moj legy

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 24. Februar 2008, 22:41

Thomas22 napisal/-a:Tale Borla kolektor je res hud. Čeprav me pri vsem skrbi edino dolžina cevi, saj nab bi pri sistemu 2 v 1 v 1 morale biti vse cevi enako dolge.
Misliš morda 4 v 2 v 1?

Bolj pomembno je, na kaki oddaljenosti od izpušnega ventila se cevi združujejo in na kak način, kakšen premer imajo cevi ipd. - s tem se izpuh 'uglašuje' (tuning) in tako pri določenih obratih pozitivno vpliva na moč motorja. Inercija plinov iz enega cilindra ustvarja podtlak v izpušni cevi drugega cilindra, kar pomaga pri praznjenju izgorevalnega prostora in zaradi prekrivanja ventilov (overlap) tudi pri polnjenju z novo mešanico.

D.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. Februar 2008, 22:47

......kar itak povišuje moč & navor.......
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

flat4
Nebijedu
Prispevki: 1783

Odgovor Avtor: flat4 » 25. Februar 2008, 10:06

danci1973 napisal/-a:
Thomas22 napisal/-a:Tale Borla kolektor je res hud. Čeprav me pri vsem skrbi edino dolžina cevi, saj nab bi pri sistemu 2 v 1 v 1 morale biti vse cevi enako dolge.
Misliš morda 4 v 2 v 1?

Bolj pomembno je, na kaki oddaljenosti od izpušnega ventila se cevi združujejo in na kak način, kakšen premer imajo cevi ipd. - s tem se izpuh 'uglašuje' (tuning) in tako pri določenih obratih pozitivno vpliva na moč motorja. Inercija plinov iz enega cilindra ustvarja podtlak v izpušni cevi drugega cilindra, kar pomaga pri praznjenju izgorevalnega prostora in zaradi prekrivanja ventilov (overlap) tudi pri polnjenju z novo mešanico.

D.
A le z vsemi 4imi cevmi enakih dolžin zagotovimo, da da vsak cilinder enako od sebe. Meni osebno je najlubša 4-1 združitev enakih dolžin, motor res zadiha v visokih obratih, 4-2-1 pa da nekoliko več navora v srednjih. Spet stvar posameznika...
p.s. Bajke in povesti, da 4-1 enakih dolžin ubije boxer zvok so iz trte izvite.
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 25. Februar 2008, 11:43

flat4 napisal/-a: A le z vsemi 4imi cevmi enakih dolžin zagotovimo, da da vsak cilinder enako od sebe.
Res je, če delaš izpuh za F1, je to zelo pomembno... :)
Meni osebno je najlubša 4-1 združitev enakih dolžin, motor res zadiha v visokih obratih, 4-2-1 pa da nekoliko več navora v srednjih. Spet stvar posameznika...
Citirano iz http://www.mez.co.uk/mezporting/exhaust_length.html:
For road , you'll be best off with a 4-2-1 system on a four cylinder engine.
For high performance & race use, the only way to go is a 4-1 system.
The 4-2-1 system gives good all-round power, with no special power peaks or dips, while a 4-1 system give the best power at higher revs - At the expense of low end power.
p.s. Bajke in povesti, da 4-1 enakih dolžin ubije boxer zvok so iz trte izvite.
Ne ubije 'boxer' zvoka, ubije pa 'Subaru' zvok, ki je tako značilen prav zaradi neenakih dolžin cevi izpušnih cevi (pred združitvijo v eno).

Nekaj takega omenjajo tudi na Subaru Legacy International forumu.

D.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 25. Februar 2008, 13:10

BackW00d napisal/-a:Dej še kak vzorec tvojga zvoka gor ;-)
z veseljem bom to naredu, takoj ko porihtam da mi seseden katalizator nau ropotal.....

ceprav ne pricakovat ne vem kaj, ker v stand gasu se komej kaj slisi, pr turiranju na mestu je pac mal razlike, medtem ko pr tisanju na cesti sm pa kr magnet in me bolj ali manj vsi gledajo ce prekoracim 4000rpm(tm nekje je resonancna frekvenca pr meni), neglede na to da mam vse z izjemo kolektorja stock in nepuscajoce

ps
mas kako idejo s cim bi snemal, ker vse naprave za snemat, ki jih jest premorem so optimizirane za snemanje cloveskega galsu in bojo rezale(filtrirale) prenizke frekvence

flat4
Nebijedu
Prispevki: 1783

Odgovor Avtor: flat4 » 25. Februar 2008, 13:52

Itak, sam na F1 dirkalniku pride do izraza... :roll:
Kokr sm reku, stvar posameznika. Vsak zase dobr ve, kaj hoče, in kaj dela.

p.s. subaru zvok=hrepenenje motorja po boljšem kolektorju ;-) (k da bi požru 20 hamburgerjev pa ne bi šu 2 dni na skret :roll: )

@ birdy, slabš kot original že težko nardiš ;-)
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 25. Februar 2008, 14:27

Ja original SUX :-P , a kdo ve kje se lahko kupi kake krivine... mislim da je čas da se spoznamo s kakih uspuharjem :cool:

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 25. Februar 2008, 14:32

to sm ze iskal okrog, sam je blem k zelja je da bi mel krivino pri kateri se premer NE spremina po dolzini in neces met nagubano.......

ce ma kdo veze pr akrapovicu, bi blo idealno da bi njegove D krivine dobl :)

Uporabniški avatar
NoFEAR
Administrator
Prispevki: 3360

Odgovor Avtor: NoFEAR » 25. Februar 2008, 14:37

Rosfraj oz. Inox krivine lahko dobiš pri MDM-u na Viču. Za navadne pa žal ne bi vedu... :D

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?
Prispevki: 2555

Odgovor Avtor: cheno » 25. Februar 2008, 14:49

dolar je nizek, naročite iz amerike, replika borle pride 250eur + carina, za ta denar vam nebo nihče tukaj naredil inox kolektorja, tko da brez veze razpravljat, če hočete zvok potem borlo oz. repliko, če hočete navor/moč potem kolektor od OBX-a ki je kopija cobb/rallitek, čez lužo se prodajajo po 275 dolarjev + poštnina in carina.

tkole zgleda borla
http://i30.photobucket.com/albums/c336/ ... a2df6b.jpg

OBX/COBB/Rallitek
http://www.subaru-slo.net/userpix/7_yhs ... 6716_1.jpg
Zadnjič spremenil cheno, dne 26. Februar 2008, 09:48, skupaj popravljeno 1 krat.
The only treasure my car came with was rust...

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 25. Februar 2008, 14:59

Tale drug mi je všeč :twisted: Tuki mam pa sliko kako zgleda na avtu

http://www.subaru-slo.net/userpix/4_kcmo2004003_1.jpg
http://www.subaru-slo.net/userpix/4_kcmo2004004_1.jpg

Se pravi cca 185 Ojrov s poštnino :roll:
Zadnjič spremenil subi92, dne 25. Februar 2008, 15:03, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?
Prispevki: 2555

Odgovor Avtor: cheno » 25. Februar 2008, 15:11

cca. 300eur za OBX-a s poštnino in carino.
The only treasure my car came with was rust...

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 27. Februar 2008, 00:20

Ja, mislil sem 4 v 2 v 1.
Jaz precej dobro poznam DeVitota, pa ga bom vprašal koliko pri njemu znese tak kolektor. Poznam pa še nekoga (bivši dirkač), ki dela krivine tako, da cev nareže na kajle (ena stran odrezana naravnost, druda postrani) in te potem vari skupaj glede na zahteve krivine (to še posebej pride v poštev pri večjih premerih cevi, nad 72 mm).

Takole je zgledal moj na Q4
http://www.subaru-slo.net/userpix/110_1060650_IMG_1.jpg
http://www.subaru-slo.net/userpix/110_1060653_IMG_1.jpg
http://www.subaru-slo.net/userpix/110_1060652_IMG_1.jpg
http://www.subaru-slo.net/userpix/110_1060649_IMG_1.jpg

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 27. Februar 2008, 00:47

iiiiiiiiiiiiiii q4.....

dj ko bos glih tam ga lahko prasas kok bi prsla kopija borle(pa mu neses slikco :) )

drgac da povem glede short shifterja:

odpravil sem problem in sedaj mi je zadeva ZELO vsec
jest sm ga podaljsal za cca 11mm...mogoce bi raj 13mm sam to je stvar okusa

u glavnem problem nastane, ker pride tista stangica od rocke v menjalnik tistih 11mm visje kt originalno in pri AWD legacy-jih zacne drgnt ob bovdenvlek od zajle reduktorja, poleg tega se za 5. prestavo zna malo zatikat ob nosilcek zajle

stvar sem resu lepo po kmecko:
-prekrivil sm nosilcka zajle, da pride le ta zadosti visoko da ne moti vec
-preventivno sem spodnji del zajle in nosilcka namazal z mastjo
-malenkostno je bilo potrebno prektivit tudi "okvir" ki drzi pr gmh gumjasto manseto

se opomba:

po prckanju s prestavno rocico morate NUJNO namazat tisto bunko na koncu nje IN sornik(samo zunanjo stran njega) ki pride malo visje

ce bote sami varili kot sm jest, potem morate rocko komplet CELO razstavit (sornik+2xplasticni pusi, kroglica na koncu-drzi jo sornik) edina rec ki sem jo pustil gor(cilj ne opravicuje truda) je tista gumjasta dusilka, ker je tak al tak nisem pregrel(mal sm pazil kak varim&sproti hladil ce je blo potrebno)

ju3 najbrz spedenam katalizator potem pride zvokec :)

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 27. Februar 2008, 01:02

dej še filmček tega shortija gor ;-)

Take zadeve bi si tut jst naredu, pa vem da bojo mati težili :D
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost