a vidiš, pa nisem vedel da ima hdt grelne svečice. hvala bogu za forume - jaz bi sicer precej bolj butast po svetu hodil. in tudi moja napaka ker pozabljam da je 80 (in mislim da celo 100-tka s togimi premami) imela tudi atmosferski dizel motor, pa bencinarje seveda.vrecha napisal/-a:Nič posebnega in pogrebnega, samo 80tk je več različnih kot le dve, dva sta modela trupa, trije so dizelski agregati in mislim da dva bencinska. Potem je še nekaj različnih sklopov menjalnikov, za katere ni res, da pašejo križem kražem, kot nekateri internetni strokovnjki trdijo.
Tudi HD-T motor je z leti evolviral (verjetno tudi FT, samo jaz o njem ne vem podrobnosti), blok iz začetka 90ih je drugačen kot tisti 95, HD-T in HZ imata grelne svečke ...
Glede traktorske tehnike je tako, da če zadevo primerjaš s povprečnim motorjem, ki se danes vgrajuje v vozila srednjega razreda, je tudi FT zgolj zelo primitivna zadeva, kaj šele T. Od tu "traktorska tehnika", ki pa ni mišljena negativno ampak je v primeru moje uporabe vozila zaželjena. Morda bi bil ustreznejši izraz tovornjakarska tehnika izpred 20 let.
Me pa zanima, zakaj si svojega prodal. In zanima me tudi, za koliko, ampak to se kao ne spodobi vprašati.
samo teli turbodizli pa po mojem niso primitivni, pa naj bo 12 ali 24 ventilec, imajo direktni vbrizg, pri ft že povratno vodenje izpušnih plinov, itd. če je motor ft kaj evoluiral - nimam pojma, po mojem ne.
zakaj prodaja? voz rabi malo dela in investicije. če bi bilo po mojih načrtih bi dobil novo sklopko in vso hidravliko okrog sklopke, obnovljene ležaje v menjalniku/reduktorju, obnovljeno pesto, nove noslice motorja in obnovljeno vse okrog servo volana. za toliko enostavno trenutno ni denarja, pa več ali manj
mi je zadnje pol leta visel v garaži, to pa vemo da se škoda dela.
na "nespodobno" vprašanje imaš odogovor v zs. meni se zdi zelo solidno.