Forester by nebivedu

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Re: Forester by nebivedu

Odgovor Avtor: nebivedu » 12. Maj 2016, 18:10

Klemz velja, vzamem.

Se bomo kej srečal kje?
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 12. Maj 2016, 18:52

V soboto grem v zasavje, še prej se na Bizoviku ustavim, da Crvja na servis oddam, te pokličem dopoldne.

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2572
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 13. Maj 2016, 08:27

mesecnik napisal/-a:Kaj pa je zate bolj obsežno redno vzdrževanje?
menjava dražjih ali delovno zahtevnejših komponent pri gozdarju:
komponente vzmetenja ki rade dosti hitro grejo, ležaji tudi hitro crknejo (sploh zadaj), semeringi menjalnika (sem prvič doživel pri gozdarju, še pri nobenem avtu mi ni bilo treba menjat), zglobi polosovine, visko sklopka (isto doživetje kot semeringi menjalnika), volanska letev, seleni - gumi blažilci, stabilizatorji, mehanizem brisalcev spredaj ...
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 13. Maj 2016, 09:03

To niso ravno najdražje zadeve. Zadaj crkujejo ležaji redno, če je optika slabo narejena ali če zadevaš v robnike na ovinkih, uvozih in izvozih v ozke ulice,....
Gumice in seleni so potrošna roba, podvozje foresterja je pa v osnovi podvozje od 200kg lažjega avta (impreze), pa še kaka prikolica ali veliko nakladanja zadaj, pa se zadeve prej iztrošijo. Pač zamenjaš enkrat z bolj kvalitetnimi deli ali pa celo heavy duty deli in imaš mir.

Fedri zadaj se posedajo pri vsakem avtu, če kej dost nalagaš težke zadeve ali vlečeš prikolico. Samo da večina ne menja, ampak se kar vozi (gliserji). Pa tudi za menjavo ni drago. Cena za oba serijska zadnja fedra je 98 evrov, za oba heavy duty z večjo nosilnostjo pa okoli 130 evrov. zamenjana sta pa doma če sam delaš v dveh urah (vijake za fedre stiskat moraš imet - 25€ na bovšjem sejmu vsako nedeljo na cesti dveh cesrajev za dolge in 15€ za krajše).
Lahko pa vzameš king springs, ki so 3cm povišani. Pa ko se bodo posedli, bodo na isti višini kot novi serijski. Cena je pa za 2 fedra okol 200 dolarjev.

Polosovine ne crkujejo, gre pa kak zglob pri liftkitanih avtomobilih, ker so večje obremenitve zaradi večjega kota.

Če bi volanska letev res tako crkovala, bi moral imeti na avtu vsaj že tretjo, glede na to po kakih kolovozih in terenih se vse vozim s svojim avtom in so obremenitve kr dost velike, pa je na tem še prva s 303k kilometri in tudi na ostalih ki sem jih imel ni bilo to nikoli menjano tudi še pri več kilometrih. Tudi ležaji na avtu so prvi. (preverjeno po računih, ker je bil avto do zadnjega servisiran pri kržiču (v bistvu glede na stanje motorja ob nakupu in glede na račune servisov (od prvega do zadnjega servisa so vsi računi bili zraven, ko sem avto kupil) ni bil dobro servisiran zadnjih 100k (samo olje, svečke in zračne filtre so menjal od 200 do 300k), edino zadnji lonec so dodatno menjal, ker je stari dol padel - imam račun).

Glede na to, da tvoj nima tako veliko kilometrov, so ga moral zelo zelo zlorabljat, da tebi vse te zadeve crkujejo. Verjetno je tvoj avto zelo veliko težko prikolico vlekel ali pa niso menjali delov, ko so začeli crkovat, pa se potem uniči še mnogo več, ker se vsa sila prenaša na druge zadeve.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5497
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 13. Maj 2016, 09:36

http://www.lincos.si/napenjalci/rugooss ... -mg50078-2" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.lincos.si/napenjalci/rocni-n ... mg50078a-2" onclick="window.open(this.href);return false;

:thup
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 13. Maj 2016, 09:48

ah dej nehi no, fedri in amortizerji so dragi ko žafran za subaruje (glede na to da serijski so mal švoh za tak avto), seleni tudi in stabilizatorji. ne more bit potrošna roba tako draga, to še pri toyoti ni pa ne slovijo kot poceni kar se tiče rezervnih delov. če pa kupiš ponaredek za toyoto je pa bistveno cenej. za lando sem dal za 4 OME amortizerje in 4 pojačane vzmeti (tudi OME) + poštnina v ljubljano iz LUX, malenkost več kot za ponaredek prednje fedre in amortizerje za forija. fori: fedri 90€ par, amortizerji 90€ par, shock booti 20€ par, poštnina 15€ - OME kit za lando: komplet vsi 4 amortizerji in fedri/+50mm 250€ in poštnina ena malenkost ...)

zadnja optika je v nulo, imam papir. ležaji so bili menjani pred 2 leti, pa že spet poje zadaj.

volanska letev se je pač vscala in dobila luft, zakaj, ni jasno. je pa res da vsak dan vidi 6 km slabe ceste. ampak ga zelo mirkam, po mojem ni bilo od tega. gumice, seleni in stabiji so pa tud mal dragi da bi smeli bit kar potrošna roba. pri toyoti se to menja na četrt milijona km.

jaz sem navajen take reči kot so ležaji, itd., menjat samo 1 krat ko imam voz v lasti. tule se mi te zgodbe ponavljajo v neskončnost. pa da ne omenjam kako se po vsakem popravilu neke netesnosti na avtu vščije nekje drugje.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 13. Maj 2016, 10:00

nebivedu napisal/-a:Glede na to, da tvoj nima tako veliko kilometrov, so ga moral zelo zelo zlorabljat, da tebi vse te zadeve crkujejo. Verjetno je tvoj avto zelo veliko težko prikolico vlekel ali pa niso menjali delov, ko so začeli crkovat, pa se potem uniči še mnogo več, ker se vsa sila prenaša na druge zadeve.
dvomim, saj je imel vlečno kljuko praktično novo ko sem ga kupil (se vidi po datumu vpisa na homologaciji).
v prtljažnik pa tud ne gre prav velik robe, pa še stiropor iz katerega je narejen poden prtljažnika bi bil kaj poškodovan. pa ni ... sam ga praktično ne zlorabljam, pa še naprej crkuje vse sorte, od selenov, preko semeringov, do stabilizatorjev. in tudi že en prednji zglob sem menjal. sploh ne uspem več sproti vsega menjat kar krepne. če bi, bi moral bit avto minimum 6 krat letno na popravilu.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 13. Maj 2016, 10:38

ne ne drugi ni na zalogi. sicer imam jaz malo rešpekta pred temi orodji (ne vem če je upravičeno, ampak slišal sem že, da lahko tud vseka ...).

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4466
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 13. Maj 2016, 11:06

aleks napisal/-a:
ne ne drugi ni na zalogi. sicer imam jaz malo rešpekta pred temi orodji (ne vem če je upravičeno, ampak slišal sem že, da lahko tud vseka ...).
Če si neroden in slabo natakneš na vzmet, vsekakor...

Ko sem menjaval amortizerje, sem vzmeti stiskal kar z 'gurtnami' (po dve na vzmet):

http://www.top-nova.si/uploads/s_pro_w_900/22000085.jpg

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 13. Maj 2016, 12:44

aleks napisal/-a:ah dej nehi no, fedri in amortizerji so dragi ko žafran za subaruje (glede na to da serijski so mal švoh za tak avto), seleni tudi in stabilizatorji. ne more bit potrošna roba tako draga, to še pri toyoti ni pa ne slovijo kot poceni kar se tiče rezervnih delov. če pa kupiš ponaredek za toyoto je pa bistveno cenej. za lando sem dal za 4 OME amortizerje in 4 pojačane vzmeti (tudi OME) + poštnina v ljubljano iz LUX, malenkost več kot za ponaredek prednje fedre in amortizerje za forija. fori: fedri 90€ par, amortizerji 90€ par, shock booti 20€ par, poštnina 15€ - OME kit za lando: komplet vsi 4 amortizerji in fedri/+50mm 250€ in poštnina ena malenkost ...)

zadnja optika je v nulo, imam papir. ležaji so bili menjani pred 2 leti, pa že spet poje zadaj.

volanska letev se je pač vscala in dobila luft, zakaj, ni jasno. je pa res da vsak dan vidi 6 km slabe ceste. ampak ga zelo mirkam, po mojem ni bilo od tega. gumice, seleni in stabiji so pa tud mal dragi da bi smeli bit kar potrošna roba. pri toyoti se to menja na četrt milijona km.

jaz sem navajen take reči kot so ležaji, itd., menjat samo 1 krat ko imam voz v lasti. tule se mi te zgodbe ponavljajo v neskončnost. pa da ne omenjam kako se po vsakem popravilu neke netesnosti na avtu vščije nekje drugje.
Ne moreš landcruiserce primerjat s foresterjem. Na zelenem foriju sva s karlijem menjala pred pol leta ležaj, pa žena vozi velik čez robnike in je spet za zamenjat. Pač to ni ravno landcruiser. In če voziš forija, kot si prej landcruiserco, potem verjemem da bo kaj crknilo. Tam ni bilo treba nič pazit, tukaj pa pač moraš.

Zakaj menjaš cel stabilizator, če so pa samo gumice slabe? Tiste dve gumice sta pa par evrov.

Glede netesnosti avta pa nimam pojma kako to zgleda. Namreč po 11h subarujih v moji lasti še niti eden ni puščal (no eden je, ampak ker ni bilo notranjih blatnikov, ko sem ga kupil, so zgnili in se je skozi avto videlo na drugo stran - ko je bil pošvasan ni pa nikjer več puščal). Niti strešna okna na teh avtih niso puščala nikjer.

A je bil tvoj avto kdaj orenk razbit, pa so ga skupaj sestavili za prodajo?

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 24. Maj 2016, 11:53

nebivedu napisal/-a:Zakaj menjaš cel stabilizator, če so pa samo gumice slabe? Tiste dve gumice sta pa par evrov.
A je bil tvoj avto kdaj orenk razbit, pa so ga skupaj sestavili za prodajo?
Saj tudi cel stabilizator ni velik več ko dve gumici. Problem je ker mi vijaki zarustajo v sami kovinski puši od znotraj, in jih ne dobim ven ... pol moram pa žagat. Do zdaj sem še vedno poškodoval zraven tudi stabilizator, če sem moral žagat.
Netesnosti: zgleda sem se slabo izrazil, puščajo simerji. Zamenjam na enem koncu, čez cirka 14 dni se olje pocedi drugje ... ponavadi na bolj dražjih (težko zamenljivih lokacijah) ... tu se me taka smola drži da je kar joj. No, pa fedri in amortizerji, na vseh 4 koncih. Spredaj sem že saniral, še zadaj moram, za popizdit, jama da ne vidim podna.
Zvit ali pokrpan avto ni bil, vsaj kolikor sem ocenil. Kar sem ga, sem ga sam (en prednji blatnik in ogledalo) a ni bilo sploh v strukturne dele šusa. Malo v pleh, noben stebriček ali roka, ali kaj takega.
Sam koker jaz ta avto mirkam, toliko nisem še nobenga, tako robnike, ležeče policaje, makadam striktno sam prva druga rikverc, nikoli več ko 30 km/h.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 24. Maj 2016, 12:13

Ne vem kaj je s tvojim avtom narobe, vendar res ne razumem tega. Jaz sem naredil en servis, zdaj je skoraj 10k kilometrov od tega servisa in nobenih problemov, nikjer olje ne pušča in skratka nič problemov.

A ko si kupoval, je bil avto v redu? amortizerji mislim? Al si že takega nevedoč kupil, pa boš moral ti sanirat vse "neservisiranje" prejšnjega lastnika, ker mu je nekdo rekel, da ta avto itak ni treba servisirat, ker itak vse zdrži?

Če bi jaz tako mirkal na avto, bi mi moral delat večno. Skačem čez robnike, vozim se po makadamu (tudi orenk več kot 130 sem že letel po makadamu z luknjami (če pogledaš ob trzinski obvoznici makadam, boš videl, kake luknje ima), vozim se po tankovskih poligonih, za savo imam poligon in se skoraj vsak dan zapeljem po njem, pa je na njem tudi preko 30cm vode, da o blatu sploh ne govorimo,... Pa zanimivo nimam problemov s podvozjem.
Bom pa nabavil nove fedre in amortizerje za zadaj, ker bi rad zadaj malo trši avto.

Rabiš liftkit?

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 24. Maj 2016, 12:30

nebivedu napisal/-a:A ko si kupoval, je bil avto v redu? amortizerji mislim? Al si že takega nevedoč kupil, pa boš moral ti sanirat vse "neservisiranje" prejšnjega lastnika, ker mu je nekdo rekel, da ta avto itak ni treba servisirat, ker itak vse zdrži?

Rabiš liftkit?
Malo zmatrani so amortizerji že bili, nisem si pa mislil da so tudi fedri tako stisnjeni. Nisem imel predstave. Šele ko sem spredaj zamenjal fedre je bilo jasno videti razliko med prej in sedaj. Takrat mi je postalo jasno, da bo tudi zadaj potrebna menjava.
Liftkit bi imel, a za zdaj ni šuškov (vseeno hvala za ponudbo, se priporočam ko bom spet malo bolj "pri sebi"). Sem se kar spucal, sva morala za ženo nabavit nadomestno vozilo zanjo, ker njeno Kio že precej rjavina matra, pa še klime nima. Ženo so premestili in se mora zdaj dlje vozit na delo, pa je živalsko če za poleti nimaš klime v avtu (vsak dan ima 130 km vožnje). Pa še srečo sva imela, ker je bil za ugodno ceno (Hyundai).

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 24. Maj 2016, 13:11

Amrotizeji in fedri so na večini teh avtov kr dost zmatrani. Sej zdržijo veliko, ampak jih ljudje ne menjajo, pa se potem zadeve orenk posedejo.

Lahko se zmenimo za naslednji mesec in gremo v "group buy" zadnjih fedrov in amortizerjev. Jaz jih rabim, pero112 bi jih tudi rabil in bo menjal, pa sigurno se bo še kdo našel in če naročimo 3 ali več kompletov, se lahko že za kr dober popust pomoje zdilamo.

Polna cena za feder je 49€, za HD feder je 65, za amortizer pa okoli 90€

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 25. Maj 2016, 13:49

Pa še kakšen outbackovec bi se pridružil pri groupbuyu.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost