TURBO

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5060
Kraj: zg.Savinjska

TURBO

Odgovor Avtor: karel » 09. Julij 2006, 07:41

Mogoče bi v tej temi kaj več povedali o tako imenovanih
turbakih,se pravi o motorju,turbini,menjalniku...
Včeraj smo ga malo preizkušali (predvsem kako potegne)
in na koncu prišli do par zanimivih vprašanj.
Za začetek pa tale z zadnjega konca vozila.
Kako je z zadnjim diferencialom pri turbakih,ali imajo zaporo le tega
in kako le ta deluje in seveda če jo imajo kako se vklaplja in kdaj :?: :idea:
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
beliblisk
Član Subaru kluba
Prispevki: 4654
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: beliblisk » 09. Julij 2006, 21:48

Veš da maš zaporo zadnjega diferenciala in sicer avtomatsko,ki se uklop če mau dl časa vrtiš use šter u prazno(recmo če nasedš u kšn sneg).Zadeva je zelo učinkovita ker ti pomaga spraut se iz kupa snega pa še pošrek gre kukr hočš oz. kukr maš jajc :twisted: Nism pa zihr če je stvar 100 posto zaprta :?
Kaj karli kdaj gre narazn?Oz kaj boš pol z mašino naredu?

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 09. Julij 2006, 23:48

To je že res, vendar ali je kaj drugače kot 1.8,2.0, 2.2 če odštejemo prenose in turbote brez reduktorja... :?

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?
Prispevki: 2555

Odgovor Avtor: cheno » 10. Julij 2006, 08:16

turbo ima močnejše stabilizatorje(samo uzadi - 18mm namesto 16mm), drugačna prestavna razmerja(končni je še vedno 3.90 - kot pri 2.2) amortizerji so olje+plin, se mi zdi da ima tudi sprednje vpretje malo drugačno, zadnji diferencial je VLSD(viscous limited slip diff.)...povzetek spremenjeno je vse kar pomaga pri legi avta :D
The only treasure my car came with was rust...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 10. Julij 2006, 10:29

cheno napisal/-a:zadnji diferencial je VLSD(viscous limited slip diff.)...povzetek spremenjeno je vse kar pomaga pri legi avta :D
Je, če je bil posebej naročen, ni bil pa v osnovni opremi. Vsaj za stae letnike ne. Pa razmerje je bilo 3.70. Novejši pa imajo vsi LSD zadaj.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?

Odgovor Avtor: cheno » 10. Julij 2006, 11:23

pri benediku sem videl 3.90 VLSD-je , lahko da je bil od kakšnega forresterja ali impreze...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 10. Julij 2006, 11:48

cheno napisal/-a:pri benediku sem videl 3.90 VLSD-je , lahko da je bil od kakšnega forresterja ali impreze...
Od leonetov!!! :twisted: Leone je imel 3.90 LSD
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?

Odgovor Avtor: cheno » 10. Julij 2006, 13:00

sam pol je to imel samo leone turbo!?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 10. Julij 2006, 13:43

cheno napisal/-a:sam pol je to imel samo leone turbo!?
Ne. Še nekateri N/A 1.8 legacyji, sploh tisti z priklopljivim pogonom, pa nekateri sploh niso imeli reduktroja ampak zadaj kr 100% špero, ki si jo vklopil takrat ko si vklopil 4x4 pogon in zadeva je itak potem lezla povsod.

Uporabniški avatar
Marky
Član Subaru kluba
Prispevki: 64

Odgovor Avtor: Marky » 11. Julij 2006, 19:12

Pri navajanju prestavnih razmerij diferencialov (pravilno slovensko je sicer izravnalno gonilo) je potrebna precejšnja previdnost, saj obstaja cela paleta diferencialov, ki so se vgrajevali v odvisnosti od prostornine motorja, vrste menjalnika, tržišča, itd...
Omenjena so samo prestavna razmerja zadnjega diferenciala, torej gre za vozila s štirikolesnim pogonom.

Subaru legacy (Evropa, 1989-1994)

1.8/2.0 l
----------
4,111 (ročni menjalnik)
4,444 (samodejni menjalnik)

2.0 l (turbo) /2.2 l
---------------------
3,545 (2.0 turbo)*
3,900 (2.2, ročni menjalnik)
4,111 (2.2, samodejni menjalnik)

*prestavno razmerje v sredinskem diferencialu znaša 1,100, zato je končno prestavno razmerje vseeno 3,900 (3,545 x 1,100 ≈ 3,900).

Subaru leone (Evropa, 1990)

1.6 l
-----
3,900

1.8 l
-----
3,900 (motor z uplinjačem)
3,700 (motor z vbrizgom goriva)
3,700 (turbo z ročnim menjalnikom in turbo s samodejnim menjalnikom in katalizatorjem)
3,900 (turbo s samodejnim menjalnikom)
nebivedu napisal/-a:Je, če je bil posebej naročen, ni bil pa v osnovni opremi. Vsaj za stae letnike ne. Pa razmerje je bilo 3.70. Novejši pa imajo vsi LSD zadaj.
Vsi legacyji s prisilno polnjenim motorjem (letnik 92' in 93') so ga imeli že v osnovni opremi.
Zdi se mi, da je od novejših legacyjev z njim opremljena le še izvedenka outback.
nebivedu napisal/-a:Še nekateri N/A 1.8 legacyji, sploh tisti z priklopljivim pogonom, pa nekateri sploh niso imeli reduktroja ampak zadaj kr 100% špero, ki si jo vklopil takrat ko si vklopil 4x4 pogon in zadeva je itak potem lezla povsod.
100% zapore zadnjega diferenciala nima noben legacy.
Modeli s priklopljivim pogonom imajo parkljasto sklopko, s pomočjo katere se priklopi zadnji kolesni par. Povezava je toga, zato lahko privzamemo, da se obnaša kot popolnoma zaprt sredinski diferencial. Vklop je pnevmatski (enako je pri justyju in leonetu z omenjeno izvedbo pogona).

Lp,

Marky

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 11. Julij 2006, 20:45

Marky napisal/-a:
nebivedu napisal/-a:Še nekateri N/A 1.8 legacyji, sploh tisti z priklopljivim pogonom, pa nekateri sploh niso imeli reduktroja ampak zadaj kr 100% špero, ki si jo vklopil takrat ko si vklopil 4x4 pogon in zadeva je itak potem lezla povsod.
100% zapore zadnjega diferenciala nima noben legacy.
Modeli s priklopljivim pogonom imajo parkljasto sklopko, s pomočjo katere se priklopi zadnji kolesni par. Povezava je toga, zato lahko privzamemo, da se obnaša kot popolnoma zaprt sredinski diferencial. Vklop je pnevmatski (enako je pri justyju in leonetu z omenjeno izvedbo pogona).

Lp,

Marky
Pred dvemi leti sem delal iz 2WD leoneta 4WD za kolega in je imel gnilega leone sedan letnik 88 z pnevmatskim priklopom na vsa 4 kolesa in 100% špero zadaj, ni imel pa reduktorja, ko si izklopil 4WD je izklopil tudi špero.

To je bil edini subaru z 100% špero, ki sem ga kadarkoli videl v življenju, slišal sem pa da naj bi tudi taki legacyji imel to notri vgrajeno - ampak samo sedani brez reduktorja.

Uporabniški avatar
Marky
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Marky » 12. Julij 2006, 08:29

nebivedu napisal/-a:Pred dvemi leti sem delal iz 2WD leoneta 4WD za kolega in je imel gnilega leone sedan letnik 88 z pnevmatskim priklopom na vsa 4 kolesa in 100% špero zadaj, ni imel pa reduktorja, ko si izklopil 4WD je izklopil tudi špero.
Nekateri leoneti so imeli popolno zaporo sredinskega diferenciala, ki se je vklopila po pritisku na gumb (pnevmatski vklop, podobno kot priklop zadnjega kolesnega para pri priklopljivem štirikolesnem pogonu). S tem se je kot prvi subaru leta 1987 ponašal model XT, nato so to ponudili tudi v leonetih. Torej, gre za popolno zaporo sredinskega in ne zadnjega diferenciala.
nebivedu napisal/-a:To je bil edini subaru z 100% špero, ki sem ga kadarkoli videl v življenju, slišal sem pa da naj bi tudi taki legacyji imel to notri vgrajeno - ampak samo sedani brez reduktorja.
Za legacyja velja, kar sem zapisal v prejšnjem sporočilu.

Lp,

Marky

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 12. Julij 2006, 09:08

Marky napisal/-a:
nebivedu napisal/-a:Pred dvemi leti sem delal iz 2WD leoneta 4WD za kolega in je imel gnilega leone sedan letnik 88 z pnevmatskim priklopom na vsa 4 kolesa in 100% špero zadaj, ni imel pa reduktorja, ko si izklopil 4WD je izklopil tudi špero.
Nekateri leoneti so imeli popolno zaporo sredinskega diferenciala, ki se je vklopila po pritisku na gumb (pnevmatski vklop, podobno kot priklop zadnjega kolesnega para pri priklopljivem štirikolesnem pogonu). S tem se je kot prvi subaru leta 1987 ponašal model XT, nato so to ponudili tudi v leonetih. Torej, gre za popolno zaporo sredinskega in ne zadnjega diferenciala.
nebivedu napisal/-a:To je bil edini subaru z 100% špero, ki sem ga kadarkoli videl v življenju, slišal sem pa da naj bi tudi taki legacyji imel to notri vgrajeno - ampak samo sedani brez reduktorja.
Za legacyja velja, kar sem zapisal v prejšnjem sporočilu.

Lp,

Marky
Marky v zadnjem diferencialu je bilo tole
http://static.howstuffworks.com/gif/dif ... ocking.jpg

Lahko da je kdo to sam dal not, vendar ne verjamem, ker je bil ata prvi lastnik in ni imel pojma kaki avto sploh ima, tut ko ga je prodajal je samo povedal, da na en gumb stisne in avto po blatu vozi odlično. Pomoje sploh ni vedu, da ima 4x4 varianto.

Uporabniški avatar
Marky
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Marky » 12. Julij 2006, 13:16

nebivedu napisal/-a:Lahko da je kdo to sam dal not, vendar ne verjamem, ker je bil ata prvi lastnik in ni imel pojma kaki avto sploh ima, tut ko ga je prodajal je samo povedal, da na en gumb stisne in avto po blatu vozi odlično. Pomoje sploh ni vedu, da ima 4x4 varianto.
Na zgornji sliki je prikazan diferencial z lamelno sklopko. Tovarna Subaru do sedaj na zadnjo premo še ni namestila tovrstnega diferenciala. Močno dvomim, da je kdorkoli v Sloveniji to sam oz. posebej vgrajeval v avtomobil za običajne (netekmovalne) potrebe. Še vedno trdim, da je, če sploh, šlo za zaporo sredinskega diferenciala.

Lp,

Marky

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 12. Julij 2006, 13:27

Marky napisal/-a:
nebivedu napisal/-a:Lahko da je kdo to sam dal not, vendar ne verjamem, ker je bil ata prvi lastnik in ni imel pojma kaki avto sploh ima, tut ko ga je prodajal je samo povedal, da na en gumb stisne in avto po blatu vozi odlično. Pomoje sploh ni vedu, da ima 4x4 varianto.
Na zgornji sliki je prikazan diferencial z lamelno sklopko. Tovarna Subaru do sedaj na zadnjo premo še ni namestila tovrstnega diferenciala. Močno dvomim, da je kdorkoli v Sloveniji to sam oz. posebej vgrajeval v avtomobil za običajne (netekmovalne) potrebe. Še vedno trdim, da je, če sploh, šlo za zaporo sredinskega diferenciala.

Lp,

Marky
Brez lamel, nisem dobil slike, kjer nebi bilo lamel, mislil sem na satelite in zaporo v sredini, je bila narejena tako kot tale, samo da je namest lamel imela potisne vilice, ki so zaklemile diferencial. Škoda, da nisem poslikal takrat, ko je bilo to še vse celo, zdej pa pojma nimam kje je ta avto.

Je pa srebrn na vrhu in vijoličast spodaj 1.6 leone wagon predelan na 4x4.

Diferencial je pa iz temno modrega sedana, ki je bil kupljen v zalogu od prvega lastnika - lastnik je hotel samo to da se plača prepis in tut tolarja ni hotel za avto.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov