromna ponudba Foresterjev v mojih finančnih zmožnostih, pač kolikor imam našparanega, ker svojega Legija ne mislim na hitro prodajat preden karkoli nabavim.

No pa sej, če ne letos , pa naslednje leto. ;-)

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma
Prispevki: 260
Kraj: mb

Odgovor Avtor: pilgrim » 11. Oktober 2008, 06:07

Niva, moj forester ni nič "mehak", tako da je to sigurno posledica zanič amortizerjev.
kaj drugega bi lahko bilo narobe, ti žal ne morem povedati, ker v štirih letih na mojem ni bilo nič. O malenkostih pri foresterjih si pa tako brala, npr. o občasno nedelujočem daljincu ključavnice, muhasti logiki klimatske naprave, uri, ki se pokvari, itd...
ko se navadiš malo višjega sedenja, ti zleze pod kožo. še vožnja v poršeju potem spominja na sedenje na kakšni kahli.
držim pesti, da boš našla kaj uporabnega. in če bo potrebno iti kakega pogledati na štajerskem koncu ...

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 11. Oktober 2008, 12:47

No ta podatek, da normalno ni mehak mi je kar dobrodošel, no v tem primeru je sicer slabo, bi me pa motilo, da so vsi taki. Moje Nive so bile precej trše v ovinkih, pa čeprav gre ravno tako za terensko vozilo, res pa, da sem enkrat vozila RAV4 (prva serija), ki je bila mehka kot katrca.
Glede občutka višjega sedenja sem bila navajena 7 let, v Porscheju se pa verjetno ne bom nikoli. ;-)

Še eno vprašanje, opazila sem, da se na tem primerku jermenica glavne gredi vrti malce ekscentrično, posledica nesreče ali slabega servisa? :?

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 11. Oktober 2008, 19:55

še nekaj, je grelec, ki pride na zadnjih bočnih šipah na obeh straneh, ta namreč ima na voznikovi strani grelec, na sovoznikovi pa ne

Uporabniški avatar
NoFEAR
Administrator
Prispevki: 3360

Odgovor Avtor: NoFEAR » 11. Oktober 2008, 20:00

:lol:

To ni grelec, ampak antena za radio... ;-)

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 11. Oktober 2008, 20:04

Morda je tisti grelec radijska antena.

Drugače glede gumi občutka vzmetenja sem pa mislil dobesedno fedre in ne amortizerjev, torej dušenje je delovalo, na ovinkih se je pa čutilo, da se precej nagiba.
Pilgrim, da nimaš ti že mlajši model Foresterja z morda serijsko tršimi vzmetmi. Tudi kolega, ki je pripomnil o gumi občutku vožnje z mojim, je takrat vozil nekaj takega, kot imaš ti v sliki v podpisu.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 11. Oktober 2008, 21:09

Ja hvala za odgovor, sem med tem že prebrala na italijanskem forumu Suv.it. Blonda jaz. :lol:

Edino glede odsotnosti obeh airbagov imam zaenkrat samo info, da naj bi nekateri začetni modeli 98 bili brez.

Še eno vprašanje, v service manualu, ki sem ga prej stankala z neta piše, da se menjava jermenov dela na 160k km. :shock: A ni tako kot pri Legijih na 100k?

Uporabniški avatar
NoFEAR
Administrator

Odgovor Avtor: NoFEAR » 12. Oktober 2008, 06:33

Niva, če te kej potolaži, sm tud jst na začetku mislu da so tiste žice za gretje... ;-)

Foresterje so začeli v orginalu delat že leta '97, ampak se jih v evropi ni dalo dobit prej, kot leta '98. Men tisti airbagi vseeno še zmer zelo sumljivo delujejo...

Servisni interval za menjavo jermenov pa je res na 100k km.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 12. Oktober 2008, 11:39

Sej mene tudi malo begajo, težko pa karkoli rečem, ker je motorni del opran, ne deluje karkoli na novo popravljano, edino una jermenica mal pleše.
Verjetno pa tudi res ni tak problem zamenjat predal na armaturki, pa izklopit lučko od airbaga.

Nisem pa opazila, da bi avto kam vleklo, pelje se kar lepo, če odmislim plavanje, amortizerji se mi zdijo zares premehki. Diske bo tudi treba menjat, ker imajo kar fajn rob, menjane so samo ploščice. Za CE lučko bo pa treba še videt, kaj ga matra.
Glasen se mi zdi tudi kompesor klime, sicer ni tak ropot kot je bil pri mojem, ki je imel zanič ležaj.

Ful mi pa je všeč, koliko ima Forester predalčkov, btw je sredinski na armaturi pri vseh tako razštelan?

@NoFear: misliš, da bi lahko kam stlačila JBL-ove ovalce 22cmx15cm, ki jih imam sedaj v Legiju?

Uporabniški avatar
ijuvan
Uporabnik foruma
Prispevki: 2456
Kraj: SG/LJ

Odgovor Avtor: ijuvan » 12. Oktober 2008, 11:58

niva13 napisal/-a: Ful mi pa je všeč, koliko ima Forester predalčkov, btw je sredinski na armaturi pri vseh tako razštelan?
impreza ma enako notranjost kot fori, in pri naši je tudi razštelan.

Uporabniški avatar
NoFEAR
Administrator

Odgovor Avtor: NoFEAR » 12. Oktober 2008, 12:37

Tist sredinski predal se da poštimat, ni tolk hudo kot zgleda na prvi pogled. Navadno se samo odvijeta dva vijaka zadaj, ki držita pokrov, pa ta pol mal skače po svoje... Tista dva vijaka priviješ nazaj in je, če je pa kaj polomljeno, se pa da tud s kšnim knipingom popravit, k se itak ne vidi...

Niva, z zvočniki bo mal težka. Brez nekih dodelav/predelav ne bi šlo...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov