Premontaža klime

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Uporabniški avatar
Marky
Član Subaru kluba
Prispevki: 64

Odgovor Avtor: Marky » 27. Avgust 2006, 09:58

Dotični rele je vijolične barve in ga pri avtomobilih brez klimatske naprave ni.

Lp,

Marky

Gaga
Uporabnik foruma
Prispevki: 78

Odgovor Avtor: Gaga » 27. Avgust 2006, 11:01

Pismo rosno... ;) Problem je v tem ker tega releja res ne najdem :/ notri je samo edn (italijanski), ampak ta je vezan bol po domače... nisem pa siguren da je to ta...

@marky, a maš mogoče kej časa danes? če bi lahko prišel do mene da bi videl oba avta?

Gaga
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Gaga » 27. Avgust 2006, 18:42

No končno klima dela :))))))))))))

Hvala Gorazdu in Markyju za ves trud in pomoč

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5060
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 27. Avgust 2006, 18:55

Subibojsi so se spet izkazali :-a
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Gaga
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Gaga » 27. Avgust 2006, 19:10

karel napisal/-a:Subibojsi so se spet izkazali :-a
Hehehe :)))))) pa še res je :) svaka čast fantje :-leb

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 28. Avgust 2006, 00:00

sam da tebe zebe... :D
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
alfa6
Užagal eno po...
Prispevki: 95
Kraj: Primorska

Operacija "AC" ali Sobotna seansa v Šentjanžu

Odgovor Avtor: alfa6 » 06. November 2006, 14:40

Dogodek je nadvse zanimiv, pa tudi glavna akterja zaslužita več kot le pohvalo...

Od začetka...
Izvem, da Karli prodaja klimo iz turbaka. Zakaj je ne bi imel jaz, saj so ravno pri nas vendar poletja najbolj pasja?! In sva se dogovorila.
Sestavnih delov klime iz turbaka Karli namenoma ni demontiral, da bi izvedli premontažo direktno. Načelo - "če se kaj ne izgubi, se pa vsaj pozabi kako skupaj stoji".
Na Kawi v Paviljončku sta se Marky in Gorazd javila, da gresta kot prostovoljna borca z mano v Šentjanž na operacijo "AC".
Gorazd ni mogel, tako sva šla sama z Maretom.
Že na poti iz Blok v LJ naletim na težave. En dan prej smo dolili antifriz in začelo je puščati. Marky je dal diagnozo, da je spustila vodna črpalka. Kupila sva jo na poti. Kupila sva še zobati jermen, če bo že podrto...
Okrog 13h prispeva v Šenjanž. Temperatura zraka je bila nekaj nad 0°C, ravno prav, da se nisva potila. Hladila sva se vseeno z Laškim, ki nama ga je stregla Suzy. Suzy hvala. Karli je na Mrzlecu razkladal kamion.
Dela so potekala še kar po planu kar se klime tiče. Montaža uparjalnika, montaža cevi, priklop elektrike, demontaža kompresorja, kondenzatorja... Marky veliko zna in mu izrazite ročne spretnosti omogočajo hitro vijačenje.
Prvi problem je bila jermenica glavne gredi. Seveda nismo imeli pravega ključa. Marky pravi, da gre tudi s pnevmatsko pištolo, ker je ima dovolj močan moment. Za ta podvig sva počakala Karlija. Med čakanjem naju je Suzy povabila na pasulj in kuhano vino.
Pasulj si je zaslužil oceno 5 *****. Še enkrat Suzy, hvala ti.
Pride Karli. Poje zasluženo večerjo in priskoči na pomoč. Mrak se je že spustil. Karli prinese reflektor. Temperatura se je seveda spustila že na nekaj pod 0°C. Še naprej smo se hladili z Laškim. Za jermenico je bilo potrebno še nekoliko "know-how-a", ki ga je prispeval Cheno. Karli se mu je po uspešnem odvitju tudi takoj zahvalil.
Razdremo še ohišje distribucijskega jermena. Vržemo dol jermen, napenjalce in pumpo. Zamenjamo pumpo. Sledi montaža jermena. Opazili smo dvoje risov za fazo motorja.
Originalni na jermenicah in dodatni, narejeni z belo barvo. Marky pravi, da naj se držimo tovarniških. Razlika je bila le v enem zobu na glavni gredi.
Sestavimo in zakašlja... Popravimo po "domačih cahnih" in zaprede... Sledi sestava...
Po končni montaži, začnemo točiti hladilno tekočino. Vžgem motor. Hladilnik se ne segreje. Odpovedal še termostat. Karli ne more verjeti da ravno zdaj.
Vseeno kreneva proti domu in upava da ne zakuha čez Črnivec. Ko rikvercam zaradi zamegljenih in zamrznjenih šip nagazim betonski zid in predrem zadnjo gumo. Samo še to nam je manjkalo do sreče. Zamenjamo. Odideva končno. Narediva nekaj km in avto se pregreva. Ni kaj, pokličeva Karlija, treba bo vzeti ven termostat. Ura je bila točno 00:00.
Karli že pripravi škaf za hladilno tekočino in se vrže pod avto. Ena minutka in končno sva šla in tudi srečno prišla.

REZULTATI 12 urnega maratonskega zimskega outdoor šraufanja so kljub temu, da nam je šlo prav vse narobe zelo dobri:
- menjana vodna pumpa,
- nov zobati jermen,
- nameščeni vsi deli za klimo razen kompresor. Kompresor bom danes montiral sam.

Še enkrat hvala Markyju in Karliju za več kot le požrtvovalnost. Nevem kako naj Vama to povrnem...

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?
Prispevki: 2555

Odgovor Avtor: cheno » 06. November 2006, 14:59

čez poletje maš da se pohvališ kolk dobr dela klima... :D
The only treasure my car came with was rust...

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 06. November 2006, 17:23

Da še jest pristavim piskrček... tudi jaz se lahko pohvalim da sem si namesto novih zimskih gum privoščil rabljeno klimo iz turbaka drugega uporabnika :-P , montaža je potekala brez problema le nekaj zanimivosti je bilo odkritih in neutemeljenih namreč:

1. poščipani so bili konektorji za priklop kompresorja in "varnostnega ventila s kondenzatorjem" na koloteku

2. zanimivo da so bili v primeru nekoč vsebovane klime vsi vijaki kamor je treba priviti nosilce čist rjavi in "nedotaknjeni" KAO

Ker pa je zgodovina avta znana sumim sumljiva dela servisa iz Vrhnike, ali je bila klima odvzeta pred "odpisom avta" ali pa se je pač med servisiranjem nekomu zahotelo imeti KONEKTORJE za priklop klime :oops:

Montirati moram le še ventilator katerega ohišje sem že predelal (turbo ima večji kiler in posledično tudi ventilatojev ohišje). Nato polnjenje in servis klime... Upam da bo shodila :D

Zahvala pa gre Gorazdu ki mi je v težkih trenutkih (pohabljen palec desne roke press) pomagal prešraufati klimo :D In pod budnim očesom opazovalcev Bojča, Cheno in mal tud Kucota :-P
Zadnjič spremenil subi92, dne 06. November 2006, 21:49, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5060
Kraj: zg.Savinjska

Re: Operacija "AC" ali Sobotna seansa v Šentjanžu

Odgovor Avtor: karel » 06. November 2006, 17:53

alfa6 napisal/-a:Dogodek je nadvse zanimiv...
Ja je bilo kar pestro,vendar smo tudi to uredili kot vedno do zdaj :D
Nekaj sem pa le zadnjič dojel,pomen pregovora
"Če ima hudič mlade,jih ima več" :lol:

Važno je da sta se pripeljala srečno domov :D
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 06. November 2006, 18:24

@subi92: ti si ena faca, pozimi klima, poleti pa nove zimske gume :-P

btw nekje sem prebrala, da 4wd Subijem precej skoduje neenakomerna obrabljenost gum, ali pa razlicni profili :roll:

Uporabniški avatar
67bula67
Uporabnik foruma
Prispevki: 30
Kraj: Slovenj Gradec

Odgovor Avtor: 67bula67 » 08. November 2006, 22:35

Ko smo ze glih pr klimah: tud sam sem jo zvohu v enem razrezanem 94 in jo premuntiru v mojga 90. Ko jo mas enkrat pred sabo (kiler, uparjalnik, kompresor, cevi...) je bla le se dobra ura do uzitka. Rezultat: takoj ko sma jo s kolegom se nafilala s plinom in v komp. dodala olje, je "zaladilo". Edina napaka: iz originala sem pozabu pobrat le TIPKO (pokrovcek) AC.
:lol: Once Subaru - Forever Subaru :lol:

Uporabniški avatar
alfa6
Užagal eno po...
Prispevki: 95
Kraj: Primorska

Odgovor Avtor: alfa6 » 03. December 2006, 11:53

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov