2008 Subaru Legacy 2.0R BRC- obcasno dolgo verglanje

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Mazda driver
Uporabnik foruma
Prispevki: 133

2008 Subaru Legacy 2.0R BRC- obcasno dolgo verglanje

Odgovor Avtor: Mazda driver » 25. Februar 2025, 20:28

Pozdravljeni, po dolgem casu brez tezav se je pojavil en zanimiv problem pa ce ima kdo kako idejo kje bi zacel z diagnozo?

Torej ce ogret avto ugasim in pustim stati cca 2-3 ure pa ga potem probam vzgati je treba dolgo casa verglati - vec kot 30s. Vmes ze prijema pa spet crkne in tudi ko vzge, laufa se nekaj sekund kot traktor - na meji, da bo crnkil… Potem zalaufa in vse normalno naprej. Mrzel vziga normalno in takoj po voznji ogret tudi.

Svecke so bile menjane z original, nobene lucke ni ali napake.

Hvala za pomoc!

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2898
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Re: 2008 Subaru Legacy 2.0R BRC- obcasno dolgo verglanje

Odgovor Avtor: LSlabe » 26. Februar 2025, 05:29

Verjetno kak senzor na odmični ali glavni gredi...
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
jost
Uporabnik foruma
Prispevki: 30

Odgovor Avtor: jost » 26. Februar 2025, 06:59

Se voziš na plin oz. ali se se isto dogaja tudi če voziš samo na bencin?

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 26. Februar 2025, 08:16

Podoben problem sem imel tudi jaz - vzrok je bil, da je en od BRC injektorjev puščal in tako cel sesalni kolektor napolnil s plinom. Posledično je pri zagonu bila mešanica močno prebogata...

Na začetku je injektor puščal počasi in je nekaj časa trajalo, da se je kolektor napolnil, je pa relativno hitro prišlo do tega, da se na plin sploh ni dalo več vozit, ker je injektor plin kar spustil skozi in je motor zamorilo takoj, ko je preklopil na plin.

Jaz sem si dal 3D sprintat en tak 'nosilec' za injektor, da sem lahko vsakega posebej stestiral s kompresorjem, pri koliko pritiska spusti in kolikor se spomnim, so trije zdržali 'poln' pritisk (kolikor je pač moj kompresor zmogel), eden pa je spustil zelo hitro...

Če najdem ta 3D design kje, ga objavim tu.

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 26. Februar 2025, 13:53

Kdaj je bil zadnjič obnovljen uparjalnik?

V uparjalniku se po nekje 100k km uniči membrana, ki lahko poči in tako pušča plin iz cevi v sesalni kolektor.
Ker je zaradi tega sesalni kolektor poln plina, avto vergla toliko časa, dokler ne "prepumpa" vsa ta plin ven in povleče čist zrak.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Mazda driver
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Mazda driver » 26. Februar 2025, 15:48

LSlabe napisal/-a:
26. Februar 2025, 05:29
Verjetno kak senzor na odmični ali glavni gredi...
Na to sem pomislil samo v tem primeru avto neb probaval zalaufat ampak bi samo verglal v prazno dokler se popolnoma ne ohladi potem bi vžgal normalno. To se mi je zgodilo na drugem avtu tko, da približno vem.
danci1973 napisal/-a:
26. Februar 2025, 08:16
Podoben problem sem imel tudi jaz - vzrok je bil, da je en od BRC injektorjev puščal in tako cel sesalni kolektor napolnil s plinom. Posledično je pri zagonu bila mešanica močno prebogata...

Na začetku je injektor puščal počasi in je nekaj časa trajalo, da se je kolektor napolnil, je pa relativno hitro prišlo do tega, da se na plin sploh ni dalo več vozit, ker je injektor plin kar spustil skozi in je motor zamorilo takoj, ko je preklopil na plin.

Jaz sem si dal 3D sprintat en tak 'nosilec' za injektor, da sem lahko vsakega posebej stestiral s kompresorjem, pri koliko pritiska spusti in kolikor se spomnim, so trije zdržali 'poln' pritisk (kolikor je pač moj kompresor zmogel), eden pa je spustil zelo hitro...

Če najdem ta 3D design kje, ga objavim tu.
Zanimivo, se pravi v tem času 2-3 ure potem ko ugasiš topel avto, se v kolektorju nabere plin?

Kje točno se pa nahajajo injektorji in ali se da kupiti nove?
Kamion napisal/-a:
26. Februar 2025, 13:53
Kdaj je bil zadnjič obnovljen uparjalnik?

V uparjalniku se po nekje 100k km uniči membrana, ki lahko poči in tako pušča plin iz cevi v sesalni kolektor.
Ker je zaradi tega sesalni kolektor poln plina, avto vergla toliko časa, dokler ne "prepumpa" vsa ta plin ven in povleče čist zrak.
Ne vem točno kdaj... je bla pa komplet generalka plinskega sistema narejena preden sem jaz kupil avto recmo cca 50k km nazaj, moram pogledat račune.

A so še kaki drugi simptomi ko se to zgodi, ker drugače vse dela normalno, tudi poraba plina je kot je bila okoli 9-10l na 100km.

Opazil sem, da občasno pri mrzlem zagonu ali pa že potem ko je fajn ogret smrdi iz izpuha kot, da bi laufal rich... Zamenjal sem prvo lambdo sondo(denso) in vsaj zaenkrat ne voham več smradu...

Mazda driver
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Mazda driver » 26. Februar 2025, 15:52

jost napisal/-a:
26. Februar 2025, 06:59
Se voziš na plin oz. ali se se isto dogaja tudi če voziš samo na bencin?
Cel čas se vozim na plin, bom probal samo na bencin ampak je taka specifična situacija, da mora avto stat 2-3 ure ogret tako, da bom moral se prou dat na to, da stestiram. Večinoma vžgem mrzlega in se peljem, redko stoji vmes...Tko, da možno da je ta težava že dalj časa prisotna pa sem šele zdaj opazil.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 26. Februar 2025, 18:31

Pri mojem s 'tovarniško' vgrajenim BRC sistemu so injektorji bili vgrajeni v tak 'fuel rail' - na vsaki stran imotorja sta bila 2 injektorja, na eni strani pa je bil zraven še senzor temperature plina:
https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... 100700.jpg https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... G_1920.jpg https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... G_1919.jpg
Injektorji se najbrž dajo dobit, ampak boš moral na svojem avtu pogledat bolj točno, kateri točno so.

Mogoče lahko poskusiš kak dan, dva ne uporabljat plina in boš videl, če se to ne bo zgodilo...

T-Man
Uporabnik foruma
Prispevki: 81
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: T-Man » 26. Februar 2025, 19:04

Če bo kazalo, da zna biti kakšen injektor fuč in če imaš oranžne (ter da niso na navoj), ti jih lahko posodim ene par in sprobaš. Mene je pred časom najverjetneje en hecal in sem potem zamenjal vse štiri in od takrat lepo špila.

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 26. Februar 2025, 20:37

Mazda driver napisal/-a:
26. Februar 2025, 15:48

Ne vem točno kdaj... je bla pa komplet generalka plinskega sistema narejena preden sem jaz kupil avto recmo cca 50k km nazaj, moram pogledat račune.

A so še kaki drugi simptomi ko se to zgodi, ker drugače vse dela normalno, tudi poraba plina je kot je bila okoli 9-10l na 100km.

Opazil sem, da občasno pri mrzlem zagonu ali pa že potem ko je fajn ogret smrdi iz izpuha kot, da bi laufal rich... Zamenjal sem prvo lambdo sondo(denso) in vsaj zaenkrat ne voham več smradu...
Puščanje uparjalnika lahko enostavno preveriš tako, da ko parkiraš odklopiš tisto tanko vakumsko cevko, ki gre iz kolektorja na uparjalnik.
Potem počakaš nekaj časa (praviš da se problem zgodi če čakaš 2-3h). Potem priklopiš nazaj cevko in probaš vžgati: če vžge normalno, je problem v uparjalniku.

Če pa še vedno težko vžge je problem v injektorjih.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 27. Februar 2025, 12:29

Ob predpostavki, da plin uhaja v kolektor- je dovolj samo na tipki plin izklopit? Ta akcija zapre dotok plina ali je potrebno še kaj (fizično prekiniti dotok)?
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 27. Februar 2025, 12:47

Načeloma sta vmes 2 elektromagnetna ventila - eden v LPG tanku, drugi v motornem prostoru (pred uparjalnikom). Možnost, da bosta puščala oba in še kak injektor, so razmeroma majhne - niso pa nič.

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 27. Februar 2025, 17:26

danci1973 napisal/-a:
27. Februar 2025, 12:47
Načeloma sta vmes 2 elektromagnetna ventila - eden v LPG tanku, drugi v motornem prostoru (pred uparjalnikom). Možnost, da bosta puščala oba in še kak injektor, so razmeroma majhne - niso pa nič.
Če prav razumem, tipka za izklop zapre oba ventila?
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 27. Februar 2025, 20:29

ORLY napisal/-a:
27. Februar 2025, 17:26
Če prav razumem, tipka za izklop zapre oba ventila?
Morala bi.

Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma
Prispevki: 165

Odgovor Avtor: luigi » 28. Februar 2025, 09:51

Na jeklenki lahko izhod tudi ročno zapreš .

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov