Tkole zgleda Subarujev lineartronic, tule je nekaj pleha, pol so pa že lopatke, torej itak ni v vseh režimih "zaklenjene" povezave med motorjem in menjalnikom (razen ko je wandler lockan, to pa gotovo večinoma ni) https://pictures.dealer.com/s/stanleysu ... 9626ef.jpg Tole je slikca iz 2013, najbrž Forester avtomatik z euro6 dizlom, torej post 2015, nima kaj dost drugačnega menjalnika?
Forester Dizel
Re: Forester Dizel
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
A to je podobna fora kot s starimi Porscheji, kjer nisi smel vozit v nizkih obratih ker se je motor začel pregrevati. Zato je Porsche od takrat športen avto.
Če je design fail je design fail, nima varčna vožnja prav nobene veze. Sploh pa varčna vožnja ni to da zahodiš motor v nizkih obratih, da se vse trese, če voziš v nizkih obratih neobremenjen motor mu ne sme biti kaj, ampak ja verjamem da se po koncu naselja marsikomu ne, da šaltat nižje, da bi normalno pospešil.
Hotu sm rečt če voziš "varčno" v 5 pri 1000 rpm da se matra motor in trese vztrajnik in posledično gred trpi
Kje točno je problem sem že večkrat razmišljal. Najprej je veljalo, da je avtomatik varen, pa Euro6 motor enako. Pa očitno je ravno tako možno da ga usuje, le neprimerno manj pogosto kot pri Euro4 motorjih.
Zgleda, da je nek trik v vožnji. Predvidevam, da z več relacije avtomatično pride do manj pretresov za motor in avtomatično tudi pomeni, da se naredi več kilometrov, zato tudi kar nekaj Euro 5 motorjev z več kot 200Tkm prevoženimi.
Verjetno več kot vidi terena in nihanja obratov (keterih je pri ročnem menjalniku kar ogromno, sploh v 1. in tudi v 2. prestavi) prej vzame gred hudič. Saj jaz si predstavljam, da takrat gred najbolj trpi sodeč po viden oz. doživetem s tem avtom.
Zgleda, da je nek trik v vožnji. Predvidevam, da z več relacije avtomatično pride do manj pretresov za motor in avtomatično tudi pomeni, da se naredi več kilometrov, zato tudi kar nekaj Euro 5 motorjev z več kot 200Tkm prevoženimi.
Verjetno več kot vidi terena in nihanja obratov (keterih je pri ročnem menjalniku kar ogromno, sploh v 1. in tudi v 2. prestavi) prej vzame gred hudič. Saj jaz si predstavljam, da takrat gred najbolj trpi sodeč po viden oz. doživetem s tem avtom.
Bo verjetno res nekaj na tem. Cjazenje na nizkih obratih, ko ti armaturo trese kot na Golfu 2, nihanje obratov pri zdrsavanju in grabljenju koles na podlagi, navor ko turbina grabi in takoj odnehanje gasa zaradi "manjše porabe" pa še kakšna abota pri režimu vožnje bi se našla. Konstrukcijska pomanjkljivost motorja pač.Prokarjon napisal/-a: ↑01. November 2021, 15:51Kje točno je problem sem že večkrat razmišljal. Najprej je veljalo, da je avtomatik varen, pa Euro6 motor enako. Pa očitno je ravno tako možno da ga usuje, le neprimerno manj pogosto kot pri Euro4 motorjih.
BTW. Na traktorjih TV 826 so pregovorno crkovali motorji Slavija in so se jih vsi izogibali v smislu: "če še ni prišlo do loma, bo pa zdaj-zdaj.
V čemu je keč? Ti agregati so bili narejeni kot stoječe mašine ( agregati, črpalke, ipd.) Vsi ti delajo na konstantnih višjih obratih. Ko pa nek stric tak motor vozi na 800 obratih, se boji pognat stroj, da mašina zapoje pa sčasoma zaropota. Zato so tudi izključno takim uporabnikom crkavali drugače odlični motorji.
ignorance is bliss
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov