Forester SF

Subarujev predstavnik razreda SUV
Uporabniški avatar
Legacy_46
Član Subaru kluba
Prispevki: 1425
Kraj: Vrhnika

Re: Forester SF

Odgovor Avtor: Legacy_46 » 07. December 2015, 09:48

To že, samo če praviš da te avto po domače povedano že skos j*be, potem je tako kot pravi @nebivedu, avto zanemarjen s skritimi napakami, nevzdrževan,... in to sem rekel predvsem zato, da ne serješ tukaj še 3 leta z dodobra neobičajnimi problemi in govoriš kako je forester za en dr*k :-) Čudno izpade..
PS: Brez zamere, saj verjamem da je lahko situacija takšna kot praviš v zadnjem postu in da je nezavidljiva.

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2560
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 07. December 2015, 09:53

lej, očitno me nisi dovolj natančno prebral. zbodlo me je to, kako je to "bulletproof" avto. forester (ne vem če tudi drugi subaruji) ima panele iz tanjše pločevine kot kia. moj je sicer "primorc", pa ni dosti rjast, kar je sama sreča. ko sem avto kupoval sem šel gledat tudi enga "gorenca". mati mila, kar smilil se mi je, koliko je to ene rje. se mi je enkrat (po moji krivdi) prebrnila aluminijasta lojtra in se naslonila malo za B stebriček. venčna pločevina se je vdrla.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8742
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 07. December 2015, 10:14

Glede pleha na subarujih pa ni noben rekel, da je večen. Samo še suzuki in lada bolj gnijeta. Pa tudi stare toyote niso ravno za zgled ohranjenosti, kar se gnilobe tiče.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 07. December 2015, 10:22

aleks napisal/-a:pričakujem pa obvezno od avta, da ne skozla litrov antifriza če sem slučajno 10 km po obvoznici peljal 130;
Na prvo žogo bi rekel, da je za to kriv čep hladilnika, ampak preden ga menjaš, preveri še, če ima hladilnik morda obrabljen rob, na katerega bi moral čep tesnit...

http://foto.slovenija.net/photos/Danci/ ... G_8165.jpg

Če ima, menjava čepa ne bo nič pomagala - čeprav je najbrž slab čep bil osnovni razlog, da je do tega prišlo.

Drugače pa od (najmanj) 10 let starega avta ne moreš pričakovat, da boš ga kupil za (skoraj) drobiž in in potem vozil naslednjih 5-7 let brez vsake napake. Še posebej, če ga redno uporabljaš za težke naloge (vleka prikolice, off-road, hribi, ...).

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 07. December 2015, 11:02

uf tole je grše za videt kot pri meni. čep sicer funkcionira. ali ga lahko preizkusiš če je defekten?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 07. December 2015, 11:11

Čep funkcionira, dokler ni pod orenk pritiskom. Ko prideš pa na avtocesto, pa ne dela več. In tam ti potem zmeče vodo ven.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 07. December 2015, 11:57

Določeni serviserji imajo črpalko, ki nabuta sistem z pritiskom, da vidiš če kje ven voda porine.
Pač z pumpo nabiješ v sistem bar ali dva.... v vsakem primeru mora čep popustit pred ostalimi sestavnimi deli hlajenja...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 07. December 2015, 11:58

aleks napisal/-a:uf tole je grše za videt kot pri meni. čep sicer funkcionira. ali ga lahko preizkusiš če je defekten?
Da, obstajajo naprave za testiranje čepov, s katerimi se preveri, ali zadrži ustrezen pritisk ali ne.

http://www.youtube.com/watch?v=G10wgF9gL0c

Ampak kot že rečeno, čep je samo polovica zgodbe - če je rob na hladilniku 'neraven', potem tudi dober čep ne bo tesnil.

Je pa slab čep kar pogosta napaka - nasplošno, ne (samo) na Subarujih.

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 07. December 2015, 16:35

Sej verjetno smo vsi že menjali 3/4 stvari, ki si jih ti naštel, samo na srečo ne vse v enem letu :cr
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 07. December 2015, 17:26

LSlabe napisal/-a:Sej verjetno smo vsi že menjali 3/4 stvari, ki si jih ti naštel, samo na srečo ne vse v enem letu :cr
Ja, sej to je. Ker sproti servisiramo, se ne nabere na kupu potem več dražjih zadev.

Odkar imam avto, ki je bil kupljen v zelo slabem stanju:
- senzor hitrosti
- vsi štirje amortizerji
- vsi štirje fedri
- volanski končniki in manšete volanskega končnika
- vsi štirje kolesni ležaji
- dihtunge pokrova ventilov
- karter
- veliki servis
- sprednji diski, ploščice in pakne zadaj
-...

Ampak to sem vedel že ob nakupu in sem šel v nakup tega avta, ker je bil dovolj poceni in z veliko opreme.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 08. December 2015, 07:43

to niti ni ne vem kaj stroška, razen fedri+amortizerji.
dobro, za ostalo, bremze pa končnike nekak ne moremo štet v izredne stroške, kakor tudi pnevmatike, olje, filtre in svečke ne. pogojno morda še tudi kolesne ležaje ne, ker je to pri foriju treba mogoče malo bolj pogosto menjat, in je to tudi nekako znano.

mal me nervira, ker tega hudiča ne moreš zatesnit. neka tesnila zamenjaš, pa spusti na drugem koncu. da bi pa zdaj recimo pri velikem servisu preventivno menjal vse semeringe spredaj pa nihče ne omeni in tudi niso priloženi v kompletu za veliki servis. recimo, pri toyoti so bili jermenu poleg šponarja in rolc priloženi novi semeringi in je bilo tudi v navodilu pisano, da se to menja.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 08. December 2015, 08:15

No to pa ne drži.
http://www.ebay.com.au/itm/Timing-Belt- ... SwLVZV2XI7" onclick="window.open(this.href);return false;

Kit komplet je sestavljen:
•1 x Timing Belt
•3 x Belt Idler/Tensioner Pulleys
•3 x Oil Seals
•1 x Hydraulic Auto Belt Tensioner Assembly
•1 x Water Pump + Gasket

http://d3d71ba2asa5oz.cloudfront.net/43 ... 07htwp.jpg

Pri nas pa se vedno kupuje tanajcenejšo verzijo, kjer je pumpa, jermen in napenjalec. Ker je že to drago.

Saj pravim, pravilno vzdrževanje avta, pa bo avto delal tako kot mora.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 08. December 2015, 10:24

sam sem tu na forumu vprašal (tema je gotov še kje noter) viewtopic.php?f=18&t=8195, in sem dobil nasvet da kupit na ebay.de skf-ov komplet, ki naj bi bil kar v redu. ni vseboval nobenega semeringa, kot še dandanes noben nemški "zahnriemensatz" ne. "tabulš" vsebujejo tesnilo vodne črpalke in tesnilo termostata. oljnih tesnil pa tudi seti za 400€ ne. na avstralski ebay še pomislil nisem. precej daleč, poštnine, carine ... tvoj set bo kar blizu 550€, ko so vse dajatve, carinski pregledi in ddv plačani. to ja skrahiram če bom tako dele kupoval ...

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 08. December 2015, 10:47

edit, so avstralski dolarji, sem opazil. AUD in ne USD. bi bilo nekaj manj, a še vedno čez 400 ...

Uporabniški avatar
Uporabnik foruma
Prispevki: 415
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Avtor: Topo » 08. December 2015, 11:48

SKF-ov komplet iz ebaya, semeringe pa kupiš original na Interservicu. Vse skupaj je precej manj kot 400€.
Semering na zadnji strani motorja pa menjaš ob menjavi sklopke.

Zaklenjeno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov