Legacy BH 2002 by Kamion

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
SubaruLove
Uporabnik foruma
Prispevki: 592
Kraj: Ljubljana

Re: Legacy BH 2002 by Kamion

Odgovor Avtor: SubaruLove » 13. Marec 2018, 21:16

Legacy_46 napisal/-a:
12. Marec 2018, 22:27
Je*ote park senzorji ja :smey
+1 :smey

Kamion drugace pa super tema in res lepo in natancno skrbis za Legacy-ja :)

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. Marec 2018, 07:35

Felge ne zgledajo slabo, to bi moral zbrusit, spolirat pa potem malce polakirat, magari s sprejem, pa bi bile kot nove :thup
Feltna zgleda dosti dobra za brusit, nima nekih hudih krivin pa kotičkov :)

Drugače pa nisem vedel, da ferosan naredi tisto črno fosfatno oblogo, in da je to dejansko ful dobra zaščita kovini, tako da načeloma kar malce obrišeš pa barvaš direk?! Sem vedno mislu, da je treba tisto črno oblogo nato odstranit..
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 14. Marec 2018, 11:34

Milsim da na Ferosanu piše (kdo bere navodila :smey ), da se najprej zdrgne kar je grobe rje, premažeš, počakaš okoli 24ur, da se posuši in nato je kovina pripravljena za barvanje.
Zdaj pa sem se spomnil, da sem namesto Ferosana uporabil Arexons Ferox, ki naj bi bil nekoliko bolj koncentriran.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 14. Marec 2018, 11:45

Nekoč sem se zanimal o tem in Würth Rost-Umwandler naj bi bil 'top-shit' zadeva...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. Marec 2018, 13:00

Tudi cena je topšiterska :)

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 14. Marec 2018, 13:43

Imas nekoga na bolhi, ki rihta ugodno.

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 23. Marec 2018, 11:36

Nadaljevanje:
Legy_21.jpg

Brisalci na Legacyju so bili uničeni, puščali so črte in čas je bil za menjavo. Zato sem se odločil da poskusim silikonske brisalce ROSIL. Na youtube sem gledal posnetke prikaza delovanja efekta, ki ga za sabo na šipi pustijo silikonski brisalci. Ta video me je navdušil za nakup:
http://www.youtube.com/watch?v=gJbwrWs1YhQ

Za ceno 17€ sem kupil 170 cm silikonske gumice za brisalce, kar se mi je zdelo nekoliko veliko, ampak sem bil res navdušen nad efektom … Ne vem kako, vendar mi je uspelo kupiti napačen tip metlic, kupil sem gumice za BOSCH z eno kovinsko vzmetjo, moral bi pa kupitit gumice za brisalce z dvema kovinskima vzmetema (Rosil TWIN). Ker sem bil neučakan, da vidim ali so te gumice res tako dobre, sem jih vseeno nekako namontiral.
Na začetku je bilo potrebno čakati, da so brisalci med delovanjem namazali šipo z silikonskim premazom. Ko se premaz enkrat ustvari, pa šipa odbija vodo. Torej kaplje, ki padejo na šipo se, namesto da bi se razlegle, potegnejo skupaj in odtečejo v smeri vetra. Vidljivost je zato veliko boljša, saj je več površine šipe brez vode. Vendar ker gumice niso bile prave oblike za moje okvirje brisalcev, teh gumic nikoli nisem uspel popolnoma nastaviti, da bi šipo obrisale do čistega, temveč so vedno puščale za sabo tanko pajčevino kapljic. Z samim efektom pa sem bil zelo zadovoljen. Predvsem ponoči na avtocesti v hudem dežju se skozi šipo vidi skoraj normalno, ob bolj rahlem dežju pa razen po zvoku sploh ne moreš vedeti da dežuje, ker se kapljic (razen pod javno osvetljavo) ne vidi.
Legy_22.jpg

V SEDANJOST:
Pred kratkim sem nabavil za en drugi avto gumice Rosil TWIN, vendar sem bil popolnoma razočaran. Te gumice sploh niso bile gladke na spodnjem delu, ki nalega na šipo. Temveč sem pod prsti čutil bunkice po celotni dolžini gumice. Zato so brisalci na šipi puščali črte in po vrhu vsega še škripali. Posledično ker niso bile gumice dovolj krat uporabljene, niso imele časa ustvariti efekta. Prav tako so te gumice bile veliko tanjše in slabše izdelane kot tiste prve, ki sem jih kupil. :thdwn
Zato sem razočaran nad tem slovenskim podjetjem šel do kitajcev na AliExpress. Tam sem za okoli 1$ kupil dve 650mm dolgi silikonski gumici. Ki za svojo ceno delujeta več kot odlično: šipo očistita do suhega, silikonski efekt deluje, prav tako pa te gumice ne škripajo. :thup
Primer: https://www.aliexpress.com/item/2pcs-2s ... 0.0.UypxDJ

NAZAJ V PRETELKOST:

In že je bil čas za prvi sneg:
Legy_20.jpg
Legy_23.jpg
Zima 2015/2016 je bila kar radodarna s snegom, tako da smo šli se vozit kar nekaj krat ... :sm

Posledica driftanja ovinkov pa je prinesla eno nevšečnost, ki pa jo bomo načeli naslednjič.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 02. April 2018, 23:45

Nato je pri 474090km in po tretjem večeru na :flake :snwman dal odpoved viskozni sredinski diferencial (kako ugotoviti ali je visko fuč).
To pomeni, da vsakič ko se je menjalnik segrel na delovno temperaturo se je visko zaklenil in ob obračanju z volanom zavitim do skrajnosti se je slišalo zamolklo pokanje iz menjalnika.
Odločil sem se za najcenejšo in preverjeno možnost: zamenjavo za starejši tip, ki je veliko bolj zanesljiv kot novejši tip, ki je v tem Legacyu. Slednji crkujejo kot po tekočem traku, medtem ko je stari tip skoraj večen. Prav tako pa ko se pokvari stari tip postane odprt diferencial, v nasprotju z novejšim, ki postane zaklenjen.

Po srednješolskem smučarskem športnem dnevu sem se na poti domov ustavil v Idriji in za zelo dobro ceno kupil celoten menjalnik od Legacy BF EJ18 (menjalnik so prodajali za 1/3 ceneje kot zadnji diff iz tega avta -> go figure):
Visko_1.jpg
Ker sem se odločil za menjavo iz novejšega na starejši tip viskota je treba skupaj s samim diferencialom menjati tudi celoten zadnji del ohišja menjalnika.

Razstavljanje na mizi, po tem ko sem z menjalnika dobro očistil kakšne dve desetletji debele mastne umazanije...
Visko_2.jpg
Iz materiala Tesnit BA-202 sem naredil vsa tesnila (porabil sem 2x A4 polo materiala):
Visko_3.jpg
Vsi deli na mizo pred vgradnjo:
Visko_4.jpg

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 03. April 2018, 00:09

Za vgradnjo sem moral iti do none, kjer je v garaži jama. To pomeni, da sem moral vse orodje in vse dele lepo naložiti v avto (dobro da ima legacy velik prtljažnik, da požre kompresor in vse ostalo orodje), peljati na delovno mesto in upati da nisem nič pozabil kar bi slučajno lahko potreboval če se mi kaj polomi ali odlomi....

Torej da se pride do menjalnika je potrebno razstaviti:
izpuh mora iti dol z avta, ker moj ne gre nikjer narazen to pomeni da mora iti cel dol
aluminijaste zaščite proti vročini izpuha -> matica se odlomi ker je zarjavela :thdwn , okej bo pač zaščita stala le na ostalih petih
pogonska gred -> gedora ne gre na matico, ker na obeh straneh ni prostora... Druga opcija je samo viličasti ključ, ker drugega nimam s sabo. Poskusim in se ključ zavrti, matica ostane na mestu. :facepalm Super, kličem brata naj mi prinese dvojne obročaste ključe. Po kakšni uri, prinese s :bike te ključe od strica. S pravim orodjem gre brez problema, :thup če bi le imel prej pravo orodje...
shift linkage -> odklopimo
stikala nevtralne in vzvratne prestave -> odvijemo ven (Deja Vu -> to pa smo že delali)

Odvijem vse vijake, ki držijo zadnji del menjalnika, spodnji sredinski vijak se odlomi. Enak problem sem imel že tudi na mizi, ta vijak se zapolni s soljo in se zelo težko odvije. Dobro, glava vijaka je odlomljena, tako da bi sedaj bi moral iti diferencial narazen. Ne gre? :shock:
Z bratrancem treseva, tolčeva, nič se ne premakne. Nič, odločiva se, da glede na to da tega diferenciala ne rabimo, lahko polomimo nosilčke. Torej udarjamo po nosilčkih kolikor gre, s kladivi ki jih imamo s sabo. Počasi počasi se začne nekaj premikati. S tem se ubadamo sedaj že kašne 2 uri.
Na koncu le pametnejši popusti in diferencial skoraj pade na tla. Odlomljeni vijak pa lahko s prsti odvijem iz navoja, zgornji del, pa je popolnoma bel od soli.
Visko_5.jpg
Polomljen nosilček:
Visko_6.jpg
Menjalnik brez sredinskega diferenciala:
Visko_7.jpg

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 03. April 2018, 00:28

Dan se že počasi nagiba k večeru, na menjalniku pa še vedno ni diferenciala. No pa saj to je najlažji del.
Najprej sestavim ohišje menjalnika s prestavno ročico. Pri temu je treba nekaj iznajdljivosti, saj je ročica narejena tako, da se privije set screw skozi access port na vrhu ohišja. V avtu to ni mogoče, zato je treba pokrov access porta zatesniti in priviti ko je ohišje še zunaj, sestaviti na menjalnik in skozi luknjo na zadnjem delu ohišja priviti ta set screw. Nato šele gre v menjalnik visko in zadnja izhodna os.
Visko_8.jpg
Visko_9.jpg
Še pokrov in smo končali...
Visko_10.jpg
No skoraj, treba je še sestaviti pogonsko gred (dve matici sta okrogli, treba je dobiti dve novi, trgovine zaprte... na srečo sem imel eno matico v avtu in eno sem nekako dobil nekje v hiši), shift linkage, stikala na menjalniku, zaščite proti vročini, izpuh, naliti olje v menjalnik.... :_zz

Ko smo končali sem ugotovil, da iz 1 in 2 prestave se ročica menjalnika ne povrača v sredinsko nevtralno pozicijo.
Novejši tip sredinskega diferenciala ima mehanizem za povračanje v sredino vgrajen v reverse lockout mehanizem, starejši tip pa ima narejeno tako, da reverse lockout mehanizem povrača iz 5 in R prestave v sredino, iz 1 in 2 pa povrača vzmet.
Problem sem rešil tako da sem vzel doma eno vzmet od zavor od Tomosa in jo vgradil na hrbtu pod avtom v domači garaži. :tools

Po tem pa smo šli takoj, brez kakšne daljše testne vožnje, na smučanje v avstrijo, 230km v eno smer in avto je deloval popolnoma normalno. :clap :thup

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 03. April 2018, 07:26

Še en dokaz, da se da tale hec popravit doma z malo orodja ter nekaj izkušnjami.

Sam sem dal avto na par lesenih klocev pa odvil dol pokrov. Pozamenjal in veselo vozil dalje (no trenutno počiva :D )
Dobro za konverzijo na starejši tip je dejansko lažje odvit cel menjalnik dol, ampak tudi to se da naredit če imaš avto le pol metra od tal dvignjen, če maš pa jamo je pa sploh zmaga.

Kje si tale tesnilni material dobil? Tega pa nisem do danes še zasledil.

Kar se pa te vzmeti tiče, pa marsikdo sploh ne ve, da je nima, ker očitno ta vzmet po 20 letih poči in odpade iz avta.
Mi smo imeli na imprezi 1996 problem s tem, pa sploh noben ni vedu da je kej narobe. Je bilo pa smotano, ker je ročica dosti opletala med 1/2 ter 3/4 brzino.

To si verjetno našel kak menjalnik za tam od 100-200€ pa pozamenjal doma? + olje ter nekaj dihtmase + semering izhodne gredi za kardan?
Si ležaje tudi menjal?

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 03. April 2018, 08:43

Za menjalnik sem dal 62 €.
Zamenjal sem samo semering izhodne gredi, ker je bil ta na kupljenem menjalniku že popolnoma uničen. Sicer nisem kupil smernega semeringa, pač pa navadnega. Ampak glede na to da zgornja izhodna gred ni potopljena v olju, mislim da je navaden semering popolnoma okej.
Ležaja nisem nobenega menjal, ker so vsi tekli lepo in tudi ko sem vgradil vse skupaj nič ni žvižgalo.

Tale Tesnit se dobi v merkurju, tam kjer imajo tehnično gumo.
https://www.merkur.si/delavnica/lestve- ... 400x0-5-mm
Dobiš ga od 0,5 - 3 mm debeline.

Mogoče bi s kakšno tesnilno maso prišel nekaj ceneje skozi, ampak meni je bolj všeč delati s papirnatimi tesnili, kot pa s tistimi silikonskimi masami...

LP M

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 03. April 2018, 14:05

Matr, sm mislu da se ga cenej kot za 70€ ne dobi :)

Sam sem ga namreč menjal 2 leti nazaj, dihtnge sem kupil pa original, pri Kržiču, se mi zdi da okol 5€/kom pa 2 sem rabu.

Pa še nasvet tistim ki jih poseg v lastni režiji še čaka; ob menjavi je potrebno iz starega diffa odstranit še eno "podložko", ne znam bolj natančno razložit, ker je že 2 leti od menjave... Jaz sem moral 2x vse skupaj razstavit, ker nisem vedel (je potem pomagal Karel ;) )

Je pa lažje menjalnik dol vzet, pa vse skup na ponku sestavit...
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 03. April 2018, 17:53

Menjalnik so prodajali za 62 €, zadnji diferencial od istega avta pa so prodajali za nekaj čez 90 €. Očitno niso vedeli za kaj se porabi menjalnik... :mrgreen:
LSlabe napisal/-a:
03. April 2018, 14:05
Je pa lažje menjalnik dol vzet, pa vse skup na ponku sestavit...
To pa se ne strinjam. Že tako je dosti dela vse razstavit in sestavit. Za menjalnik dol vzet pa je treba še polosovine ven vzet, vijake ki držijo menjalnik na motorju, hidravliko sklopke itd. Pa še to, celoten menjalnik je težak okoli 80 kg, tako da bi potreboval dvigalo za menjalnik. Še v dveh bi bilo težko držati menjalnik in poskušati ujeti os sklopke in vijake na motorju... Ne ne, lažje je vse skupaj sestaviti na avtu.

LP M

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 03. April 2018, 19:46

Sem jaz tudi delal na avtu, ampak je lažje če daš menjalnik dol, je pa seveda še neki dela da ga dol dobiš ;)
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost