Pri zadnjem amortizerju ropota - Legacy 91

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 838
Kraj: Kamnik

Pri zadnjem amortizerju ropota - Legacy 91

Odgovor Avtor: BMW_rok » 06. September 2007, 16:31

Lep pozdrav! Torej, pri Legacyju karavanu 2.2 4WD letnik 91 ropota (kot bi zabijalo amortizer) pri vožnji skozi neravnine pri zadnjem desnem amortizerju. Sem bil že pri mehaniku pa pravi, da je treba dobiti nek gumijasti del, ki pride med amortizer in karoserijo. Kdo ve, kaj bi lahko bilo? Kje bi dobil?
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: Pri zadnjem amortizerju ropota - Legacy 91

Odgovor Avtor: danci1973 » 06. September 2007, 17:48

BMW_rok napisal/-a:Lep pozdrav! Torej, pri Legacyju karavanu 2.2 4WD letnik 91 ropota (kot bi zabijalo amortizer) pri vožnji skozi neravnine pri zadnjem desnem amortizerju. Sem bil že pri mehaniku pa pravi, da je treba dobiti nek gumijasti del, ki pride med amortizer in karoserijo. Kdo ve, kaj bi lahko bilo? Kje bi dobil?
V Vrhniki je firma Vargalant, ki se ukvarja s temi zadevami.

http://www.vargalant.si/

D.

Uporabniški avatar
subarujc
Uporabnik foruma
Prispevki: 36
Kraj: Sevnica

Odgovor Avtor: subarujc » 06. September 2007, 20:00

BMW_rok napisal/-a:Lep pozdrav! Torej, pri Legacyju karavanu 2.2 4WD letnik 91 ropota (kot bi zabijalo amortizer) pri vožnji skozi neravnine pri zadnjem desnem amortizerju. Sem bil že pri mehaniku pa pravi, da je treba dobiti nek gumijasti del, ki pride med amortizer in karoserijo. Kdo ve, kaj bi lahko bilo? Kje bi dobil?
pozdravljeni, pri meni na legacyu 1990 sedan isto dela, samo, da na levi zadnji strani.Se pa na cesti kar ornk pozna, ko peljem po slabem cestišču, mi včasih zadnji konec kar malo začne "poskakovati", tako, da moram to okvaro čimprej odpraviti, da nebo prišlo do česa resnega.

se pridružujem BMW_rok -ovem vprašanju, če je lahko še kaj drugega narobe, da ne bom po nepotrebnem menjal zadnjih amortizerjev.

hvala

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: BMW_rok » 10. September 2007, 08:58

subarujc napisal/-a:
pozdravljeni, pri meni na legacyu 1990 sedan isto dela, samo, da na levi zadnji strani.Se pa na cesti kar ornk pozna, ko peljem po slabem cestišču, mi včasih zadnji konec kar malo začne "poskakovati", tako, da moram to okvaro čimprej odpraviti, da nebo prišlo do česa resnega.

se pridružujem BMW_rok -ovem vprašanju, če je lahko še kaj drugega narobe, da ne bom po nepotrebnem menjal zadnjih amortizerjev.

hvala
Jaz sem menjal amortizer, pa je isto. Gre za en drug del na vrhu amortizerja, se moram bolj točno pozanimati.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 10. September 2007, 21:52

Odpovedal vama je vmesni člen, ki je sestavni del sklopa amortizer + vzmet. Ta del se nahaja na vrhu vsakega vzmetenja, pri Legacyju je to elipsasto kovinsko ohišje na sredi pa je zalita guma. Iz tega ohišja štrlijo trije vijaki M8, ki služijo za pritrditev zgornje strani vzmetenja na karoserijo.
Zaradi starosti in obremenitev je verjetno popustila guma in sedaj tolče kovina ob kovino. Ta del ima gotovo Karli, lahko pa podereta in nesete na gorenjski konec zavulkanizirat k Jenko d.o.o..

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 11. September 2007, 00:44

mnja - men isto tolče zadaj(karavan, 280.000km); sploh na kratkih grbinah/luknjah;
pred tednom sem bil na testu amortizerjev,... pa so rekli da so ok (v mejah normale...); tko da je zgleda res problem drugje (zadnji stabilizator, gumice, ta guma na vrhu...); v vsakem primeru vejretno dražje kot nov amortizer,... :?
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: BMW_rok » 11. September 2007, 08:13

Mislim, da ima Thomas22 prav.

Uporabniški avatar
gozdarček
Uporabnik foruma
Prispevki: 329
Kraj: Tuhinj

Odgovor Avtor: gozdarček » 11. September 2007, 08:36

kolikor se spomnim, preden sem obnavljal amortizerje mi je mehankar nekej govoril o ''udarnem mehu'', o katerem mi po trgovinah z rezervnimi deli niso znal nič povedat mislim pa, da je mehankar reku da je težko dobit cena pa naj nebi bila tako grozna, če me spomin ne vara okol današnjih 60EUR

seveda pa govorim na pamet, mi je pa že ime nekako simpatično v povezavi z vašimi problemi in nekako čutim na vodi da bi to lahko bilo to??

gorazd dej mogoče prever v uno štacuno z original deli??
ko bi bil vedež ne bil bi revež
LP DARC

Uporabniški avatar
Leone
Uporabnik foruma
Prispevki: 308
Kraj: Bohinj

Odgovor Avtor: Leone » 11. September 2007, 08:59

Pri enki se je meni dogajalo isto, menjal sem tole (nevemkakosereče):

http://www.subaru-slo.net/userpix/32_struttops2_1.jpg

in do danes je OK :D

Rabljen del mi je prodal Roman Brezovica - 041 513 474

LP

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942

Odgovor Avtor: subi92 » 11. September 2007, 10:32

Imam tud jest doma kr neki tega...

Uporabniški avatar
subarujc
Uporabnik foruma
Prispevki: 36
Kraj: Sevnica

Odgovor Avtor: subarujc » 11. September 2007, 16:06

BMW_rok napisal/-a: ....Jaz sem menjal amortizer, pa je isto. Gre za en drug del na vrhu amortizerja, se moram bolj točno pozanimati.
Danes sem zamenjal amortizerja in pri meni je sedaj dobro(nič več ne ropota - deluje tako kot je treba).

lp

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: subi92 » 11. September 2007, 17:10

V kolikor je amortizer čisto prazen (brez olja) potem lahko tolče in to popravi menjava amortizerjev. Ko pa se menja amortizerje se pa ponavadi obdrži stare "šalčke" v kateri je naprešana guma in če je ta strgana ali preparela potem tolče kot v Rokovem primeru. Naj pa sam pove ko bo menjal.

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: BMW_rok » 11. September 2007, 20:11

@subi92, ta del na žalost ne paše na moj avto :? Je menjal mehanik pa ne paše, je sigurno tisti beli 4WD? Ker na šalčki od našega piše OUT4WD in je drugačna, manjša. Mogoče paše od limuzine 4WD na našega?

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: BMW_rok » 11. September 2007, 20:31

Ta del, ki ga rabim je mislim da tak kot na zgornji sliki.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: subi92 » 11. September 2007, 20:53

Sigurno je bil 4WD, le da je bil faceliftan 1992 letnik, tko da ti jutri pripravim sedanovega in te pokličem. Tm mislim da piše nekaj podobnega kot pri tvojem.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov