Ketne in alarm?
Sem še enkrat razmislil; tale moja razlaga prenosa moči ni čisto tehnično pravilna (ok, je zgrešena). V primeru zablokiranega prvega para gre 100% moči na zadnji par, visko teži k izenačenju, to ni mogoče zaradi prevelike razlike v navorih, to pa, kot je birdy napisal, ubije visko.
Mimogrede, tisti, ki ste že imeli stvar v delih, kako zgleda pokvarjen visko? Se je olje skuhalo, lamele zribale, kaj drugega???
Mimogrede, tisti, ki ste že imeli stvar v delih, kako zgleda pokvarjen visko? Se je olje skuhalo, lamele zribale, kaj drugega???
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Hočeš reči, da če pridem s prednjimi kolesi na led, z zadnjimi pa sem na asfaltu, se bodo prednje vrtele v prazno in čez deset sekund bo pobegnil duh iz diff-a?gorazd0 napisal/-a: ne... tista brez oprijema se vrtijo (v prazno), tista s ketnami ne potegnejo -> čez 10 sekund se pokadi iz cent. diffa...
Močno dvomim...
D.
Ne, ravno zato imaš visko zaporo. 30% bi v tem primeru šlo na zadnji par in ti bi se odpeljal naprej.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Subaru AWD (ročni menjalnik) ima v centralnem diff-u do 100% zaporo differenciala.vrecha napisal/-a:Problem je, ker to ni visko 100% zapora diffa, ampak visko delna zapora. Če obe sprednji kolesi zablokiraš, se bo tistih 30 ali koliko % moči prenašalo na zadnji par preko viska in ta bo v tem primeru "delal" na polno. Če mu to res škoduje, je drugo vprašanje. Bi verjel, da ne zna biti dobro.
Ne, to ni isto...Iz istega razloga se mora valarje na tehničnem dati v 4wd način za testiranje takšnih avtov.
To je bolj podobno vleki avta z dvignjemim enim parom koles - in v tem primeru se strinjam, da to ne gre, saj bi visko zaprl diferencial, ki bi potem poskušal vrteti še prednja kolesa - kar pa ne gre.
Pri varianti z verigami pa se lahko vsa kolesa vrtijo brez težav...
Haha, to s prenosi moči ne deluja čisto tako...vrecha napisal/-a:Sem še enkrat razmislil; tale moja razlaga prenosa moči ni čisto tehnično pravilna (ok, je zgrešena). V primeru zablokiranega prvega para gre 100% moči na zadnji par,
Kaj misliš, koliko moči prenaša 100% zaprt diff na levo in koliko na desno?
To morda drži za tiste siteme, ki imajo visco prenos.visko teži k izenačenju, to ni mogoče zaradi prevelike razlike v navorih, to pa, kot je birdy napisal, ubije visko.
IMHO se Subaruju nima kaj zgodit... Pa tudi dosti takšnih neumosti sem že počel, pa ni bilo nobene panike.
D.
To da je hitro konec zgodbe dvomim ampak visko gre s kako grdo vožnjo sploh pri novejšig subijih tudi lahko po gobe. Sem pa slišal tudi za pod 94 subija ko mu je šla, ampak tukaj se govori o mislim da 400.000km
V primeru ki ga opisuješ Danči boš prišel ven BP, v kolikor imaš pa eno sprednje in eno zadnje na ledu si pa obtičal...
V primeru ki ga opisuješ Danči boš prišel ven BP, v kolikor imaš pa eno sprednje in eno zadnje na ledu si pa obtičal...
Točno tole je detajl, ki bi ga rad videl enkrat za vselej razjasnega. Namreč ključna besedica do.ima v centralnem diff-u do 100% zaporo differenciala.
Kaj to pomeni?
Zaenkrat to razumem tako, da dokler razlika v navorih ne preseže neke meje, je visko zmožen 100% zapore. Nad to mejo pa manj in manj (visko se vedno bolj "matra") do situacije, o kateri smo prej razpravljali, ko je en par prisilno negiben in visko ne dela več nič, razen da se greje.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
To mi je jasno, ker pač nimam zapore na prednjem in/ali zadnjem diffu.subi92 napisal/-a:To da je hitro konec zgodbe dvomim ampak visko gre s kako grdo vožnjo sploh pri novejšig subijih tudi lahko po gobe. Sem pa slišal tudi za pod 94 subija ko mu je šla, ampak tukaj se govori o mislim da 400.000km![]()
Še vedno pa sem mnenja, da se visku v sredinskem diff-u nima kaj zgodit, če imaš verige samo na enem paru koles.
Če pa prideš v situacijo, da se en par koles ne more vrtet (ker je recimo 40cm zakopan v blato), boš pa prej skuril sklopko oz. bo crknil motor.
Heh... Ja, verjetno obstaja neka meja, pri kateri gre nekaj po gobe.vrecha napisal/-a:Točno tole je detajl, ki bi ga rad videl enkrat za vselej razjasnega. Namreč ključna besedica do.ima v centralnem diff-u do 100% zaporo differenciala.
Kaj to pomeni?
Podobno je tudi pri mehanski zapori diferenciala, le da je meja tam morda višja...
Malo v razmislek - navadna toga os je zmožna prenašati navor iz leve na desno kolo od 0% do 100%....
Pa saj en par koles ni prisilno negibem, če ima montirane verige!?Zaenkrat to razumem tako, da dokler razlika v navorih ne preseže neke meje, je visko zmožen 100% zapore. Nad to mejo pa manj in manj (visko se vedno bolj "matra") do situacije, o kateri smo prej razpravljali, ko je en par prisilno negiben in visko ne dela več nič, razen da se greje.
Ne rečem, če bi kolesa privaril na tla ali kaj podobnega... Pa še takrat bi prej šla sklopka k vragu...
D.
@danci: malo sm razmesaril tvoj post, upam da nisem izgubil bistvadanci1973 napisal/-a: (a)Če pa prideš v situacijo, da se en par koles ne more vrtet (ker je recimo 40cm zakopan v blato), boš pa prej skuril sklopko oz. bo crknil motor.
(b)Malo v razmislek - navadna toga os je zmožna prenašati navor iz leve na desno kolo od 0% do 100%....
(c)Pa saj en par koles ni prisilno negibem, če ima montirane verige!?
D.
a) motor proizvedevec kot zadosti navora da premaga visko zaporo, ob predpostavki da je ena os prostovrteca - dodatna razlaga skozi nadaljevanje...
b) "toga os" - to mislis recimo subaru legacy DL, kjer sta spredn in zadn dif povezana s "togo osjo" ... tam ni problema, ker se os ne bo pregrela, edino kaka stvar lahko razpade (recimo homokinetika ali podobno ... smo videli na vrhnki)
c)verige v globokem zbitem snegu dokaj mocno fiksirajo kolo(se posebej ce je avto nasedel/kako drugace "pritrjen"), medtem ko zlizan sneg predstavlja razmeroma malo oprijema(navora katerega je kolo zmozno prenasat na podlago)
govorim o RAZLIKI navorov(ki so potrebni da se kolo zavrti) spredaj zadaj
ti mas razmerje v diferencialu, ce vzamemo legacy-ja 2.0gl letnik 90-+ je to razmerje navadno 4.11vrecha napisal/-a:Točno tole je detajl, ki bi ga rad videl enkrat za vselej razjasnega. Namreč ključna besedica do.
Kaj to pomeni?
kar pomeni da se navor na kardanu mnozi z 4.11 in dobis navor na kolesu
ce gremo se malo bolj notr, dobimo centralen dif(navaden odprti diferencial + visko zapora)
ce upostevamo da visko zapora u bistvu povezuje "kardan" do prednjega difa, ter kardan do zadnjega difa potem velja:
ce se oba "kardana" vrtita z enako hitrostjo, je relativna hitrost med obema deloma sklopke ENAKA
ce pa se en kardan vrti hitreje kot drugi(ki lahko stoji, lahko pa tud ne) dobimo relativno razliko v hitrostih vrtenja, kar povzroci segrevanje sklopke in posledica je zaklepanje(bolj ko je vroca, bolj zaklene)*
torej ce recemo da mamo novo visko zaporo bi ta morala prenest 250Nm** navora, v polnem zaklepu, preden popusti
kar z upostevanjem razmerja na sprednjem/zadnjem difu pomeni 250*4.11 Nm navora razlike bo sklopka kompenzirala kot 100% zapora, vse kar je vec bo popuscala
treba je pa vedt da se visko obravlja in tudi ob normalni voznji izgublja zmoznost zaklepanja
*zaklep doseze postopoma in do nazivnega navora, prekomerno segrevanje jo unici
**ce imam prave podatke velja:
legacy 250Nm
outback 350Nm
STI 450Nm
upam da se nisem kje zatipkal ali krive vere ucil
Tnx birdy za razlago.
Še malo razmišljanj/vprasanj:
Glede dogajanja v viskotu v sredinskem diffu so naslednje tri situacije popolnoma iste (?):
1. Vleka avta z dvignjenim prednjim koncem (na takšen način, da je fiksiran prvi kolesni par).
2. Prednja kolesa popolnoma blokirana pri vožnji na terenu, zadnja prosta.
3. Običajno (2wd) nastavljeni valjarji na tehničnem.
V vseh treh primerih gre 100% razpoložljive moči na en kolesni par. Visko se temu upira in če se zadeva izvaja preveč časa, visko crkne. Je res, da pri teh treh situacijah moč prihaja v sredinski diff iz različnih koncev, glede samega dogajanja znotraj oziroma vpliva na visko pa so vse tri situacije enake.
??? Ja ali ne ???
In še:
V situaciji št. 2 gre 100% moči iz motorja na zadnji par, ker to ni mehansko zaprti diff ampak v resnici odprti diff z visko zaporo, ki ne more kljubovati takšnim navorom. No malo manj kot 100%, nekaj % se jo porabi za gretje viska.
??? Ja ali ne ???
Tnx vnaprej. In ne me narobe razumet, se ne želim prerekat, želim samo zastopit, ker tele reklamne floskule glede najnaj 4wd pri enih in pri drugih mi totalno presedajo, v resnici pa nobeden (prodajalec) nima pojma, kaj prodaja ...
Še malo razmišljanj/vprasanj:
Glede dogajanja v viskotu v sredinskem diffu so naslednje tri situacije popolnoma iste (?):
1. Vleka avta z dvignjenim prednjim koncem (na takšen način, da je fiksiran prvi kolesni par).
2. Prednja kolesa popolnoma blokirana pri vožnji na terenu, zadnja prosta.
3. Običajno (2wd) nastavljeni valjarji na tehničnem.
V vseh treh primerih gre 100% razpoložljive moči na en kolesni par. Visko se temu upira in če se zadeva izvaja preveč časa, visko crkne. Je res, da pri teh treh situacijah moč prihaja v sredinski diff iz različnih koncev, glede samega dogajanja znotraj oziroma vpliva na visko pa so vse tri situacije enake.
??? Ja ali ne ???
In še:
V situaciji št. 2 gre 100% moči iz motorja na zadnji par, ker to ni mehansko zaprti diff ampak v resnici odprti diff z visko zaporo, ki ne more kljubovati takšnim navorom. No malo manj kot 100%, nekaj % se jo porabi za gretje viska.
??? Ja ali ne ???
Tnx vnaprej. In ne me narobe razumet, se ne želim prerekat, želim samo zastopit, ker tele reklamne floskule glede najnaj 4wd pri enih in pri drugih mi totalno presedajo, v resnici pa nobeden (prodajalec) nima pojma, kaj prodaja ...
Točno to; subarujev (ročni menjalnik) pogon je simetrični AWD; teži k temu, da razporedi moč 50/50 (spredaj zadaj); ko pride do ekstremnih situacij (blokiran en par koles, drug pa praktično brez trakcije) more neki popustit;
sklopka ni obremenjena, saj se menjalnik lepo vrti,... visko pa najebe
2wd test zavor ni tak problem, če obremenitev ni dolgotrajna;
Če gremo nazaj na osnovno vprašanje: "katere ketne"... pomoje nobene; če pa že, pa 2 seta; pa lepo počas.
sklopka ni obremenjena, saj se menjalnik lepo vrti,... visko pa najebe
2wd test zavor ni tak problem, če obremenitev ni dolgotrajna;
Če gremo nazaj na osnovno vprašanje: "katere ketne"... pomoje nobene; če pa že, pa 2 seta; pa lepo počas.
mislm da je na vse odgovor DA
se spec. za STI dif (tocna)
STi 20kgf m/100rpm
se video kako izgleda visco sklopka, zanimivo je od 4min30 naprej
test VCU enota od freelanderja
dost uporabna tema, kjer tip lepo razlozi kako se obnasa unicen centr dif in kako se ga zamenja
STi 20kgf m/100rpm
se video kako izgleda visco sklopka, zanimivo je od 4min30 naprej
test VCU enota od freelanderja
dost uporabna tema, kjer tip lepo razlozi kako se obnasa unicen centr dif in kako se ga zamenja
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Kako lahko med vožnjo po zasneženem prideš do tega, da imaš en par koles blokiran?gorazd0 napisal/-a:Točno to; subarujev (ročni menjalnik) pogon je simetrični AWD; teži k temu, da razporedi moč 50/50 (spredaj zadaj); ko pride do ekstremnih situacij (blokiran en par koles, drug pa praktično brez trakcije) more neki popustit;
Če pa že imaš na enem paru koles toliko trakcije, se bo pa avto valda tudi odpeljal...
Saj ne govorimo o tem, da bi z avtom hišo potiskal - ali pač?
Spec česa bi to naj bi to bilo?birdy napisal/-a:mislm da je na vse odgovor DA
STi 20kgf m/100rpm
D.
Na LR (land rover) forumu smo imeli debato o IRD-ju (sredinski visko od freelanderja), ki zelo hitro crkne, že zaradi različnih obsegov prednjega in zadnjega para koles.
Je imel človek spredaj malo manjša kolesa kot zadaj (v premeru 2 centimetra) pa je skuril IRD v 300 kilometrih vožnje po navadnih cestah.
AWD subaru ima malo bolj vzdržljivo visko sklopko, vendar tudi ta ni neuničljiva. In en par verig na AWD subaruju ravno tako spremeni obseg gume, kar pa pomeni slabost za visko.
Sedaj, dokler vozimo po celem snegu, to ni problem, ker se oba para koles vrtita z enako hitrostjo, en par grabi zaradi keten, drugi pa spodnaša zaradi mehkega snega in visko ne trpi. Ko pa pridemo na trdo podlago in drugi par ne more več spodnašat, pa se en par vrti hitreje kot drugi in tukaj trpi visko.
To se najbolje vidi pri starih kleoncih ali DL-ih s priklopljivim pogonom. Ko priklopiš pogon in probaš zavijat, eno kolo začne spodnašat in če ni ravno novo vse skupaj in če niso slabe gume ponavadi poči homokinetika (sem tudi sam to sprobal na leoncu in potem pri Benediku ob pomoči Gorazda in Chenota zamenjal polosovino).
Zato je priporočljivo 2 para verg in jih dat na vsa 4 kolesa.
Je imel človek spredaj malo manjša kolesa kot zadaj (v premeru 2 centimetra) pa je skuril IRD v 300 kilometrih vožnje po navadnih cestah.
AWD subaru ima malo bolj vzdržljivo visko sklopko, vendar tudi ta ni neuničljiva. In en par verig na AWD subaruju ravno tako spremeni obseg gume, kar pa pomeni slabost za visko.
Sedaj, dokler vozimo po celem snegu, to ni problem, ker se oba para koles vrtita z enako hitrostjo, en par grabi zaradi keten, drugi pa spodnaša zaradi mehkega snega in visko ne trpi. Ko pa pridemo na trdo podlago in drugi par ne more več spodnašat, pa se en par vrti hitreje kot drugi in tukaj trpi visko.
To se najbolje vidi pri starih kleoncih ali DL-ih s priklopljivim pogonom. Ko priklopiš pogon in probaš zavijat, eno kolo začne spodnašat in če ni ravno novo vse skupaj in če niso slabe gume ponavadi poči homokinetika (sem tudi sam to sprobal na leoncu in potem pri Benediku ob pomoči Gorazda in Chenota zamenjal polosovino).
Zato je priporočljivo 2 para verg in jih dat na vsa 4 kolesa.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov